Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 14 november 2017
Leestijd: 1 minuut

Apple Watch detecteert hoge bloeddruk en slaapapneu

De Apple Watch is niet alleen interessant voor sporters, de wearable van Apple staat ook op medisch gebied zijn mannetje. De makers van de app Cardiogram hebben in een studie aangetoond dat de Apple Watch een hoge bloeddruk en slaapapneu kan detecteren.

Apple’s wearable kon de kwalen met een nauwkeurigheid van respectievelijk 82 procent en 90 procent opspeuren. Er zijn geen extra sensoren op het lichaam nodig nodig, de hartslagmeter en accelerometer voldoen.

Geen dure apparatuur nodig

Volgens Cardiogram kunnen alle wearables met een hartslagmeter en accelerometer de aandoeningen detecteren. Het bedrijf verzamelde 30 miljard metingen van 6115 app-gebruikers, die het vervolgens door een neuraal netwerk liet analyseren. Dit werd getraind aan de hand van data van 2262 gebruikers met een hoge bloeddruk of slaapapneu.

Klik/tap voor groter.

Normaal is dure apparatuur nodig om deze aandoeningen op te sporen, maar volgens de makers van Cardiogram zegt een hartslagpatronen in combinatie met bewegingsdata net zo veel. Het zenuwstelsel van je lichaam verbindt je hart namelijk met je hersenen en andere organen.

Waarschuwingsfunctie

Volgens de wereldgezondheidsorganisatie is 1 op de 5 mensen met hoge bloeddruk niet gediagnosticeerd. Tegelijkertijd beseft 80 procent van de mensen met slaapapneu (een aandoening die je ademhaling verstoort tijdens de slaap) niet eens dat ze het hebben. Een wearable die dit soort aandoeningen detecteert, kan daarom een waardevolle toevoeging zijn.

Tim Cook zei al eens in een interview dat de Apple Watch een waarschuwings­lampje voor je lichaam moet worden. Dat is zeker geen toekomstmuziek.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

De beste start van je weekend ✉️

Het belangrijkste Apple-nieuws, de beste tips en meer. Elke vrijdag in de OMT-nieuwsbrief.