Apple Watch detecteert hoge bloeddruk en slaapapneu

13 reacties

De Apple Watch is niet alleen interessant voor sporters, de wearable van Apple staat ook op medisch gebied zijn mannetje. De makers van de app Cardiogram hebben in een studie aangetoond dat de Apple Watch een hoge bloeddruk en slaapapneu kan detecteren.

Apple’s wearable kon de kwalen met een nauwkeurigheid van respectievelijk 82 procent en 90 procent opspeuren. Er zijn geen extra sensoren op het lichaam nodig nodig, de hartslagmeter en accelerometer voldoen.

Geen dure apparatuur nodig

Volgens Cardiogram kunnen alle wearables met een hartslagmeter en accelerometer de aandoeningen detecteren. Het bedrijf verzamelde 30 miljard metingen van 6115 app-gebruikers, die het vervolgens door een neuraal netwerk liet analyseren. Dit werd getraind aan de hand van data van 2262 gebruikers met een hoge bloeddruk of slaapapneu.

watch-heartbeat-16x9
Klik/tap voor groter.

Normaal is dure apparatuur nodig om deze aandoeningen op te sporen, maar volgens de makers van Cardiogram zegt een hartslagpatronen in combinatie met bewegingsdata net zo veel. Het zenuwstelsel van je lichaam verbindt je hart namelijk met je hersenen en andere organen.

Waarschuwingsfunctie

Volgens de wereldgezondheidsorganisatie is 1 op de 5 mensen met hoge bloeddruk niet gediagnosticeerd. Tegelijkertijd beseft 80 procent van de mensen met slaapapneu (een aandoening die je ademhaling verstoort tijdens de slaap) niet eens dat ze het hebben. Een wearable die dit soort aandoeningen detecteert, kan daarom een waardevolle toevoeging zijn.

Tim Cook zei al eens in een interview dat de Apple Watch een waarschuwings­lampje voor je lichaam moet worden. Dat is zeker geen toekomstmuziek.

Reacties

13 reacties
 • Profielfoto
  KR1275

  Maar voor die slaapapneu moet je de watch dragen, lijkt me? Of mag die op de lader naast je bed?
  Ik draag geen horloge als ik slaap.

 • Profielfoto
  RuuduX

  Je moet hem wel dragen ja, want anders kan hij ook niets meten natuurlijk. Mag ik aannemen dat dit ook voor de 1 en 2 versie dan werkt of zit er iets in de 3 wat ik nog niet weet wat nodig is? Nadelig is wel; ’s nachts laad ik hem altijd op, wanneer moet je dat dan nog gaan doen:)

 • Profielfoto
  Absrnd

  Ik hoop dat de volgende watch iteratie dunner is, dan koop ik deze gelijk,
  ik vindt hem nu net iets te dik :/

 • Profielfoto
  wimbers

  dan moeten ze eerst zorgen dat de batterij langer mee gaat, nu moet hij elke avond aan de lader, dus of snachts dragen, of overdag…

 • Profielfoto
  MLVC

  Ik gebruik Pillow voor het tracken van mijn slaap en dat kost me iets van 3% per nacht (Series 3), bovendien laadt de watch razendsnel op. Tijdens het douchen even op de lader en je kan het ding gerust overdag en ’s nachts dragen.

 • Profielfoto
  Petje

  Ik heb de eerste Apple Watch en als ik s’morgens op sta dan wordt die op de lader gelegd, als ik dan ontbeten heb en mijzelf heb aangekleed, dan gaat die van de lader en kan die weer 24 uur mee.
  Dus slapen met de Apple Watch gaat prima en ik doe het al vanaf de eerste release.

 • Profielfoto
  Q-collective

  Ik hoop dat de volgende watch iteratie dunner is, dan koop ik deze gelijk,
  ik vindt hem nu net iets te dik :/

  Juist niet! Laat ze het huidige format aanhouden en de chips verkleinen zodat er meer batterijcapaciteit in past. 18 uur is gewoon tekort voor sleep tracking. Het wordt interessant als de batterij 36 uur meegaat of langer.

 • Profielfoto
  NapO

  je moet m savonds opladen,…want hij gaat maar een dag mee….
  dus hoe ga je dit meten dan?

 • Profielfoto
  Vilscon

  dan moeten ze eerst zorgen dat de batterij langer mee gaat, nu moet hij elke avond aan de lader (…)

  Wat doe jij met je Apple Watch als ik vragen mag? Als ik ‘m om 7uur ’s ochtends van de lader haal dan heb ik einde v/d dag nog zeker 60% en is ie rond een uur 10 ’s avonds de volgende dag pas leeg. Ik haal gemakkelijk de twee dagen.

 • Profielfoto
  steveb

  Studies tonen aan dat toestelen met WiFi, 4g of andere draadloze verbindingen aan boord slecht zijn voor de nachtrust.
  Dus houd je ze best uit de slaapkamer.

 • Profielfoto
  steveb

  wie dit wil testen zal een siësta moeten nemen

 • Profielfoto
  Arjan E.

  Hmmm dit had ik eerder moeten weten.

  Heb een series 2, en sinds een half jaar is er bij mij slaapapneu geconstateerd, wat uiteindelijk ook voor een hoge bloeddruk zorgde.

  Inmiddels een speciaal bitje gekregen en de boel is weer genormaliseerd.

  Gelukkig had ik slechts een milde vorm van slaapapneu (stopte slechts 5 x per uur 1 minuut met ademhalen),doordat mijn onderkaak terugzakt, maar had wellicht eerder bij de dokter aan kunnen kloppen als ik dit zelf had gemonitord.

  Ik zou het iedereen met een Apple watch gerust aanraden dit eens bij jezelf te monitoren, slaapapneu verstoort je slaap ernstig, met alle mogelijke gezondheidsrisico’s vandien.

  Dat batterijverbruik gedurende de nacht is te verwaarlozen, zoals eerder gezegd laadt ie snel op, en bij normaal gebruik gaat ie bij mij 1,5 dag mee?

  Nuttig artikel waarvoor dank

 • Profielfoto
  Franky Mac

  Ik draag mijn  Watch ook ’s nachts en hij wordt ’s ochtends opgeladen.

  Ik gebruikte de Watch voornamelijk om mij sportactiviteiten vast te leggen. In september kreeg ik echter last van een hartritmestoring en ik kon precies zien wanneer die was begonnen. Nuttige informatie voor de cardioloog. Tijdens de behandeling hiervoor vergeleek ik de resultaten van mijn Watch met een hartslagmeter van het ziekenhuis en ze zaten aardig op één lijn.