Apple Pay laat nog even op zich wachten

Door: Raymon Mens - 26 reacties

Apple presenteerde donderdag prima kwartaalcijfers, maar één ding ontbrak: een uitbreiding van Apple Pay naar onder andere Nederland. Wij brachten het gerucht dat Apple Pay naar Nederland komt als eerste, maar de dienst laat nog op zich wachten.

Was het gerucht onjuist? Nee. We weten op basis van twee bronnen dan de implementatie bij ING en Bunq gaande is. De datum kwam via-via, maar we hebben altijd gezegd dat eigen bronnen dit niet konden bevestigen.

Datum was niet zeker

Dat een aankondiging op 2 november wijd overgenomen werd is niet vreemd. Vorige uitbreidingen van Apple Pay werden na de bekendmaking van Apple’s kwartaalcijfers aangekondigd. Mogelijk was de dienst nog niet bij alle partners klaar. We hoorden dat het geheel bij ING technisch op de rails stond, maar dat bij Bunq nog aan de implementatie werd gewerkt. Naast Nederland zijn er naar verluidt ook plannen om Apple Pay naar Duitsland en Polen te brengen. Het geheel is van veel landen en banken afhankelijk.

Apple Pay NL
Klik/tap voor groter.

Opmerkelijk is dat Apple de support-pagina voor Apple Pay weer in het Engels is. Apple had deze eerder naar het Nederlands vertaald, wat wijst op een snelle lancering. Sinds de laatste wijziging (2 november) is de pagina weer in het engels. Wanneer de betaaldienst naar Nederland komt weet op dit moment alleen Apple. We blijven met je hopen ?

Reacties

26 reacties
 • Profielfoto
  queenfan

  Geruchten dus

 • Profielfoto
  iAmRenzo

  De teleurstelling die geruchten met zich meebrengen.

 • Profielfoto
  Teloorlekker

  Dat Apple Pay eraan komt weet toch iedereen. Alleen is de vraag wanneer. Zo kan je natuurlijk makkelijk zeggen dat je als eerste dit gerucht bracht op basis van “anonieme bronnen”.

  Ik wil nu al als eerste het gerucht lanceren dat Apple in september 2018 minstens één nieuwe iPhone zal lanceren. Dit op basis van anonieme bronnen (die ik uiteraard niet kan meedelen). Deze bronnen wisten ook nog te vertellen dat de iPhones van 2018 waarschijnlijk verder zullen borduren op de nieuwe features van de iPhone X.

  Maw : slappe kost dergelijke geruchten… 

 • Profielfoto
  Xcode

  Laten we hopen dat het snel gaat gebeuren.

 • Profielfoto
  Bart119

  Handig toch, al die systemen door elkaar. Onlangs hier in België een bakker binnen gestapt, en deze aanvaarde enkel cash en payconiq.

  Bankkaart of Android pay? Pech. Wat is het volgende? Microsoft en Samsung die nog hun eigen systeem gaan bedenken?

 • Profielfoto
  steveb

  @raymon
  En België?
  Het lijkt steeds stiller te worden over wat Apple doet in België
  Geen iPhone x
  Geen Apple store in Gent, Antwerpen, luik, Brussel

  Applepay gaat de toer op van car play. Een 100 jaren plan

  Om nog laar te zwijgen over iPhone upgrade program.

  Voor die laatste 2 de wereld rond zijn is deze eeuw voorbij

 • Profielfoto
  hans dorsman

  Ik vraag me af wat het gaat kosten. Je hebt een complete bankrekening voor €1,45, dus meer dan dat mag het toch niet kosten.

 • Profielfoto
  jordi99

  Ook best logisch dat er niks werd aangekondigd gisteren…
  Anders deden ze dit wel samen met Zweden Denemarken en VAE;)

 • Profielfoto
  Joid

  @steveb
  CarPlay werkt gewoon in de auto. Het upgrade programma is US only (zoals wel meer zaken bij dit US bedrijf)

  En ik weet niet in welk België jij woont, maar de iPhone X was er gewoon te bestellen. En als er nóg een Brussel is, dan hoor ik dat ook graag, maar daar staat toch echt een Apple Store.

 • Profielfoto
  DBLCreations

  @raymon
  En België?
  Het lijkt steeds stiller te worden over wat Apple doet in België
  Geen iPhone x
  Geen Apple store in Gent, Antwerpen, luik, Brussel

  Applepay gaat de toer op van car play. Een 100 jaren plan

  Om nog laar te zwijgen over iPhone upgrade program.

  Voor die laatste 2 de wereld rond zijn is deze eeuw voorbij

  Zeg gast meende gij da nu? Woonde gij wel in België? Wij hebben gewoon ne winkel in BXL hé… Tis ma da get weet..

  iPhone X, tenzij ik niet in België (dan ben ik zeker dat ik op Mars zit als ik sommige reacties zie hier soms) maar ik heb nu wel een iPhone X in mijn handen, jawel… gewoon besteld via de Apple Store.

 • Profielfoto
  IcyDragon68

  Ik snap ook gewoon niet waarom we als 1 EU Apple Pay gaan invoeren. Stel je gaat op vakantie naar België of Frankrijk, dan kan je met hetzelfde muntgeld betalen maar waarom ook niet gelijk hetzelfde contactloos betalen?? Maar ik neem aan dat ik in België gerust met m’n Nederlandse Apple Pay straks kan betalen, net zoals in een van OMT’s eerste artikels over Apple Pay waar een Amerikaanse Apple Pay gewoon op een Nederlandse pinterminal werkt. De EU had dit als 1 dossier moeten zien, want wij zijn 1 Europa toch??

  Ik vind het wel enorm jammer dat we nog langer moeten wachten, maar hopelijk krijgen wij straks niet hetzelfde debakel als reizen op andrioiid. ?

 • Profielfoto
  IcyDragon68

  Je moet eigenlijk een overzicht hebben met welke diensten elke land heeft, of op z’n minst Nederland en België. Zoals ‘heeft dit land Apple Pay? Ja of nee’ en hetzelfde voor androiiiod Pay, Samsung Pay, koekel Wallet, ect. en of we ook het ov in kunnen.

 • Profielfoto
  DBLCreations

  Je moet eigenlijk een overzicht hebben met welke diensten elke land heeft, of op z’n minst Nederland en België. Zoals ‘heeft dit land Apple Pay? Ja of nee’ en hetzelfde voor androiiiod Pay, Samsung Pay, koekel Wallet, ect. en of we ook het ov in kunnen.

  Dat zou eigenlijk idd wel makkelijk zijn. Mij maakt het allemaal niet uit wie het eerst krijgt. We zouden er eigenlijk allemaal benefiet uithalen als iedereen het zo snel mogelijk krijgt. We weten dat dit de toekomst uiteindelijk zal worden want cash geld zal uiteindelijk verdwijnen naar mijn gevoel.

 • Profielfoto
  Odie

  Ik snap ook gewoon niet waarom we als 1 EU Apple Pay gaan invoeren.

  Omdat ten eerste de EU niet kan afdwingen waar een bedrijf zijn diensten wel of niet aan moet bieden (tenminste: niet met de huidige wetgeving) en ten tweede omdat de EU een hele andere interne markt heeft dan de VS (waar de grote banken allemaal coast to coast opereren in alle lidstaten).

  Het zal nog wel een jaar of 50 of 100 duren voor de US of E een beetje lijkt op de US of A qua eensgezindheid, open markt etc. Hoewel ik vermoed dat qua taal het nog veel langer gaat duren voor heel europa dezelfde hoofdtaal heeft.

 • Profielfoto
  draugminaion

  Je moet eigenlijk een overzicht hebben met welke diensten elke land heeft, of op z’n minst Nederland en België. Zoals ‘heeft dit land Apple Pay? Ja of nee’ en hetzelfde voor androiiiod Pay, Samsung Pay, koekel Wallet, ect. en of we ook het ov in kunnen.

  Wat dacht je van dit hier
  In de EU mag ieder vormpje op de landkaart allerlei dingen zelf regelen, want soevereiniteit. Dit achterlijke klompendansreservaat moet nog even wachten want de gevestigde partijen kunnen verscholen achter eeuwenoude regelgeving op hun luie reedten blijven zitten.

 • Profielfoto
  NLspy

  Ik denk dat apple pay snel komt, wirecard die de boon. app maakt heeft in een mail gestuurd dat ze gaan uitbereiden naar Nederland voor iOS

 • Profielfoto
  steveb

  @joid
  @DBLCreations

  Ik had het over de traagheid van de groei van Apple pay (wallet)

  Ik dacht dat deze tittel correct was
  https://www.onemorething.nl/2017/10/iphone-x-geen-losse-verkoop-belgie/

  En upgrade program. Was het hier geweest dan had ik het.
  Dus ja ik vind het jammer dat het met zoveel poeha werd voorgesteld. Nu 2 jaar later wordt het als succes becommentarieerd terwijl een heel groot deel vangnet iPhone doel publiek er niet kan of mag op intekenen.
  Dat vind ik jammer

 • Profielfoto
  draugminaion

  Ik had het over de traagheid van de groei van Apple pay (wallet)

  Nou ja, traagheid…
  Apple Pay had het laatste jaar een verdubbeling van het aantal gebruikers en vervijfvoudiging van het aantal transacties.

  En dat we geen upgrade program hebben is weer de schuld van die prachtige soevereiniteit.
  Het is een soort lening, en niet niet iedereen mag zomaar voor bankje spelen hier.

 • Profielfoto
  MrJvG

  Ik denk dat apple pay snel komt, wirecard die de boon. app maakt heeft in een mail gestuurd dat ze gaan uitbereiden naar Nederland voor iOS

  Ik heb de e-mail ook gehad. Maar de uitbreiding naar Nederland geldt volgens mij alleen voor boon Android. Het eerste rijtje is voor iOS (UK, Spanje, Italië, Zwitserland en Ierland). Het tweede rijtje (NL, BE en Oostenrijk) is voor Boon Anroid.

  Het eerste rijtje in de mail is niet geheel toevallig ook gelijk aan de landen waar Apple Pay nu actief is. Het tweede rijtje is uitgebreid met landen waar NFC-betaling mogelijk is.

 • Profielfoto
  DBLCreations

  @Stveb:

  Wel niet de dingen gaan veranderen die je zelf geschreven hebt hé vriend:

  steveb 4 uur geleden
  @raymon
  En België?
  Het lijkt steeds stiller te worden over wat Apple doet in België
  Geen iPhone x
  Geen Apple store in Gent, Antwerpen, luik, Brussel

 • Profielfoto
  NLspy

  Ik denk dat apple pay snel komt, wirecard die de boon. app maakt heeft in een mail gestuurd dat ze gaan uitbereiden naar Nederland voor iOS

  Ik heb de e-mail ook gehad. Maar de uitbreiding naar Nederland geldt volgens mij alleen voor boon Android. Het eerste rijtje is voor iOS (UK, Spanje, Italië, Zwitserland en Ierland). Het tweede rijtje (NL, BE en Oostenrijk) is voor Boon Anroid.

  Het eerste rijtje in de mail is niet geheel toevallig ook gelijk aan de landen waar Apple Pay nu actief is. Het tweede rijtje is uitgebreid met landen waar NFC-betaling mogelijk is.

  Ja, je hebt volgens mij gelijk, dat is weer een teleurstelling

 • Profielfoto
  JohnnyDeBelg

  Gebruik gewoon boon met een omweg. Ja Boon zijn email wat niet helemaal duidelijk maar het is gewoon android hoor. Ik gebruik boon ierland op dit moment. Werkt perfect waar je met mastercard kan betalen. Zo laat ik mijn collega’s opkijken als ik betaal met mijn watch bij de snoepautomaat waar je alleen met kaart kan betalen.

 • Profielfoto
  Dapaool

  Volgens mij gaat Apple Pay alleen maar werken met Creditcards. Dus zou Apple meer verdienden in een land met 5 miljoen inwoners waar de creditcard de betaalmiddel is, dan in Nederland waar de meeste inwoners geen creditcard hebben.

  Daarbij kan je in de meeste winkels niet met creditcard kan betalen op de pinapparaat. Creditcard maatschappijen vragen per transactie vergoeding buiten de maandelijkse aansluitkosten. Als er maar 1x per kwartaal gevraagd zou worden of er met creditcard kan worden betaald, dan is het alleen maar een kostenpost voor de meeste winkels

  Als Apple dan zelf ook nog eens een vergoeding gaat vragen, vrees ik dat de klant straks zelf moet opdraaien voor de transactie kosten. Net zoals 20 jaar geleden als je onder de 25 gulden pinden vaak 50 cent extra moest betalen.

  Toch blijf ik stiekem nieuwsgierig naar Apple Pay. Al ben ik bang dat dat nog wel wat jaartjes gaat duren.

 • Profielfoto
  MrJvG

  Volgens mij gaat Apple Pay alleen maar werken met Creditcards. Dus zou Apple meer verdienden in een land met 5 miljoen inwoners waar de creditcard de betaalmiddel is, dan in Nederland waar de meeste inwoners geen creditcard hebben.

  Nee, Apple Pay werkt oa samen met MDES (MasterCard Digital Enablement Service). Dat is een platform voor gebruikers van een Maestro betaalpas (debetcard) of MasterCard creditcard.
  Je ziet het ook in andere landen dat Apple Pay gewoon met (MasterCard) debetkaarten werkt.

  Jouw bankpas is eigenlijk niet veel anders dan een creditcard. De bankpas van oa de ING maakt gebruik van het Maestro netwerk. Dat is een betaalnetwerk van MasterCard voor debetkaarten. Je bankpas is een 16-cijferige Maestro-kaart, die gekoppeld is aan jouw bankrekening.

  Of er nou gebruikt wordt gemaakt van credit- of debetkaarten dat maakt voor het verdienmodel van Apple Pay niet veel uit.

  Daarbij kan je in de meeste winkels niet met creditcard kan betalen op de pinapparaat. Creditcard maatschappijen vragen per transactie vergoeding buiten de maandelijkse aansluitkosten. Als er maar 1x per kwartaal gevraagd zou worden of er met creditcard kan worden betaald, dan is het alleen maar een kostenpost voor de meeste winkels

  Dat klopt. De creditcard is nooit groot geworden in Nederland. Vandaar dat MasterCard hier het Maestro netwerk heeft gelanceerd in de jaren 90.
  Jouw bank betaald aan MasterCard elke keer een bedrag zodra jij betaald met je bankpas.
  Voor mobiele betaling vraagt de ING 50 cent per maand per betaalpas bovenop je pakketkosten. De kosten als jij betaald via een mobiele betalingen zijn namelijk hoger voor de bank.

  Al ben ik bang dat dat nog wel wat jaartjes gaat duren.

  Het zal eerder een kwestie van weken zijn, dan jaren:)
  Voor Apple is Nederland zeker wel interessant omdat we ontzettend veel elektronisch betalen. Maar liefst 3,57 miljard keer in 2016 en dat was een stijging van 10,6% tegenover het jaar 2015. Het aantal contactloze betalingen is in 2016 vervijfvoudigd tot 630 miljoen betalingen.

 • Profielfoto
  Jannemanishere

  Anonieme bronnen beweren dat het nog onduidelijk is wanneer Apple Pay naar Nederland komt;-)

 • Profielfoto
  JohnnyDeBelg

  In Frankrijk en Spanje werkt Apple ook samen met Edenred. In Nederland niet bekend maar in België krijgen we in het begin van de maand maaltijd cheques. Hier mee kan je eten kopen in de winkels. Dus misschien gaat dit ook zo in België komen.

  Voor degene die echt met apple pay willen betalen hebben al lang een boon account aangemaakt.