‘Apple wil in 2020 AR-bril uitbrengen’

7 reacties

Apple zet de laatste tijd vol in op Augmented Reality. Met ARKit van iOS 11 kunnen ontwikkelaars snel AR-apps voor de iPhone en iPad maken maken, maar dat is slechts het begin. Apple zou in 2020 een eigen AR-bril willen uitbrengen.

Scooptijger Mark Gurman meldt bij Bloomberg dat Apple’s bril een eigen chip krijgt die is toegespitst op Augmented Reality. Er komt ook een eigen besturingssysteem, genaamd Reality Operating System (rOS).

Optimistische planning

Volgens Gurman is 2020 alleen haalbaar als alles meezit. Apple zou een agressieve en optimistische planning hebben, maar een aantal zaken nog niet uitgezocht hebben. Zo is nog niet bekend hoe een gebruiker de bril gaat bedienen. Wordt het Siri, een aanraakgevoelige zone aan de zijkant, handgebaren, of krijgt de bril een bijbehorende iOS-app? Dat is nog onbeslist.

HTC Vive 001
De HTC Vive Klik/tap voor groter.

Prototype op basis van HTC Vive

Omdat Apple nog geen eigen headset heeft, zou het bedrijf uit Cupertino momenteel hardware van andere fabrikanten gebruiken om te experimenteren. Volgens Bloomberg werken ontwikkelaars met een HTC Vive en is er een prototype in ontwikkeling dat iPhone-onderdelen gebruikt. Dat komt niet op de markt en is voor intern gebruik.

Dat Apple voor Augmented Reality (AR) heeft gekozen is geen toeval. Het bedrijf ziet niets in Virtual Reality (VR). Bij AR wordt een laagje over de echte wereld gelegd, terwijl VR je complete wereld vervangt.

IKEA Places AR 001
IKEA Place is een van de eerste ARKit-apps voor iOS – Klik/tap voor groter.

Tim Cook laat zich graag ontvallen dat hij fan is van AR en VR vooral als niche-product ziet. Volgens de Apple-CEO staat de techniek nog in de kinderschoenen en zullen headsets die dit jaar op de markt verschijnen geen goede ervaring bieden.

Reacties

7 reacties
 • Profielfoto
  WillemZ

  Het is nu eind 2017 en er wordt gespeculeerd over 2020.
  Best knap, zo’n blik in de toekomst.
  Virtual Reality? Hier heb je ‘m.

 • Profielfoto
  Shmoo

  Lekker open deuren intrappen.

 • Profielfoto
  DBLCreations

  Tim Cook laat zich graag ontvallen dat hij fan is van AR en VR vooral als niche-product ziet. Volgens de Apple-CEO staat de techniek nog in de kinderschoenen en zullen headsets die dit jaar op de markt verschijnen geen goede ervaring bieden.

  En daar ben ik het volledig mee eens:-)

 • Profielfoto
  pruus

  En in 2030 de robot in huis en in 2040 de autoloze snelweg… zo…..

 • Profielfoto
  vuurvreter

  Het zou pas revolutionair zijn, als Apple je de brillen glazen laat in stellen naar eigen glas sterkte.

 • Profielfoto
  Di May

  Versie 1.1.1 :

  glazen laat in stellen naar eigen glas sterkte

  Versie 2.1.1 :
  ” Glazen ( lees : software ) evolueert mee met oog.”

  Is geen SF, wel AR op zijn nuttigst.

 • Profielfoto
  wensink

  Jongens waar blijft die auto?!