Who wants a stylus? De iPhone blijkbaar in 2019

36 reacties

De Apple Pencil heet geen ‘iPad Pencil’ en misschien heeft Apple dat met een goede reden gedaan. Volgens een gerucht uit Taiwan krijgt de iPhone in 2019 namelijk ondersteuning voor het digitale potlood dat nu alleen met de iPad werkt.

Er zou al gesleuteld worden aan een iPhone-scherm dat met de Apple Pencil werkt. Het gerucht is verder een beetje vaag. Volgens de bron is Apple ook in gesprek met externe fabrikanten van stylussen.

Grote telefoon, creatieve mogelijkheden

Een gek idee is het overigens niet. Nu mobiele telefoons steeds groter worden, zijn er meer creatieve mogelijkheden. Apple beschikt over de juiste chips en technieken voor een stylus die vrijwel zonder vertraging te gebruiken is. De notities-app van iOS 11 heeft allerlei handigheidjes voor de Apple Pencil gekregen. Als je met het digitale potlood op het toegangs­scherm tikt, kun je direct een notitie maken.

Who wants a stylus?

Een stylus voor de iPhone zou vrij komisch zijn. In 2007, tijdens de introductie van de eerste iPhone, lachte Steve Jobs nog over stylussen. Hij zei het touchscreen gewoon met je vingers te bedienen moet zijn. Bij de lancering van de Apple Pencil in 2015 werd hier al veelvuldig naar verwezen. Toch vervult Apple’s digitale potlood een ander doel dan de stylus die Jobs in 2007 omschreef. De Apple Pencil zorgt voor extra creatieve mogelijkheden en heeft niet als doel je vinger te vervangen.

ipadpro-en-pencil-001
Klik/tap voor groter.

Reacties

36 reacties
 • Profielfoto
  polansky

  Bij Apple hobbelen ze tegenwoordig alleen nog maar wat achter de concurrentie aan.

 • Profielfoto
  Shmoo

  Gelukkig en precies op tijd. Dan kan ik in 2020 in mijn zelfrijdende Apple Car aantekeningen kan maken op de iPhone.

 • Profielfoto
  Martin Koning

  Toch zie ik de pencil niet als een stylus. De meeste handelingen doe je nog steeds met je vingers. Tekenwerk op de iPad werkt nou eenmaal lastig met je vingers.

 • Profielfoto
  xaddict

  De Apple Pencil is natuurlijk geen stylus. Een stylus is dé manier om een device te kunnen gebruiken, de Apple Pencil is precies zoals de naam zegt: een digitaal potlood. Niet bedoeld om als aanwijsmethode te worden gebruikt maar om te schetsen, te tekenen

 • Profielfoto
  Shmoo

  Precies, frikandellen met viandellen vergelijken. Zo lust ik er nog wel een paar, met mayo graag.

 • Profielfoto
  koen

  Dat wordt dan ook duidelijk uitgelegd in het artikel.

 • Profielfoto
  Ome Kor

  Nou, weet ik niet. Heeft het ook niet te maken doordat er voor de iPhone veel gebruik gemaakt werd van resistieve schermen, daar had je het pennetje nodig voor de bediening, omdat het scherm drukgevoelig was. Bediening met de vinger(nagel) was beperkt. Dit in tegenstelling tot een capacitief scherm, die kun je met je vingers bedienen en ondersteund zelfs ‘multi-touch’. Met de huidige techniek kun je ook op zo’n capacitief scherm heel precies tekenen, zoals xaddict al zei.

 • Profielfoto
  Spinozo

  Hoe stop je die Apple Pencil dan in je iPhone? Dat gaat toch niet passen?

 • Profielfoto
  Arjan E.

  Omdat vrijwel alle accessoires bij Apple optioneel zijn, is dit voor ieder wat wils, degeen die graag met een pencil werken die kunnen dat, mits ze de pencil aanschaffen, en de geen die het niks vind koopt deze optionele accessoire niet, en kan nog steeds zijn telefoon bedienen. ?

 • Profielfoto
  maconly

  Ik denk dat Steve Jobs Tim Cook op staande voet ontslagen had.

 • Profielfoto
  MacRay

  Niet te geloven. En ja SJ draait zich weer om.

 • Profielfoto
  Ruwepit

  Azijnzeikend Nederland is ook weer aanwezig….burp

 • Profielfoto
  DBLCreations

  “Een stylus voor de iPhone zou vrij komisch zijn. In 2007, tijdens de introductie van de eerste iPhone, lachte Steve Jobs nog over stylussen”

  Jawel dames en heren, een uitspraak van 10j geleden door een andere CEO bij Apple, (man ik mis Steve Jobs). Niet tegenstaande, tijden veranderen en ook meningen. Tim Cook heeft zelf gezegd dat Steve soms zo kon zijn, heb daar vandaag nog een interview van gezien. “Steve could flip flop like no other”. Hij kon zijn mening veranderen en zijn fouten toegeven (indien van toepassing).

  Ik ben van mening dat een pencil inderdaad niet hetzelfde is als een stylus. Ik ben 100% akkoord met wat “Martin Koning” zegt.

  @Polansky: En jij praat gewoon naar de mond van die concurrentie. Niks meer of niks minder. Ik vraag mij gewoonweg af wat jij hier nog doet op een APPLE forum. Waarom zit je hier nog? Je kan best ook wat Android forums afgaan als je daar je ding in vindt. Ik ben op geen enkel Android forum ingeschreven omdat het mij gewoonweg niet interesseert, en ik ga ze daar dus ook niet gaan afzeiken, gewoon omdat ik tijd teveel heb. Ik ben wel mee met al het nieuws van Android dat ik op Youtube volg. Als ik echt iets wil weten zoek ik er wel een artikel over.

  Verder blijf ik op het forum waar ik uit INTERESSE op kom. Omdat dit forum mij geeft waar ik als Apple liefhebber nieuwtjes wil weten over Apple. Raar hé? Op een Apple forum gaan als Apple liefhebber. Mja…

  @maconly: “Steve said to me: Never think, what should Steve have done, run the company the best you can”. Zeggen die woorden je iets?

 • Profielfoto
  Alexander Henket

  Steve was ook niet van de App Store en heeft dat later met verve uitgevent. Anyway: als de Apple Pencil goed werk op de iPad verricht voor creatievelingen en je hebt op zeker moment alleen je iPhone bij je (en die Apple Pencil). Zou het dan niet fijn zijn als die Apple Pencil werkte op die iPhone?

  Ik snap het probleem niet. Het is eerder raar dat hij het nog niet doet dan andersom. Het zou pas raar zijn als ik voor de dagelijkse bediening een Apple Pencil nodig zou hebben

 • Profielfoto
  Nick Seamore

  Prima als zo’n pencil ook op de iPhone zou werken. Ik gebruik en hoef er geen maar als er mensen zijn die zo’n ding wel willen gebruiken waarom dan niet? Het is immers, gelukkig, geen verplichting.

 • Profielfoto
  Jamie Yang

  Voor de iPad is het handig maar voor de iPhone? ja misschien voor de mensen met te dikke vingers

 • Profielfoto
  Bart119

  Wat was er dan ook mis met een stylus? Ik hoef zo een ding niet. Echter lukt het bij mijn vader – na zijn hartinfarct – niet meer om met zijn vingers te typen omdat zijn hand vaak te hard trilt. Met een stylus die hij steeds in zijn portefeuille heeft zitten lukt het echter “prima”.

  Steve Jobs had nu eenmaal niet over alles gelijk, hij was ook maar een mens, geen god.

 • Profielfoto
  MEEUW

  Hoe gek moet het nog worden met die reclame ?
  overal reclame en de hele pagina schuif naar beneden.

  Het is nog erger dan youtube.

 • Profielfoto
  KR1275

  adguard of adblock is je vriend. Vooral die eerste geeft erg veel rust…

 • Profielfoto
  zepkleiker

  Haha, er zijn dus mensen die wat redenen verzinnen waarom de Apple Pencil geen stylus zou zijn? Mooi verzonnen man. Slaat alleen nergens op. Het is gewoon een stylus. Straks gaan jullie nog zeggen dat de iPad geen tablet is en de iPhone geen telefoon.

 • Profielfoto
  Elduderino

  Bij Apple hobbelen ze tegenwoordig alleen nog maar wat achter de concurrentie aan.

  Vandaar dat de concurrentie Apple constant in de gaten houdt met wat zij uitbrengen en wat ze doen. ARkit, daar heeft de concurrentie al een goed antwoord op. True depth… plots is de focus van de concurrentie daar volledig op. De Airpods.. verdomd wat bracht Google recentelijk uit?
  Och en zo kan je nog een hele rits opnoemen. Je moet het alleen even willen zien.

  Maar zodra we het over een pennetje hebben, dan lopen ze volgens jou mijlen achter.

 • Profielfoto
  Elduderino

  Haha, er zijn dus mensen die wat redenen verzinnen waarom de Apple Pencil geen stylus zou zijn? Mooi verzonnen man. Slaat alleen nergens op. Het is gewoon een stylus. Straks gaan jullie nog zeggen dat de iPad geen tablet is en de iPhone geen telefoon.

  Of het een stylus is of niet.. dan kunnen we lang over discusseren. Laten we het dan een zeer luxe stylus noemen. Wil je het koppelen aan de uitspraken tijden geleden van Jobs…dan blijf je hangen in het verleden en is het wel handig om het verschil van de stylus van toen en de stylus van nu te weten.

 • Profielfoto
  Oldekamp

  Ik wacht nog altijd tot de Pencil te gebruiken is op de enorme trackpad van de ’16-’17 Macbook Pros.. Dat zou pas écht welkom zijn.

  Daarnaast word hier de uitspraak van Jobs uit context gehaald. Het ging er destijds om dat je geen stylus nodig wilt zijn om het apparaat te kunnen bedienen; iets wat in de tijd voor de iPhone wel noodzakelijk was.

 • Profielfoto
  DBLCreations

  Ik wacht nog altijd tot de Pencil te gebruiken is op de enorme trackpad van de ’16-’17 Macbook Pros.. Dat zou pas écht welkom zijn.

  Daarnaast word hier de uitspraak van Jobs uit context gehaald. Het ging er destijds om dat je geen stylus nodig wilt zijn om het apparaat te kunnen bedienen; iets wat in de tijd voor de iPhone wel noodzakelijk was.

  Hé kijk, iemand die het verschil kent!

  Eigenlijk is het ook niet zo moeilijk hoor, gewoon de mayonaise laten draaien en je komt er vanzelf… Een stylus heeft als bedoeling een telefoon of bepaalde interface the bedienen. Een PENCIL of in het nl een POTLOOD is meer voor artistieke doeleinden. Apple heeft de pencil niet uitgebracht als stylus met als doel iOS te gaan bedienen. Maar misschien moeten sommigen hier zich daar maar eens in gaan verdiepen…:roll:

 • Profielfoto
  Arjan E.

  Ik wacht nog altijd tot de Pencil te gebruiken is op de enorme trackpad van de ’16-’17 Macbook Pros.. Dat zou pas écht welkom zijn.

  Daarnaast word hier de uitspraak van Jobs uit context gehaald. Het ging er destijds om dat je geen stylus nodig wilt zijn om het apparaat te kunnen bedienen; iets wat in de tijd voor de iPhone wel noodzakelijk was.

  Hé kijk, iemand die het verschil kent!

  Eigenlijk is het ook niet zo moeilijk hoor, gewoon de mayonaise laten draaien en je komt er vanzelf… Een stylus heeft als bedoeling een telefoon of bepaalde interface the bedienen. Een PENCIL of in het nl een POTLOOD is meer voor artistieke doeleinden. Apple heeft de pencil niet uitgebracht als stylus met als doel iOS te gaan bedienen. Maar misschien moeten sommigen hier zich daar maar eens in gaan verdiepen…:roll:

  Maar het kan dus wel, dan is het dus een “actieve” stylus, logisch verstand zegt dan wel weer dat je niet zo’n bedrag gaat neertellen om hem alleen als aanwijsstokje te gebruiken, tenzij je niet weet wat je met je geld aan moet ?

  In dat geval mogen ze me pm’men en zal ik ze zeggen waar ze het naar over kunnen maken?

 • Profielfoto
  koen

  Vraag me toch af welke reaguurders het artikel daadwerkelijk hebben gelezen. Daar wordt toch uitgelegd dat het gaat om een pencil om bijvoorbeeld mee tekenen, niet om de iPhone mee te bedienen…

 • Profielfoto
  Shmoo

  ☝️ikke heb het artikel gelezen en ik heb ook een mooie kleurplaat gemaakt voor Raymon.

 • Profielfoto
  Arjan E.

  Vraag me toch af welke reaguurders het artikel daadwerkelijk hebben gelezen. Daar wordt toch uitgelegd dat het gaat om een pencil om bijvoorbeeld mee tekenen, niet om de iPhone mee te bedienen…

  Dat wordt inderdaad gezegd in het artikel, alleen wordt er niet vermeld dat het wel kan, totaal niet logisch, maar die optie kan dus ook niet uitgesloten worden ?

 • Profielfoto
  Arjan E.

  ☝️ikke heb het artikel gelezen en ik heb ook een mooie kleurplaat gemaakt voor Raymon.

  Wel netjes binnen de lijntjes gebleven, of heb je de vuloptie gebruikt? ???

 • Profielfoto
  DBLCreations

  Vraag me toch af welke reaguurders het artikel daadwerkelijk hebben gelezen. Daar wordt toch uitgelegd dat het gaat om een pencil om bijvoorbeeld mee tekenen, niet om de iPhone mee te bedienen…

  Dat wordt inderdaad gezegd in het artikel, alleen wordt er niet vermeld dat het wel kan, totaal niet logisch, maar die optie kan dus ook niet uitgesloten worden ?

  Het kan zeker maar het is niet de bedoeling er van. En zeker niet als mensen beginnen te zeggen van “who wants a stylus”. Want als je die vergelijking begint te maken heb je natuurlijk het punt dat het om een pencil gaat die vooral dus voor “artistieke doeleinden” gebruikt wordt. Maar je hebt zeker gelijk als je zeg dat het kan:-) Ik persoonlijk ben zeker geen tekenaar dus voor mij is de pencil niet, al vindt ik het wel een heel fijn ding (heb al een paar Youtube filmpjes gezien met gebruik ervan). Wordt zeker goed gebruikt door bepaalde mensen:-)

 • Profielfoto
  MacAanZee

  “Who wants a stylus” van Steve Jobs sloeg natuurlijk op de smart phones die je in die tijd eigenlijk alleen met een stilus kon bedienen. Dat was voor de iPhone niet meer nodig door het touch screen. Je kunt uitspraken van toen niet zomaar toepassen op een andere situatie. Ik zie er zelf niets in. Je kunt er hooguit op je iPhone Plus of X op foto’s mee tekenen of – als je kunstenaar of architect bent – een tekeningetje op maken. Maar dan zou je wel een iPad Pro hebben, zodat je meer ruimte hebt. Ik zie er niks in voor de iPhone.

  Wanneer gaat Apple ’s een keer de Steve Jobs Action Doll uitbrengen? Daar zit ik al jaren met smart op te wachten. Lijkt me heerlijk om tijdens die toch wat saaie Keynotes van nu, af en toe ’s te kijken naar de Steve Action Doll! Erg flauw dat Apple dat toen verboden heeft…!

 • Profielfoto
  chrispis

  Nog steeds verbaasd dat men nog steeds niet snapt wat Steve Jobs toentertijd bedoelde met zijn afkeer voor styli. Het was toen de enige manier om de ‘smartphones’ te bedienen. De apple pencil is bedoeld voor creatieve doeleinden.

 • Profielfoto
  Shmoo

  Ik denk dat het twee compleet verschillende dingen zijn. Een stylus en een Apple Pencil.

 • Profielfoto
  MacAanZee
 • Profielfoto
  knekkie

  Leuk toch juist om bij Samsung te zien wat er over een jaar of wat ook met je iPhone mogelijk is.

  Blijkbaar onderzoekt Apple de mogelijkheid hoe ze van je iPhone X3 in combinatie met de Apple Pencil 2 straks een Samsung Note 8 killer kunnen maken.

  Stylus… Pencil wat maakt de door Apple gekozen marketing term nou uit voor een stylus die blijkbaar bedoeld is voor een beperkte set mogelijkheden? (Handtekeningen zetten, Notities maken, annoteren, digitaal tekenen en schilderen.)

  De Pencil kan verder het zelfde als een stylus. (Namelijk iOS er mee bedienen als vervanger van je vinger). In de volksmond heet de Pencil gewoon een stylus. Net als de iPod touch door de massa iTouch genoemd werd.

  Grip op marketing is niet nou eenmaal helemaal waterdicht. wacom noemt het een digitizer of simpelweg een pen net als microsoft met hun surface.

  Wat een naam geneuzel zeg.

 • Profielfoto
  DBLCreations

  Leuk toch juist om bij Samsung te zien wat er over een jaar of wat ook met je iPhone mogelijk is.

  Blijkbaar onderzoekt Apple de mogelijkheid hoe ze van je iPhone X3 in combinatie met de Apple Pencil 2 straks een Samsung Note 8 killer kunnen maken.

  Stylus… Pencil wat maakt de door Apple gekozen marketing term nou uit voor een stylus die blijkbaar bedoeld is voor een beperkte set mogelijkheden? (Handtekeningen zetten, Notities maken, annoteren, digitaal tekenen en schilderen.)

  De Pencil kan verder het zelfde als een stylus. (Namelijk iOS er mee bedienen als vervanger van je vinger). In de volksmond heet de Pencil gewoon een stylus. Net als de iPod touch door de massa iTouch genoemd werd.

  Grip op marketing is niet nou eenmaal helemaal waterdicht. wacom noemt het een digitizer of simpelweg een pen net als microsoft met hun surface.

  Wat een naam geneuzel zeg.

  Maar je mist nog steeds het punt. Het is net een pencil omdat het bedoeld is om te tekenen, om door tekenaars gebruikt te worden om die specifieke doeleinden. Anders zou het idd gewoon een stylus zijn. Een stylus is bedoeld om de interface (OS) van de hardware te bedienen. Het is veel grappiger dat jij het verschil niet kent dan wat jij “naam geneuzel” noemt…