EU: WhatsApp blijft privacywet overtreden

11 reacties

WhatsApp heeft het nog steeds aan de stok met Brussel. De Europese privacywaakhond begon in 2016 een onderzoek naar het delen van data tussen WhatsApp en Facebook. De chat-app beloofde verbetering, maar er is erg weinig vooruitgang geboekt.

Dat blijkt uit een brief van Europese toezichthouders aan WhatsApp-CEO Jan Koum. De dienst is nog steeds niet transparant genoeg en daarnaast hebben gebruikers geen controle over wat er met hun data gebeurt.

Extra uitleg in FAQ niet genoeg

Vorig jaar uitte de Europese privacycommissie zijn zorgen over het ontbreken het ontbreken van een opt-out bij het delen van data. WhatsApp-gebruikers kunnen niet kiezen of ze data met Facebook willen delen en de dienst is daar niet transparant genoeg over. Volgens Brussel heeft WhatsApp-eigenaar Facebook bar weinig gedaan. Er is alleen een extra hoofdstuk in de FAQ toegevoegd, maar gebruikers worden niet pro-actief geïnformeerd. Er is ook nog steeds geen mogelijkheid tot een opt-out.

Mark Zuckerberg Jan-Koum 001
Mark Zuckerberg (links) en Jan Koum (rechts) – Klik/tap voor groter.

Datadelen blijft verboden

De Europese toezichthouders concluderen dat Facebook dit al lang aan had kunnen pakken. Volgens de commissie is er “een groot belang bij het vinden van een geschikte oplossing”, vooral omdat WhatsApp zo populair is in Europa. Gebruikers kunnen moeilijk om de dienst heen, dus moeten de bedrijven opnieuw komen praten over een oplossing.

Het geschil ontstond toen de chat-app op 25 augustus 2016 een verandering van zijn privacyvoorwaarden aankondigde. De chat-app deelt sindsdien metadata met Facebook. Gegevens die overgedragen worden zijn onder andere je 06-nummer voor vriendschapssuggesties, hoe vaak je de app opent en met wie je contact hebt. Het delen van de gegevens is eind 2016 tijdelijk gestopt en wordt pas hervat als WhatsApp en de Europese waakhond overeenstemming hebben bereikt.

Reacties

11 reacties
 • Profielfoto
  Poezenbeest

  Kom er maar in met opmerkingen over betrouwbaarheid…

 • Profielfoto
  tuuur

  Ik hou het bij Telegram ?

 • Profielfoto
  bitrip

  tuuur 21 minuten geleden
  Ik hou het bij Telegram ?

  Heeft ook zo’n lekker groot marktaandeel.

 • Profielfoto
  Neowip

  Markt aandeel my *ss, ik verdom het gewoon. iMessage of Signal en het zal he verbazen maar het is echt een non-issue. Vrijwel iedereen die ik ken heeft iPhones en weten dat ik geen WhatsApp heb. Die paar Andriod contacten hebben Signal gedownload om mij te pleasen.

 • Profielfoto
  JLnl

  @Neowip, ik geef je groot gelijk. Overigens heeft bijna iedereen wel iets van 1000 sms in zijn of haar bundel en dat kan een Android eigenaar je ook prima bereiken. Dan kan je dus alles vanuit 1 app doen en Signal ook skippen.

  Nog een voordeel van geen WhatsApp: je hoeft geen getuige te zijn van al die tijdrovende WA groepjes;-)

 • Profielfoto
  silvercircle

  tuuur 21 minuten geleden
  Ik hou het bij Telegram ?

  Heeft ook zo’n lekker groot marktaandeel.

  Maar daar zorg je eigenlijk zelf voor. Begin vandaag met Telegram, overtuig de mensen waarmee je chat en als iedereen zo doet gaat het vlug.
  Maar de mensen blijven al die onzin pikken, nochtans kan het vlug gedaan zijn.
  Stap gewoon allemaal over naar Telegram en laat u zo niet manipuleren!
  Telegram werkt trouwens beter naar mijn menig.

 • Profielfoto
  VxP

  En dan gaat de EU eerst weer een aantal maal vriendelijk vragen en dan zijn we weer x jaar verder. Ik zou zeggen: sancties en een enorme boete bij het niet halen van een deadline (op korte termijn).

 • Profielfoto
  SvS

  Ik zou zeggen: sancties en een enorme boete bij het niet halen van een deadline (op korte termijn).

  .
  Eens. Maatregelen en straffen zijn soms te zwak.

  Telegram werkt trouwens beter naar mijn menig.

  .
  Ook eens, WhatsApp komt veel en veel later met gelijksoortige updates/verbeteringen na Telegram. En gif/stickers, dat gaat veel beter en is leuker bij Telegram. En zo nog meer nuttige verbeteringen die dit jaar zijn doorgevoerd. Ze zijn goed bezig. Enig nadeel, is dat ik laatste tijd wat langer moet wachten voordat het ‘verbonden’ is, zodra ik de app op de iPhone open.
  Maar iedereen ernaar toe bewegen heb ik geprobeerd en inmiddels opgegeven. WA is nu te ingeburgerd, zoals ook burgernet en dat bedrijven daarmee te bereiken zijn. Beter nog onafhankelijke SMS dan via commerciële WA (eigendom van facebook, he)

 • Profielfoto
  Ruwepit

  @Neowip, ik geef je groot gelijk. Overigens heeft bijna iedereen wel iets van 1000 sms in zijn of haar bundel en dat kan een Android eigenaar je ook prima bereiken. Dan kan je dus alles vanuit 1 app doen en Signal ook skippen.

  Nog een voordeel van geen WhatsApp: je hoeft geen getuige te zijn van al die tijdrovende WA groepjes;-)

  Waarbij je ongevraagd ingeflikkerd wordt en zelf de moeite moet nemen om uit zo’n groep te gaan. Dat je telefoonnummer dan al ongevraagd met iedereen gedeeld is komt er dan ook nog eens bij.

 • Profielfoto
  tuuur

  En nog zoiets leips mensen zijn geheimzinnig over wat ze verdienen enzo maar ondertussen voorzien ze WA (dus facebook) wel van al hun geheimpjes ?

 • Profielfoto
  tinus_omt

  Wel mooi dat ze hun mond vol hebben van Facebook die telefoonnummers verzamelt, en ondertussen boos zijn omdat ze de inhoud van de gesprekken zelf niet kunnen bespioneren. Do as we say, not as we do.