Weekend poll: USB-C, een jaar later

52 reacties

Ongeveer jaar geleden onthulde Apple de nieuwe MacBook Pro met USB-C, Thunderbolt 3 en natuurlijk een Touch Bar. De overgang naar de nieuwe connector begon daarmee definitief en was niet zonder ophef. Hoe staat het er een jaar later voor?

Hang jij alles nog aan verloopjes, heb je USB-C-accesoires zoals een externe harde schijf en scherm, of speelt USB-C nog helemaal geen rol in jouw leven? Stem tot maandag 17:00 uur in onze weekend poll!

Reacties

52 reacties
 • Profielfoto
  Reinier666

  Meerdere devices met usb c, maar de enige assesoires die ik heb zijn opladers.
  Ik vind het een handige aansluiting, kan snel mee geladen worden en omkeerbaar.

 • Profielfoto
  sunapple

  Digital AV Adapter met HDMI, USB-C naar A adapter. Maar geen USB-C apparaten…

 • Profielfoto
  steveb

  Belachelijk Dat de nieuwe iPhones en ipad geen usbC lader hebben.
  Het grote vermogen zou snel laden ten goede kunnen komen

 • Profielfoto
  Alexander

  Ik heb een verloopje met HDMI, USB A, sd kaart enz, en een USB A&C stick

 • Profielfoto
  Mac Daddy

  Opvallend resultaat tot nu toe in de poll. Toch nog een merendeel die nog helemaal niks van USB-C hebben. Als Apple de iPhone eerder had geswitcht naar USB-C, zal het antwoord heel ander zijn denk ik.

 • Profielfoto
  Hansi2124

  Niet zo opvallend, vind ik. Accessoires met USB-C zijn momenteel gewoon stervensduur in vergelijking met wat al jaren op de markt is. Liever een verloop en dock gebruiken dan minimaal 2 keer zoveel te betalen voor alles wat je nodig hebt.

 • Profielfoto
  Planeten Paultje

  Bij mijn 2016 MBP heb ik een dikke USB-C backup schijf gekocht, een extra lader, 2 x USB-C naar TB2 adapter (waren toen nog goedkoop en ik had nog wat TB2-spul) en een Hyper-Drive aanklik-dockje voor onderweg. Ook nog een handjevol USB-C naar USB-2 verlooppluggen. Alles werkt uit de grote kunst.

 • Profielfoto
  Elduderino

  Belachelijk Dat de nieuwe iPhones en ipad geen usbC lader hebben.
  Het grote vermogen zou snel laden ten goede kunnen komen

  Hoezo? Aan snelladen zitten ook beperkingen, je kan ook zwaardere laders kopen.
  Wees blij dat Apple niet zomaar van lightning naa4 USB-C overstapt. Lightning is ook al een universele aansluiting waar een heel eco systeem aan accessoires voor is ontstaan. Kan je die allemaal weg mikken.
  Het voordeel van USB-C t.o.v. Lightning is nu nog te beperkt voor de mobiele devices. Te beperkt om plots d hele boel om te gooien.

 • Profielfoto
  Furbz

  Ik heb een USB – C Raid Setup. Heerlijk!
  Maar ik mis nog goede USB-C Hubs naar usb a.
  Dus mocht iemand goede ervaringen hebben, dan hoor ik het graag!
  Voor aan d’n iMac!

 • Profielfoto
  SandsOfArrakis

  Nog geen USB-C in huis. En voorlopig gebeurt dat ook niet. Mijn Mac Mini, Windows games PC en mijn kleine Windows laptop hebben geen USB-C en alle 3 kunnen met een beetje mazzel nog een paar jaar mee.

  De rest van mijn hardware is USB 2 of USB 3 en voldoen nog meer dan voldoende.

 • Profielfoto
  Hydrarchos

  @Elduderino: maar het is wel onnozel dat je twee apparaten van Apple koopt die je dan vervolgens niet op elkaar kunt aansluiten zonder dongle. “It just works?”…

 • Profielfoto
  Frans

  Ik wacht op de nieuwe Mac mini.;-)

 • Profielfoto
  Shmoo

  Doe mij maar gewoon een lekker wijf die weet hoe USB-C eruit ziet. ?‍♂️

 • Profielfoto
  Melle

  Ik had het even – een MacBook 12″ gekocht 1 jaar geleden – maar na paar maanden met (te) veel verlies verkocht. Blij dat ik vanaf ben en sindsdien doe ik toch verder met mijn air. (Heerlijk die aansluitingen) en denk ik zelf om gewoon terug een nieuwe air te kopen. De oude is nu echt wel aan vervanging toe…

 • Profielfoto
  Shmoo

  Daar zou ik dan niet al te lang mee wachten als je dat van plan bent. Lijkt mij sterk dat Apple in 2018 nog de MacBook Air zal produceren.

 • Profielfoto
  Joid

  @Elduderino: maar het is wel onnozel dat je twee apparaten van Apple koopt die je dan vervolgens niet op elkaar kunt aansluiten zonder dongle. “It just works?”…

  Binnen het huidige ecosysteem van Apple is er geen reden om een iPhone fysiek aan een Mac te koppelen.

  Als je het per se wil, dan kan je een dongle gebruiken.

 • Profielfoto
  Cenobyte

  Hier geen voorstander van USB-C. Ik vind de USB-C poort van mijn voormalige Macbook bijzonder krakkemikkig en slecht werkend. De stekker zit er losjes in en soms maakt het geheel gewoon niet bijster goed contact.

 • Profielfoto
  Cenobyte

  Ik had het even – een MacBook 12″ gekocht 1 jaar geleden – maar na paar maanden met (te) veel verlies verkocht. Blij dat ik vanaf ben en sindsdien doe ik toch verder met mijn air. (Heerlijk die aansluitingen) en denk ik zelf om gewoon terug een nieuwe air te kopen. De oude is nu echt wel aan vervanging toe…

  Grappig! Hier precies hetzelfde! Ik vind mijn 15″ Macbook Air toch veel prettiger werken dan de 12″ Macbook.

 • Profielfoto
  Q-collective

  Belachelijk Dat de nieuwe iPhones en ipad geen usbC lader hebben.
  Het grote vermogen zou snel laden ten goede kunnen komen

  Ik vind hier een goed argument waarom de USB-C waarschijnlijk nooit de iPhone gaat bereiken.

  @Elduderino: maar het is wel onnozel dat je twee apparaten van Apple koopt die je dan vervolgens niet op elkaar kunt aansluiten zonder dongle. “It just works?”…

  It just works.

 • Profielfoto
  Maurits

  Het is dat ik per ongeluk een GoPro Hero 5 oplaadstation had gekocht, inplaats van een Hero 4. Hier zit USB-C op, maar wordt dus niet gebruikt!:roll:

 • Profielfoto
  xaddict

  Nintendo Switch van mijn vriendin,
  En een GoPro

 • Profielfoto
  Q-collective

  Ik heb op dit moment:
  – 4 zaken die ik met micro-USB oplaadt: Kindle, m’n muis, een goedkoop bluetooth toetsenbord voor de iPad mini en m’n Anker accu.
  – 4 zaken die ik oplaadt met Lightning: iPhone, iPad mini, Siri Remote en AirPods.
  – 0 zaken die ik oplaadt met USB-C.

 • Profielfoto
  Arjan E.

  Belachelijk Dat de nieuwe iPhones en ipad geen usbC lader hebben.
  Het grote vermogen zou snel laden ten goede kunnen komen

  Ik vind hier een goed argument waarom de USB-C waarschijnlijk nooit de iPhone gaat bereiken.

  @Elduderino: maar het is wel onnozel dat je twee apparaten van Apple koopt die je dan vervolgens niet op elkaar kunt aansluiten zonder dongle. “It just works?”…

  It just works.

  Yeah, it just works (for Apple’s wallet ?)

  Hier geen USB-C apparaten in huis, dus laadt er ook niet mee op.

  En gezien de verdeeldheid hierover, wacht ik er ook nog even mee?

 • Profielfoto
  Elduderino

  @Elduderino: maar het is wel onnozel dat je twee apparaten van Apple koopt die je dan vervolgens niet op elkaar kunt aansluiten zonder dongle. “It just works?”…

  Je kan gewoon een USB-C naar Lightning kabel krijgen.
  Je moet je ook afvragen hoe vaak je nog een smartphone aan je pc hangt. De meeste mensen nooit.

  It just works… klopt, maar overgang op andere aansluitingen zal je altijd houden.
  Was lightning de prullenbak ingooien en naar USB-C gaan de oplossing? Welk technisch voordeel heeft het? Al die lightning accessoires…..

 • Profielfoto
  Shmoo

  Wanneer heeft Apple eigenlijk de slogan “It Just Works” voor het laatst gebruikt.

  Weet iemand dat toevallig of zijn we hier straks weer een friemelen over termen en slogans uit 2008. Zou zomaar kunnen, Mac gebruikers zijn namelijk kampioen met dinosaurussen spelen terwijl ze niet beseffen dat die dingen al jaren niet meer cool zijn.

 • Profielfoto
  eelcomaljaars

  De MBP die ik heb gekocht is prachtig, maar ik had echt veel blijer geweest met een combinatie van oude en nieuwe poorten. Nu dus een stapeltje Dongels. erg jammer. Er zijn andere laptops te vinden die oude en nieuwe poorten combineren, maar dan, dan geen MacOS he:)

 • Profielfoto
  steveb

  @Elduderino: maar het is wel onnozel dat je twee apparaten van Apple koopt die je dan vervolgens niet op elkaar kunt aansluiten zonder dongle. “It just works?”…

  Je kan gewoon een USB-C naar Lightning kabel krijgen.
  Je moet je ook afvragen hoe vaak je nog een smartphone aan je pc hangt. De meeste mensen nooit.

  It just works… klopt, maar overgang op andere aansluitingen zal je altijd houden.
  Was lightning de prullenbak ingooien en naar USB-C gaan de oplossing? Welk technisch voordeel heeft het? Al die lightning accessoires…..

  daar gaat het net om
  apple was een van de eersten om USB-C te gebruiken. macbook “de laptop van de toekomst?” weet je nog.
  en nu anderhalf jaar later komen ze met de iPhone X “de nieuwe telefoon (van de toekomst)”. met een connector van 5 jaar oud.

  irritant dat je 2 dingen van apple koopt en toch weer 2 verschillende laders hebt.
  en een belachelijk duur verkoopkabeltje dat over 2 jaar weer voorbijgestreefd zal zijn.

  kortom: apple promoot usb C voor iedereen?
  maar ziet wel hun dure thunderbolt standaard. en wil deze enkel voor pro ’s reserveren.
  de gemiddelde consument die flink spaart voor hun dure toestelen krijgt telkens op minstens 1 punt een afknapper.
  1 nieuwe iPhone laad niet snel wegens geen usb C
  2. geen suppersnelle gegevensoverdracht over thunderbolt protocol in usb C in iPhone x en ipad pro (dien nochtans bijden pro geprijsd zijn.)
  3 jaar op rij zakt de capaciteit van de batterij van de iPhone terwijl er veel gebruikers geen dag rond komen.

 • Profielfoto
  Yosemite

  Ik heb een iMac en een MacBook Pro met USB-C maar zie het probleem niet zo. Sluit eigenlijk zelden iets via een kabel aan, de enige dongle die ik gebruik is een USB-C naar VGA & HDMI wanneer je eens iets op een groot scherm moet laten zien.

  Heb wel een USB-C naar Lightning kabel gekocht om m’n iPhone op m’n MacBook aan te sluiten, maar dat is geen dongle.

  Snap heel goed dat Apple voor de iPhone niet overstapt op USB-C. Dat heeft denk ik eerder nadelen dan voordelen. Je hebt ook geen USB-C aansluiting nodig voor fast charging, met een USB-C naar Lightning kabel kan je via een standaard MacBook oplader ook een iPhone 8 of iPhone X snel opladen. Alles gaat naar draadloos dus het zou me niks verbazen als een volgende iPhone helemaal geen poort(en) meer heeft.

 • Profielfoto
  donut

  Dus na een jaar nog steeds hetzelfde probleem…

  Gemis van de ‘oude’ verbindingen die op dit moment nog steeds veel gangbaarder zijn.

  USB-C is prima op zich, maar alléén USB-C is zeer onhandig.

  In de tijd van de eerste ‘Lightning’ plug waren er jaren geen spullen voor te vinden om eraan te hangen- echter je had tegelijk nog wel de ‘oude’ verbindingen op je machine.

  Die ontbraken nu in het geheel.

  Apple lijkt altijd maar weer te denken: ‘ the FUTURE is NOW! ‘
  Echter dat is helaas nooit het geval.

 • Profielfoto
  mvmaastricht

  USB C op m’n MacBook 2017 is wat mij betreft geweldig. Weg met die ouwe meuk en op naar de toekomst. Scheelt een hoop onnodige, zelden gebruikte poorten, en dus ruimte.
  Om toch compatibel te blijven met oudere aansluitingen heb ik met deze compacte multi-adapter meer poorten bij de hand, dan ik ooit op een MacBook gehad heb: https://www.amazon.de/dp/B01MZ0HFDG
  Verder is deze USB-C en USB-A combi stick handig en vanaf 32 gb ook razendsnel: https://www.amazon.de/dp/B06XPXYL35

 • Profielfoto
  mvmaastricht

  En dat Apple geen USB-C op de iPhone heeft snap ik wel: Lightning is kleiner dan USB-C…

 • Profielfoto
  Frans

  @Elduderino: maar het is wel onnozel dat je twee apparaten van Apple koopt die je dan vervolgens niet op elkaar kunt aansluiten zonder dongle. “It just works?”…

  Binnen het huidige ecosysteem van Apple is er geen reden om een iPhone fysiek aan een Mac te koppelen.

  1. Een volledige backup van je iPhone maken
  2. Een vorige versie van iOS terugzetten (zolang Apple dat toestaat)
  3. Alle gegevens van je oude iPhone op je nieuwe zetten (van die backup)
  Hmmm, dat zijn er al drie…:roll:

 • Profielfoto
  Yosemite

  Een iCloud backup volstaat prima, zeker nu van health data in iOS 11 ook via iCloud een back-up gemaakt kan worden zie ik geen enkele reden om dat nog via iTunes te doen.

 • Profielfoto
  Q-collective

  De enige reden die ik nog zie is een iPhone die niet meer opstart (het iTunes logo laat zien). Dan zou verbinding maken met je Mac handig zijn. Maar voor de rest…

 • Profielfoto
  steveb

  @Elduderino: maar het is wel onnozel dat je twee apparaten van Apple koopt die je dan vervolgens niet op elkaar kunt aansluiten zonder dongle. “It just works?”…

  Binnen het huidige ecosysteem van Apple is er geen reden om een iPhone fysiek aan een Mac te koppelen.

  1. Een volledige backup van je iPhone maken
  2. Een vorige versie van iOS terugzetten (zolang Apple dat toestaat)
  3. Alle gegevens van je oude iPhone op je nieuwe zetten (van die backup)
  Hmmm, dat zijn er al drie…:roll:

  waar halen jullie in godsnaam dat gezeik van dat apple eco systeem?
  ik vind er niets eco aan. als ze steeds meer toestellen maken met elk hun laad systeem.
  1. macbook vraagt usb c kabel
  2. iPad, iPhone vraagt ligthing kabel
  3. apple watch vraagt zijn eigen draadloos laad systeem
  4. EarPods en hun doosje,
  5. toetsenbord willen we niet meer maken met kabel. tot voor kort was dit met aa batterij net zoals magic mouse. nu ligging laden. op 1 voorwaarde: kabel losknippen = prijs op belachelijke hoogte leggen.

  6. oei u wilt alles draadloos laden? ok wij zullen iet maken. koop alvast u iPhone 8 of X maar wacht nog even met draadloos laden. onze lader komt waarschijnlijk in december.
  = > kabel op overschot?
  maar verwacht niet dat die dure muis en dat toetsenbord aan goudprijs draadloos zal laden zonder dat u deze nieuw koopt.

  dit is geen eco systeem
  dat is een uitmelk systeem.

 • Profielfoto
  Yosemite

  Waarom wachten met draadloos laden? De iPhone 8, iPhone X, AirPods en Apple Watch ondersteunen allemaal de Qi standaard en kan je via elke Qi lader opladen, en die vind je overal, van een IKEA tafeltje tot in veel auto’s, dus dat is een kul argument.

 • Profielfoto
  Ivo-tje

  Het gemis van normale usb is groot…
  Standaard 2 Dock’s in de tas ivm schermen, netwerk en usb devices en op mijn werk liggen nog eens 2 C->DVI adapters.

  Van mij had TB2 er wel bij mogen blijven, net als wat normale usb poorten.
  En dat laden via usb-c, ik mis mijn magneetje…

 • Profielfoto
  Bart119

  de gewone USB-aansluiting kan ik toch nog steeds niet missen!

  Momenteel gebruik ik op de iMac deze voor mijn externe harde schijven, de printer/scanner (ik gebruik het ding zelden, maar kan het ook weer niet missen, dus waarom zou ik een nieuwe wifi-printer kopen als deze het nog prima doet?)
  En uiteraard als de magic mouse weer eens haar kuren heeft. Na het verbinden met de kabel werkt deze dan weer normaal.

  Ook die hele stapel USB-sticks ga ik net weggooien voor een nieuw model met USB-C. Mijn oude sticks werken nog prima, misschien wat trager, maar snel genoeg voor de autoradio.

  En dan nog de iPhone, ik heb gemerkt dat updaten via iTunes minder problemen geeft, dus dan doen we dat zo.

  Een SD-kaartlezer kan ik dan ook weer niet missen. Mijn camera is wel voorzien van WiFi, maar na 5 minuten ermee bezig te zijn kreeg ik nog steeds geen verbinding en was mijn geduld ook op, die SD-kaartlezer werkt gewoon onmiddellijk.

  De USB-C poorten van mijn Mac? Momenteel zijn ze nog steeds ongebruikt. Vermoedelijk komt er in de toekomst een externe SSD aan te hangen om via bootcamp windows te draaien.

 • Profielfoto
  NLspy

  Ben aan het voorbereiden op een usb-c (3.1 gen 2) toekomst.
  Heb nu accessoires van
  Angelbird: de SSD2GO PKT (3.1 gen 2) met USB-C naar USB-C en USB-C naar USB-A kabels.
  En de Akitio NT2-U3.1 (3.1 gen 2) alleen dan een klein adaptertje USB-A female USB-C male.

  Afgelopen week heb ik pas gezien dat USB3.1 gen 2 toegepast kan worden op USB-C en A. Daarom hebben we nog thunderbolt 3 hubs met die achterhaalde USB 3.0 protocol en deze achterhaalde poorten zitten ook dus in de Mac line-up behalve de macbook pro. USB-IF, waar Apple ook bij zit, houd aan strikte voorwaarden voor chipmakers voor het nieuwe protocol.
  (http://www.via-labs.com/pressroom_show.php?id=61)

  Dit is de eerste hub die ik heb kunnen vinden die dus werkt met usb-c en usb-a met het 3.1 gen 2 protocol.
  http://www.serialstuff.com/4-port-type-c-usb-3-1-gen2-hub-vli-chip-with-din-rail-mounting-kit.html
  maakt voor mij dan zometeen niks uit of ik overstap naar een windows computer waar 1 of 2 thunderbolt 3 poorten op zitten.

 • Profielfoto
  DBLCreations

  Ik heb een USB – C Raid Setup. Heerlijk!
  Maar ik mis nog goede USB-C Hubs naar usb a.
  Dus mocht iemand goede ervaringen hebben, dan hoor ik het graag!
  Voor aan d’n iMac!

  Persoonlijk zou ik iedereen deze hub aanraden:

  https://www.owcshop.eu/catalog/product_info.php/port-thunderbolt-dock-space-gray-p-1423#.WdppWUyiE2I

  Maar deze is erg duur. Overigens is die het wel waard denk ik. Hangt er maar net vanaf welke aansluitingen je nodig hebt.

  Voor mij persoonlijk, ik heb niet echt veel USB-C apparaten tenzij je mijn Nintendo Switch hierbij zou rekenen.

  Verder zie ik nog altijd heel veel mensen die blijkbaar nog steeds niet over het USB-C only gedachte zijn. Persoonlijk, was ik ook niet zo blij. Ik heb om die reden tot nog toe ook de nieuwe Macbook Pro’s niet aangeschaft maar heb mij over enkele maanden nog een Mac Pro 2013 aangeschaft die tevens op dat moment eindelijk in prijs gezakt was en mij ook nog al de aansluitingen gaf die ik absoluut wou en nodig had.

  Ik ben ook iemand die mijn iPhone nog steeds via de computer aansluit omdat ik dat gewoon makkelijker werken vind. Dat is gewoon persoonlijk. Je kan via wifi uiteraard ook gewoon makkelijk backups maken maar dat doe ik niet zo erg veel om eerlijk te zijn.

  Lightning is inderdaad een prima connector maar als je dan toch bezig bent met USB-C kan je evengoed een lightning naar USB-C kabeltje leveren ipv naar USB-A. Want dan ben je ineens mee met je aansluitingen naar de nieuwere generatie Mac. Voor de oudere generatie is dat dan wel weer jammer, maar een overgangsperiode zal altijd vervelend en moeilijk zijn voor iedereen, wat je als bedrijf ook doet.

  1 USB-A poort en een SD card poort in de nieuwe Macbooks had overigens wel fijn geweest maar dan zouden de accessoires veel trager verkrijgbaar zijn. Als je nu (een jaar later) kijkt naar USB-C accessoires, dan zijn dat er heel wat;-) Ze zijn uiteraard nog duur, dat is een feit, maar dat was met USB-A 3.0 niet anders. Zelfs nu nog zijn er vrij dure accessoires van USB 3.0 van de “betere” merken.

  Hoe het ook zij, zo een overgang loopt traag. Om eerlijk te zijn heb ik er allemaal geen problemen mee als ze die poort universeel houden. Het is bv niet omdat binnen 5j USB 4.0 wordt aangeboden dat dat niet via dezelfde connector zou kunnen. Dan zou ik daar persoonlijk (en ik denk samen met mij vele anderen), minder last van hebben:-)

  @Steveb, ik denk dus persoonlijk dat je een beetje overdrijft.

  De nieuwe Macbook (pro’s) hebben idd enkel usb-c maar je hoeft je iPhone niet noodzakelijk via een dongle aan te sluiten (als je het echt aan de computer wilt aansluiten), want Apple verkoopt namelijk ook rechtstreeks lightning => USB-C.

  iPhone/iPad/iPod zijn allemaal lightning Ook de Magic Mouse en Magic Keyboard. Dus dat is vrij eco.

  “en nu anderhalf jaar later komen ze met de iPhone X “de nieuwe telefoon (van de toekomst)”. met een connector van 5 jaar oud”

  Ja, met dat ben ik het ong. wel eens. Hoewel die 5j oude connector het (voor mij toch), nog prima doet.

  Ik ben het ook eens met Yosemite, ik denk dat Apple inderdaad op volledig draadloos gaat inzetten en daar zijn ze eigenlijk goed mee bezig.

  De Air pods, de nieuwe iPhones die draadloos zullen opgeladen kunnen worden. Ze brengen idd ook hun eigen matje uit maar het werkt sowieso wel al met de staand QI technologie dus dat is ook al een pluspunt. Dus ook daar heb jij (SteveB) geen punt.

  Uiteindelijk zullen we hier binnen een paar jaar misschien nog om lachen. Je moet niet noodzakelijk mee zijn met al die nieuwe dingen toch. Ja, als je een nieuwe Macbook Pro koopt dan hang je idd aan USB-C vast maar er zijn heel wat goede alternatieven om dat te omzeilen (indien nodig), en helemaal niet duur.

 • Profielfoto
  Alexander Henket

  Ik heb 1 USB-C backupschijf (Porsche design LaCie). De rest gaat via een Apple adapter en een TNC adapter (vanwege alles-in-1 mDP/HDMI/VGA en nog 8 poorten waaronder SD). Uiteraard heb ik ook een USB-C/Lightning kabel om de iPhone incidenteel mee op te laden. Printer is WiFi en Ethernet dus geen issue. Ik heb vooral monitoren en projectors te koppelen en een tweede USB-A 3.0 back-upschijf. Sticks deed ik al voor USB-C niks meer mee. Je zet het maar op dropbox/OneDrive/sharepoint/Google drive. Nog vaker wordt alles gemaild of via WeShare gedaan.
  Hoop geneuzel over de iPhone zeg. Die kabel USB-C/Lightning werkt prima en kun je ook in een lader duwen net als alle andere kabels daar voor. Mensen die niet snappen dat het niet zinvol is om Lightning te vervangen door USB-C terwijl de nabije toekomst draadloos is en je daardoor vele accessoires onbruikbaar maakt, kan ik niets uitleggen. Wees blij met het behoud van Lightning in dit stadium

 • Profielfoto
  Frans

  @Elduderino: maar het is wel onnozel dat je twee apparaten van Apple koopt die je dan vervolgens niet op elkaar kunt aansluiten zonder dongle. “It just works?”…

  Binnen het huidige ecosysteem van Apple is er geen reden om een iPhone fysiek aan een Mac te koppelen.

  1. Een volledige backup van je iPhone maken
  2. Een vorige versie van iOS terugzetten (zolang Apple dat toestaat)
  3. Alle gegevens van je oude iPhone op je nieuwe zetten (van die backup)
  Hmmm, dat zijn er al drie…:roll:

  waar halen jullie in godsnaam dat gezeik van dat apple eco systeem?

  ‘Jullie’? Ik heb het helemaal niet over een eco systeem van wie dan ook. Ik bestrijd alleen de stelling van Joid dat er geen reden is om een iPhone fysiek aan een Mac (of PC) te koppelen. Wel goed lezen voor je iemand aanspreekt!

  Overigens ben ik het wel met je eens dat al die verschillende kabels en laadsystemen niet eco zijn. En ook niet handig voor de gebruiker.

 • Profielfoto
  Frans

  Pff. Kan dit forum niet eens een edit-functie krijgen?

  Die heeft het al. Klik/tap op je avatar bij het bericht dat je wilt editen en selecteer ‘bewerk’. Er is ook een ‘verwijder’ functie.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Ik heb helemaal NIETS met USB-C. Ik vind het de grootste miskleun van Apple ooit. MacBooks maken zónder alle aansluitingen die je steeds nodig hebt. Je kunt het proberen goed te praten. Je leeft in het NU en niet in de toekomst. Voor mij absoluut geen MacBook zonder USB, zonder HDMI, zonder superhandige MacSafe. Toch te gek voor woorden dat je niet eens normaal je iPhone erop kunt aansluiten! Wij hebben gewoon MacBook 13” model 2015 gekocht. Nét zo goed, honderden euro’s voordeliger (1150-1250 euro incl btw) én met lichtgevend appeltje. Nóg zo’n miskleun: de belangrijkste reclame weglaten!

 • Profielfoto
  nebilem

  Opvallend resultaat tot nu toe in de poll. Toch nog een merendeel die nog helemaal niks van USB-C hebben. Als Apple de iPhone eerder had geswitcht naar USB-C, zal het antwoord heel ander zijn denk ik.

  Goh echt? Nee joh? Echt? Logisch…

 • Profielfoto
  lordoftheflatbush

  Werkt op zich goed maar al die stekkertjes en verloopjes zijn belachelijk

 • Profielfoto
  djneo

  Een powerbank met een usb c poort en een Nintento Switch

 • Profielfoto
  Yosemite

  Vind de USB-C manier van opladen eigenlijk fijner dan de MagSafe. Ben eigenlijk nooit achter een kabel blijven hangen en de MagSafe heeft nooit m’n MacBook gered. Wat ik juist onhandig vond is dat ie soms zo snel losschoot, als je met MacBook op schoot zat en je zat net iets te ver van het stopcontact. De nieuwe blijft beter zitten en kan je bovendien rechts en links aansluiten.

 • Profielfoto
  Shmoo

  Pyromanen klagen ook altijd over de afstand tussen tankstations. Wat moet een gemeente met speeltuinen. Leg daar een tankstation aan.

  Als je hier door alle reacties heen leest weet je meteen wie nooit je vrienden zullen worden omdat ze waarschijnlijk je hele auto onderschijten als je ze een keertje ergens mee naar toe neemt. ?

 • Profielfoto
  Humain

  Ik had het even – een MacBook 12″ gekocht 1 jaar geleden – maar na paar maanden met (te) veel verlies verkocht. Blij dat ik vanaf ben en sindsdien doe ik toch verder met mijn air. (Heerlijk die aansluitingen) en denk ik zelf om gewoon terug een nieuwe air te kopen. De oude is nu echt wel aan vervanging toe…

  Grappig! Hier precies hetzelfde! Ik vind mijn 15″ Macbook Air toch veel prettiger werken dan de 12″ Macbook.

  Sinds when bestaat er een 15″ MacBook Air?

 • Profielfoto
  DBLCreations

  Vind de USB-C manier van opladen eigenlijk fijner dan de MagSafe. Ben eigenlijk nooit achter een kabel blijven hangen en de MagSafe heeft nooit m’n MacBook gered. Wat ik juist onhandig vond is dat ie soms zo snel losschoot, als je met MacBook op schoot zat en je zat net iets te ver van het stopcontact. De nieuwe blijft beter zitten en kan je bovendien rechts en links aansluiten.

  Hmm, ik mis de magsafe ook niet omdat ik hem nog heb:P Maar ik zou hem wel missen op de nieuwe Macbook pro. Bij mij heeft het wel al een paar keer de Macbook gered dus ook ik vind het erg jammer dat die verdwenen is.

  @MacAanZee, ja, je leeft in het nu. Maar uiteindelijk moet je wel evolueren, dat kan niet als je bij de dingen blijft stilstaan. Ik vind het ook vervelend, daar niet van. Maar er zijn veel meer USB-C producten op de markt. Verder vindt ik het helemaal geen miskleun maar juist een hele goeie uitvinding om alles via één kabel te kunnen laten gaan. Ja, het is jammer dat het een andere connector is. Aan de andere kant heb je nu meteen een kleine smalle connector die ons hopelijk jaren verder kan brengen. Laat ons hopen dat ze binnen 5j niet opnieuw veranderen. Maar daar hebben we alleen het raden naar denk ik.

 • Profielfoto
  DBLCreations

  Ik had het even – een MacBook 12″ gekocht 1 jaar geleden – maar na paar maanden met (te) veel verlies verkocht. Blij dat ik vanaf ben en sindsdien doe ik toch verder met mijn air. (Heerlijk die aansluitingen) en denk ik zelf om gewoon terug een nieuwe air te kopen. De oude is nu echt wel aan vervanging toe…

  Grappig! Hier precies hetzelfde! Ik vind mijn 15″ Macbook Air toch veel prettiger werken dan de 12″ Macbook.

  Sinds when bestaat er een 15″ MacBook Air?

  Ik denk dat ze de nieuwe Macbook Pro als “Air” bestempeld hadden in 2016. Maar ben niet geheel zeker…