Weekend poll: Hoe luister jij radio?

52 reacties

Deze week kwam de radiolobby in de VS met een bekende boodschap: Apple moet de FM-chip in de iPhone activeren. In Nederland hebben we net de week van de digitale radio achter de rug. Nederlandse zenders willen dat je via DAB+ gaat luisteren.

Pluk jij radio nog analoog uit de lucht, gebruik je een app of ga je voor digitale ontvangst (DAB+)? Stem tot maandag 17:00 uur in onze weekend poll!

Reacties

52 reacties
 • Profielfoto
  sunapple

  Via een app op mijn telefoon, soms een website op de PC. Liefst had ik DAB+, lijkt mij minder gevoelig voor storing (slecht WiFi bijvoorbeeld) en goede kwaliteit.

 • Profielfoto
  rabuto

  Ik luister eigenlijk alleen maar radio in de auto en daar zit een fm radio in.

 • Profielfoto
  ¿`„

  Ik kan geen keuze maken. Dus hier een verloren stem.:razz:
  Bij het wakker worden via mijn DAB+ radio. Eenmaal in mijn kleertjes gehesen, beneden via de kabel. En op weg naar het werk of naar huis via de App.

  Ik luister overigens in de eerste plaats met mijn oren. Jammer dat ik dat niet kan aanvinken.

 • Profielfoto
  koolenboer

  Thuis streamen we radio op de Bose SoundTouch producten. Op de fiets naar het werk luister ik altijd via de radio538 app. Uiteraard dit alles afgewisseld met spotify.

 • Profielfoto
  RuudBerg

  als je zo’n poll in de libelle of margriet zou zetten zou de uitslag er heel anders uit zien

 • Profielfoto
  mausje68

  Ik luister naar de radio via de Sonos app.

 • Profielfoto
  DBLCreations

  Ik luister alleen naar mijn eigen muziek, playlists of podcasts. Ik voeg altijd zelf nieuwe muziek toe als ik die graag beluister en maak playlists voor verschillende dingen. Soms ben ik bv in de stemming voor een bepaald genre, zoals bv, Rock, de andere keer is het Hip Hop, maar ik luister het meest naar Hardstyle en dat vindt je sowieso niet op de radio:-)

 • Profielfoto
  plonserd

  TuneIn via Amazon Echo.

 • Profielfoto
  Maikelw

  Gebruik de FM functie nog geregeld:) koptelefoon inpluggen en gaan, super, werkt altijd. (in tegenstelling tot m’n dataverbinding).

 • Profielfoto
  Q-collective

  Ik luister naar podcasts. Heb daar ook de radio programma’s “de kennis van nu” en “bureau buitenland” tussen zitten. Werkt prima.

 • Profielfoto
  MrHammond

  99% van de tijd: vinyl platen, alles analoog!

 • Profielfoto
  iMac Lover

  Ik luister in de ochtend na een oude wekker radio in mijn woonkamer.
  s’Middags vaak ook naar NPO1 op mijn iPad. Maar ik stream ook vaak muziek via de Internet radio app myTuner Radio app op mijn iPad.
  Soms zoals vanmiddag op mijn mac mini de app WinAmp, die eigenlijk ontwikkeld is voor Windows.

  Eigenlijk zou er meerdere keuzes moeten zijn bij deze pol

  @DBLCreations je kunt gewoon willekeurige radio apps downloaden uit de app store. Die ook Hardstyle streamen.
  Ik luister ook regelmatig naar Radio Gold London. Op deze zender wordt niet zoveel geouwehoerd als op 3FM.

 • Profielfoto
  vuurvreter

  Eigenlijk zou er meerdere keuzes moeten zijn bij deze pol

  Ben ik geheel met je eens

  Ik luister ook regelmatig naar Radio Gold London. Op deze zender wordt niet zoveel geouwehoerd als op 3FM.

  Bestaan er nog mensen die naar 3FM luisteren?
  Ik was altijd een liefhebber van 3FM, maar dat heeft die eikel van Giel Beelen omzeep geholpen.

  NPO2 is veel beter ook kwa muziek.

 • Profielfoto
  Shmoo

  Via het mannentje van de radio. Die zit op retteketet, radio cassettedeck.

 • Profielfoto
  bertik

  De vraagstelling is hier wel erg beperkt.
  Ik luister radio via al de aangeduide mogelijkheden, naargelang het moment en de plaats waar ik ben.
  Waarom geen meervoudige keuze toelaten?

 • Profielfoto
  Pete.Z

  Fm, kabel, app, eigen muziek.

 • Profielfoto
  Raymon Mens

  Meerdere keuzes: goed punt, niet aan gedacht. Na openen van stemmen kun je dat niet meer wijzigen.

  Als je meerdere manieren gebruikt: stem op de methode die je het langst gebruikt. Een uur FM in de auto en 10 minuten via DAB+ thuis? Dan zou ik FM stemmen.

 • Profielfoto
  T-sec

  Ik hoop dat je straks met de HomePod fatsoenlijk muziek kunt luisteren via de duizend-en-één internetradiostations en niet dat je beperkt bent tot de enkele Apple Music radiostations, of hinderlijk alternatief via AirPlay vanaf een Apple device.

 • Profielfoto
  Reschram

  Als radioliefhebber luister ik naar verschillende stations via verschillende middelen:
  FM in de auto: Radio 1 (actualiteiten), 2 (Ekdom, De Wild, Spijkers met koppen, 3 (Michiel Veenstra) en 538(Evers staat op)
  DAB+ in de keuken Zelfde + KX Radio
  PC op het werk: Nederland.FM diverse zenders
  Via apps op iPhone: Pinguin radio Graadmeter en andere zenders.
  Via Podcast: (Tip!) KX Radio: 50 jaar 3FM met bepalende DJ’s door Arjan Snijders
  Bepalend voor mij is dat wat er gezegd wordt zinnig of wetenswaardig is en dat de DJ’s houden van muziek die ze draaien en er verstand van hebben.
  Wat dat betreft is de verplichte muzikale onderbreking op NPO radio 1 een slecht idee want het onderbreekt het programma en je hoort dat de presentatoren er niets mee hebben.

 • Profielfoto
  UtregCity

  Luister dus absoluut nooit naar een radiostation. DJ’s denken altijd dat ze grappig zijn en dan die stomme reclame’s erdoorheen. Nee, geef mij maar m’n eigen muziek & playlisten en ja zelfs AppleMusic is beter te pruimen.

 • Profielfoto
  ossccar

  Als de pleuris uitbreekt en je je wil informeren met je batterij/opwind radio, over hoe en wat werkt DAB dan ook?

 • Profielfoto
  csteelooper

  Als de pleuris uitbreekt en je je wil informeren met je batterij/opwind radio, over hoe en wat werkt DAB dan ook?

  Yep, er zijn al solar-/opwindradio’s voor gebruik met DAB/DAB+, dus dat kan al (al zijn de modellen een beetje erg zeldzaam…

  @Raymon zie commentaar op Poldaddy-page voor deze pol… Eigenlijk gebruik ik alle hier genoemde manieren. DAB+ op 1, gevolgde door kabel (analoog), daarna FM en daarna de rest.

 • Profielfoto
  RhB-Mikey

  Zoals het hoort via FM. muziek vind ik stom, vooral commercieel radio zenders is om te kotsen
  daarom luister ik altijd op mijn werk naar BNR nieuws of Radio Rijnmond

  DJ’s denken altijd dat ze grappig zijn en dan die stomme reclame’s erdoorheen.

  Vind ik ook en op elke zender 100x dezelfde playlist de enigste verschillen van de zenders is het stomme geouwehoer van de dj’s

  En af en toe luister ik eens naar SRF via internet

 • Profielfoto
  xaddict

  @vuurvreter: idd. Giel heeft in zijn eentje 3FM op zeep geholpen en is er toen gauw vandoor gegaan.

  Ergens ook een prestatie natuurlijk

 • Profielfoto
  Reinier666

  Thuis sonos (spotify playlists of radiostation)
  Ik zit veel in de auto, en dan luister ik fm radio stations.

 • Profielfoto
  Bart119

  grootste deel van de tijd: FM

  Ik zit heel veel in de auto, en dan luister ik steeds FM, en thuis in de garage als ik aan het hobbyen ben staat mijn Stereo die ouder is als de eerste Macintosh ook steeds te spelen. Komt meer als prima geluid uit dat ding dus waarom zou ik het weggooien?

  De enkele uurtjes per dag op kantoor streaming, en in de woonkamer via TV-decoder.

 • Profielfoto
  Frans

  Thuis (grootste deel van de tijd, dus mijn keuze in de poll): streaming
  Bij het opstaan: FM klokradio en DAB+ radiootje
  In de auto: FM radio
  Op de boot, met vakantie: DAB+ radiootje

 • Profielfoto
  steveb

  Gewoon fm radio

  Ik merk zelfs vertraging
  Een paar seconden op kabel
  Online ong 20 Sec
  Via de app over 4g een dikke minuut of nog meer, dus aan een pel deelnemen is onmogelijk. Altijd te laat om de song re herkennen

 • Profielfoto
  Frans

  Gewoon fm radio

  Ik merk zelfs vertraging
  Een paar seconden op kabel
  Online ong 20 Sec
  Via de app over 4g een dikke minuut of nog meer, dus aan een pel deelnemen is onmogelijk. Altijd te laat om de song re herkennen

  Is mij ook opgevallen. FM en DAB+ lopen synchroon, alles wat streamt loopt achter en niet zo’n klein beetje ook. Waarom is het niet mogelijk om alles exact synchroon te laten lopen in deze tijd van zeer nauwkeurige atoomklokken en internet timeservers?

 • Profielfoto
  DBLCreations

  Ik luister in de ochtend na een oude wekker radio in mijn woonkamer.
  s’Middags vaak ook naar NPO1 op mijn iPad. Maar ik stream ook vaak muziek via de Internet radio app myTuner Radio app op mijn iPad.
  Soms zoals vanmiddag op mijn mac mini de app WinAmp, die eigenlijk ontwikkeld is voor Windows.

  Eigenlijk zou er meerdere keuzes moeten zijn bij deze pol

  @DBLCreations je kunt gewoon willekeurige radio apps downloaden uit de app store. Die ook Hardstyle streamen.
  Ik luister ook regelmatig naar Radio Gold London. Op deze zender wordt niet zoveel geouwehoerd als op 3FM.

  Oh, dat heb ik eigenlijk nooit “onderzocht”:P Bedankt, ga het eens bekijken. meestal luister ik hier thuis naar hardstyle via Youtube (Slam.nl) want in België weet ik eigenlijk niet of er zelf een soort van hardstyle radio bestaat. Of ik zoek gewoon naar een streaming van hardstyle online. Meestal om nieuwe muziek te ontdekken.

  Straks of morgen dus maar eens in de App store rondneuzen:-D

 • Profielfoto
  gipsman

  Hier fm + dab + online ongeveer gelijkmatig. Kan dus niet stemmen. Audio zit duidelijk in een overgangsfase…
  PS ‘Eigen muziek en playlists’ hoort er IMHO eigenlijk niet bij, want geen radio.
  Was dus beter iets als ‘divers’ geweest.

 • Profielfoto
  Imade

  Ik luister enkel Apple Music.. geen echte radio.. lekker zonder reclames:-)

 • Profielfoto
  KeKo

  Ik ben maar van de thuissituatie uitgegaan. In de auto FM. Thuis streaming, maar niet via een app of via de computer, maar via internetradio op mijn versterker….

 • Profielfoto
  Reinier666

  Is mij ook opgevallen. FM en DAB+ lopen synchroon, alles wat streamt loopt achter en niet zo’n klein beetje ook. Waarom is het niet mogelijk om alles exact synchroon te laten lopen in deze tijd van zeer nauwkeurige atoomklokken en internet timeservers?

  Bufferen van de stream

 • Profielfoto
  csteelooper

  Gewoon fm radio

  Ik merk zelfs vertraging
  Een paar seconden op kabel
  Online ong 20 Sec
  Via de app over 4g een dikke minuut of nog meer, dus aan een pel deelnemen is onmogelijk. Altijd te laat om de song re herkennen

  Is mij ook opgevallen. FM en DAB+ lopen synchroon, alles wat streamt loopt achter en niet zo’n klein beetje ook. Waarom is het niet mogelijk om alles exact synchroon te laten lopen in deze tijd van zeer nauwkeurige atoomklokken en internet timeservers?

  Da’s vrij simpel te verklaren: FM en DAB+ komen direct van de stations (lees: de radiozenders). Analoge kabel gaat is tegenwoordig feitelijk een mixdown van een digitaal aangeleverd signaal en loopt dus zo mogelijk zelfs nog verder achter dan het signaal van je digitale STB. alle streams gaan via een extra stap, via de hosting service waar de aanbieder (zender) gebruik van maakt. De content wordt dan eerst ‘uitgestuurd’ naar de hosting provider en van daaruit doorgezet naar site en app. Dit doorzstuurproces levert sowieso al de nodige vertraging op, omdat er feitelijk een extra ‘vertaalslag’ nodig is.
  Ik weet van mijn eigen werk, waar we een overeenkomst hebben met BUMA/Stemra voor het onlone mogen uitzenden van onze uitzendingen, dat in die overeenkomst duidelijk ook nog een andere reden is vastgesteld voor deze vertraging: content moet eerst binnen ons eigen, in-house, netwerk te horen zijn en mag pas daarna worden doorgestuurd naar de buitenwereld. In het geval van een live-uitzending kun je dit middels zo’n delay bewerkstelligen. Die zorgt er dan immers automatisch voor dat je aan deze voorwaarde voldoet.
  Nu hebben de (commerciële) landelijke radiozenders waarschijnlijk geen last van die laatstgenoemde inperking van hun eigen rechten, dus waarschijnlijk ligt het bij hen veeleer aan wat ik eerder in dit commentaar beschreef.

 • Profielfoto
  alvani

  Thuis via iTunes op de iMac op verschillende AirPlay speakers tegelijk.
  Onderweg (fiets, trein, auto) via de myTuner Radio app op de iPhone.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Ik vond die lange antenne in mijn auto zo lelijk (die was zichtbaar via de zonnedaken). Dus die vervangen door een paar cm. lang – nauwelijks werkend -exemplaar van de Action. En FM-radio ingewisseld voor TuneIn Radio via Android Auto.

  Voordeel t.o.v. FM: je rijdt de complete EU door zonder je favoriete zender te hoeven missen.

  Voordeel t.o.v. DAB+: het niet weer opnieuw aan hoeven schaffen van een radio.

 • Profielfoto
  ikkieman

  Op het werk mag ik geen radio of muziek luisteren. Erg saai.
  Op de motor heb ik in mijn headset een FM-radio zitten die erg leuk is. Zeker met het foute uur op de radio is het swingen op de motor.

 • Profielfoto
  Hydræ

  In de auto Jazz FM. Thuis streaming naar RadioTunes, JammFM, of YouTube kanaal. Tijdens het lopen een playlist van cd-muziek op de iPod nano.

 • Profielfoto
  TandMac

  FM op mijn Sansui HiFi keten uit ’79
  FM in de auto

  Streaming in de woonkamer.

 • Profielfoto
  TandMac

  Ik vond die lange antenne in mijn auto zo lelijk (die was zichtbaar via de zonnedaken). Dus die vervangen door een paar cm. lang – nauwelijks werkend -exemplaar van de Action. En FM-radio ingewisseld voor TuneIn Radio via Android Auto.

  Voordeel t.o.v. FM: je rijdt de complete EU door zonder je favoriete zender te hoeven missen.

  Voordeel t.o.v. DAB+: het niet weer opnieuw aan hoeven schaffen van een radio.

  Zonder de standaard radio van mijn auto, kan ik mijn instellingen van mijn wagen niet meer regelen. Dus … die blijft

  NietS zo fijn als in het buitenland naar Lokale zenders luisteren (al versta ik er soms nx van)

  DAB….. een zorgenkind van 20 jaar oud?
  (en dan moet mijn mooie Vintage FM installatie de schroothoop op)

 • Profielfoto
  DaveFlash

  (..)

  Bestaan er nog mensen die naar 3FM luisteren?

  (..)

  Uhm, ja, ik luister nog altijd naar 3FM (via Ziggo kabel fm*) En zal ze waarschijnlijk nog heel lang trouw blijven. ik vind Domien in de ochtend momenteel een verademing t.o.v. Giel in het verleden, ze hadden wat mij betreft Domien 4 jaar eerder op de ochtend mogen zetten.

  Heb trouwens pas bij een ander 3FM-programma een DAB+radio gewonnen, in de week van de Digitale Radio, maar wat is DAB+ toch een trieste bedoeling, geen binnenshuis ontvangst in de randstad en slechte dekking buitenshuis en ook zeer slechte dekking in landelijke gebieden zowel binnen als buitenshuis… Woon zelf in Emmeloord (Kop van Flevoland) en hier is de ontvangst bedroevend slecht, alleen als ik de radio in de vensterbank zet zijn de publieke zenders 1 tm 4, funx, KX radio, 3fm Alt etc. wel goed te ontvangen, maar de commercielen eigenlijk niet, daarvoor moet ik de deur uit, en dan nog is de ontvangst van bijv. Sublime, Slam! of Efteling Radio niet goed. En het ergste van dab is dat bij slecht ontvangst de radio stil wordt en niet zoals met FM de geluidskwaliteit slechter. Ik mis dus bij DAB+ het slimme wat wel via internet streaming kan en dat is adaptive bitrate, dus bij verminderde verbinding een lagere bitrate maar wel ontvangst, waarom zit dit niet in de dab+ standaard?

  *, en die komt ook direct bij de stations vandaan, geen vertraging t.o.v. ether fm. Bij Ziggo komt dit zeker niet uit een digitale bron/mixdown zoals csteelooper suggereert.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  …Niets zo fijn als in het buitenland naar Lokale zenders luisteren (al versta ik er soms nx van)…

  .
  Daarom is Internet-radio zo mooi. Dan kun je in België zelfs naar Rusland luisteren als je dat zou willen. .:)

 • Profielfoto
  Ome Kor

  Inderdaad, wat dat betreft is deze site leuk om naar allerlei buitenlandse radiostations te luisteren.

 • Profielfoto
  flyinghigh

  Tsja. Maar hoe mooi zou het zijn als je via iPhone toch nog naar FM radio kan luisteren. In geval van grote calamiteiten en mobiele netwerken niet meer werken zou FM radio de oplossing zijn. Zeker in grote landen als Amerika waar je met FM gemakkelijk moeilijk bereikbare plekken kunt voorzien van informatie.

 • Profielfoto
  error

  Rare poll. Alsof ‘radio’ alleen gaat over muziek… plus: ik mis podcasts in de lijst, de beste methode om ‘radio’ te consumeren. Helaas geeft de NPO geen cent uit aan het fatsoenlijk bewerken van een radio-uitzending naar podcast. Hun podcasts starten daarom vaak midden in een willekeurige reclame-boodschap of in een radio-journaal en om de haverklap worden serieuze discussies ‘live’ (absurd gegeven in een podcast) onderbroken door achterhaalde sport-verslagen of (nog erger) muziek.

 • Profielfoto
  TandMac

  …Niets zo fijn als in het buitenland naar Lokale zenders luisteren (al versta ik er soms nx van)…

  .
  Daarom is Internet-radio zo mooi. Dan kun je in België zelfs naar Rusland luisteren als je dat zou willen. .:)

  Zeer zeker,
  maar het is dan net als in de voormiddag op canvas (VRT televisie) naar de Winterbeelden kijken
  of
  er zélf zijn.
  Wat je ziet is het zelfs. Maar de beleving is toch nog nét iets anders;-)

 • Profielfoto
  wacon

  Nadeel van DAP+ is oa dat als je verschillende DAP+ radio(tjes) in verschillende ruimtes aanzet op eenzelfde zender deze niet synchroon lopen…

  Daarnaast ik heb ik goede audio set met actieve studiomonitoren en tussen goede FM ontvangst/tuner en/of DAP+ hoor ikzelf geen verschil iig.

  Fijn meer keuze aan zenders met DAP+ en internetradio, maar een FM signaal beschikbaar houden ivm calamiteiten lijkt me toch ook wel gewenst.

 • Profielfoto
  draugminaion

  Mijn reklamebindheid werkt best goed op websites (als het door de ad blocker heen glipt, of ik ‘m uit heb gezet), maar reklamedoofheid krijg ik niet echt onder de knie.
  En wat er dan overblijft, tussen de reklamespuitpoepexplosies door, muziek voor andere mensen, en steeds weer het zelfde “nieuws”, maakt het niet de moeite waard.

 • Profielfoto
  Tegenwind

  Als het even kan, niet! Ik heb echt geen veel te praatgrage radiopresentator nodig om iedere dag 3x dezelfde kutplaylist aan te zetten. Muziek uitzoeken kan ik prima zelf.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Lastig de enquête precies in te vullen. DAB+ lijkt me niks. Mijn broer werkt bij de radio en hij zegt ook dat het gewoon minder goed klinkt dan FM. Ik luister eigenlijk bijna alleen radio in de auto en daar zit een FM radio in. Verder luister ik ‘s ochtends thuis wel ‘s even naar Radio 1 op de Radio app op m’n iPhone.
  Ook luister ik wel ‘s naar Radio Caroline, de oude zeepiraat, die tegenwoordig een uitstekende app heeft, met programma erop, echte presentatoren, goeie muziek en wat handig is: je kunt de geluidskwaliteit aanpassen naar de ontvangst die je hebt. Is die slechter dan gebruik je lagere kwaliteit, die minder data kost en anders hoger. Echt prima!

  Ik luister ook naar Apple Music. Artiesten die ik goed vind maar weinig of geen cd’s van heb.

  Het meeste luister ik nog naar eigen muziek op mijn iPhone, in Apple Lossless files gedownload, zodat het béter klinkt op mijn AirPods of externe speakers.

 • Profielfoto
  Loid

  DAB+ zou enkel geschikt zijn voor buitenshuis, net als FM. DAB+ valt binnenshuis inderdaad erg vaak weg, ondanks de bijgeleverde antennes van Bose. In de slaapkamer heb ik een super wereldontvanger van Philips (eind ‘80) en in de auto een goed dingetje van ‘ik rol’