Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 5 oktober 2017

Vodafone start met Gigabit 4G, maar niet voor de iPhone

Onze mobiele verbindingen worden steeds sneller en Vodafone begint met het aanbieden van Gigabit 4G. De provider doet dit door vier frequenties te combineren. Naast een hogere snelheid zorgt dit ook voor meer capaciteit voor apparaten op het netwerk.

iPhone-gebruikers kunnen voorlopig niet profiteren van de verhoogde snelheid. Hoewel de iPhone 8 wel een chip heeft die 4G met 1Gbit/s ondersteunt, ontbeert de telefoon de benodigde antennes.

Vier frequenties combineren voor Gigabit 4G

Om een snelheid van 1Gbit/s te bieden, combineert Vodafone vier frequenties voor 4G, namelijk 800MHz, 1800MHz, 2100MHz en 2600MHz. Officieel is dat LTE category 16 en het is mogelijk omdat Vodafone en Ziggo begin dit jaar samen zijn gegaan en Ziggo de beschikking heeft over ruimte op de 2600MHz-band. Het is de bedoeling om ook een aantal 3G-frequenties voor sneller 4G in te zetten, maar de provider laat aan Tweakers weten dat dit door het groot aantal 3G-apparaten op het netwerk nog niet mogelijk is.

Klik/tap voor groter.

iPhone 8 en iPhone X beperkt tot 800Mbit/s

Vodafone start de uitrol van Gigabit 4G in Gorinchem en op de Groningse campus van de Hanzehogeschool, waar ook een 5G-test loopt. Als iPhone-gebruiker heb je weinig aan Gigabit 4G, want de nieuwste Apple-toestellen ondersteunen deze techniek niet. De iPhone kan 4G op vier frequenties ontvangen, maar om een snelheid van 1Gbit/s te bereiken, moet het toestel 4×4 MIMO ondersteunen. Dat wil zeggen dat met 4 antennes gezonden en ontvangen wordt. De iPhone beschikt niet over deze antennes en is daarom beperkt to maximaal 800Mbit/s.

Apple heeft dit waarschijnlijk gedaan omdat het zowel 4G-chips van Qualcomm (Snapdragon X16) als Intel gebruikt (XMM7480) en de Intel-chip nog niet klaar is voor Gigabit 4G. Toestellen die wel Gigabit 4G ondersteunen zijn onder andere de Samsung Galaxy S8, Note 8 en Huawei Mate 10.

Schematische weergave van Gigabit 4G – Klik/tap voor groter.

Heb je er als iPhone-gebruiker dan helemaal niets aan? Jawel. Volgens Vodafone word het netwerk in zijn algemeen ook sneller omdat er meer capaciteit voor iedere telefoon is. (Via: Tweakers)

Reageer op artikel:
Vodafone start met Gigabit 4G, maar niet voor de iPhone
Sluiten