Raymon Mens
Raymon Mens Accessoires 4 oktober 2017
Leestijd: 2 minuten

Slimme lampen IKEA nu ook in kleur

IKEA heeft zijn assortiment slimme lampen uitgebreid. Naast lampen met verschillende tinten wit, is er nu ook een variant die gekleurd licht toont. De nieuwe TRÅDFRI-lamp met kleur is voor € 34,90 verkrijgbaar wordt geleverd met afstandsbediening.

De kleurenlamp heeft een grote fitting (E27) en een lichtopbrengst van 600 lumen. IKEA heeft ook een firmware-update uitgebracht, waardoor de lampen aan bijvoorbeeld een Philips Hue Bridge te koppelen zijn.

IKEA TRÅDFRI kleurenlamp

Hoewel kleur een goede toevoeging is, gaat dit ten koste van de lichtopbrengst. De TRÅDFRI-kleurenlamp produceert 600 lumen, wat gelijk is aan een ouderwetse gloeilamp van 40 watt. De witte variant produceert 1000 lumen, gelijk aan een gloeilamp van 75 watt. Ter vergelijking: een Philips Hue-kleurenlamp produceert 800 lumen en kost € 53,95.

Afbeelding: IKEA – Klik/tap voor groter.

TRÅDFRI aan Hue Bridge koppelen

De lampen van IKEA werken met als Philips Hue met het ZigBee-protocol. Daardoor waren ze in theorie altijd compatibel, maar in de praktijk was het door wat bugs aan de zijde van IKEA niet mogelijk. De laatste firmware-update (versie 1.2.217) zorgt dat de IKEA-lampen aan de ZigBee standaard voldoen. Je kunt een TRÅDFRI-lamp nu ook aan een Hue Bridge koppelen.

Klik/tap voor groter.

Om dit te doen, dien je de lamp eerst te updaten en daarna uit de app van IKEA te verwijderen. Schakel daarna de bridge van IKEA uit en reset de lamp naar fabrieksinstellingen door deze zes keer achter elkaar in- en uit te schakelen. Vervolgens is het zaak om de lamp en Hue Bridge op maximaal 5 centimeter van elkaar te houden en in de Hue-app naar nieuwe lampen te zoeken. De IKEA-lamp verschijnt als “Color temperature light 1” en laat zich daarna via de Hue-app bedienen.

HomeKit-ondersteuning volgt later dit jaar

Een IKEA TRÅDFRI-lamp die met een Hue Bridge verbonden is, ondersteunt vreemd genoeg nog geen HomeKit. We hebben dit getest en de lamp is niet via de Woning-app of Siri te bedienen. Eerder zei het Zweedse woonwarenhuis nog dit jaar met een update te komen die HomeKit-ondersteuning brengt. Aan integratie met Google Home wordt ook gewerkt.

Klik/tap voor groter.

Meer van IKEA

Wij hebben de ontwikkelingen omtrent de TRÅDFRI op de voet gevolgd. Heb je nog een prangende vraag die naar het lezen van dit artikel niet is beantwoord? Dan kun je hier verder lezen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Slimme lampen IKEA nu ook in kleur
Sluiten