Slimme lampen IKEA nu ook in kleur

Raymon op 04 oktober 2017 10 reacties Laatste door ger010

IKEA heeft zijn assortiment slimme lampen uitgebreid. Naast lampen met verschillende tinten wit, is er nu ook een variant die gekleurd licht toont. De nieuwe TRÅDFRI-lamp met kleur is voor € 34,90 verkrijgbaar wordt geleverd met afstandsbediening.

De kleurenlamp heeft een grote fitting (E27) en een lichtopbrengst van 600 lumen. IKEA heeft ook een firmware-update uitgebracht, waardoor de lampen aan bijvoorbeeld een Philips Hue Bridge te koppelen zijn.

IKEA TRÅDFRI kleurenlamp

Hoewel kleur een goede toevoeging is, gaat dit ten koste van de lichtopbrengst. De TRÅDFRI-kleurenlamp produceert 600 lumen, wat gelijk is aan een ouderwetse gloeilamp van 40 watt. De witte variant produceert 1000 lumen, gelijk aan een gloeilamp van 75 watt. Ter vergelijking: een Philips Hue-kleurenlamp produceert 800 lumen en kost € 53,95.

TRADFRI kleur 001

Afbeelding: IKEA – Klik/tap voor groter.

TRÅDFRI aan Hue Bridge koppelen

De lampen van IKEA werken met als Philips Hue met het ZigBee-protocol. Daardoor waren ze in theorie altijd compatibel, maar in de praktijk was het door wat bugs aan de zijde van IKEA niet mogelijk. De laatste firmware-update (versie 1.2.217) zorgt dat de IKEA-lampen aan de ZigBee standaard voldoen. Je kunt een TRÅDFRI-lamp nu ook aan een Hue Bridge koppelen.

IKEA TRADFRI HUE 001

Klik/tap voor groter.

Om dit te doen, dien je de lamp eerst te updaten en daarna uit de app van IKEA te verwijderen. Schakel daarna de bridge van IKEA uit en reset de lamp naar fabrieksinstellingen door deze zes keer achter elkaar in- en uit te schakelen. Vervolgens is het zaak om de lamp en Hue Bridge op maximaal 5 centimeter van elkaar te houden en in de Hue-app naar nieuwe lampen te zoeken. De IKEA-lamp verschijnt als “Color temperature light 1” en laat zich daarna via de Hue-app bedienen.

HomeKit-ondersteuning volgt later dit jaar

Een IKEA TRÅDFRI-lamp die met een Hue Bridge verbonden is, ondersteunt vreemd genoeg nog geen HomeKit. We hebben dit getest en de lamp is niet via de Woning-app of Siri te bedienen. Eerder zei het Zweedse woonwarenhuis nog dit jaar met een update te komen die HomeKit-ondersteuning brengt. Aan integratie met Google Home wordt ook gewerkt.

IKEA_TRADFRI_APP

Klik/tap voor groter.

Raymon is vaste redacteur bij OMT, maar noemt zich liever redactieninja. Ook te volgen op Twitter en wekelijks te horen in de TechSnacks Podcast. Lees meer artikelen van Raymon.

En nu?

10 reacties

Profielfoto

Shmoo op 04 oktober 2017

Slim van IKEA

Profielfoto

Bumba86 op 04 oktober 2017

Dus je moet toch nog eerst een Ikea bridge hebben om de lampen te updaten? Je kunt ze dus niet zonder zo’n bridge aan je Hue bridge koppelen?

Profielfoto

benno098 op 04 oktober 2017

Komt er dan ook nog een variant van E14? En kan je de schakelaars ook koppelen aan je Philips hue lampen?

Profielfoto

xaddict op 04 oktober 2017

Wordt de homekit ondersteuning dan zónder zo’n Philips bridge? want dat zou alsnog heel duur worden

Profielfoto

xaddict op 04 oktober 2017

@raymon ?

Profielfoto

Aiko op 04 oktober 2017

“Alles over Apple” was het toch? Tja…
Kan men voor dit soort verkooppraat niet beter naar http://www.ikea.nl ?

Profielfoto

marco.nl op 05 oktober 2017

Het scheelt behoorlijk in prijs moet ik zeggen hoewel het wel een gedoe is om dat ding dan met je Philips te laten werken

Profielfoto

xaddict op 05 oktober 2017

Waarom zou je “goedkope” Ikea lampen kopen als je ook al Hue hebt?

Ik zou dit dus alléén doen als de Ikea lampen op zichzelf werken en rechtstreeks verbonden kunnen worden met HomeKit (Evt met een bridge van IKEA, niet van Phillips)

Profielfoto

WaZoo op 07 november 2017

Zou mooi zijn als dat koppelen nog wat makkelijker kon. Ik heb al een zooi Hue lampen, maar op sommige plekken in mijn huis hoef ik geen dure lamp of kleur aanpassing, maar wel een koppeling met HomeKit of de Hue bridge. En ja, als ik daar op kan besparen zou ik dat zeker willen!

Profielfoto

ger010 op 08 december 2017

je kunt de Ikea lampen om een hue laten draaien,
let wel dat je de lampen dan in de homekit niet
terug ziet…

 


Je kunt alleen reageren met een gratis OMT account.
Heb je geen OMT account? Registreer je dan nu gratis!

Inloggen

 

of Wachtwoord resetten?