‘Touch ID verdwijnt volgend jaar uit iPhone’

23 reacties

Het laatste uur heeft geslagen voor vingerafdrukscanner Touch ID. Volgens de goed ingelichte analist Ming-Chi Kuo rust Apple in 2018 alle nieuwe iPhones uit met gezichtsscanner Face ID. Touch ID werd in 2013 met de iPhone 5s geïntroduceerd.

De KGI-analist heeft vaak als eerste correcte informatie uit Apple’s leveranciersketen. Hij voorspelt dat Apple in 2018 ook afscheid neemt van het ontwerp dat voor de iPhone 6, 7 en 8 gebruikt wordt.

Face ID voor iPhone én iPad

Momenteel is alleen de iPhone X voorzien van Face ID. Volgens Apple is de gezichtsscanner veiliger en gemakkelijker in gebruik dan Touch ID. De iPhone heeft je gezicht al herkend wanneer je naar het scherm kijkt. Je kunt dus zonder fysieke interactie aan de slag. Volgens een eerder gerucht krijgt de iPad Pro in 2018 ook een TrueDepth-camera en Face ID.

Face ID 16x9
Klik/tap voor groter.

Kuo heeft het over iPhones die na het tweede kwartaal van 2018 op de markt gebracht worden. Dat stelt Apple in staat om de iPhone SE in maart nog een laatste vernieuwing te geven. Het kleine toestel heeft een lage prijs en het is daarom onwaarschijnlijk dat Apple het met een geavanceerde dieptecamera en A11 Bionic-chip uitrust.

iPhone heeft voorsprong van twee jaar

Volgens de analist is Apple de concurrentie zeker twee jaar voor. Android-fabrikanten rusten toestellen met een edge-to-edge-scherm nu vaak uit met een vingerafdrukscanner aan de achterkant. Kuo zegt dat Android-fabrikanten in hadden gezet op een vingerafdrukscanner in het scherm, maar nu Apple met Face ID komt, verplaatst de focus zich naar een gezichtsscanner.

Strikt gezien kwam Samsung dit jaar eerder dan Apple met een gezichtsscanner, maar wel met een onveilige techniek. De Galaxy S8 bleek eenvoudig te foppen met een foto of selfie. Ook de irisscanner was snel om de tuin geleid. Apple gebruikt een dieptecamera met infrarood en een uniek rasterpatroon, waardoor Face ID in theorie niet te foppen is. Hoe dat in de praktijk uitpakt weten we op 3 november, dan wordt de iPhone X geleverd. (Zie → iPhone X: Apple geeft details over de werking van Face ID)

Pixel 2 en Pixel 2 XL 001
De Google Pixel 2 en Pixel 2 XL met vingerafdrukscanner aan de achterkant – Klik/tap voor groter.

Reacties

23 reacties
 • Profielfoto
  Q-collective

  De Touch ID van de SE is sowieso een beetje meh. Met een beetje bezwete vingers werkt het doodleuk niet. Toets de code maar in. Erg jammer.

  Maar wanneer komt Face ID naar de Mac? Dat vind ik dan weer veel interessanter dan de iPad.

 • Profielfoto
  DBLCreations

  Ben ik totaal niet verwonderd van. Ik lees de berichten zowat overal mee en blijkbaar was Apple helemaal niet van plan om touch id onder het glas te zetten. Hoewel er wel patenten over gevonden waren…

  Hoe dan ook, ik denk dat Apple het moeilijk kan verkopen als ze zeggen dat Face ID veiliger is en dan toch touch id implementeren…

 • Profielfoto
  Q-collective

  Hoe dan ook, ik denk dat Apple het moeilijk kan verkopen als ze zeggen dat Face ID veiliger is en dan toch touch id implementeren…

  Touch ID was toch 1 op 50 000 en Face ID 1 op 1 miljoen? Wat nou als ze dan combineren toch een super authenticatie met een kans van 1 op 50 miljard?:grin:

 • Profielfoto
  Shmoo

  Ik hoop eigenlijk alleen nog op een iPhone SE 2 in maart zonder FaceID. Ik neem aan dat dit gaat over iPhone 2018 in september.

  Zo niet dat is het voor Shmoo wel reden om eind van dit jaar een keuze te maken of ik nog wel verder ga met iPhone en iPad. Ik wil dat beide (nieuwe) devices een TouchID sensor hebben zoals ik nu ook beide devices heb zonder.

 • Profielfoto
  Romper

  @Q-collective

  “Een ketting is zo sterk als z’n zwakste schakel”

 • Profielfoto
  Melle

  @shmoo – heb je nu nog altijd niet beslist om over te stappen? Dan denk ik dat eind dit jaar zult zeggen dat je het later zal beslissen. Je legt de verantwoordelijkheid van je beslisssing om iets nieuws te kopen bij Apple en bij een detail. Terwijl het uiteraard net omgekeerd is.

 • Profielfoto
  Cest Mac

  Misschien een petitie starten voor het behoud van Touch ID! Ben namelijk geen voorstander van Face ID. Ik gebruik met veel plezier Touch ID. De gebruiker moet toch echt de keus hebben.

  Zo ook met het veranderen van WiFi/Bluetooth optie dat je het niet meer snel echt uit kunt zetten. Belachelijk dat dit gewijzigd is.

 • Profielfoto
  Afroman

  Altijd gezeik als een bedrijf nieuwe tech uitbrengt dat het huidige nog goed werkt. Als bedrijven en iedereen naar leken en consumenten luisterde zaten we nog steeds in grotten muurtekeningdn te maken. Geef FaceID UBERHAUPIPT een kans. Je kan het niet eens geprobeerd hebben want de iPhone X is niet eens uit…

 • Profielfoto
  steveb

  Wie weet lappen ze er later nog Touch id onder het scherm. Als double check

  Face id?
  2018 alle iPad
  2019 alle mac
  2020 applewatch?

 • Profielfoto
  wensink

  X Zibit 2 uur geleden
  @Q-collective

  “Een ketting is zo sterk als z’n zwakste schakel”

  Klopt, maar het gaat hier niet om een ketting, maar om een dubbel slot.
  Vergelijk het met een kluis waarbij je én de code én een sleutel moet hebben. Heb je één van twee niet? Dan kom je er niet in. Ik vind het best een goed idee.

 • Profielfoto
  tuuur

  Reden genoeg om dan toch nog een iPhone 8(plus) aan te schaffen, als ze stoppen met TouchID dan zullen ze wel een hoop klanten gaan kwijtraken lijkt me

 • Profielfoto
  Ruwepit

  Wellicht installeert Apple nog ooit een floppy-drive zodat de Neanderthalers tot in de eeuwigheid op hun gewenste iPhone kunnen fappen

 • Profielfoto
  DBLCreations

  Hoe dan ook, ik denk dat Apple het moeilijk kan verkopen als ze zeggen dat Face ID veiliger is en dan toch touch id implementeren…

  Touch ID was toch 1 op 50 000 en Face ID 1 op 1 miljoen? Wat nou als ze dan combineren toch een super authenticatie met een kans van 1 op 50 miljard?:grin:

  Ha, das misschien nog zo slecht niet. Maar nee serieus, we moeten even stil staan bij het feit dat heel veel mensen geen bezels meer willen en alleen nog een stuk scherm in hun handen wil overhouden. Dat wil zeggen dat de knoppen wegmoeten. Touch Id onder het scherm zou echt wel nice zijn, zolang face id blijft want ik denk dat face id echt wel toekomst heeft. Mensen zeggen altijd, ja, maar als ze je telefoon uit je handen trekken enz… Laat me je het volgende vragen: Als je op een bepaald moment op straat loopt met een iPhone die touch id heeft en je bent er op bezig. Iemand trekt die iPhone uit je handen (en je iPhone staat dus nog aan), die persoon gaat naar de instellingen, zet er zijn eigen vingerafdruk in, klaar…?

  Ik weet het zo niet. Hoe dan ook, ik denk dat face id de toekomst is vooral om de reden dat we enkel nog een stuk glas in onze handen willen. Die notch is op dit moment niet het mooiste design nee, al vindt ik de iPhone X verre van lelijk en zal ik hem ook bestellen op 27 Oktober om 9u01!

  ik geef “Melle” ook gelijk wat Shmoo betreft, zowel van jou als van nog een paar andere zien we zoveel negatieve commentaar dat ik niet begrijp dat jullie eigenlijk nog steeds Apple liefhebbers zijn? Natuurlijk mag je een mening hebben, maar ik heb eigenlijk nog geen enkele reactie gezien waar jij positief bent over Apple. Dat begrijp ik niet goed. Toen ik me hier aanmeldde op het forum dacht ik andere Apple liefhebbers tegen te komen en te kunnen spreken over Apple (ook over de fouten die ze maken want die hebben ze zeker ook). Maar altijd het bedrijf zo naar beneden halen snap ik echt niet. Maar goed.

  De mensen zeggen dat Apple niet meer innoveert en niet meer met nieuwe dingen komen. Doen ze het wel is het ook niet goed, want de één noemt het dan een gimmick (touch id o.a.), of het is niet mooi of goed genoeg (Face ID).

  Ik denk dat Apple uiteindelijk alle knoppen zal wegwerken, om op een heel andere manier interactie te hebben met een iPhone, ze zullen zeker en vast voor volledig draadloos gaan. Dat wil zeggen, homeknop weg dan heb je nog één stuk scherm over. Volgend jaar misschien niet maar misschien in 2019 de notch weg en de camera en sensors onder het glas? Dan blijf je dus met een geheel over en moet je op een andere manier bepaalde interacties gaan maken met je iPhone, denk dan maar aan spraak en eventueel camera optie? En uiteraard enkel nog swipen enz… 3D touch zal misschien meer functionaliteit krijgen want ze moeten uiteraard de fysieke knoppen vervanging bieden. Momenteel hebben we draadloos laden en airpods voor het beluisteren van muziek enz… Draadloos internet met wifi of (momenteel 4G).

  Ik kan er natuurlijk compleet naast zitten maar uiteindelijk wordt dit denk ik het doel van Apple. De iPhone zal dan ook een heel ander design gaan hebben en ik denk dat mensen zich hierop moeten gaan voorbereiden. Ik weet het zelf ook nog niet 100% zeker natuurlijk of het allemaal zo goed zal werken, maar ik denk wel dat dingen zoals die “notch” helemaal niet zo slecht zal zijn als mensen denken.

  @Cest Mac: Zucht, een petitie voor het behouden van touch id? Meen je dat echt? Als je die keuze absoluut wilt hebben kan je nog altijd naar Samsung gaan. Maar zoals het er naar uitziet gaan er meerdere bedrijven voor facial recognition gaan. Ik zou dus maar niet teveel hoop hebben. Er zijn vele bedrijven die blijkbaar al wat geld aan het steken zijn voor deze technologie in hun eigen telefoons te gaan aanbieden.

  @Ruwepit : Geweldig:-D(y)

 • Profielfoto
  plonserd

  DBLcreations: neem je iPhone en probeer eens een vingerafdruk toe te voegen. Dan zie je meteen dat een dief er niet zomaar inkomt.

 • Profielfoto
  GoeieDag

  De Touch ID van de SE is sowieso een beetje meh. Met een beetje bezwete vingers werkt het doodleuk niet. Toets de code maar in. Erg jammer.

  Heb je al e.e.a. geprobeerd om de ervaring te verbeteren? Bv de vingerafdrukken opnieuw inzetten. En van de meestgebruikte vinger meerdere versies maken, dat wil ook wel eens een verbetering geven.

 • Profielfoto
  Arjan E.

  Toch jammer dat dit verdwijnt, de feature heeft bewezen veilig genoeg te zijn, althans ik heb geen verhalen gehoord/gelezen dat dit systeem op gebied van veiligheid heeft gefaald.

  Tja, en nu dient face id zich aan, en moet touch id verdwijnen, beter hadden ze dat voor de exclusieve modellen (tot nu toe alleen nog maar de X) totdat blijkt dat touch id faalt, en dan implementeer je het in je gehele lijn.

  Op die manier heb je beide systemen naast elkaar lopen en laat je de keuze bij de consument.

  Ik vind het niet zo zeer blijven hangen in het verleden, maar meer zonde dat een goed werkend systeem zomaar overboord wordt gegooid, maar dat is natuurlijk mijn mening. ?

 • Profielfoto
  Brombeer

  Face ID dus…

 • Profielfoto
  DBLCreations

  Toch jammer dat dit verdwijnt, de feature heeft bewezen veilig genoeg te zijn, althans ik heb geen verhalen gehoord/gelezen dat dit systeem op gebied van veiligheid heeft gefaald.

  Tja, en nu dient face id zich aan, en moet touch id verdwijnen, beter hadden ze dat voor de exclusieve modellen (tot nu toe alleen nog maar de X) totdat blijkt dat touch id faalt, en dan implementeer je het in je gehele lijn.

  Op die manier heb je beide systemen naast elkaar lopen en laat je de keuze bij de consument.

  Ik vind het niet zo zeer blijven hangen in het verleden, maar meer zonde dat een goed werkend systeem zomaar overboord wordt gegooid, maar dat is natuurlijk mijn mening. ?

  Das ook waar!

  @plonserd, klopt.

 • Profielfoto
  WillemZ

  Gemak dient de mens.
  FaceID is puur gemak, daar is markt voor en Apple weet dat.
  Ongemak = Exit. Hoe goed het ook was.

 • Profielfoto
  Alexander Henket

  Snap weer eens het probleem niet. Je wilt met enige eenvoud in je telefoon komen. Touch ID werkt vrij aardig maar natte vingers werken al niet. Verder neemt het lelijke ruimte in onder je scherm. FaceID is ook lelijk verwerkt trouwens met die inspringende camera’s en het doorlopende scherm, daar begrijp ik evenmin iets van, maar het voorziet in een behoefte.

  Als je nou door ff naar je scherm te kijken je telefoon kan openzetten in plaats van met je vinger, waarom is dat ineens een probleem? Het gaat toch niet om de methode zelf (Touch ID/Face ID) maar het doel (openzetten telefoon)?

  Op Android heb je zo’n swipe constructie over een aantal cijfers of een foto. Is ook een manier. Hebben we op iOS nooit gehad, maar ik weet zeker dat diverse Android-gebruikers eraan verknocht zijn en boos/verdrietig als Google dat eruit haalt ten gunste van wat anders.

  Allemaal redelijk star consumentengedrag.

 • Profielfoto
  Hydrarchos

  Aangezien we eigenlijk nog NIEMAND hebben gehoord die in het “echte” leven met Face ID heeft gewerkt (als in: langere tijd elke dag, verschillende lichtomstandigheden, snorren, baarden, hoedjes, petten) vind ik al die veronderstellingen over de functionaliteit t.o.v. Touch ID nogal vermakelijk. Touch ID werkt meestal, maar ook niet altijd: natte vingers (zoals al gezegd) of een ranzige telefoon helpen niet, en de effectiviteit verschilt nogal per model heb ik gemerkt (idd niet best op de SE, prima op de 7).

  Afwachten, mensen.

 • Profielfoto
  Hydrarchos

  De mensen zeggen dat Apple niet meer innoveert en niet meer met nieuwe dingen komen. Doen ze het wel is het ook niet goed, want de één noemt het dan een gimmick (touch id o.a.), of het is niet mooi of goed genoeg (Face ID).

  Ik denk dat de frustratie vooral komt van mensen die “groot nieuws” missen zoals de introductie van iPad, iPhone etc., en die de huidige, meer iteratieve koers van Apple die veel meer op fine-tuning van bestaande producten is gericht, onderschatten. Maar vergelijk een iPhone 7 maar eens met een 3GS en je hebt met een heel andere ervaring te doen.

  De enige échte gimmick die ik Apple heb zien begaan de afgelopen jaren is de Touch Bar. Voor de rest kan ik het nut ervan wel zien.

 • Profielfoto
  DBLCreations

  De mensen zeggen dat Apple niet meer innoveert en niet meer met nieuwe dingen komen. Doen ze het wel is het ook niet goed, want de één noemt het dan een gimmick (touch id o.a.), of het is niet mooi of goed genoeg (Face ID).

  Ik denk dat de frustratie vooral komt van mensen die “groot nieuws” missen zoals de introductie van iPad, iPhone etc., en die de huidige, meer iteratieve koers van Apple die veel meer op fine-tuning van bestaande producten is gericht, onderschatten. Maar vergelijk een iPhone 7 maar eens met een 3GS en je hebt met een heel andere ervaring te doen.

  De enige échte gimmick die ik Apple heb zien begaan de afgelopen jaren is de Touch Bar. Voor de rest kan ik het nut ervan wel zien.

  Ook waar, En idd, de iPhone 7 was een zeer goede telefoon (is het nog altijd trouwens). En ja, wat je zegt begrijp ik wel. Mensen willen iets nieuws en innovatiefs zien, maar om dit nu elk jaar te verwachten…

  Ik bedoel ja, ze verwachten iets nieuws, een nieuw design, wel, de iPhone X is zeker een nieuw design. Zowel in de Apple wereld als in de Android wereld. De Android phone die het dichtst bij de iPhone X komt is denk ik die “Essential” phone met enkel dat kleine cameratje in beeld maar die heeft onderaan wel nog die “Chin”. Overigens vindt ik die ook niet zo mooi als de iPhone X. Het design dat Apple in zijn producten heeft vindt ik nu éénmaal gewoon mooier maar dat is natuurlijk persoonlijk.

  Verder zijn er blijkbaar mensen die touch verwachten in de laptop of iMac van Apple en ik hoop dat ze dat er vooral uitlaten, zeker in de laptop. Op zo een groot desktop scherm zou ik het eigenlijk nog best fijn vinden, maar eigenlijk ook alleen om vooral bij foto’s interactiever te zijn (volgende/vorige, in en uitzoomen…), Zo een dingen lijken mij allemaal leuk op een groot scherm, maar ook niet meer dan dat. Voor een echte tekenaar kan zo een groot scherm en een pen misschien wel meer functionaliteit brengen, maar ik ben geen tekenaar. Verder zie ik geen nut voor die implementatie van “touch”, daar kan je gewoon een iPad voor gebruiken als je dat echt wil.

  Maar goed, iedereen denkt anders en iedereen heeft andere behoeften. Gelukkig hebben we dan ook keuze genoeg…