Tim Cook bevestigt: “De Mac mini blijft”

52 reacties

De Mac mini vierde deze week zijn derde verjaardag, maar reden voor feest was er niet. De kleinste Mac werd op 16 oktober 2014 voor het laatst vernieuwd en sindsdien is het stil. Wat is Apple met de Mac mini van plan? Tim Cook geeft (een beetje) opheldering.

De Apple-CEO schrijft in een e-mail dat de kleinste Mac een belangrijk onderdeel van Apple’s productaanbod is en dat in de toekomst ook blijft. Hij heeft momenteel geen nieuws over een nieuw model te delen.

Niet helemaal vergeten

Cook gaf antwoord op een e-mail van een lezer van het Amerikaanse blog MacRumors. De CEO prijs het feit dat veel klanten enorm creatieve en interessante manieren hebben gevonden om de Mac mini in te zetten. Ondanks die bemoedigende woorden, heeft Apple de kleinste Mac weinig aandacht gegeven. De Mac mini staat niet meer op overzichtsfoto’s. Op zijn productpagina wordt de computer getoond met een Thunderbolt Display. Een monitor die Apple niet meer maakt of verkoopt.

Mac mini met Thunderbolt Display 001
Klik/tap voor groter.

De Mac krijgt weer aandacht

Hoewel 2016 een slecht jaar voor de Mac was, maakt Apple anno 2017 weer werk zijn computers. Het begon in april, toen het bedrijf tijdens een bijeenkomst met journalisten aankondigde aan een compleet nieuwe Mac Pro te werken. De Mac Pro was net als de Mac mini verwaarloosd, maar zal in 2018 uit zijn as herrijzen. Dit jaar brengt Apple ook een iMac Pro uit en de MacBook Pro kreeg een upgrade met de nieuwste Intel-chips.

De vraag is wel of het voor de Mac mini niet te laat is. De kleinste Mac bedient naast instappers ook een groep enthousiaste knutselaars die graag een server of ander systeem op basis van een Mac zonder scherm bouwt. Die knutselaars zijn misschien al met een Intel NUC of Raspberry Pi aan de slag gegaan. Het wordt hoe dan ook interessant om te zien welke rol Mac mini in het door Cook genoemde toekomstige productaanbod gaat vervullen.

screenshot e-mail Tim Cook Mac mini
De e-mail van Apple-CEO Tim Cook – Klik/tap voor groter

Reacties

52 reacties
 • Profielfoto
  jordi99

  2016 slecht jaar van de mac?
  De Touch Bar MBP kwam uit, geweldig apparaat, elke dag weer een plezier om ermee te werken..

 • Profielfoto
  Barika Cala Saidah

  Verdikke Raymon, ‘mini’ uit ‘Mac mini’ moet met een kleine ‘m’, voor de rest vind ik het een super artikel en super nieuws!

 • Profielfoto
  plonserd

  Terug een quad core optie en ik koop ‘m direct.

 • Profielfoto
  KR1275

  Ik heb ooit de Mac Pro vervangen door de mini, omdat je dan door de bescheiden prijs na korte tijd weer kunt upgraden. Helaas bleek dat een illusie en gebruik ik (tot grote tevredenheid overigens) nog de 2012 i7 2.3. Toch zou ik wel een snellere willen die ook 4K aankan, maar dan wel voor een gereformeerde prijs.

 • Profielfoto
  Shmoo

  Alleen omdat iemand een standaard mailtje van Tim Cook’s PR team heeft gekregen met precies dezelfde woorden die hij een tijdje geleden ook al heeft gezet.

  Dat de Mac mini blijft en een belangrijk onderdeel is van de Mac line-up dat wisten we toch al een hele tijd. sinds de aanhoudingen van de iMac Pro.

  Actie. Niet zoveel lullen bij Apple maar eens gaan bewegen.

  Hoe moeilijk kan het zijn om de Retina MacBook uit elkaar te halen en die onderdelen in een nieuw metalen doosje te stoppen kom op zeg. Je hebt niet te maken met displays, geluidskaarten, toetsenborden en geen ventilators meer dus je kunt zo goed als bouwen wat je zelf wilt en het zo compact mogelijk maken. Desnoods gebruik je het Apple TV of AirPort concept.

 • Profielfoto
  Frans

  Goed nieuws, alleen, wanneer komt er een update of opvolger? Ik heb nog een Mac mini uit 2009, zelf volgepropt met geheugen (8GB) en een zelf een SSD van 1TB in gezet. Voldoet nog prima, maar loopt nu wel 2 macOS versies achter. Ik zou nu een nieuwe(re) Mac mini kunnen kopen, maar aan de laatste modellen valt weinig zelf te knutselen en de hardware is te gedateerd voor de prijs die Apple er nog voor vraagt.
  Ik zou graag een opvolger met up-to-date hardware zien waar je zelf weer RAM en HDD/SSD kunt vervangen. Wat Shmoo zegt, hoe moeilijk kan het zijn…

 • Profielfoto
  Yh-xxl

  Ruik ik hier een ARM-based Mac try-out in de maak, of is dat maar een illusie ?:p

 • Profielfoto
  Rene van den Abeelen

  Zijn derde verjaardag? Echt niet.

 • Profielfoto
  Alexander Henket

  Niet lullen maar poetsen. Hier met dat ding: het duurt nu al veel te lang.

 • Profielfoto
  Tov

  Derde verjaardag, want het is 3 jaar geleden dat de mac mini voor het laatst een update heeft gekregen.

 • Profielfoto
  Tov

  Ik heb mijn mac mini van mid 2011 onlangs van ssd voorzien, hij kan nog wel eventjes mee in combinatie met een old school 23 inch cinema display. Ik snap alleen niet waarom Apple de mac mini niet meer van nieuwere hardware voorziet, ofwel de prijs serieus gaat verlagen. Je maakt mij niet wijs dat de mini écht een belangrijk product is voor Apple, wat ik best jammer vind.

 • Profielfoto
  polansky

  Zo zo… Je zou er bijna van onder de indruk raken.

 • Profielfoto
  Elduderino

  Blijven fijne bakkies om als servertje in te zetten, dus ik toost op dit bericht.

 • Profielfoto
  iMac Lover

  Het voordeel van een mac mini is, dat je voor rond de € 550,– met MacOs kunt werken. En niet direct vast zit aan een iMac van rond de €1299,

  Als je al een goed 24 of 27 IPS beeldscherm hebt van je vorige machine, hoef je deze niet meer aan te schaffen. Dito voor muis en toetsenbord.

  Als mijn Mac Mini late 2012 een keer aan vervanging toe is, dan hou ik er een prima mediaspeler aan over. En voor rond de €900′ koop ik weer een nieuwe

 • Profielfoto
  Niels

  Blijven is niet hetzelfde als upgraden. Persoonlijk verwacht ik niet meer dan de sporadiache processor upgrades.

 • Profielfoto
  Melle

  Fuck ik ben dit beu.

 • Profielfoto
  xaddict

  Dus er komt een Mac mini Pro want alles wat Apple serieus neemt heeft een pro versie
  Die start dan bij €8000, heeft 138 cores en vier op elkaar geslagen grafische kaarten…
  Voor de echte enthousiasteling

 • Profielfoto
  Shmoo

  Meer is ook niet nodig, die huidige mini voldoet nog steeds voor de doelgroep waar dit ding voor gemaakt is. Het probleem is vooral dat hier een aantal hulken rondlopen die de Mac mini zien als kleine Mac Pro en dat is die machine nooit geweest, het is altijd een instap ding geweest waar je je eigen toetsenbord, muis en monitor mee moest nemen en beginnen.

  Ik heb zo’n 2014 – 2.6GHz model met 16GB RAM en 1TB HDD. Te triest voor woorden dat ik er ooit 16GB RAM in heb laten leggen want ik heb nog nooit meer dan 10GB gebruikt geheugendruk en qua werksnelheid heb ik niets te klagen.
  Natuurlijk wil ik er binnenkort een SSD inleggen wanneer ik upgrade naar High Sierra en sowieso alles opnieuw installeer maar bij normaal gebruik heb ik niets te klagen qua snelheid. Enkel het opstarten/herstarten is gewoon drama traag maar goed dat hoef je niet elke dag te doen.

  Het zijn echt fijne machinetjes voor de juiste mensen. En de juiste mensen zijn niet de mensen die deze dingen willen omkatten tot weet ik veel wat voor ’n krachtpatsers en zolderkamer server systemen beheerders bouwende IT professionals netwerkers.

 • Profielfoto
  xaddict

  En toch, Shmoo, was er een speciale server versie van de Mac mini!

 • Profielfoto
  Shmoo

  Ja op een blauwe maandag. Apple heeft ook ooit in een garage gewerkt en toch kan niemand binnen dat bedrijf de koppakking van mijn Fiat 500 vervangen.

  Tijden veranderen. Of wil je soms zeggen dat Apple macOS Server dit jaar weer in het zonnetje heeft gezet met een hoop toetsers en bellen waaruit blijkt dat Apple ook maar iets geïnteresseerd is in IT /server -achige systeempjes of software bouwen.

  Wij hebben naar mijn mening altijd een veel te hoge pet op van Apple terwijl we vooral moeten inzien hoe goed Apple eigenlijk is wanneer ze dingen heel simpel houden en vooral niet elk jaar iets willen vernieuwen om het vernieuwen.
  En ik wil hier niet zeggen dat je in 2018 nog makkelijk een Mac mini 2014 moet kopen, zeer zeker niet en al helemaal niet voor deze prijs en met een standaard HDD maar het is allemaal niet zo slecht qua specs als men denkt.

 • Profielfoto
  donut

  Die Cook zegt eigenlijk:

  Let niet op mijn woorden ze zijn gelogen; Let op mijn daden!
  Als wij de MacMini echt belangrijk hadden gevonden dan was er al veel eerder een update verschenen…
  Hetzelfde geldt voor de macPro.

 • Profielfoto
  Pivni Pes

  Als de Mac Mini (ja, met hoofdletter, in mijn optiek duidelijker voor de zeurpieten), dan zal deze Mini worden gepresenteerd op een of ander evenement lijkt mij.
  Volgens mij zit daarvoor niks meer in de pen dit jaar, of heb ik het mis?

 • Profielfoto
  Rene van den Abeelen

  ‘Derde verjaardag, want het is 3 jaar geleden dat de mac mini voor het laatst een update heeft gekregen.’
  Dus de iPhone is nu een paar maanden oud…
  De Mac Mini is twaalf jaar oud en de laatste update dateert van drie jaar geleden.

 • Profielfoto
  Melle

  En als dat nu eens dit jaar nog zou gebeuren, dan ben ik een blij man

 • Profielfoto
  Q-collective

  Het is toch vreemd dat Apple verwacht dat we voor bepaalde modellen mee-ademen met het bedrijf. Mac mini uit in 2014? Prima, drie jaar later ben je vast toe aan een nieuwe.

  Maar goed, het is nu dus wachten op nieuws. Ik verwacht ook het nieuws een dezer dagen (waarschijnlijk na de feestdagen) dat de MacBook Air het loodje heeft gelegd.

 • Profielfoto
  Bart119

  Ja op een blauwe maandag. Apple heeft ook ooit in een garage gewerkt en toch kan niemand binnen dat bedrijf de koppakking van mijn Fiat 500 vervangen.

  Hangt er vanaf wat het bouwjaar van die 500 is;)

  Een nieuwe Mac mini? Leuk, maar eerst zien en dan geloven. Bovendien heb ik ik me nu toch al een iMac gekocht.

 • Profielfoto
  Facundo

  Als wij de MacMini echt belangrijk hadden gevonden dan was er al veel eerder een update verschenen…
  Hetzelfde geldt voor de macPro.

  Je slaat de spijker op z’n kop.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Natuurlijk blijft die Mac mini een belangrijk onderdeel van hun productlijn. Een dingetje uit 2014 wat geen moer kost om te maken, en waar men bijzonder dik op verdiend. Je zou wel gek zijn als je die er uit zou gooien.

 • Profielfoto
  Hydræ

  Dat die mooie compacte, zuinige, praktische, en tevens Apples goedkoopste desktopcomputer voor het laatst een update heeft gekregen in 2014 is eigenlijk beschamend.

  Eigenlijk zegt Cook: “we werken er aan, maar we zeggen niks..”

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Mac mini: hij is nauwelijks nog in de winkels te vinden en waarom zou je hem met zulke verouderde specs nu nog kopen. Verwaarloosd. Dat is ie. Goede jaren voor de Mac? Hef enige interessante is de iMac Pro. Dat is een heftig ding dat erg mooi is als je veel power nodig hebt. Voor de rest: geen beeldscherm van Apple maar een foeilelijk en mislukt ding van LG in de Store. Vernieuwingen aan MacBook Pro’s waarmee je jezelf alleen voor de gek houdt.

  Loeiduur. Waar je niks op kan aansluiten zonder goor honderden euro’s hulpmiddelen bij te kopen. Een strookje kerstverlichting waarmee je mij niet wijsmaakt dat het echt iets toevoegt. Een Appeltje dat niet meer brand. Detail misschien, maar het zegt heel veel. Dat is een giga miskleun.

  Mijn zonen & ik zijn heel blij dat we allemaal dit jaar nog nét een MBP 13” (model 2015) voor een mooi prijsje op de kop hebben kunnen tikken, waar álles wat je nú nodig hebt gewoon nog op en aan zit. En waar je nog MagSafe, USB, HDMI én notabene je iPhone op aan kunt sluiten…! Die vernieuwingen aan de MBP zijn je reinste onzin.

 • Profielfoto
  Macnido

  Heb dit jaar nog het maximale ram in mijn Mac mini gepropt. Gebruik ‘m grotendeels als media player op verschillende tv’s in mijn huis. Ik ben er zeer tevreden mee en zou ‘m echt missen als ik ‘m niet meer zou hebben. Ik overweeg er nog een te kopen maar dat vastplakken van ram vormt voor mij een belemmering. Daar moet Apple snel vanaf. Als de iPhone X al sneller is dan welke MacBook Pro dan kan die nieuwe Mac mini best een stuk kleiner gaan worden, is dat ram vastplakken ook opgelost.

 • Profielfoto
  Milez

  Ik heb mijn late 2012 Mac Mini waar ik enkele jaren geleden 16 GB RAM heb in gestopt en gebruik die nog steeds elke dag, zelfs met een HDD. Dat ding kan alles nog steeds aan en draait ook nog steeds de laatste versies van software en OS (hoewel, de laatste versie heb ik nog niet gedownload maar dat zal ook wel geen probleem zijn).

  Nog steeds een prima machine dus. Zijn prijs wordt stilaan wel belachelijk en er zou inderdaad wel eens een update mogen aankomen.

 • Profielfoto
  ex-macfreak

  De Mac mini vierde deze week zijn derde verjaardag

  Hoezo ? De Mac mini is ondertussen bijna 13 jaar oud. Hij werd gelanceerd op 10 januari 2005.

 • Profielfoto
  SvS

  Gewoon zo eentje als Rasperry Pi bouwen.
  Zelfde behuizing als Apple TV, voor andere OS bestaat zoiets immers al langer.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Inderdaad…Mac Mini is er al zo lang. En als we nu al verjaardagen van laatste updates moeten vieren…is er heel wat mis…!!

 • Profielfoto
  Nick Seamore

  Mijn Mac Mini voldoet nog prima als muziekserver met Roon en filmserver met Plex dus zit nog niet op vernieuwing te wachten maar kan me voorstellen dat dat voor anderen wel anders kan zijn.

 • Profielfoto
  xaddict

  Het is wel heel raar van Apple dat vernieuwingen van producten bijna altijd een presentatie behoeven. Update gewoon elk jaar de Mac mini puur qua hardware en je zou over dit alles niets horen. Ze doen het voor telefoons, tablets en laptops. Waarom dan niet voor Macs?

  Geef me gewoon een Mac Mini met een SSD, modern geheugen, moderne grafische kaart en moderne processor en doe dit elk jaar opnieuw. Dan hou ik van het apparaatje, koop er nu een, vernieuw hem over vier jaar (of, als de prijs meevalt zelfs over twee jaar) en krijg gewoon hetzelfde apparaat alleen dan beter.

  Niet elk product moet elke keer over de kop om goed te blijven. Kijk maar naar oude Mac pro’s. Nieuwe HDD, geheugen en grafische kaart erin en klaar is iedereen die ooit zeikte over dit soort dingen (drie jaar is niet eens de afschrijftijd van een computer, maar nú een computer van drie jaar oud kopen voelt raar).

 • Profielfoto
  Ziegler

  Ik heb drie jaar geleden een Mac mini gekocht en die was eigenlijk al verschrikkelijk sloom toen ik hem kocht. Als mediaspeler is hij werkelijk heel handig, maar ik had destijds een iMac die zeker 7 jaar oud was op het moment dat ik de Mac mini kocht, en deze iMac was sneller. Dat vond ik wel tekenend. De Mac mini is een hele slechte computer als je er over nadenkt.

 • Profielfoto
  Shmoo

  Dan moet je er niet over nadenken en ‘m gewoon gebruiken.

 • Profielfoto
  McJohn

  @ Ziegler,… dan had je beter ook even nagedacht en reviews gelezen alvorens je deze kocht.;-) ,… niet kwaad bedoeld hoor;-)

  Ik heb wel sympathie voor de Mini,… logisch, ik tokkel zelf nu al 3 jaar op eentje en mijn eerste Mac was ook een Mini, alhoewel ik daar minder goede ervaringen mee had.

  Het is wel duidelijk dat de Mini “2014” tov de Mini “2012” niet concreet een verbetering was. Diverse reviews tonen dit aan en voor veel gebruikers is het verwijderen van QuadCore en de mogelijkheid om zelf je RAM geheugen voor véél goedkopere prijs bij te prikken iets teveel van het goede geweest. Daarom dat een quadcore i7 Mac Mini “Late 2012” op dat ogenblik nog altijd de betere keuze was/is.

  Als je een Mac Mini “Late 2012” pimpt met 100% SSD en 16 GB RAM geheugen, dan heb je een vrij degelijk/vlot systeem, doch met véél beperktere grafische rekenkracht tov een iMac. Dat is altijd al de achillespees van de Mac Mini geweest.

 • Profielfoto
  Dydefox

  Simpel: ALS er een Mini in 2018 uit de as verrijst dan gaat de oude met pensioen…weinig andere machines hebben mij zoveel knutseluren opgeleverd met positieve resultaten.

 • Profielfoto
  DBLCreations

  En we zijn weer allemaal lekker negatief. Man toch, ipv blij te zijn met dit nieuws. Ik ben alvast tevreden!

  Het probleem is vooral dat hier een aantal hulken rondlopen die de Mac mini zien als kleine Mac Pro en dat is die machine nooit geweest, het is altijd een instap ding geweest waar je je eigen toetsenbord, muis en monitor mee moest nemen en beginnen.

  @Shmoo, die quad-core indertijd was op zich toch een goede computer? Vele mensen deden daar inderdaad al redelijk wat “serieuzer” werk mee. Vergis je daar aub niet in. Ik heb genoeg studio’s gezien waar muziek werd gemaakt en waar de studio computer een volledig ge-upgrade Mac mini was. Al was dit nadat ze van quad naar dual core gegaan zijn niet meer het geval uiteraard.

  Ik zeg persoonlijk, steek er een quad of zelfs 6-core in. In theorie zou dat lukken want voor zover ik weet heeft de Mac mini net een iets betere airflow dan de (gewone) iMac? Maar daar kan ik wel mis in zijn. Hoe dan ook, met de technologie van vandaag zou dat zeker haalbaar kunnen zijn. En ja, je kan de Mac mini ook als instapper kopen maar er waren vroeger ook meet dan 2 verschillende modellen beschikbaar;-)

  ______________________________________________________

  MacAanZee 15 uur geleden
  Mac mini: hij is nauwelijks nog in de winkels te vinden en waarom zou je hem met zulke verouderde specs nu nog kopen. Verwaarloosd. Dat is ie. Goede jaren voor de Mac? Hef enige interessante is de iMac Pro. Dat is een heftig ding dat erg mooi is als je veel power nodig hebt. Voor de rest: geen beeldscherm van Apple maar een foeilelijk en mislukt ding van LG in de Store. Vernieuwingen aan MacBook Pro’s waarmee je jezelf alleen voor de gek houdt.

  Loeiduur. Waar je niks op kan aansluiten zonder goor honderden euro’s hulpmiddelen bij te kopen. Een strookje kerstverlichting waarmee je mij niet wijsmaakt dat het echt iets toevoegt. Een Appeltje dat niet meer brand. Detail misschien, maar het zegt heel veel. Dat is een giga miskleun.

  Mijn zonen & ik zijn heel blij dat we allemaal dit jaar nog nét een MBP 13” (model 2015) voor een mooi prijsje op de kop hebben kunnen tikken, waar álles wat je nú nodig hebt gewoon nog op en aan zit. En waar je nog MagSafe, USB, HDMI én notabene je iPhone op aan kunt sluiten…! Die vernieuwingen aan de MBP zijn je reinste onzin.

  Man man, wat jij uitkraamt is je reinste onzin! Als je goed genoeg het nieuws hebt gevolgd dan weet je goed genoeg dat de nieuwe iMacs (jep, de gewone), heel erg goed zijn, ook de prijs is erg goed in verhouding met wat de iMac van nu kunnen, iets wat heel lang niet zo geweest is.

  Apple heeft gezegd zelf terug een nieuw beeldscherm te zullen aanbieden, dus een Apple scherm. Dat hebben ze gezegd wnnr dat specifieke artikel over de Mac Pro uitkwam. Akkoord, je moet het nu doen met een scherm die je niet zo mooi vindt. Ik vind het persoonlijk ook niet het mooiste scherm. Maar het is wel functioneel en een heel goed scherm. Uiteindelijk denk ik dat dat nog altijd wel het belangrijkste is.

  De Mac mini moet inderdaad dringend een update krijgen, dat ben ik met je eens.

  De Macbook Pro heeft nu éénmaal USB-C en is absoluut belachelijk duur. Maar laten we wel wezen dat het een pracht beestje en een krachtpatser is. Ook dat, is bevestigd door vele vele mensen. Alleen moet je het ook willen zien. Is het vervelend om geen enkele legacy poort meer te hebben? Ja, natuurlijk, maar technologie evolueert nu éénmaal, dat is toch iets dat je zou moeten begrijpen. Het is vervelend, dat zeker, maar dat wil nog niet zeggen dat het slecht is.

  Fijn voor jou en je zonen dat je nog een 2015 MBP hebt kunnen kopen. Hopelijk werken ze in 2035 ook nog, zodat je toch je poorten nog hebt hé;-)

 • Profielfoto
  Shmoo

  Onzin. Mensen die over Quad Core praten icm mini doen dit alleen omdat ze een 2000,- computer nodig hebben en maar 1000,- willen uitgeven. Dan ben je bij Appple aan het verkeerde adres.

  De 2012 Quad Core mini is gewon extreem gehyped om zijn prestaties en dan is pas begonnen toen het 2014 model beschikbaar kwam en daar maximaal een Dual Core in zat dus had men het gevoel dat men inleverden.

  Als je het 2014 en 2012 model vergelijk qua graphics prestaties dan scoort een 2014 model zo’n 30% beter en dan heb je het nog niet eens over graphics-graphics waar je games mee kunt spelen of dat soort prestaties. Je hebt het dan over beeldschermen aansluiten en snelheden. Intel HD 4000 vs Intel Iris 5100 series.

  Mini’s zijn nooit gemaakt om bergen werk mee te verzetten. Mensen die dat wel deden hadden daar hun reden voor maar die reden was nooit dat ze een Mac Pro konden betalen maar een mini kozen omdat ze niet voldoende ruimte op hun bureau hadden voor de Pro.

 • Profielfoto
  Soulshaker

  Precies , als een gewone media/kantoor computer voldoet de mac mini nog steeds. Mits die 8GB ram heeft.
  Neemt niet weg dat de Mac Mini toch eens vernieuwd moet worden.

 • Profielfoto
  DBLCreations

  Onzin. Mensen die over Quad Core praten icm mini doen dit alleen omdat ze een 2000,- computer nodig hebben en maar 1000,- willen uitgeven. Dan ben je bij Appple aan het verkeerde adres.

  De 2012 Quad Core mini is gewon extreem gehyped om zijn prestaties en dan is pas begonnen toen het 2014 model beschikbaar kwam en daar maximaal een Dual Core in zat dus had men het gevoel dat men inleverden.

  Als je het 2014 en 2012 model vergelijk qua graphics prestaties dan scoort een 2014 model zo’n 30% beter en dan heb je het nog niet eens over graphics-graphics waar je games mee kunt spelen of dat soort prestaties. Je hebt het dan over beeldschermen aansluiten en snelheden. Intel HD 4000 vs Intel Iris 5100 series.

  Mini’s zijn nooit gemaakt om bergen werk mee te verzetten. Mensen die dat wel deden hadden daar hun reden voor maar die reden was nooit dat ze een Mac Pro konden betalen maar een mini kozen omdat ze niet voldoende ruimte op hun bureau hadden voor de Pro.

  Ik beweer niet dat de Mac mini “pro” is, ik zeg wel dat het heel veel ingezet is geweest voor pro doeleinden en dat die voor vele mensen ook voldeed. Het feit van kunnen betalen of niet laat ik in het midden. Ik heb een Macbook pro 2009/2012 gehad, een Mac mini en nu staat hier al enige maanden de Mac Pro te blinken op mijn bureau. Het heeft niet altijd alleen met geld te maken. Ook al draait in deze wereld alles om geld tegenwoordig.

  En natuurlijk gaat de grafische prestatie er op vooruit als er een betere gpu in zit. De CPU zal daar ook wel aan mee helpen in bepaalde bewerkingen. Maar van quad cpu naar een nieuwere gen dual cpu gaan is niet noodzakelijk een vooruitgang. Voorbeelden genoeg met bv de huidige (nu ja, “huidige”) Mac Pro en de Mac Pro’s uit 2012, die draaien ook rondjes rond de “nieuwere” trashcan Mac Pro die op mijn bureau staat.

  En je mag dat zoveel onzin noemen als je wil, de cijfers liegen er niet om…

 • Profielfoto
  Ziegler

  @ Ziegler,… dan had je beter ook even nagedacht en reviews gelezen alvorens je deze kocht.;-) ,… niet kwaad bedoeld hoor;-)

  Je mag van alles vinden van mijn aankoopgedrag, maar dat doet weinig af aan het feit dat de Mac mini een zeer matige (en eigenlijk takkedure) computer is.

 • Profielfoto
  Ziegler

  Dan moet je er niet over nadenken en ‘m gewoon gebruiken.

  Wat was het toch heerlijk rustig toen je je even had teruggetrokken van deze website.

 • Profielfoto
  Ziegler

  Precies , als een gewone media/kantoor computer voldoet de mac mini nog steeds. Mits die 8GB ram heeft.
  Neemt niet weg dat de Mac Mini toch eens vernieuwd moet worden.

  Heb je het over een macmini met een hd? Daar zou ik niet op willen werken. De meest eenvoudige opdrachten leiden tot langdurige strandballen.

 • Profielfoto
  McJohn
 • Profielfoto
  SandsOfArrakis

  Mijn 2014 Mac mini is mijn huis, tuin & keuken computer. Heb alleen een Windows PC voor games.

  Gebruik hem voor alles. Het enige wat ik gewijzigd heb van de basis Mac (i5 2,6 GHz, 8 gb RAM en 1 tb HDD) is dat het hele systeem nu van een externe SSD draait. Via een enclosure op een USB 3.0 poort aangesloten.

  De Mac is hierdoor stukken sneller geworden. Bijna net zo vlot als mijn PC met ingebouwde SSD.

  Hij kan nog wel een paar jaartjes mee.

  Hopelijk dat Apple nog wel eens met een nieuwe versie komt waar je wel weer zelf wat aan kunt vervangen, zoals meer RAM.

 • Profielfoto
  Brombeer

  Een knutselaar steekt zijn geld toch niet in een computer met een gefixeerd geheugen?

 • Profielfoto
  polansky

  jordi99 op 19 oktober 2017 20:34
  2016 slecht jaar van de mac?
  De Touch Bar MBP kwam uit, geweldig apparaat, elke dag weer een plezier om ermee te werken..

  Die touchbar is toch echt één grote flop.
  T’is uiteindelijk niks meer dan een leuke feature, maar dan heb je het ook wel echt gezegd. Het feit dat je echt over je toetsenbord heen moet kijken en dan ook nog rek en strek oefeningen moet doen om het te bedienen maakt het niet echt gebruiksvriendelijker dan de oude Fn toetsen.