Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 12 oktober 2017

Tim Cook: “Technologie nog niet klaar voor AR-bril”

Tim Cook was deze week in Europa voor de onthulling van een nieuw ontwikkelaars­centrum in Parijs. Hij werd ook geïnterviewd door de Britse krant Independent en vertelde daar dat we voorlopig niet op een Augmented Realtiy-bril van Apple hoeven te rekenen.

Apple lanceerde naast iOS 11 ook ARKit. Met dit framework kunnen ontwikkelaars gemakkelijk Augmented Reality-apps maken. Een mooi opstapje naar een bril, zou je zeggen. Maar zo simpel is het niet.

Scherm en gezichtsveld

De Apple-CEO is stellig: “Natuurlijk zijn er al bedrijven die dit doen. Maar ik zeg je dat de technologie er nog niet klaar voor is. De schermtechnologie om dit kwalitatief goed te doen bestaat nog niet. Het is lastig om een goed gezichtsveld te krijgen en de vormfactor moet compact zijn, want je wil niet teveel spullen rondom je gezicht.” Hij vervolgt: “Apple brengt alleen iets op de markt als de technologie goed genoeg is.”

De Microsoft HoloLens – Klik/tap voor groter.

Cook denkt dat AR-brillen die binnenkort op de markt komen geen goede ervaring bieden. Hij wacht liever wat langer. “Het maakt me niets uit of we de eerste zijn. We willen gewoon de beste ervaring bieden”, aldus de Apple-CEO. Microsoft sleutelt momenteel aan de HoloLens. Deze Augmented Reality-bril is al te koop, maar heeft een groot aantal beperkingen. Zo is het gezichtsveld klein en de resolutie laag.

Apple en Augmented Reality

Hoe komt Tim Cook aan al die wijsheid? Waarschijnlijk omdat Apple het zelf ondervonden heeft. Naar verluidt werkt het bedrijf uit Cupertino aan een eigen AR-bril. Die geruchten zeggen ook dat zo’n bril niet voor 2020 op de markt komt. Voorlopig kun je Augmented Reality het best via een iPhone of iPad ervaren. De iPhone 6s of nieuwer (dus ook de iPhone SE) en iPad 5e generatie en iPad Pro hebben ondersteuning voor ARKit. De bekendste AR-app is die van IKEA, je plaatst er virtuele meubels direct mee op schaal in je woonkamer.

De IKEA Place AR-app – Klik/tap voor groter.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Tim Cook: “Technologie nog niet klaar voor AR-bril”
Sluiten