Tim Cook: “Technologie nog niet klaar voor AR-bril”

3 reacties

Tim Cook was deze week in Europa voor de onthulling van een nieuw ontwikkelaars­centrum in Parijs. Hij werd ook geïnterviewd door de Britse krant Independent en vertelde daar dat we voorlopig niet op een Augmented Realtiy-bril van Apple hoeven te rekenen.

Apple lanceerde naast iOS 11 ook ARKit. Met dit framework kunnen ontwikkelaars gemakkelijk Augmented Reality-apps maken. Een mooi opstapje naar een bril, zou je zeggen. Maar zo simpel is het niet.

Scherm en gezichtsveld

De Apple-CEO is stellig: “Natuurlijk zijn er al bedrijven die dit doen. Maar ik zeg je dat de technologie er nog niet klaar voor is. De schermtechnologie om dit kwalitatief goed te doen bestaat nog niet. Het is lastig om een goed gezichtsveld te krijgen en de vormfactor moet compact zijn, want je wil niet teveel spullen rondom je gezicht.” Hij vervolgt: “Apple brengt alleen iets op de markt als de technologie goed genoeg is.”

hololens
De Microsoft HoloLens – Klik/tap voor groter.

Cook denkt dat AR-brillen die binnenkort op de markt komen geen goede ervaring bieden. Hij wacht liever wat langer. “Het maakt me niets uit of we de eerste zijn. We willen gewoon de beste ervaring bieden”, aldus de Apple-CEO. Microsoft sleutelt momenteel aan de HoloLens. Deze Augmented Reality-bril is al te koop, maar heeft een groot aantal beperkingen. Zo is het gezichtsveld klein en de resolutie laag.

Apple en Augmented Reality

Hoe komt Tim Cook aan al die wijsheid? Waarschijnlijk omdat Apple het zelf ondervonden heeft. Naar verluidt werkt het bedrijf uit Cupertino aan een eigen AR-bril. Die geruchten zeggen ook dat zo’n bril niet voor 2020 op de markt komt. Voorlopig kun je Augmented Reality het best via een iPhone of iPad ervaren. De iPhone 6s of nieuwer (dus ook de iPhone SE) en iPad 5e generatie en iPad Pro hebben ondersteuning voor ARKit. De bekendste AR-app is die van IKEA, je plaatst er virtuele meubels direct mee op schaal in je woonkamer.

IKEA Places AR 001
De IKEA Place AR-app – Klik/tap voor groter.

Reacties

3 reacties
 • Profielfoto
  steveb

  nu al geruchten over iets wat pas over 3jaar op de markt zou komen?
  dat is wel wat heel vroeg

 • Profielfoto
  bassbug

  Nee dat is de concurrentie alvast omzeep helpen:)

 • Profielfoto
  GrandMaster

  Nee dat is de concurrentie alvast om zeep helpen:smile:

  Wat een BS, vind het juist goed deze strategie, waarom zou je iets op de markt brengen als het nog maar half werkt? Dat de concurrentie er alvast op in wil springen, moeten ze zelf weten. Maar ik heb liever een product dat meteen goed werkt en de mogelijkheden beter tot zijn recht laat komen. Dan dat ik iets heb dat achteraf niets bijdraagt en maar half werkt. Tim Cook laat gewoon blijken dat Apple geleerd heeft uit het verleden, en dat heeft niets met het om zeep helpen van de concurrentie te maken. Maar misschien zou je anders eens goed moeten kijken naar Microsoft met hun Zune en de Windows Phone.