Sonos onthult nieuwe speaker en AirPlay 2-ondersteuning

Door: Raymon Mens - 13 reacties
Sonos One 16x9
(Afbeelding: Sonos)

Sonos heeft tijdens een eigen evenement in New York een nieuwe speaker uit de doeken gedaan. De Sonos One is de eerste speaker de ondersteuning krijgt voor virtuele assistenten. Amazon Alexa is direct beschikbaar en Google Assistant volgt in 2018.

De Sonos One lijkt op de Play:1, maar is verbeterd met aanraakgevoelige bediening en zes ingebouwde microfoons. Zo verstaat een virtuele assistent je altijd goed. De speaker­fabrikant gaat ook AirPlay 2 ondersteunen.

Sonos One met Alexa en Google Assistant

Voor Nederlanders is de nieuwe speaker nog niet zo interessant. Alexa en Google Assistant zijn onze taal nog niet machtig, maar zodra stembediening in Nederland en België beschikbaar is, activeert de fabrikant het meteen. De Sonos One heeft net als de Play:5 geen fysieke knoppen meer aan de bovenkant, de speaker heeft volledige touchbediening. Je kunt tikken om het geluid harder of zachter te zetten en met een swipe sla je een nummer over. Je kunt de microfoon ook helemaal uitschakelen. Aan je privacy is gedacht.

De One is verkrijgbaar vanaf 24 oktober, 2017 en nu voor € 229 te reserveren via de website van de fabrikant. De Play:1 blijft vooralsnog te koop en kost ook € 229.

Sonos One zw 16x9
Klik/tap voor groter. (Afbeelding: Sonos)

AirPlay 2 in 2018

Sonos heeft ook aangekondigd dat het AirpPlay 2 zal ondersteunen vanaf 2018. Het multiroom-systeem gaat daardoor native met iOS werken. Momenteel kun je alleen nog muziek via de Sonos-app afspelen, maar straks stuur je ook direct geluid van bijvoorbeeld YouTube of Netflix naar de speakers. Je kunt Siri dan ook vragen om muziek op een bepaalde speaker af te spelen. AirPlay 2 komt als software-update naar een drietal bestaande speakers. (Zie → Deze speakers en receivers krijgen AirPlay 2-ondersteuning)

airplay 2 multiroom 001
Klik/tap voor groter.

Open API

Sonos werkt nu met 44 muziekdiensten en het bedrijf wil dat binnenkort uitbreiden met ondersteuning voor slimme apparaten van Logitech en Smart Things. In 2018 komt ook een open API waar ontwikkelaars en fabrikanten op in kunnen haken. Producenten kunnen dan een “Works With Sonos” badge aanvragen.

sonos partners
Een aantal van de nieuwe partners die binnenkort met integratie komen – Klik/tap voor groter.

Reacties

13 reacties
 • Profielfoto
  joostvg

  Wat me nu niet duidelijk is aan dit artikel: gaat AirPlay 2 alleen werken op de nieuwe apparaten van Sonos of ook op oude Play-systemen?

 • Profielfoto
  Not_a_Guru_yet

  Als hetzelde geluid eruit komt, is het geen verbetering.

 • Profielfoto
  Raymon Mens

  @joostvg: Ik heb het wat verduidelijkt in het artikel.

 • Profielfoto
  xaddict

  Niceeeeee! Ein-de-lijk

 • Profielfoto
  xaddict

  @raymon: overigens is de Spotify app (als enige op iOS) al in staat rechtstreeks naar Sonos te sturen. Op Android kan Google Play Music het ook.

 • Profielfoto
  Pappapaul

  Werkt dit straks alleen op nieuwe hardware van Sonos of wordt het een software-update ?

 • Profielfoto
  diedrikringenier

  @pappapaul, misschien de andere reacties en het artikel ook even lezen en je hebt je antwoord;-)

 • Profielfoto
  Shmoo

  Als je geen sexy vriendin kunt krijgen (zoals de meeste nerds), kun je het beste een Sonos nemen. Voldoet prima en het bedrijf kan als geen ander mooie, goede producten maken die exclusief aanvoelen.

  Fuck wat zeg ik nu allemaal. Dat klinkt als Apple, jaren geleden.

 • Profielfoto
  wimbers

  ik wil helemaal niets met microfoons in mijn huis, net als camera’s.
  call me paranoid, maar dat gaat me allemaal net ff te ver. Ik zet mijn iPhone zelfs uit als ik thuis ben.
  thuis = rust

 • Profielfoto
  Humain

  Ik heb de Sonos systemen altijd leuk gevonden betreft tech, maar audio is gewoon slecht. Een typisch geval van veel high en low door de sub, maar het middengebied is er gewoon haast niet. Ik vind het zelfs wat drukkend en vermoeiend om naar te luisteren.

 • Profielfoto
  polimo

  Waarom wordt SIRI niet ondersteund of is dat gelinkt aan Airplay2 support?

 • Profielfoto
  DBLCreations

  Ha, Sonos ook al? Google heeft ook een speaker uitgebracht! Ze zien de homepod en ze springen er allemaal op. Wel wel wel…

  Persoonlijk weet ik nog niet of ik zo een speaker ga aanschaffen. De google speaker is ong. €400, en dus een goeie €50 duurder dan de homepod. Voor een speaker vind ik dat gewoon veel geld. Vooral omdat ik beter audio apparatuur heb staan en ik niet goed weet waarvoor ik deze speaker dan zou willen inzetten/gebruiken…

 • Profielfoto
  Richard74

  Ik ga denk ik voor de Homepod als kerstkadootje voor mezelf.