Snelste netwerk: T-Mobile wint Speedtest Award

15 reacties

Iedere provider zegt het beste 4G-netwerk te hebben, maar hoe meet je dat? De ene gebruiker zal bereik het belangrijkst vinden, terwijl iemand anders de snelste verbinding wil. Als het op snelheid aankomt, is T-Mobile de nummer één van Nederland.

Dat blijkt uit een rapport van Ookla, het bedrijf achter Speedtest.net. T-Mobile biedt 4G-snelheden van gemiddeld 64 Mbit/s download en 17 Mbit/s upload. KPN staat op plaats twee, gevolgd door Tele2 en Vodafone.

Vodafone blijft opvallend achter

KPN biedt een gemiddelde downloadsnelheid van 48 Mbit/s en Tele2 volgt op kleine afstand met gemiddeld 45 Mbit/s. Vodafone scoort opvallend slechter en biedt volgens Ookla een gemiddeld downloadsnelheid van 29 Mbit/s. Als naar de uploadsnelheid gekeken wordt, scoort Vodafone beter dan Tele2. De gemiddelde consument heeft echter baat bij een hoge downloadsnelheid.

Data uit 367.647 tests

De data is afkomstig van snelheidsmetingen die door gebruikers van Speedtest.net zelf zijn uitgevoerd. Het gaat om 367.647 tests die afkomstig zijn van 180.385 unieke apparaten. Om een goed beeld van de 4G-netwerken te geven, zijn alleen apparaten die 4G ondersteunen meegenomen. De uitslag is een gewogen gemiddelde, waarbij het vijftigste percentiel twee keer zo zwaar telt als het tiende en negentigste percentiel (1:2:1). Zo telt de gemiddelde snelheid het zwaarst.

 10e percentiel50e percentiel90e percentielGetrimd gemiddelde download10e percentiel50e percentiel90e percentielGetrimd gemiddelde upload
T-Mobile9,0655,44138,2264,541,2612,9040,5117,14
KPN6,2138,77110,0648,451,0510,7537,8515,10
Tele28,2838,4296,2445,250,708,0725,8610,67
Vodafone7,0322,9061,6628,611,2911,0432,8914,06

Snelste 4G-netwerk van België?

Een vergelijkbaar onderzoek is nog niet voor Belgische mobiele providers uitgevoerd. Ookla heeft eerder dit jaar wel een onderzoek naar de snelste Belgische aanbieder van vast internet uitgevoerd. Telenet kwam als snelste uit de bus.

Reacties

15 reacties
 • Profielfoto
  Shmoo

  Dit bericht is geplaatst met een 4e Vodafone score.

  En nog ben ik sneller dan jullie!

 • Profielfoto
  polansky

  ….Als je bereik hebt met T-Mobile.

 • Profielfoto
  Pete.Z

  Leuk hoor, maar ik vondt het toch wat onhandig dat ik in huis geen bereik had met T-Mobile, dus toch maar Vodafone genomen. Snelheid zegt weinig over dekking en bruikbaarheid.

 • Profielfoto
  Ziegler

  Hier nog iemand met slecht bereik binnenshuis. Kennelijk heb ik onderweg wel snel internet. Goed zo. Dat compenseert een beetje.

 • Profielfoto
  Q-collective

  Dat bevestigd mijn ervaringen wel met T-mobile. Werkt vrijwel overal supersnel.

 • Profielfoto
  polansky

  …als je bereik hebt met T-Mobile….

  Want aan bereik heb je vaak net even wat meer dan aan snelheid.
  Zonder bereik heb je namelijk helemaal niets aan die snelheid.

  Mijn ervaring met T-Mobile is dat er nogal wat schort aan het bereik.

 • Profielfoto
  Arjan E.

  Dat bevestigd mijn ervaringen wel met T-mobile. Werkt vrijwel overal supersnel.

  Deze ervaring deel ik ook.

  Van het “geen bereik binnenshuis” heb ik hier (gelukkig) nog nooit last gehad.

  Wellicht een beetje afhankelijk van waar je woont?

  Ik meende dat er hier op dit forum ooit ook een dekkingstest heeft gestaan waar t-mobile er minder goed vanaf kwam.

  Ga dan ook niet beweren dat Polansky hier geen last van heeft?

 • Profielfoto
  KR1275

  Ik ben van T Mobile over gegaan naar KPN, en dat was een goede keuze! Snelheids winst merk je zelden iets van. Bereik wel. Hier in omgeving Den Haag haperde de internetradio met regelmaat (‘buffering’), en daar sinds KPN geen last meer van. In mijn geboorte-omgeving Hoogeveen levert KPN ook een beter netwerk.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Polansky: met T-Mobile heb je een beter bereik dan met KPN. De tijd dat T-Mobile niet overal bereik had, ligt al zo’n 7 jaar achter ons. Bij de aanleg van 4G hebben KPN en anderen dat gedaan op uit ‘oude’ 3G netwerk, terwijl T-Mobile voor 4G een heel nieuw netwerk heeft aangelegd. De snelheid moet idd gemiddeld zijn. Ik heb regelmatig 4G snelheden boven de 140 Mbit/sec.

 • Profielfoto
  aartjan.nl/blog

  Hier ook een tevreden t-mobile gebruiker. Ik kan niet tellen in mbit, dus ik doe Mb/s, en dan haal ik 3 of 4. Prima! Beter dan mijn wifi!

 • Profielfoto
  aartjan.nl/blog

  mb is mbit delen door 8.
  Maar 140 mbit/s zou dan betekenen 18 megabyte per seconde

  ACHTTIEN MEGABYTE PER SECONDE!!!!!

  hallo

  ik vind 3 of 4 al okee

  denk niet dat veel mensen die ACHTTIEN echt halen….
  or am i wrong??

  een complete speelfilm binnenhalen in 40 seconden dus.
  eg nie

 • Profielfoto
  Shmoo

  **Shmoo zit weer naar buiten te kijken wanneer de meester iets uitlegt.

 • Profielfoto
  Epke12

  Hier in Utrecht op T-Mobile zojuist binnenhuis een speedtest gedaan:

 • Profielfoto
  iAmRenzo

  Tja. Misschien toch maar weer eens overstappen.
  Bij KPN zit ik toch nog weer vaak op 3G. In de trein is het sowieso een ramp. En tegenwoordig lijkt binnen voor KPN ook lastiger. Of ’t ligt aan m’n iPhone natuurlijk. Dat weet je tegenwoordig toch niet meer zo goed :/

 • Profielfoto
  MacAanZee

  @IAmRenzo: KPN is al jaren niet meer wat het was. Ik vind het een wonder dat het bedrijf nog bestaat. Ook bedrijven gaan overal weg bij KPN vanwege slechte kwaliteit en service, vooral het MKB.

  @Aartjan: in elk geval gaat het om Mbps. Daar worden snelheden van internet/dataverbindingen altijd in gemeten En dan is > 140 Mbps erg snel.