Raymon Mens
Raymon Mens OMT Specials 31 oktober 2017
Leestijd: 6 minuten

Eerste reviews iPhone X: prachtige blauwdruk voor de toekomst

De eerste kopers moeten tot vrijdag wachten voordat ze de iPhone X in handen krijgen, maar grote Amerikaanse kranten en blogs hebben al reviews geplaatst. Sommige reviewers hebben een week met het toestel doorgebracht, terwijl anderen 24 uur hadden.

Werkt Face ID altijd goed? Hoe is het OLED-scherm? Wordt de home-knop gemist? Reviews bij TechCrunch, The Verge en CNET geven antwoord op die vragen. De belangrijkste punten lezen? Wij zetten ze op een rij.

Face ID werkt 9 van de 10 keer

Alle reviewers merken op dat Face ID een stuk makkelijker in te stellen is dan Touch ID. Je hoeft je gezicht slechts enkele keren voor de camera te houden en je bent klaar. Werkt het ook een beetje? De ervaringen zijn wisselend. Jason Snell schrijft op Six Colors dat het altijd perfect werkte, terwijl Nilay Patel van The Verge merkt dat de gezichtsscanner in vol zonlicht niet helemaal feilloos functioneert. Matthew Panzarino van TechCrunch omschrijft de snelheid als “even snel als de eerste generatie Touch ID, maar niet zo snel als de tweede (laatste) generatie van Apple’s vingerafdrukscanner”.

Afbeelding via: The Verge – Klik/tap voor groter.

De iPhone X heeft geen home-knop meer en om te ontgrendelen moet je na het scannen van je gezicht omhoog vegen. Volgens Panzarino -die de iPhone X een week mocht gebruiken- is dat even wennen. “De eerste dag is het een beetje ergerlijk, de derde dag valt het je eigenlijk niet meer op en na dag vijf wil je dit op alle apparaten doen”, schrijft de journalist van TechCrunch.

Ontwerp en scherm

Het nieuwe afgeronde ontwerp van de iPhone X ligt volgens Mashable comfortabel in de hand. Eigenaren van een 4,7-inch zullen wel verrast worden door het gewicht (174 g) en dikte (7,7 mm) van dit nieuwe toestel, maar dat gooit geen roet in het eten, schrijft Lance Ulanof: “Toen ik de iPhone X voor het eerst in handen kreeg, realiseerde ik me waarom het zo’n duur toestel is. Het is prachtig gemaakt met alleen maar premium-materialen”.

Alle testers zijn te spreken over het scherm. “Het 5,8-inch OLED-scherm is prachtig en laat het LCD-scherm van de iPhone 8 verbleken”, aldus TechCrunch. Apple bevestigde tegenover het Amerikaanse blog dat het scherm door Samsung wordt geproduceerd, maar het is geen kant-en-klare unit. Dit scherm wordt exclusief voor Apple geproduceerd. Ook andere reviewers zijn enthousiast. “Teksten en video’s zijn in direct zonlicht beter leesbaar”, merkt Nicole Nguyen van BuzzFeed News op. Toch heeft OLED niet alleen voordelen. De kleuren kunnen een beetje afwijken als het scherm vanuit een hoek bekeken wordt.

Afbeelding via: CNET – Klik/tap voor groter.

Inkeping in scherm is wennen

De techniek die Face ID mogelijk maakt zit bovenaan het scherm achter een inkeping. Daarom heeft de iPhone X “hoorns” en dat was voor alle reviewers wennen. “Ik zou liegen als ik zei dat ik de balk die zwart blijft niet had opgemerkt. Het is merkbaar bij fullscreen-apps, films en foto’s”, schrijft Lance Ulanoff van Mashable. Hij vervolgt: “Maar na een tijdje viel het me gewoon niet meer op”. Als een van de eerste gebruikers van de iPhone X ga je even terug in de tijd naar de iPhone 6. Apps moesten toen voor het grote scherm geoptimaliseerd worden en dat is bij de iPhone X ook het geval. Veel apps zijn nog niet klaar voor de iPhone X en laten zwarte balken aan de boven- en onderkant zien.

Ulanoff merkte dat een belangrijk element in een video die hij bekeek achter de inkeping verdween. Dit is in horizontale modus eenvoudig op te lossen door een andere weergavemodus te kiezen, maar dan moet je het doen met zwarte balken aan de zijkanten. Rene Ritchie van iMore noemt dit geen probleem: “Ik moet mijn duim toch ergens kwijt, nu kan ik die op de inkeping laten rusten”.

Google Maps is nog niet voor de iPhone X geoptimaliseerd – Foto via: Buzzfeed – Klik/tap voor groter.

De camera

De iPhone X heeft aan de voorkant een nieuwe TrueDepth-camera. Die wordt niet alleen gebruikt voor Face ID, maar ook voor animoji. Dit zijn geanimeerde emoji die je gezichtsuitdrukkingen overnemen. Alle reviewers waren gek op de animoji en noemen ze erg grappig. Onderstaande animoji is gemaakt door een peuter. Snapchat gebruikt de nieuwe camera voor gezichtsfilters. Ze worden nauwkeuriger aangebracht.

De TrueDepth-camera biedt nog een voordeel. Je kunt namelijk selfies met portretmodus (scherptediepte-effect) maken. Het werkt, maar niet zo goed als de portretmodus met de camera aan de achterkant van de iPhone. Het bokeh-effect wordt minder nauwkeurig toegepast op selfies. Het kale hoofd van Mashable-journalist Lance Ulanoff wordt in onderstaande foto niet goed van de lucht gescheiden. De camera aan de voorkant heeft het ook moeilijk als er meerdere mensen in beeld zijn.

Afbeelding via: Mashable – Klik/tap voor groter.

De iPhone X heeft een dubbele camera aan de achterkant en die is op twee punten beter dan die van de iPhone 8 Plus. Apple heeft alle twee de lenzen voorzien van optische beeldstabilisatie. Op de iPhone 8 Plus heeft alleen de groothoeklens dit. Daarnaast heeft de telelens een diafragma van ƒ/2.4 in plaats van ƒ/2.8, waardoor meer licht kan worden opgevangen. Volgens TechCrunch zie je dat vooral bij zoomen in donkere omgevingen. De foto’s van de iPhone X zijn dan gedetailleerder. Onder ideale lichtomstandigheden is amper verschil tussen de iPhone X en iPhone 8 Plus.

Afbeelding via: Mashable – Klik/tap voor groter.

De toekomst van de smartphone?

Is de iPhone X de toekomst van de smartphone? Ja, zeggen alle reviewers. “De iPhone X is alles wat een iPhone moet zijn: prachtig ontworpen, innovatief, een beetje edgy, maar heel aantrekkelijk”, zegt Mashable. “Apple heeft een groot risico genomen door veel nieuwe technieken in één iPhone te verwerken en dat is erg goed gelukt”, concludeert TechCrunch. “Het is het beste product dat Apple ooit heeft gemaakt”, juicht iMore.

Het futuristische kan ook intimiderend zijn. Je hebt even nodig om nieuwe gebaren te leren en aan Face ID te wennen. Maar zoals Lance Ulanoff concludeert: “Zelf als je nu nee zegt, is dit wel degelijk de toekomst, dus maak je er maar klaar voor!”

iPhone SE 2 iPhone 8
Afbeelding via: CNET – Klik/tap voor groter.

Een lijst met reviews: TechCrunchThe VergeCNETiMoreEngadgetMashableBuzzFeed NewsForbesDaily MailCNBCWashington PostSlashGear.

UPDATE: Alles over iPhone X

De gelukkigen onder ons weten ondertussen hoe fijn een iPhone X werkt. Er is veel, heel veel nieuws over de iPhone X te vinden en op One More Thing vind je altijd de laatste berichtgeving. Klik/tap hier om alles te vinden over de iPhone X.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Eerste reviews iPhone X: prachtige blauwdruk voor de toekomst
Sluiten