Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 13 oktober 2017

Privacyblunders: Google, Microsoft en OnePlus maken het bont

Er werd deze week wat afgeblunderd op het gebied van privacy. Google’s nieuwste speaker bleek gebruikers 24/7 af te luisteren, Microsoft heeft het met de Autoriteit Persoonsgegevens aan de stok en OnePlus verzamelt allerlei data zonder toestemming.

Google Home Mini: 24/7 afluisteren was foutje

Vorige week kondigde Google een kleine variant van zijn slimme speaker aan. De Google Home Mini bleek gebruikers doorlopend af te luisteren en de opgenomen audio naar Google te sturen. Dit ontdekte een redacteur van Android Police. De kleine speaker hoort alleen te luisteren als de woorden “Ok Google” uitgesproken worden.

Volgens Google luisterde de speaker altijd mee door een bug. De spraakherkenning is namelijk ook te activeren met een aanraakpaneel bovenop de speaker. Dit bleek wel érg gevoelig waardoor de spraakherkenning uit zichzelf geactiveerd werd. Volgens Google is slecht “een klein aantal speakers” getroffen, maar de zoekgigant schakelde het aanraakpaneel toch maar met een software-update uit.

Klik/tap voor groter.

Windows 10 schendt privacywet

Er zijn al sinds de introductie van Windows 10 in 2015 zorgen over data die wordt verzameld. De Autoriteit Persoonsgegevens tikt Microsoft nu op de vingers en is van mening dat Windows 10 te veel privégegevens verzamelt zonder toestemming te vragen. Standaard registreert Windows 10 welke apps gebruikt worden, welke websites je bezoekt, met welk Wi-Fi-netwerk je verbonden bent en ook locatiegegevens.

Volgens de privacywaakhond communiceert Microsoft niet duidelijk dat deze telemetrie standaard ingeschakeld is. Gebruikers worden ook niet goed geïnformeerd over de tracking. Er volgt niet direct een boete, het bedrijf uit Redmond krijgt de kans om de privacy-inbreuk te stoppen.

Klik/tap voor groter.

OnePlus verzamelt bergen data

De Chinese fabrikant OnePlus is vooral bekend als maker van vriendelijk geprijsde smartphones, maar heeft ook een duistere kant. Er worden bergen persoonlijke data zonder anonimiseren verzameld en naar een Amerikaanse server gestuurd. Dit ontdekte onderzoeker Chris Moore. De fabrikant registreert standaard het unieke IMEI-nummer en MAC-adressen van de Wi-Fi- en Bluetooth-chips in de telefoons. Ook namen van mobiele netwerken en hotspots worden gedeeld met OnePlus.

Het meest zorgwekkend is dat de Chinese fabrikant ook vastlegt welke apps wanneer en hoe lang gebruikt worden. In combinatie met IMEI-nummers kan OnePlus van precies zien wat een gebruiker doet en een gedetailleerd profiel opbouwen. Dat is een directe overtreding van de privacywet.

Klik/tap voor groter.

De fabrikant zegt de gegevens alleen te verzamelen voor het verbeteren van de gebruikerservaring, bovendien kunnen gebruikers zich altijd afmelden. Dat is de omgekeerde wereld, want er dient eerst toestemming te zijn. OnePlus is ook op andere gebieden niet het braafste jongetje van de klas. De Chinese fabrikant werd eerder dit jaar betrapt op het manipuleren van benchmarks.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Privacyblunders: Google, Microsoft en OnePlus maken het bont
Sluiten