Pixelmator klaar voor High Sierra en HEIF

6 reacties

Pixelmator is een van eerste fotobewerkers die klaar is voor macOS High Sierra en het nieuwe afbeeldingsformaat HEIF. Apple gebruikt dit in onder andere iOS 11 om foto’s op te slaan. Het vervangt JPEG en biedt kleinere bestanden met een hoge kwaliteit.

In versie 3.7 van Pixelmator is ook ondersteuning voor de vernieuwde Foto’s-app van macOS toegevoegd. Je kunt Pixelmator direct vanuit de Foto’s-app openen om een foto te bewerken en in je fotobibliotheek op te slaan.

Wel openen, niet opslaan

Pixelmator kan onder macOS High Sierra nu bestanden met de extensie .heic (gebruikt voor HEIF-beelden) openen, maar niet opslaan. Dat wil zeggen dat je de afbeeldingen kunt bewerken, maar daarna niet als HEIF-bestand op kunt slaan. Exporteren als PNG, TIFF, JPEG of een ander formaat is de enige optie. Dit is een beperking die Apple oplegt. Ontwikkelaars kunnen HEIF-bestanden met een openen, maar niet opslaan.

pixelmator heif opslaan nee 001
Een afbeelding als HEIF-bestand opslaan is nog niet mogelijk – Klik/tap voor groter.

Direct bewerken in Foto’s-app

Deze update ondersteunt ook andere nieuwigheden van High Sierra. Zo kun je een afbeelding vanuit de Foto’s-app direct in Pixelmator bewerken. Kies bij het bekijken van een foto in het menu AfbeeldingBewerk met… voor Pixelmator of klikt rechts op een thumbnail om het menu op te roepen.

Na bewerking in Pixelmator wordt de foto direct in je fotobibliotheek opgeslagen en zijn je bewerkingen zichtbaar in de Foto’s-app. Daar kun je ook altijd terug naar het origineel.

Reacties

6 reacties
 • Profielfoto
  Shmoo

  Hmm de 3.7 update van vandaag zegt dus iets over de toekomst, lijkt mij. Pixelmator Pro komt er bij als extra upgrade en wordt niet een betaalde upgrade als vervanger van Pixelmator.

 • Profielfoto
  Yosemite

  In deze versie werken de Pixelmator extensies ook weer in de Foto’s app. Die waren stuk sinds Sierra.

 • Profielfoto
  koen

  Toen gisteren mijn Mac opstartte na de eerste update van macOS High Sierra kreeg ik een melding dat Pixelmator was gecrasht. Vreemd, ik heb dat programma al maanden niet meer gebruikt.

 • Profielfoto
  iAmRenzo

  Gemiste kans van Apple dat je bestanden niet in heif mag opslaan…

 • Profielfoto
  Frans

  Pixelmator kan onder macOS High Sierra nu bestanden met de extensie .heic (gebruikt voor HEIF-beelden)

  Waarom .heic, of is dat een typo?

 • Profielfoto
  Joerian

  @Frans HEIF is de naam voor het type (grootheid) en dat kan bijvoorbeeld een afbeelding maar ook video zijn. Blijkbaar is heic de afbeelding extensie ervan.
  Althans zo interpreteer ik het.

  En waarom beperkt Apple tot het opslaan van HEIF? Om originele te onderscheiden van bewerkte? Veiligheid? Of zijn ze nog niet klaar met en ontwikkeling ?