Photoshop binnenkort met variabele fonts

7 reacties

Adobe brengt binnenkort een nieuwe functie naar Photoshop. Ontwerpers kunnen met variabele lettertypes gaan werken. Dit zijn fonts waarvan de dikte, breedte, schuinte en meer eigenschappen door een oneindig aantal variaties flexibel aan te passen zijn.

Zo kunnen variabele fonts ook voor kleine schermen geoptimaliseerd worden. Denk aan het dollarteken dat op de desktop wel een verticaal streepje bevat, maar op mobiel niet om de leesbaarheid te vergroten.

Apple, Google en Microsoft aan boord

Adobe heeft de variabele lettertypes in samenwerking met Apple, Google en Microsoft gemaakt. Het nieuwe formaat zorgt er niet alleen voor dat fonts eindeloos aan te passen zijn, maar bespaart ook ruimte. In plaats van een apart font voor verschillende breedtes en diktes, is nog maar één bestand nodig.

Makers van lettertypes kunnen nog steeds een aantal varianten definiëren, ze zullen alleen een stuk minder ruimte innemen. De optie om een dik of schuin font te kiezen verdwijnt niet, maar geavanceerde gebruikers kunnen het oneindig tweaken.

Nog dit jaar in Photoshop

Webdesigners zullen een aantal elementen zoals ‘font-weight’ herkennen uit CSS-fonts, maar dat werkt nu nog met een aantal vooraf gemaakte varianten. Iedere weight-klasse moet geladen worden, waardoor de reactietijd van een website snel op kan lopen. Variabele fonts lossen dit probleem op.

Volgens Adobe komen de flexibele lettertypes voor het eind van 2017 naar Photoshop. In deze post op Medium een omschrijving van de technologie achter de nieuwe lettertypes.

 

Reacties

7 reacties
 • Profielfoto
  EagerB0bNerd

  Adobe heeft al eens eerder geprobeerd om variabele fonts op de markt te brengen, met Multiple Master Fonts. Is nooit echt aangeslagen en werd min of meer ingehaald door de komst van Open Type. In 2003 trokken ze de stekker eruit. Ook op deze site is nog wel wat te vinden als je zoekt op Multiple Master Fonts.

 • Profielfoto
  ikbenphilip

  Leuke functie, al hadden ze dit beter in Illustrator of InDesign mogen implementeren

 • Profielfoto
  Pivni Pes

  Leuke functie, al hadden ze dit beter in Illustrator of InDesign mogen implementeren

  Inderdaad ja, wellicht komt het nog een keertje als het aanslaat.

 • Profielfoto
  Shmoo

  Aanslaat op wat?

  Zodra je computer begint te roesten?

 • Profielfoto
  DBLCreations

  Adobe heeft al eens eerder geprobeerd om variabele fonts op de markt te brengen, met Multiple Master Fonts. Is nooit echt aangeslagen en werd min of meer ingehaald door de komst van Open Type. In 2003 trokken ze de stekker eruit. Ook op deze site is nog wel wat te vinden als je zoekt op Multiple Master Fonts.

  Maar dit keer in samenwerking met drie grote spelers:

  Microsoft/Apple/Google…

 • Profielfoto
  DBLCreations

  Aanslaat op wat?

  Zodra je computer begint te roesten?

  Ach Shmoobidoo, Jij brengt mij telkens weer aan het lachen:P

 • Profielfoto
  Ree

  leuk…, maar zolang webbrowsers het niet ondersteunen kun je variabele fonts in je design gebruiken tot je een ons weegt, het resultaat is toch altijd beperkt tot 9 verschillende diktes, normaal en cursief.

  En “een dollar teken zonder vertikaal streepje” … allereerst heeft en dollar teken 2 streepjes, en zonder die streepjes is het gewoon een S.

  #sorryvoorderantikhebnoggeenkoffieop