Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 2 oktober 2017
Leestijd: 1 minuut

Photoshop binnenkort met variabele fonts

Adobe brengt binnenkort een nieuwe functie naar Photoshop. Ontwerpers kunnen met variabele lettertypes gaan werken. Dit zijn fonts waarvan de dikte, breedte, schuinte en meer eigenschappen door een oneindig aantal variaties flexibel aan te passen zijn.

Zo kunnen variabele fonts ook voor kleine schermen geoptimaliseerd worden. Denk aan het dollarteken dat op de desktop wel een verticaal streepje bevat, maar op mobiel niet om de leesbaarheid te vergroten.

Apple, Google en Microsoft aan boord

Adobe heeft de variabele lettertypes in samenwerking met Apple, Google en Microsoft gemaakt. Het nieuwe formaat zorgt er niet alleen voor dat fonts eindeloos aan te passen zijn, maar bespaart ook ruimte. In plaats van een apart font voor verschillende breedtes en diktes, is nog maar één bestand nodig.

Makers van lettertypes kunnen nog steeds een aantal varianten definiëren, ze zullen alleen een stuk minder ruimte innemen. De optie om een dik of schuin font te kiezen verdwijnt niet, maar geavanceerde gebruikers kunnen het oneindig tweaken.

Nog dit jaar in Photoshop

Webdesigners zullen een aantal elementen zoals ‘font-weight’ herkennen uit CSS-fonts, maar dat werkt nu nog met een aantal vooraf gemaakte varianten. Iedere weight-klasse moet geladen worden, waardoor de reactietijd van een website snel op kan lopen. Variabele fonts lossen dit probleem op.

Volgens Adobe komen de flexibele lettertypes voor het eind van 2017 naar Photoshop. In deze post op Medium een omschrijving van de technologie achter de nieuwe lettertypes.

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Photoshop binnenkort met variabele fonts
Sluiten