Patentzaak tussen Apple en Samsung moet over

3 reacties

In 2012 werd Samsung veroordeeld tot het betalen van een miljard dollar aan Apple. Het Zuid-Koreaanse bedrijf werd schuldig bevonden aan het kopiëren van het ontwerp van de iPhone. Vijf jaar later dwingt Samsung plotseling een nieuwe zaak af.

Het Koreaanse bedrijf zegt alleen inbreuk te hebben gemaakt op het ontwerp van de iPhone. Het schadebedrag is echter gebaseerd op de volledige functionaliteit van de telefoon en daarom te hoog.

Van een miljard naar 399 miljoen

Het lijkt vreemd dat Samsung dit zich vijf jaar na de eerste uitspraak bedenkt, maar de zaak is op de achtergrond eigenlijk altijd doorgegaan. In 2013 werd het bedrag dat Samsung moest betalen al verlaagd naar 598,5 miljoen dollar omdat de jury een rekenfout had gemaakt. Daarna kwam de definitieve boete op 399 miljoen dollar, maar daar is Samsung het ook niet mee eens.

samsungbefore-after
Klik/tap voor groter.

Hele telefoon of alleen ontwerp

De Koreaanse fabrikant van telefoons betwist de schadevergoeding omdat deze berekend is over de gehele telefoon. In vaktermen is de hele telefoon aangemerkt als ‘article of manufacture’. Volgens Samsung kan het ontwerp van de telefoon ook losstaan van de verdere functies. Het zou daarom oneerlijk zijn om een schadevergoeding over de gehele verkoopprijs van de telefoon te betalen. In 2016 ging een lage rechter niet mee in deze redenering. Hij zei dat consumenten een volledig product kopen en onderdelen niet relevant zijn.

Samsung bleef echter bezwaar maken en de hoogste rechter in de VS oordeelde uiteindelijk dat in 2012 nooit vast is gesteld watnu precies het ‘article of manufacture’ is. De rechtbank van Noord-Californië gaat zich nu buigen over de vraag of een gepatenteerd ontwerp als los onderdeel van het product dat de consument koopt gezien kan worden. De bedrijven moeten van rechter Lucy Koh voor 25 oktober met een datum komen.

Lucy Koh in rechtbank
Rechter Lucy Koh zal de zaak wederom behandelen – Klik/tap voor groter

Reacties

3 reacties
 • Profielfoto
  JeroenVanGastel1985

  Tja….

 • Profielfoto
  ArMac

  Al die rechtszaken hebben inmiddels meer gekost dan de oorspronkelijke schadevergoeding. Pak je verlies en ga verder…

 • Profielfoto
  Barika Cala Saidah

  @ArMac, het gaat hem niet of je er uiteindelijk voordeel uit haalt of niet, het gaat erom om het recht te laten geschieden en een sterk precedent te zetten naar de toekomst toe, jouw redenering komt net uit de kleuterschool.