Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 16 oktober 2017

Patentenstrijd FaceTime kost Apple 440 miljoen dollar

Het einde van de patentenstrijd tussen Apple en VirnetX is in zicht. De iPhone-maker werd in 2010 door de patenttrol aangeklaagd omdat het gepatenteerde peer-to-peer technologie zou gebruiken voor FaceTime. Vandaag velde de rechter een definitief oordeel.

Dat pakte slecht uit voor Apple. De rechter wees alle bezwaren af en het bedrijf moet 440 miljoen dollar betalen. Vorig jaar werd Apple al veroordeeld tot het betalen van 302 miljoen dollar. Dat bedrag wordt nu verhoogd.

Bewust inbreuk

Volgens de jury maakte Apple bewust inbreuk op de octrooien van VirnetX en daarom wordt het te betalen bedrag verhoogd. Bij de 302 miljoen dollar wordt 41,3 miljoen geteld omdat Apple bewust inbreuk heeft gemaakt. De rente en proceskosten bedragen in totaal 96 miljoen, wat het totaal te betalen bedrag op 439,7 miljoen dollar (372,3 miljoen euro) brengt.

Klik/tap voor groter.

Patenttroll met grote impact

Dat is natuurlijk een peulenschil voor Apple, dat meer dan 250 miljard dollar op de bank heeft staan. Toch heeft de zaak een grote impact, want VirnetX is een patenttroll. Het bedrijf bestaat bij de gratie van patentzaken en gebruikt zijn intellectuele eigendommen niet om producten te maken. Zo’n patenttroll wil eigenlijk niet naar de rechter, maar vooral zaken schikken voor gemakkelijk en snel geld. Een gewonnen rechtszaak met Apple als tegenstander versterkt de positie de patenttroll alleen maar.

Microsoft werd ook al eens door VirnetX aangeklaagd. Het bedrijf uit Redmond schikte voor 200 miljoen dollar, maar Apple bleef bezwaar maken.

De rechtbank in Marshall, Texas – Klik/tap voor groter.

Is de patentenstrijd na zeven jaar definitief voorbij? Nee. Want de patenten die Apple schendt, zijn grotendeels ongeldig verklaard door het Amerikaanse patentenbureau. Dat had echter geen invloed om deze zaak omdat een patent geldig blijft totdat alle bewaren tegen een ongeldigverklaring afgehandeld zijn. En VirnetX heeft natuurlijk een berg bezwaren ingediend. Apple beraadt zich op bezwaar. (Via: TechCrunch)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Patentenstrijd FaceTime kost Apple 440 miljoen dollar
Sluiten