Patentenstrijd FaceTime kost Apple 440 miljoen dollar

19 reacties

Het einde van de patentenstrijd tussen Apple en VirnetX is in zicht. De iPhone-maker werd in 2010 door de patenttrol aangeklaagd omdat het gepatenteerde peer-to-peer technologie zou gebruiken voor FaceTime. Vandaag velde de rechter een definitief oordeel.

Dat pakte slecht uit voor Apple. De rechter wees alle bezwaren af en het bedrijf moet 440 miljoen dollar betalen. Vorig jaar werd Apple al veroordeeld tot het betalen van 302 miljoen dollar. Dat bedrag wordt nu verhoogd.

Bewust inbreuk

Volgens de jury maakte Apple bewust inbreuk op de octrooien van VirnetX en daarom wordt het te betalen bedrag verhoogd. Bij de 302 miljoen dollar wordt 41,3 miljoen geteld omdat Apple bewust inbreuk heeft gemaakt. De rente en proceskosten bedragen in totaal 96 miljoen, wat het totaal te betalen bedrag op 439,7 miljoen dollar (372,3 miljoen euro) brengt.

ipad-iphone-ios9-facetime-hero
Klik/tap voor groter. (Afbeelding: Apple)

Patenttroll met grote impact

Dat is natuurlijk een peulenschil voor Apple, dat meer dan 250 miljard dollar op de bank heeft staan. Toch heeft de zaak een grote impact, want VirnetX is een patenttroll. Het bedrijf bestaat bij de gratie van patentzaken en gebruikt zijn intellectuele eigendommen niet om producten te maken. Zo’n patenttroll wil eigenlijk niet naar de rechter, maar vooral zaken schikken voor gemakkelijk en snel geld. Een gewonnen rechtszaak met Apple als tegenstander versterkt de positie de patenttroll alleen maar.

Microsoft werd ook al eens door VirnetX aangeklaagd. Het bedrijf uit Redmond schikte voor 200 miljoen dollar, maar Apple bleef bezwaar maken.

Courthouse Marshall Texas
De rechtbank in Marshall, Texas – Klik/tap voor groter.

Is de patentenstrijd na zeven jaar definitief voorbij? Nee. Want de patenten die Apple schendt, zijn grotendeels ongeldig verklaard door het Amerikaanse patentenbureau. Dat had echter geen invloed om deze zaak omdat een patent geldig blijft totdat alle bewaren tegen een ongeldigverklaring afgehandeld zijn. En VirnetX heeft natuurlijk een berg bezwaren ingediend. Apple beraadt zich op bezwaar. (Via: TechCrunch)

Reacties

19 reacties
 • Profielfoto
  tuuur

  Goeie reden om iOS 11 foutloos en sneller te maken zodat de gebruiker weer eens vol lof over z’n Apple apparatuur praat en zo gratis reclame maakt ?

 • Profielfoto
  html-junky

  Die 440 miljoen worden gewoon weer door ons betaald door producten volgend jaar weer duurder te maken

 • Profielfoto
  sciletto

  Die 440 miljoen worden gewoon weer door ons betaald door producten volgend jaar weer duurder te maken

  Nee joh, voor dit soort situaties bestaat de cashflow;)

 • Profielfoto
  Ruwepit

  Die 440 miljoen worden gewoon weer door ons betaald door producten volgend jaar weer duurder te maken

  Potver, raken ze jou wéér rechtstreeks in de portemonnee. Weer een klotejaar voor de boeg, niet?

 • Profielfoto
  sciletto

  Ik heb persoonlijk zo een hekel aan patenttrollen. Tegenwoordig maak je als bedrijf al heel snel inbreuk op een patent, ondanks dat je het zelf verzonnen hebt. Dit komt omdat het wiel al uitgevonden is en bedrijven zoals VirnetX hebben een hele slechte invloed op de wereld economie.

  Van mij mogen dat soort bedrijven een keer keihard over de kop gaan.

 • Profielfoto
  SvS

  Wat een hoop geld.
  Wat een kinderachtig gedoe blijft dat, de patentenstrijden.
  Ook Apple was kinderachtig toen Samsung net smartphones uitbracht met zelfde ronde hoekjes, pff…

  Ik heb werkelijk nooit van VirnetX gehoord. Bestaan ze alleen door patenten te aanvragen en vervolgens patentenstrijden aan te gaan als er iemand met hetzelfde idee komt? Dan ben ik er wel eens met:

  Van mij mogen dat soort bedrijven een keer keihard over de kop gaan.

 • Profielfoto
  csteelooper

  Bestaan ze alleen door patenten te aanvragen en vervolgens patentenstrijden aan te gaan als er iemand met hetzelfde idee komt?

  YEP! That is exactly what the term ‘patent-troll’ implies!:razz:

 • Profielfoto
  Dennis

  Apple gaat gewoon weer in beroep in afwachting van de ongeldigverklaringen. Als het dan wat mee zit hoeven ze geen cent te betalen.

 • Profielfoto
  koen

  En ik maar denken, wat is dat toch, een patent-rol.:lol:

 • Profielfoto
  Shmoo

  Volgens mij moet Apple nu al zo’n 80 miljoen meer betalen dan het oorspronkelijk bedrag vanwege al het uitstellen.

  Ze kunnen wel roepen dat 500 miljoen niet veel geld is voor Apple maar volgens mij zijn ze gewoon aan het tijdrekken om er voor te zorgen dat is de tussentijd een bepaalde wet wordt aangenomen die het patenttrollen moeilijker maakt.

 • Profielfoto
  Maikelw

  Dit soort bedrijven houden de vooruitgang tegen:(

 • Profielfoto
  Shmoo

  Dat valt allemaal wel mee. Ze doen natuurlijk niets illegaals zoals Apple ook niets strafbaars doet wanneer het belasting ontwijkt. Patenten zijn natuurlijk ooit niet voor niets aangevraagd.

  Als incassobureaus dit soort trucjes doen door reeds afgeschreven schulden op te kopen voor een prikje om dit later vooral bij kansloze en minder weerbare mensen te incasseren tegen woeker incassokosten dan vinden wij dat allemaal minder erg omdat het mensen treft die wij niet kennen en niet ons favoriete bedrijfje.

 • Profielfoto
  Ruwepit

  Dat valt allemaal wel mee. Ze doen natuurlijk niets illegaals zoals Apple ook niets strafbaars doet wanneer het belasting ontwijkt. Patenten zijn natuurlijk ooit niet voor niets aangevraagd.

  Als incassobureaus dit soort trucjes doen door reeds afgeschreven schulden op te kopen voor een prikje om dit later vooral bij kansloze en minder weerbare mensen te incasseren tegen woeker incassokosten dan vinden wij dat allemaal minder erg omdat het mensen treft die wij niet kennen en niet ons favoriete bedrijfje.

  Dat laatste is niet pertinent niet waar, net zo schofterig.

 • Profielfoto
  Petje

  Ik vindt dat via de grondwet patent-trollen verboden moeten worden.
  Alleen als je zelf produceert en de patenten actief gebruikt, heb je recht van spreken.

 • Profielfoto
  Shmoo

  Dan zouden ook heel wat mensen hun aandelen in bedrijven moeten inleveren wanneer ze niet voor deze bedrijven werken.

 • Profielfoto
  DBLCreations

  En toch vindt ik dat “Petje” een punt heeft. Dus als ik even samen met Shmoo wat patenten ga uitvinden en aanvragen en laten goedkeuren. En dan even zitten wachten tot er iemand inbreuk op maakt dan ga ik samen met Shmoo naar de rechter, laten ons rijkelijk belonen en ga ik samen met Shmoo naar Hawaï of de Bahama’s ons lekker laten masseren en uit een kokosnoot drinken:evil:

 • Profielfoto
  xaddict

  Volgens mij zou wetgeving heel eenvoudig een einde kunnen maken aan dit soort patenttrollen. Bewijs dat je zélf het product of de feature die je gepatenteerd hebt in huis hebt en het patent word je gegund. Anders is het gewoon sciencefiction schrijven en hópen dat er ooit een bedrijf zoiets gaat maken en erin trapt. Ook denk ik dat verjaring van patenten weer terug geïntroduceerd moet worden zodat algemene ideeën gemeengoed worden.

 • Profielfoto
  Arjan E.

  En toch vindt ik dat “Petje” een punt heeft. Dus als ik even samen met Shmoo wat patenten ga uitvinden en aanvragen en laten goedkeuren. En dan even zitten wachten tot er iemand inbreuk op maakt dan ga ik samen met Shmoo naar de rechter, laten ons rijkelijk belonen en ga ik samen met Shmoo naar Hawaï of de Bahama’s ons lekker laten masseren en uit een kokosnoot drinken:evil:

  Tja aan de ene kant een punt, aan de andere kant kan je wel een intentie hebben te gaan ontwikkelen, maar stel nou dat je de funding niet rond krijgt, dan is het wel zuur als een grote multinational er “gratis” vandoor gaat met jouw goede idee.

  Een voorbeeld hiervan vind je hier: https://www.hln.be/bizar/ze-vond-de-fidget-spinner-uit-maar-komt-zelf-amper-rond~a0850a3a/

  Heeft weliswaar niks met Apple producten te maken, maar meer om aan te geven dat iets ook anders kan lopen ?

 • Profielfoto
  DBLCreations

  En toch vindt ik dat “Petje” een punt heeft. Dus als ik even samen met Shmoo wat patenten ga uitvinden en aanvragen en laten goedkeuren. En dan even zitten wachten tot er iemand inbreuk op maakt dan ga ik samen met Shmoo naar de rechter, laten ons rijkelijk belonen en ga ik samen met Shmoo naar Hawaï of de Bahama’s ons lekker laten masseren en uit een kokosnoot drinken:evil:

  Tja aan de ene kant een punt, aan de andere kant kan je wel een intentie hebben te gaan ontwikkelen, maar stel nou dat je de funding niet rond krijgt, dan is het wel zuur als een grote multinational er “gratis” vandoor gaat met jouw goede idee.

  Een voorbeeld hiervan vind je hier: https://www.hln.be/bizar/ze-vond-de-fidget-spinner-uit-maar-komt-zelf-amper-rond~a0850a3a/

  Heeft weliswaar niks met Apple producten te maken, maar meer om aan te geven dat iets ook anders kan lopen ?

  Ja, dat is zeker waar!:-)