Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 10 oktober 2017

Nieuwe iTunes-versie brengt apps terug

In september hield Apple grote schoonmaak en verwijderde de mogelijkheid om de iOS App Store via iTunes te bekijken en apps te downloaden. Dat viel niet bij iedereen in de smaak. Daarom is er nu een ‘nieuwe’ iTunes-versie die de App Store in ere hersteld.

De App Store verdween in iTunes 12.7 en Apple heeft stilletjes iTunes 12.6.3 uitgebracht. Die versie ondersteunt de iPhone 8 en iPhone X, maar beschikt ook over de App Store en mogelijkheid om ringtones te beheren.

Volledige ondersteuning voor iOS 11

Het enige dat je met iTunes 12.6.3 mist zijn nieuwe Apple Music-functies. Zo is het niet mogelijk om een profiel aan te maken en muziek met andere Apple Music-gebruikers te delen. Technisch is de ‘nieuwe’ versie up-to-date en synchroniseren met iOS 11-apparaten verloopt probleemloos.

Klik/tap voor groter.

Officieel biedt Apple de ‘nieuwe’ iTunes-versie alleen aan zakelijke klanten aan, maar als consument kun je ‘m ook gewoon downloaden en installeren op deze pagina. iTunes 12.6.3 is direct over iTunes 12.7 te installeren. De software is compatibel met macOS High Sierra (10.13), macOS Sierra (10.12), OS X El Capitan (10.11) en OS X Yosemite (10.10).

Na installatie oude bibliotheek terug

Na installatie is het niet direct mogelijk om iTunes op te starten. Dat komt omdat Apple de het bestand met daarin de iTunes-bibliotheek opnieuw heeft ingedeeld. Je dient een vorige versie van je iTunes-bibliotheek terug te zetten. Pak dit als volgt aan:

  • Kies in Finder voor voor GaGa naar Map.
  • Tik “~/Music/iTunes” in en druk op Ga.
  • Geef het bestand iTunes Library.itl een andere naam (maakt niet uit welke).
  • Kopieer uit de map Previous iTunes Libraries de meest recente oude bibliotheek op de plaats van het bestand dat je niet hernoemd hebt.
  • Geef de oude bibliotheek de naam iTunes Library.itl.
  • Nu zou je iTunes probleemloos op moeten starten.

Apple waarschuwt wel dat het alleen de meest recente versie van iTunes ondersteunt. Je krijgt na het installeren van iTunes 12.6.3 ook geen automatische updates meer.

Reageer op artikel:
Nieuwe iTunes-versie brengt apps terug
Sluiten