Microsoft verklaart Windows Phone dood

28 reacties

Microsoft-topman Joe Belfiore had een zwaar weekend. Op Twitter zegt hij dat Microsoft “echt alles heeft geprobeerd” om van Windows Phone een succes te maken, maar het is niet gelukt. Windows Phone 10 krijgt geen nieuwe functies meer, alleen beveiligingsupdates.

Belfiore heeft jarenlang de taak gehad om van over Windows Phone een gewaagde concurrent voor iOS en Android te maken. Er maken echter te weinig mensen gebruik van het platform.

Te weinig gebruikers, te weinig apps

Omdat er weinig gebruikers zijn, worden er ook weinig apps gemaakt. Ontwikkelaars zien geen brood in Windows Phone en Belfiore heeft geen mogelijkheden meer. “We hebben ontwikkelaars aangespoord en maakten zelfs apps voor hen. Het aantal gebruikers blijft echter te laag en daarom investeren bedrijven niet in ons platform”, concludeert de Microsoft-topman.

Toen het met een goed gevulde App Store voor consumenten niet wilde lukken, probeerde Microsoft de zakelijke markt te veroveren met functies als Continuum. Dit stelt een Windows Phone die op een monitor is aangesloten in staat om als desktop te dienen. Een slim idee, maar niet significant genoeg.

Het werd de laatste tijd ook steeds moeilijker om een Windows Phone te kopen. Nokia (eigendom van Microsoft) verkoopt nog enkele toestellen en HP richt zich op de zakelijke markt, maar Samsung en HTC zijn al lang gestopt met het maken van Windows-toestellen en focussen zich uitsluitend op Android. Belfiore is zelf naar Android overgestapt. Onlangs deed Microsoft-oprichter Bill Gates dat ook.

Nieuwe strategie

Terwijl Windows Phone in eeuwige onderhoudsmodus gaat, heeft Microsoft een nieuwe mobiele strategie. Het bedrijf focust zich op het maken van apps voor iOS en Android. Je kunt tegenwoordig prima een iPhone of iPad met het Microsoft-ecosysteem gebruiken. Office valt bij veel iOS-gebruikers in de smaak en Microsoft Outlook wordt vaak een van de beste e-mail-apps voor de iPhone genoemd.

Met de aankoop van het SwiftKey-toetsenbord heeft Microsoft zijn positie onlangs verder versterkt. Binnenkort komt browser Microsoft Edge naar iOS en Android. De boodschap lijkt vooral: je kunt een iPhone of Android-toestel prima met een Windows-computer combineren.

edge ios android 001
Microsoft Edge op iOS en Android – Klik/tap voor groter.

Reacties

28 reacties
 • Profielfoto
  Danny Veugelen

  Rip Windows phone zou ik zeggen maar wist ni eens dat die ook effectief op de markt was. Ni echt een succes dus

 • Profielfoto
  xaddict

  @cozinheiro82: dan heb je toch een beetje onder een steen geleefd.
  De platformen waren:
  – Windows phone (daarvoor Windows mobile volgens mij)
  – Android
  – iOS

  De platformen zijn nú:
  – Tizen (Android van Samsung)
  – Android
  – iOS

  Overigens heeft Samsung ook een telefoon die, als je hem in een speciaal Dock plaatst, dienst doet als Desktop. Volgens mij heet die mode ‘Dex’

 • Profielfoto
  iAmRenzo

  Tizen is nog niet echt heel groot op mobiel. Het is niet Android met TouchWiz (of hoe dat ook heet).

 • Profielfoto
  knekkie

  Dus iOS en Android zijn de enige mobiele platforms die er nog toe doen. Zou de toekomst mobiel blijven of gaan hybride OSsen hun intrede doen.

  Waar MS met continuum de plank mis sloeg net als motorola met de Atrix en conanicle met ububu edge lijkt samsung er nog wat in te zien met samsung DEX. Microsoft heeft dat idee ook nog niet helemaal opgegeven met andromada.

  Het OS is de desktop windows 10 dat zich volledig aanpast op de beschikbare hardware. Een soort continuüm en DEX on steroïde.

  Met een hypbride apparaat zou dat een opvouw tablet kunnen opleveren die je kan gebruiken als smartphone als ie is opgevouwen en als tablet als ie open is en als desktop als je er keyboard muis en monitor aan koppelt.

  Maarja. hoe ver ze daar mee zijn en of ze er uberhaubt nog brood in zien geen idee.

  Ik ben benieuwd of Microsoft ooit weer terugkeert met een mobiel apparaat en flexibel OS.

 • Profielfoto
  Yosemite

  Nokia is trouwens geen eigendom van Microsoft. Ze hebben de mobiele divisie van Nokia gekocht en hebben de naam een aantal jaar mogen gebruiken. Nokia heeft de naam nu aan een ander bedrijf in licentie gegeven die nu Android telefoons onder de naam Nokia verkoopt.

 • Profielfoto
  Waffle ಠ_ಠ

  Jammer, heb zelf een Windows Phone gehad en het werkt echt fantastisch. Maar inderdaad, het uitblijven van apps heeft mij destijds naar de iPhone gestuurd…

 • Profielfoto
  koekiewous

  @knekkie

  Lekker kort.

 • Profielfoto
  BoraTDI

  Jammer. Het was voor IOS en Android goed geweest als Microsoft een fatsoenlijk marktaandeel gehad had. Voor innovatie en ontwikkeling is een gezonde concurrentie goed.
  Ik heb nooit een Windows phone gehad. Zag ze links en rechts wel eens voorbij komen en vond het wel een mooi systeem. Anders dan IOS en Android. Scheen wel goed te werken maar door het uitblijven van de apps of apps die het uberhaupt niet meer deden na een software-update, zorgde niet voor een grote fan-base.

 • Profielfoto
  donut

  +1
  Ben geen MS fan, maar een extra besturingssysteem/concurrentie kan geen kwaad.

  Heel jammer dat NOKIA als Europese vertegenwoordiger de boot heeft gemist.
  Alle data/ informatie zit in de US. Slechte ontwikkeling.

 • Profielfoto
  sciletto

  En dit komt dus eigenlijk door 1 man die de smartphone uitlachte??? Unbelievable. MS is zo fucking stom geweest de laatste jaren. Als ze het goed hadden aangepakt, dan was MSN de WhatsApp geworden en had Android veel minder ruimte gekregen om zo groot te worden.

  Jammer maar iOS en Android hebben het de komende 5 jaar voor het zeggen. Iets zegt mij dat er een OS komt die in 1 keer een groot deel van Android afhapt met een stukje iOS erbij. Het zal compleet de definitie van mobiel veranderen ”wat ook wel tijd werd” want alles is een kleine innovatie met vooral veel doorontwikkeling.

 • Profielfoto
  Barika Cala Saidah

  @xaddict, Tizen is gewoon een besturingssysteem gebaseerd op Linux. Ik begrijp niet waarom je Android vermeldt en ik begrijp nog minder waarom je het tussen het lijstje zet.

  @scoletto, nooit begrepen waarom ze destijds MSN hebben verruild voor Skype…

 • Profielfoto
  bassbug

  Ongelovelijk wat de iPhone voor invloed / gevolgen heeft op hoe we omgaan met technologie!

  Microsoft heeft zich vreselijke vergist samen met Nokia en BlackBerry.
  Google heeft op tijd zijn bakens verzet (lees: iPhone gekopieerd).

 • Profielfoto
  VxP

  Laten ze eerst een zorgen dan office voor mac en windows hetzelfde gedrag en functies vertonen. Verschrikkelijk hoevaak dit afwijkt en documenten, spreadsheets en presentaties er anders uitzien/gedragen.

 • Profielfoto
  koen

  Jammer.

 • Profielfoto
  sciletto

  @scoletto, nooit begrepen waarom ze destijds MSN hebben verruild voor Skype…

  Dat heb ik dus ook nooit begrepen. Als ze het andersom deden, dan hadden ze een goudmijn in handen. Eerlijk gezegd had ik liever MSN als regulier chatprogramma dan Whatsapp. Met iMessage merk ik dat sommige iPhone gebruikers het bestaan er niet eens van afweten en dat is echt zonde:(

  In 2009 riep ik al dat Microsoft zich op de game markt moest focussen. Doe het zakelijke gedeelte zoals azure en office in een aparte divisie en focus je als bedrijf zelf puur op gamen. Jou besturingssysteem (windows) wordt het meest gebruikt met gamen en ze deden er nooit wat mee. Hoogstens Windows Live ofzoiets maar de X-Box komt nu pas met een cross-over naar Windows 10.

  Als ik aan het roer stond bij Microsoft dan zou ik het het bedrijf op de zakelijke kant zoals office en azure en de game industrie zetten.

 • Profielfoto
  Q-collective

  Dag Windows Phone, hello Librem 5.

  Ja, het is een kleine speler met een budget van helemaal niks ten opzichte van Microsoft. Toch verwacht ik dat Purism het vuurtje op z’n minst smeulend houdt. Een échte Linux telefoon kan bouwen op een grote gemeenschap. Open hardware geeft veel mogelijkheden voor diezelfde gemeenschap. Dit is geen telefoon voor de massa’s en dat is precies haar kracht.

  Ik verwacht nog wel wat te horen op termijn van Purism. Tot die tijd blijven we steken in het Android / iOS duopolie.

 • Profielfoto
  Hydrarchos

  Nokia Lumia 800 gehad, toen een 720 en uiteindelijk een 830. Vooral de 720 was een prachtig apparaat: (voor de tijd) geweldige camera, in het oog springend design en een OS dat zijn eigen sterke punten had ten opzichte van iOS en Android. En heel, heel erg geel.

  De “app gap” was vervelend natuurlijk omdat ik bepaalde dingen niet kon doen. Maar nog irritanter was dat de apps die er wél waren, niet bij benadering de kwaliteit van hun collega’s op andere platforms bezaten. Het was duidelijk dat ontwikkelaars het “erbij deden”.

  En toen ik mijn Lumia niet eens meer kon synchroniseren met MacOS omdat Microsoft de Mac-app niet update was het afgelopen en retour iOS. Maar jammer vind ik het nog steeds.

 • Profielfoto
  Bart119

  @Sciletto & Barika: +1

  MSN was destijds naar interface toe een vele beter chatprogramma dan eender wat er nu op de markt is.

  Grote fout van Microsoft om dit niet verder te ontwikkelen.

 • Profielfoto
  SvS

  Voordat ik mijn eerste iPhone kocht, overwoog ik serieus een Lumia wegens eerdergenoemde positieve redenen en de prijs, maar onder ander wegens app store, heb ik toen geen Lumia gekocht.

 • Profielfoto
  Olafnl

  Niet geheel vrijwillig, verstrekt door mijn werkgever, een tijdje een Lumia 930 gebruikt. Hoe mensen kunnen zeggen dat dat Windows mobile platform zo geweldig is, begrijp ik tot op de dag van vandaag niet echt. Het platform is wat afwijkend van iOS en Android, dat zou je met een beetje fantasie ‘eigenzinning’ kunnen noemen, daar vallen sommige mensen wel voor. Maar, de verouderde apps, als er al apps waren en slordige layout, konden mij, en naar nu blijkt de overgrote meerderheid van de consumenten niet bekoren. Diverse malen kreeg ik ook ‘unknown error occured’ waarna de telefoon crashte. De navi-app ‘Here’ bleef regelmatig hangen, erg onhandig als je onderweg bent. Kortom, een onding. Dat Microsoft nu besloten heeft ermee te stoppen voel ik persoonlijk als een vorm van genoegdoening voor de frustratie dat ik met die telefoon heb beleefd. Microsoft is sterk op de zakelijke markt met Sharepoint, Biztalk, CRM, cloud toepassingen en opslag, Office en Wiindows. Ik zou zeggen, schoenmaker, blijf bij je leest.

 • Profielfoto
  SvS

  @Sciletto & Barika: +1

  MSN was destijds naar interface toe een vele beter chatprogramma dan eender wat er nu op de markt is. Grote fout van Microsoft om dit niet verder te ontwikkelen.

  Het werd wel steeds rommeliger met steeds meer overbodige functies plus reclame ads die ze niet goed netjes inrichtten en bovendien, de Mac versies liepen altijd ver achter tov de PC versies. Dus nee, ik ben blij met Skype en Telergam/WhatsApp;-)

 • Profielfoto
  Maikelw

  Nokia toestellen met Windows zijn echt al tijden niet meer te koop. De laatste fabrikant was/id HP.

  Eeuwig zonde, heerlijk systeem. Zal t ook blijven gebruiken totdat echt niets meer werkt. ’t os loopt nog steeds voor op een aantal punten, zolang de apps nog werken is er niets aan de hand:)

 • Profielfoto
  whaha

  Skype wordt alweer ingehaald door Discord.
  Maar ik mis ook msn wel. Ik gebruik Adium nu nooit meer…
  Ik heb nu zo’n 6 communicatie apps op m’n iMac…

 • Profielfoto
  dkoel

  Nokia toestellen met Windows zijn echt al tijden niet meer te koop. De laatste fabrikant was/id HP.

  Eeuwig zonde, heerlijk systeem. Zal t ook blihven gebruiken totfat echt niets meer werkt. ’t os loopt nog steeds voor op een aantal punten, zolang de apps nog werken is er niets aan de hand:)

  Klopt. Ik vind het ook jammer. Ik heb zelf nog een Lumia 630 voor het zakelijk gebruik (bellen en whatsappen) en voor alle andere dingen mijn privé iPhone. Was wel erg gecharmeerd van continuum, vooral wanneer je op de zaak Citrix of VMware Horizon gebruikt.

 • Profielfoto
  Cenobyte

  Microsoft heeft zich vreselijke vergist samen met Nokia en BlackBerry. Google heeft op tijd zijn bakens verzet (lees: iPhone gekopieerd).

  To copy and beyond!;-)

  Sommige dingen hebben ze inmiddels al echter wel beter gemaakt dan Apple.

 • Profielfoto
  knekkie

  Ach ja… Wie weet wat de toekomst brengt. Voorlopig doet mijn lumia 950 het nog prima. En de prijzen van toestellen als de elite X 3 dalen met de dag. Dus mocht het zo ver komen kan ik goedkoop over.

  Een derde speler die Google en Apple tegenwicht kan bieden had fijn geweest. Jammer dat het nooit is aangeslagen bij de ontwikkelaars.

  Dat kip en het ei probleem daar kom je moeilijk van af. Zelfs als je interessante hardware hebt. Want die is er weldegelijk. En qua Apps… ik ben bang dat het ook een deel perceptie is. Zon beetje alle belangrijke populaire apps zijn gewoon beschikbaar. (origineel of een 3e partij client)

 • Profielfoto
  fastshifter

  Idd jammer. Ik heb nu na jaren Windows Phone een Android en het valt me erg tegen. Windows Phone had niet de naam maar werkte erg fijn. Zelf als ik nu aan iPhone gebruik heb ik het gevoel dat ik naar kinderspeelgoed zit te kijken met al die icoontjes in een grid zonder extra info. Maar ja, zal toch wat moeten…

 • Profielfoto
  DBLCreations

  Vraagje: Heeft de Pixel 2 van google ook niet een beetje een eigen variant op Android? Nog altijd wel Android, maar met minder “bloatware”?

  Dat dacht ik toch gelezen te hebben..

  Ik persoonlijk heb ook heel lang MSN gebruikt en dan nog MSN+ erbij op geïnstalleerd. Was allemaal heel fijn en heb me vaak rot gelachen tot een stuk in de nacht! MSN is dan ook het enige programma dat ik miste op de Mac omdat het op de Mac zo uitgekleed was. Een paar jaar verder en MSN werd afgeschreven en bleven we met skype zitten. Op zich een prima programma, maar best jammer dat er zo geen alternatieven als MSN op de markt zijn.