macOS High Sierra nog weinig populair

70 reacties

Terwijl iOS 11 op meer dan de helft van alle iOS-apparaten geïnstalleerd staat, blijft macOS High Sierra behoorlijk achter. Volgens recente cijfers van StatCounter heeft slechts vijf procent van de Mac-gebruikers de nieuwste macOS-versie geïnstalleerd.

macOS 10.13 High Sierra kwam op 25 september uit, maar een maand na lancering lijken nog maar weinig gebruikers overtuigd. macOS 10.12 Sierra is met 48 procent marktaandeel nog steeds dominant.

Mac-gebruikers hebben geen haast

StatCounter is een van de grootste analytics-diensten wereldwijd en geeft daarom een goed beeld van de staat van macOS. Wat opvalt is dat Mac-gebruikers over het algemeen geen haast maken met updaten. Ruim 21 procent gebruikt nog OS X El Capitan uit 2015. Helaas is het niet mogelijk te zien hoe Sierra het in dezelfde periode vorig jaar deed.

macos marktaandeel oktober 2017 grafiek
Cijfers: Statcounter – Klik/tap voor groter.

Om wat perspectief te bieden hebben we Mike Bombich, ontwikkelaar van Carbon Copy Cloner naar cijfers gevraagd. Zijn app wordt vooral door gevorderde Mac-bezitters gebruikt. Ongeveer 25 procent van de klanten van Bombich gebruikt macOS 10.13 High Sierra, terwijl de helft nog Sierra draait. Bijzonder is dat het aandeel van High Sierra amper stijgt, onder gebruikers van Carbon Copy Cloner met ongeveer 0,5 procent per week.

Verschil macOS en iOS

Een fel contrast met iOS 11, dat al op meer dan 60 procent van alle actieve iOS-apparaten staat. Toch is het verschil wel verklaarbaar. Als eindgebruiker ontkom je bijna niet aan iOS-updates, maar macOS-updates zijn heel gemakkelijk uit te stellen.

Dat er weinig vernieuwingen in macOS High Sierra zitten helpt ook niet mee. Apple verbeterde een aantal apps zoals Mail, Foto’s en Safari, maar focust zich vooral op verbeteringen onder de motorkap. Zo zijn er nieuwe compressieformaten voor foto’s en video’s en wordt de Mac klaargestoomd voor de productie van VR. Geen grote vernieuwingen die updaten een must maken.

macos 10.13 high sierra ios 11
Klik/tap voor groter.

Aan de systeemeisen zal het in ieder geval niet liggen. macOS High Sierra is compatibel met MacBooks en iMacs uit 2009 of nieuwer. Misschien zijn het de bugs?

Reacties

70 reacties
 • Profielfoto
  wensink

  Ik zou nog het liefst teruggaan naar Mavericks, maar daar wordt helaas bijna geen software meer voor gemaakt. De nieuwste Logic werkt er al niet meer op..

 • Profielfoto
  tomc

  macOS Buggy Sierra was dan ook een betere naam geweest. Het was voornamelijk bedoeld als een under-the-hood software update maar zowat alles under the hood werkt slechter dan bij Sierra.

 • Profielfoto
  erwin33

  Ik vind met name Safari een behoorlijke tegenvaller en ben maar weer overgegaan op FireFox die 10x sneller draait dan Safari. Opstarten en afsluiten van FF gaat sneller. En blijft niet hangen op den duur. Verder tevreden over High Sierra en oogt ook veel sneller.

 • Profielfoto
  steveb

  de gewone consument is vaak sneller met upgrades.
  maar steeds meer onder hen hebben genoeg aan enkel een iPad.

  it-ers en bedrijven maken vaak trager de overstap. ook bij andere os aanbieders.
  ik ken heel wat bedrijven die nog met windows 7 werken.

  elk nieuw os heeft bugs. dat is niet te vermeiden.
  zelfs met zo veel beta ’s en zelfs met de vele public beta ‘s.
  ik wacht met iOS ook altijd tot versie .2 of .3 om het voor het eerst te installeren.

  en namen zoal high siera doen al snel denken aan snow leopard. en zo meer
  en daar wordt vaak niet zo happy over geschreven

 • Profielfoto
  lordoftheflatbush

  Ik ben eigenlijk wel tevreden over High Sierra. Draai ook mee met het beta programma (vanaf versie 3) en het is allemaal behoorlijk stabiel. Prima vernieuwingen zoals file systeem en betere compressie van foto’s en video’s. Daar heb je wat aan.

 • Profielfoto
  Peterfrans

  Ik heb geen zin om mijn Office 2011 in te leveren. Daarom blijf ik lekker op Sierra. Volgens zeggen wordt Office 2011 niet meer ondersteund in High.

 • Profielfoto
  Elduderino

  Maar wat is de verhouding met eerdere releases? Op hoeveel apparaten was Sierra na een maand geïnstalleerd? Een vergelijking met IOS is zinloos.

  Ik kan me voorstellen dat gebruikers niet een onmiddellijke noodzaak tot upgraden zien als het niet direct zichtbaar is. En de zichtbare veranderingen zijn niet schokkend.
  Daarbij is waarschijnlijk de impact bij een desktop OS upgrade groter dan bij die van een mobiel OS.

  Ik ben wel meteen overgegaan en ik kan alleen maar zeggen dat High Sierra hier prima draait.

 • Profielfoto
  McJohn

  Kan ik begrijpen. High Sierra is de eerste versie van macOS dat ik bewust links laat liggen. Kan me echt geen enkele reden voor de dag halen waarom ik HS zou moeten hebben.

  Elk jaar een nieuw OS uitbrengen is beetje teveel van het goede imho.

 • Profielfoto
  qbdbd

  Office 2011 doet het bij mij na de updates gewoon. Had het ook gelezen maar geen enkel probleem mee gehad.
  Werkt verder als een trein mijn MacBook werkt een stuk sneller en ook multitasken gaat een stuk beter.

 • Profielfoto
  Bryan

  Mijn iMac huilde onder High Sierra. Toen het arme ding maar een downgrade gegund. Hoe een update een Mac bejaard kan maken zeg…

 • Profielfoto
  bmeerdink

  Zo weinig, dat verbaast me een beetje. Hier geen problemen met High Sierra.

  Een factor zou kunnen zijn dat veel mensen voor de zekerheid liever even willen wachten met APFS, het splinternieuwe file systeem dat automatisch meekomt met High Sierra als je een SSD-gebaseerde Mac hebt.

  De nieuwe versie van iTunes (o.a. wegslopen van de iOS app store) is overigens onafhankelijk van de nieuwe versie van het OS.

 • Profielfoto
  Shmoo

  En nu Apple binnenkort failliet?

 • Profielfoto
  iCrazy

  Heb “oude” mac mini en Apple blokkeert expres AirDrop. Dus zie ik nu nut niet van updaten.

 • Profielfoto
  Hydræ

  Straks krijgen we ook van die vervelende popups dat je moet upgraden.

 • Profielfoto
  GoeieDag

  Voor wie het een punt is: MS Office Mac 2011 werkt prima in HS.
  Net als alles prima werkt is HS, btw!

 • Profielfoto
  aartjan.nl/blog

  Ik heb het even bekeken. Dat was het dan weer. Snel weer terug naar 10.10.

  oeff

  narrow escape

 • Profielfoto
  Bart119

  In de eerste week had ik veel last met High Sierra op een 2017 iMac. Mijn Mac werd onstabiel, deed regelmatig spontane reboot’s, en was traaaaaaaag. En na een tijdje begon alles uit zichzelf sneller te werken, en intussen draait het systeem stabieler als Sierra deed.

  Waren dit achtergrondprocessen die na de update nog verwerkt moesten worden?

  Enkel met Safari ben ik niet zo happy, maar daar zijn alternatieven genoeg voor.

 • Profielfoto
  GastonM

  Verontrustend is het feit dat veel gebruikers nog op versies 10.9 en 10.10 zitten. Deze versies worden niet meer door Apple ondersteund, wat het gebruik ervan in feite hetzelfde maakt als het gebruik van Windows XP. Veel gebruikers onderschatten (vaak door onwetendheid) het belang van beveilingsupdates in deze tijd, dat geldt zeker niet alleen voor Windows.

  Dat nog niet veel gebruikers op High Sierra draaien komt waarschijnlijk voornamelijk door onwetendheid van de gemiddelde Mac-gebruiker. De updateprocedure via de Mac App Store is namelijk niet echt uitnodigend en vereist extra handelingen. Als Apple wil dat meer mensen overstappen, kunnen ze hiermee nog het nodige verbeteren. Bijvoorbeeld door de update als een normale update in de Mac App Store aan te bieden.

  Overigens werkt macOS High Sierra als een zonnetje op zowel mijn 2011 als 2016 MacBook Pro. Voor mijn gevoel zelfs soepeler dan Sierra, al zijn er nog wel een aantal kleine bugs hier en daar.

 • Profielfoto
  kris251069

  High Sierra draait hier perfect. Geen enkel probleem. Begrijp dus al die kritiek niet goed.

 • Profielfoto
  aartjan.nl/blog

  Om even toe te lichten wat een ENORME BAK ELLENDE je over je uitroept als je je OS gaat updaten (in het geval je ook echt je Mac gebruikt dan)
  hier mijn verslagje van vorige keer, jaren geleden in 2013 gelukkig:

  http://aartjan.nl/blog/os-x-mavericks-10-9-problemen-bewaar-naar-desktop-hangt-mail-dock-safari-smart-scroll-dubbele-notities-skype-parallels-zoeken/

  Kortom, ik wordt al COMPLEET gek als bijv cdock het gewoon TOTAAL NIET MEER DOET in high sierra OOK NIET MET EEN UPDATE OOK NIET MET DE TERMINAL NEE EEN VERSCHIRKKLEIJK DOCK DAT JE NA UREN WERK NOG STEEDS NIET DONKER KRIJGT

 • Profielfoto
  iAmRenzo

  Hij wordt ook niet aangeboden als update toch?

  Daarnaast is het gemiste kansen, overal. De beachball is weer een prominente feature.
  Je kunt geen foto’s exporteren als heif. Een timemachine disk kan geen apfs zijn. En, niet echt high Sierra schuld, maar final cut kan nog geen h265 aan. Het is wat mij betreft een rommeltje.

 • Profielfoto
  novae

  Het heeft er bij mij mee te maken dat 80% van de professionele audio software en plug-ins die ik gebruik nog niet kunnen werken op High Sierra. Het wachten is ondersteuning van die software. Dan ga ik pas over.

 • Profielfoto
  DaveFlash

  Nou zit ik zelf in de IT… en ook ik zit nog niet op HS te wachten, met name de volledige overstap naar 64-bit ONLY is voor mij niet te doen, wij draaien nog software dat helaas nog 32-bits is, met name ook wat betreft emulatie van classic is er op Sierra meer mogelijk dan op High Sierra. Tevens zijn er ook andere aspecten in HS die Apple eerst op orde moet maken voor wij de overstap wagen. Persoonlijk wacht ik overigens privé ook meestal een half jaar voordat ik een OS upgrade

 • Profielfoto
  MoNdO GeNeRaToR

  Om even toe te lichten wat een ENORME BAK ELLENDE je over je uitroept als je je OS gaat updaten (in het geval je ook echt je Mac gebruikt dan)
  hier mijn verslagje van vorige keer, jaren geleden in 2013 gelukkig:

  http://aartjan.nl/blog/os-x-mavericks-10-9-problemen-bewaar-naar-desktop-hangt-mail-dock-safari-smart-scroll-dubbele-notities-skype-parallels-zoeken/

  Kortom, ik wordt al COMPLEET gek als bijv cdock het gewoon TOTAAL NIET MEER DOET in high sierra OOK NIET MET EEN UPDATE OOK NIET MET DE TERMINAL NEE EEN VERSCHIRKKLEIJK DOCK DAT JE NA UREN WERK NOG STEEDS NIET DONKER KRIJGT

  Zelfs je toetsenbord is kapot gegaan van al die updates.

 • Profielfoto
  Ome Kor

  @DaveFlash, hoe bedoel je de overgang naar 64 bits? Volgens mij gaat dat volgend jaar pas spelen. Onder High Sierra heb ik nog een flink aantal 32 bits programma’s draaien, waaronder diverse van Apple zelf. Als dat nog zo is als de nieuwe versie uitkomt die alleen 64 bits is, dan ga ik niet upgraden, software is belangrijker dan OS.

  Op zich draait High Sierra nu wel goed op mij MacBook Air, maar die gebruik ik stukken minder dan mijn iMac, die heeft nog El Capitan als besturingssysteem.

 • Profielfoto
  mvmaastricht

  Ik vind High Sierra een uitstekende update. Met name het Apple File System heeft m’n MacBook Pro enorm versneld. Verder vind ik het fijn dat gezichten nu via iCloud gesynced worden: jarenlang tijd steken in het geven van een naam aan personen in macOS wordt nu netjes overgezet naar m’n iPad en iPhone.

 • Profielfoto
  MoNdO GeNeRaToR

  Ik vind High Sierra een uitstekende update. Met name het Apple File System heeft m’n MacBook Pro enorm versneld. Verder vind ik het fijn dat gezichten nu via iCloud gesynced worden: jarenlang tijd steken in het geven van een naam aan personen in macOS wordt nu netjes overgezet naar m’n iPad en iPhone.

  Inderdaad. Hier hetzelfde verhaal. Prima update.

 • Profielfoto
  xaddict

  Het helpt ook dat High Sierra niet in het update paneel van de app store staat terwijl Sierra dat wel stond. Geen idee waarom Apple dat zo stom zou spelen. Ik ken bijna Niemand die de app store op de Mac opent zonder dat er een rood cijfertje bij staat

 • Profielfoto
  Yosemite

  Ben ook erg blij met High Sierra en de nieuwe iCloud sync in de Foto app. Nu nog iCloud sync in de Berichten app.

  Is natuurlijk niet erg verstandig om op oude software te blijven zitten omdat beveiligingsproblemen daarin niet opgelost worden. Bijvoorbeeld de recente WPA problemen. Die gaan niet meer gepatched worden in een oude versie van Mac OS.

 • Profielfoto
  DBLCreations

  Ik vond “snow leopard” anders wel heel fijn werken! Maar goed, ook ik ben nog niet op High Sierra aan het werken. Heb hier macOS Sierra staan omdat dit op de Mac Pro stond toen ik hem kocht. Anders zou het nog altijd El Capitan zijn wat ik ook al buggy vond. Voor mij is het belangrijkste logic pro en enkele adobe programma’s waarvan ik zeker moet zijn dat deze stabiel draaien. Ik doe meestal de update wanneer het volgende OS alweer wordt getoond:-)

 • Profielfoto
  RJG

  High Sierra draait hier perfect. Geen enkel probleem.
  Mac mini 2012, MacBook Pro 2105 en iMac 2017.
  Bijzonder dat er zoveel verschillende ervaringen zijn. Met Windows snap ik dat wel maar bij Apple is dat verrassend. Ik ben trouwens net terug gestapt van PC naar Mac en heb daar geen spijt van. Windows is prima maar de juiste software vinden die goed en betaalbaar is blijkt in de praktijk tegen te vallen.

 • Profielfoto
  DBLCreations

  xaddict 11 minuten geleden
  Het helpt ook dat High Sierra niet in het update paneel van de app store staat terwijl Sierra dat wel stond. Geen idee waarom Apple dat zo stom zou spelen. Ik ken bijna Niemand die de app store op de Mac opent zonder dat er een rood cijfertje bij staat

  Staat in het groot in de app store, even openen kan dus geen kwaad en het is al heel duidelijk gemaakt dat de update voor iedereen beschikbaar is…

 • Profielfoto
  vanhyfte.johnny

  De update naar High Sierra komt zelfs niet in software-update. Je moet het manueel downloaden van de app store en manueel installeren. Wellicht ligt daar de reden…

 • Profielfoto
  Furbz

  Mooi al die verschillende ervaringen.
  Op mijn mbp 2015 draait Sierra: vreselijk!
  Moet hem nog downgraden, maar ben een beetje lui.

  De iMac heeft Sierra. Dat is mijn werkpaard.
  Draait heerlijk!

  Ik ben bij Snow Leopard begonnen en dat was qua stabiliteit toch wel mijn
  favo.

 • Profielfoto
  BoniMacX

  High sierra op een Macbook Air 13 inch mid 2013 met 8 gb werkgeheugen
  alsook op Macbook Air 11 inch late 2010 met 4 gb werkgeheugen
  Geen enkel probleem.

 • Profielfoto
  donut

  beste en stabielste systemen:
  1 Snow Leopard
  2 mavericks
  3…

  Elk jaar een nieuw buggy systeem is gewoon van de gekke.

  Het steeds weer opnieuw compatible moeten maken van software lijkt me voor de fabrikant ook geen pretje…

  je komt in een spagaat

  Aan de ene kant draait de nieuwste software niet meer op de oude systemen ( 3 jaar oud) en de oude niet meer op de nieuwe…
  Moet je dan 2 computers hebben met een oud en een nieuw systeem?

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Op een gegeven moment wordt je een beetje lui, als in; ‘Whatever, het doet wat het moet doen, dus… lekker laten zo.’

  Wat mis ik als ik NIET upgrade?

 • Profielfoto
  Koezel

  Werkt uitstekend hier.

 • Profielfoto
  Di May

  De updateprocedure via de Mac App Store is namelijk niet echt uitnodigend en vereist extra handelingen.

  ? ? ?

  ‘Klik’ & ‘Tik’.
  Is dat zo on-uitnodigend ?
  Zijn dat zo veel handelingen ?

  Je bent toch over Apple bezig ?

  Enfin.
  Ook goed om weten :
  Mijn27″ Mac medio 2011 ( met SSD ) doet het prima onder High Sierra.

 • Profielfoto
  Bart119

  De vraag is dan ook of dat het effectief nodig is van om de haverklap een nieuw OS uit te brengen?

  Update het huidige OS zodat het veilig is, en werk de nieuwe functies beter uit.

  Bij Windows 10 ervaar ik hetzelfde. De originele uitgave was al best stabiel, en met Threshold 2 – de novemberupdate – werd het enkel maar beter. Tot Redstone 2 – de creators update – sinds toen ondervind ik ook veel haperingen in het systeem.

 • Profielfoto
  razend

  Ik ben wel heel tevreden over High Sierra. Alles voelt snappier, foto’s werkt beter, safari is stukken sneller dan Firefox.

  Enige kleine bugje dat ik heb ontdekt (dat trouwens al vanaf de beta’s persisteert) is dat mijn MBP af en toe ’s morgens blijkt te hebben gerestart. Ik klap hem ’s avonds gewoon dicht (slaapstand) en als ik hem de volgende ochtend weer open, duurt het net iets langer en krijg ik een melding van herstart wegens “een probleem”.

  Niet iets waar ik verder ook maar enige last van heb. De rest van de dag draait alles als een zonnetje.

  Ervaringen met Office heb ik niet. Wie gebruikt er tegenwoordig nou nog software van Microschoft (of van Google of Adobe)? Mij niet gezien! Er zijn immers prima alternatieven.

 • Profielfoto
  Hydrarchos

  Op een gegeven moment wordt je een beetje lui, als in; ‘Whatever, het doet wat het moet doen, dus… lekker laten zo.’

  Wat mis ik als ik NIET upgrade?

  Nieuw filesysteem vooral. Kopiëren van grote bestanden gaat nu toch wel een stuk rapper. Voor het overige niet zoveel, vermoed ik. Maar ik vind het ook vanwege veiligheid wel prettig om het meest recente systeem te draaien. Als ze daar dan niet meteen een nieuw lek in introduceren althans.

 • Profielfoto
  GoeieDag

  Om even toe te lichten wat een ENORME BAK ELLENDE je over je uitroept als je je OS gaat updaten…etc, etc…

  En jij denkt niet: het ligt aan mij? Ik heb lopen kloten?
  Ik help veel mensen met hun Mac, en bijna al hun problemen worden veroorzaakt doordat ze aanrommelen op hun computer. Met zoveel geschreeuw van jou, zal het hier ook wel aan de hand zijn.

 • Profielfoto
  Hydrarchos

  Om even toe te lichten wat een ENORME BAK ELLENDE je over je uitroept als je je OS gaat updaten (in het geval je ook echt je Mac gebruikt dan)
  hier mijn verslagje van vorige keer, jaren geleden in 2013 gelukkig:

  http://aartjan.nl/blog/os-x-mavericks-10-9-problemen-bewaar-naar-desktop-hangt-mail-dock-safari-smart-scroll-dubbele-notities-skype-parallels-zoeken/

  Kortom, ik wordt al COMPLEET gek als bijv cdock het gewoon TOTAAL NIET MEER DOET in high sierra OOK NIET MET EEN UPDATE OOK NIET MET DE TERMINAL NEE EEN VERSCHIRKKLEIJK DOCK DAT JE NA UREN WERK NOG STEEDS NIET DONKER KRIJGT

  Precies. Ik voelde me reuze op mijn gemak bij Mac OS 6.0.5. Moesten we ineens allemaal over naar 7. Met soortvan multitasking, maar niet denken dat je aan je standaard 512KB genoeg had om normaal te werken. En Photoshop 2.5 gaf ook allemaal problemen. Niet denken dat ik mijn Plusje naar High Sierra update, dus. Dat blijft lekker systeem zes.

 • Profielfoto
  mowat

  @ peterfrans. Volgens jou zou Office 2011 niet werken met High Sierra ? Bij mij draait Office 2008 zonder probleem op High Sierra.

 • Profielfoto
  Eprom

  High Sierra draait hier prima op mijn 2011 MBP en iMac met SSD drives en inderdaad is het kopiëren van grote bestanden veel sneller, maar het is wel jammer dat ik na de update ineens 17Gb. vrije ruimte kwijt ben.

 • Profielfoto
  zepkleiker

  xaddict 11 minuten geleden
  Het helpt ook dat High Sierra niet in het update paneel van de app store staat terwijl Sierra dat wel stond. Geen idee waarom Apple dat zo stom zou spelen. Ik ken bijna Niemand die de app store op de Mac opent zonder dat er een rood cijfertje bij staat

  Staat in het groot in de app store, even openen kan dus geen kwaad en het is al heel duidelijk gemaakt dat de update voor iedereen beschikbaar is…

  Op wat voor manieren is het duidelijk gemaakt voor mensen die een Mac gebruiken zonder dagelijks het nieuws rond Apple en macOS op te zoeken? Ik ken daarnaast genoeg mensen met een Mac die weinig tot niks doen met de App Store.

  Volgens mij trap je in een valkuil … namelijk dat je denkt dat jij representatief bent voor de gehele groep Mac-gebruikers.

 • Profielfoto
  Mac Hammer Fan

  Mij kunnen ze in elk geval niet overtuigen van naar High Sierra over te stappen. Ik ben goed geïnformeerd op de fora van Mac Rumors: het regent er met griezelverhalen over problemen met de firmware update, traag opstarten, trage schrijfsnelheid en ernstige mankementen van de webdriver voor nVidia Geforce 980.
  Om maar te zwijgen van het feit dat bepaalde programma’s niet meer werken.
  Ik neem geen risico’s en ik ben niet bereid om mijn tijd te verprutsen om een momenteel buggy systeem werkende te krijgen. Het zal misschien beter zijn voor wie een recente Mac heeft, maar ik heb 2 Mac Pro’s uit 2009 waar ik heel tevreden van ben met de huidige lagere systemen en ik wil dat zo houden.

 • Profielfoto
  McJohn

  @ Mac Hammer Fan :(y) Je hebt compleet gelijk.

  Sierra draait stabiel en alles wat ik heb van software/hardware is compatibel en werkt vlotjes.

 • Profielfoto
  mowat

  Mac Hammer Fan :
  Ik geef je ook 100 % gelijk. Sierra staat bij mij ook nog altijd als gebruikssysteem. Ik heb High Sierra wel geïnstalleerd maar op een partitie van een externe schijf. Ik doe dat altijd en test dan alles zowat uit en volg natuurlijk op de fora ook de ervaringen van de andere gebruikers. Daarom weet ik , zoals in mijn vorige reactie vermeld, dat zelfs Office 2008 gewoon draait. Ik moet eerlijk zeggen dat ook High Sierra in zijn geheel bij mij tot nu toe geen problemen geeft. Misschien hebben sommige problemen te maken met de overgang naar dat nieuwe bestandssysteem en dat is dan natuurlijk niet van toepassing voor het gebruik op een externe HD.

 • Profielfoto
  koen

  Kortom, ik wordt al COMPLEET gek als bijv cdock het gewoon TOTAAL NIET MEER DOET in high sierra OOK NIET MET EEN UPDATE OOK NIET MET DE TERMINAL NEE EEN VERSCHIRKKLEIJK DOCK DAT JE NA UREN WERK NOG STEEDS NIET DONKER KRIJGT

  LOL – dus jij installeert een of andere vage hack, en gaat dan hier lopen blèren dat het niet meer werkt met de nieuwste versie van macOS…

 • Profielfoto
  Peterfrans

  @mowat Ik heb niet zelf ervaren dat office 2011 niet werkt, maar heb dat gelezen. Daarom huiver ik om naar HS over te stappen.

 • Profielfoto
  Shmoo

  Ik vind dat er op het nieuwe OMT binnenkort een feature ingebouwd moet worden dat controleert op het bouwjaar van de Mac. Is deze ouder dan 6 jaar dan verdwijnen alle reactievelden zodat deze mensen niet meer kunnen klagen.

  Ze kopen eens in 10 jaar hardware + software en het moet allemaal maar blijven functioneren in hun ogen. Ik kan daar zo slecht tegen.

 • Profielfoto
  Eprom

  Ik vind dat er op het nieuwe OMT binnenkort een feature ingebouwd moet worden dat controleert op het bouwjaar van de Mac. Is deze ouder dan 6 jaar dan verdwijnen alle reactievelden zodat deze mensen niet meer kunnen klagen.
  Ze kopen eens in 10 jaar hardware + software en het moet allemaal maar blijven functioneren in hun ogen. Ik kan daar zo slecht tegen.

  Dus speciaal voor jou moet het forum aangepast worden?:roll:

 • Profielfoto
  Shmoo

  Niets moet, maar ik zou het wel heel fijn vinden. Iedereen mag hopen toch, we kopen allemaal wel eens staatsloten.

 • Profielfoto
  McJohn

  :lol: …. oh the irony…

 • Profielfoto
  JohnnyDeBelg

  IK vond het ook moeilijk om te updaten uiteindelijk gedaan en toch problemen gehad.

 • Profielfoto
  DBLCreations

  xaddict 11 minuten geleden
  Het helpt ook dat High Sierra niet in het update paneel van de app store staat terwijl Sierra dat wel stond. Geen idee waarom Apple dat zo stom zou spelen. Ik ken bijna Niemand die de app store op de Mac opent zonder dat er een rood cijfertje bij staat

  Staat in het groot in de app store, even openen kan dus geen kwaad en het is al heel duidelijk gemaakt dat de update voor iedereen beschikbaar is…

  Op wat voor manieren is het duidelijk gemaakt voor mensen die een Mac gebruiken zonder dagelijks het nieuws rond Apple en macOS op te zoeken? Ik ken daarnaast genoeg mensen met een Mac die weinig tot niks doen met de App Store.

  Volgens mij trap je in een valkuil … namelijk dat je denkt dat jij representatief bent voor de gehele groep Mac-gebruikers.

  En volgens mij heb jij snel een vooroordeel, want ik heb me helemaal niet “representatief” opgesteld tov andere Mac gebruikers. Het feit dat jij stelt dat je veel Mac gebruikers kent die weinig tot niks doen met de App Store zegt dan weer meer over het feit dat jij blijkbaar je representatief opstelt. Want ik ken er wel veel die er gebruik van maken.

  Ale, de bal ligt weer in u kamp. Shot hem maar terug.

  Maar je hebt gelijk, vroeger zat dat gewoon onder de updates en moest je niet al teveel doen. Nu moet ge al eens op de app store klikken, uwe vinger even extra warm maken om die extra moeite doen en een paar extra klikken. Er wordt gewoon heel erg veel gezeurd voor niets maar das mijn mening he;-) jij zal waarschijnlijk gewoon wel gelijk hebben:-)

 • Profielfoto
  DBLCreations

  Ik vind dat er op het nieuwe OMT binnenkort een feature ingebouwd moet worden dat controleert op het bouwjaar van de Mac. Is deze ouder dan 6 jaar dan verdwijnen alle reactievelden zodat deze mensen niet meer kunnen klagen.

  Ze kopen eens in 10 jaar hardware + software en het moet allemaal maar blijven functioneren in hun ogen. Ik kan daar zo slecht tegen.

  Voila si! That’s the spirit. Minstens elk j. of om de 2j een nieuwe computer van €5 a 8000 kopen. Het moet opbrengen verdomme!

 • Profielfoto
  pruus

  Ik heb inmiddels alle beta’s High Siërra gehad. Bij sommige versies wat hicks. Maar ik ben zeeeeeeer tevreden. Alles werkt best soepel. Safari vind ik een verademing tov Chrome etc. Starten allemaal langzaam op. Dreamweaver AI geven problemen. Office 2011 niet. Kortom. Ik ben tevreden met de aanpassingen. En ik gun iedereen de laatste software met de meest actuele bekende/onbekende beveiligingen.

 • Profielfoto
  polansky

  Ik blijf nog even bij het ‘oude’.
  De toegevoegde waarde van High Sierra zie ik niet en bij vorige upgrades heb ik regelmatig lang moeten wachten voor ondersteuning.

  Liever een goede update die eens in de twee jaar uitkomt, dan een halve oplossing per jaar.

 • Profielfoto
  mhoeve

  De enige reden om te upgraden zou voor mij APFS zijn, maar juist dat werkt niet op traditionele harddisks zoals in mijn iMac van mid 2011. Dus laat ik het maar. Safari gebruik ik al jaren niet meer. Chrome is veel sneller, net als Firefox.

 • Profielfoto
  Mac Hammer Fan

  Ik vind dat er op het nieuwe OMT binnenkort een feature ingebouwd moet worden dat controleert op het bouwjaar van de Mac. Is deze ouder dan 6 jaar dan verdwijnen alle reactievelden zodat deze mensen niet meer kunnen klagen.

  Ze kopen eens in 10 jaar hardware + software en het moet allemaal maar blijven functioneren in hun ogen. Ik kan daar zo slecht tegen.

  Tussen zes en tien jaar is er nog een verschil! Mijn Mac Pro’s uit 2009 hebben wel in 2013 een processor upgrade gehad (6core) wat ik verkoos boven de toen te koop aangeboden pedaalemmer die niet modulair was en voor mij niet interessant. Ik was zeker niet de enige die deze opinie had. Een van mijn Mac Pro’s bevat een videokaart die slechts twee jaar oud is. Beide Macs zijn upgegraded in de loop van de jaren met SSDs en PCI-SSDs. Bovendien zijn het niet alleen gebruikers van oude Macs die klagen over problemen met High Sierra. Fijn dat alles voor sommigen probleemloos verliep en dat jij je het kunt permitteren van vaak het laatste nieuwe aan te schaffen maar denk ook eens aan een ander. Niet iedereen heeft het geld om om de haverklap een nieuwe Mac en nieuwe software te kopen. Vaak krijgen die personen door vriendelijke mensen op het forum advies zodat ze hun probleem kunnen oplossen. Daar heb ik waardering voor.

 • Profielfoto
  KR1275

  Apple is helemaal doorgedraaid met dat System Integrity Protection (SIP). Allemachtig, wat heb je daar een last van. En wat een omwegen om dat uit te schakelen. Het wordt steeds rotter om gewoon in je Finder te werken.

 • Profielfoto
  TandMac

  Op een gegeven moment wordt je een beetje lui, als in; ‘Whatever, het doet wat het moet doen, dus… lekker laten zo.’

  Wat mis ik als ik NIET upgrade?

  + 1

 • Profielfoto
  Mac Hammer Fan

  Op een gegeven moment wordt je een beetje lui, als in; ‘Whatever, het doet wat het moet doen, dus… lekker laten zo.’

  Wat mis ik als ik NIET upgrade?

  van mij ook +1;-)
  Trouwens de grafiek bovenaan bij “MacGebruikers hebben geen haast” spreekt boekdelen. Nagenoeg 95% gebruikt High Sierra (nog) niet.

 • Profielfoto
  donut

  hoogtevrees;)

 • Profielfoto
  DBLCreations

  Tussen zes en tien jaar is er nog een verschil! Mijn Mac Pro’s uit 2009 hebben wel in 2013 een processor upgrade gehad (6core) wat ik verkoos boven de toen te koop aangeboden pedaalemmer die niet modulair was en voor mij niet interessant. Ik was zeker niet de enige die deze opinie had. Een van mijn Mac Pro’s bevat een videokaart die slechts twee jaar oud is. Bovendien zijn het niet alleen gebruikers van oude Macs die klagen over problemen met High Sierra. Fijn dat alles voor sommigen probleemloos verliep en dat jij je het kunt permitteren van vaak het laatste nieuwe aan te schaffen maar denk ook eens aan een ander. Niet iedereen heeft het geld om om de haverklap een nieuwe Mac en nieuwe software te kopen. Vaak krijgen die personen door vriendelijke mensen op het forum advies zodat ze hun probleem kunnen oplossen. Daar heb ik waardering voor.

  Dit dus(y)

 • Profielfoto
  Dick de Roos

  Ik vind dat er op het nieuwe OMT binnenkort een feature ingebouwd moet worden dat controleert op het bouwjaar van de Mac. Is deze ouder dan 6 jaar dan verdwijnen alle reactievelden zodat deze mensen niet meer kunnen klagen.

  Ze kopen eens in 10 jaar hardware + software en het moet allemaal maar blijven functioneren in hun ogen. Ik kan daar zo slecht tegen.

  Word ik net wakker en lees dit.:cry:
  “Ach, het is Shmoo maar, die is toch gek” was mijn eerste gedachte.
  “Trouwens mijn iMac is van 2007 en draait El Captain, dus waar maak ik me druk over?”
  Maar ik had buiten het frömmes gerekend.
  Haar iMac is van 2007, draait ook soepel El Captain. (KW +2)
  De slimme lezertjes kunnen zich voorstellen hoe de conversatie verder verliep.
  Ik ben naar het dorp gefietst (gelukkig in de zonneschijn), om iets lekkers te halen voor bij de koffie, zodat ik met enige rust de dag verder kan doorkomen.
  Door deze uitgaven is de aankoop van een nieuwe iMac dus weer uitgesteld.
  Als Shmoo nog eens wat weet! :cool::evil:

 • Profielfoto
  HRM

  Begin van de week High Sierra geïnstalleerd op mijn iMac eind 2009. Daarbij meer problemen tegengekomen dan bij vorige updates. Inmiddels werkt alles weer prima.

  Ook had ik problemen met de nieuwe update van iTunes en het synchroniseren naar m’n devices en mijn beltonen. Maar alles werkt nu weer als een tierelier, zelfs m’n nieuwe ringtones.

  Ik ben een beginner en denk dat ik veel problemen met nieuwe updates ondervind omdat ik niet genoeg kennis heb. Maar door de nieuwe updates gewoon te doen vergroot je je kennis: Een goede stok achter de deur.
  En gelukkig krijg ik op dit forum altijd wel van iemand antwoord op mijn vragen waardoor ik weer verder kan.