Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 25 oktober 2017

macOS High Sierra nog weinig populair

Terwijl iOS 11 op meer dan de helft van alle iOS-apparaten geïnstalleerd staat, blijft macOS High Sierra behoorlijk achter. Volgens recente cijfers van StatCounter heeft slechts vijf procent van de Mac-gebruikers de nieuwste macOS-versie geïnstalleerd.

macOS 10.13 High Sierra kwam op 25 september uit, maar een maand na lancering lijken nog maar weinig gebruikers overtuigd. macOS 10.12 Sierra is met 48 procent marktaandeel nog steeds dominant.

Mac-gebruikers hebben geen haast

StatCounter is een van de grootste analytics-diensten wereldwijd en geeft daarom een goed beeld van de staat van macOS. Wat opvalt is dat Mac-gebruikers over het algemeen geen haast maken met updaten. Ruim 21 procent gebruikt nog OS X El Capitan uit 2015. Helaas is het niet mogelijk te zien hoe Sierra het in dezelfde periode vorig jaar deed.

Cijfers: Statcounter – Klik/tap voor groter.

Om wat perspectief te bieden hebben we Mike Bombich, ontwikkelaar van Carbon Copy Cloner naar cijfers gevraagd. Zijn app wordt vooral door gevorderde Mac-bezitters gebruikt. Ongeveer 25 procent van de klanten van Bombich gebruikt macOS 10.13 High Sierra, terwijl de helft nog Sierra draait. Bijzonder is dat het aandeel van High Sierra amper stijgt, onder gebruikers van Carbon Copy Cloner met ongeveer 0,5 procent per week.

Verschil macOS en iOS

Een fel contrast met iOS 11, dat al op meer dan 60 procent van alle actieve iOS-apparaten staat. Toch is het verschil wel verklaarbaar. Als eindgebruiker ontkom je bijna niet aan iOS-updates, maar macOS-updates zijn heel gemakkelijk uit te stellen.

Dat er weinig vernieuwingen in macOS High Sierra zitten helpt ook niet mee. Apple verbeterde een aantal apps zoals Mail, Foto’s en Safari, maar focust zich vooral op verbeteringen onder de motorkap. Zo zijn er nieuwe compressieformaten voor foto’s en video’s en wordt de Mac klaargestoomd voor de productie van VR. Geen grote vernieuwingen die updaten een must maken.

Klik/tap voor groter.

Aan de systeemeisen zal het in ieder geval niet liggen. macOS High Sierra is compatibel met MacBooks en iMacs uit 2009 of nieuwer. Misschien zijn het de bugs?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
macOS High Sierra nog weinig populair
Sluiten