Luistert de Facebook-app gesprekken af?

28 reacties

Toont Facebook weleens advertenties over een onderwerp waar je over aan het praten was? Er zijn talloze iPhone-bezitters die dit ooit meegemaakt hebben. Veel mensen vragen zich af of de Facebook-app op de achtergrond gesprekken afluistert.

Rob Goldman, bij Facebook verantwoordelijk voor ads, ontkent stellig. “We gebruiken de microfoon nooit voor relevante advertenties en zullen dat nooit doen. Ook niet via Instagram”, aldus de Facebook-manager.

Veel anekdotische bewijzen

Ondanks deze ontkenning, staat het internet vol anekdotische bewijzen. Veel mensen zien plotseling advertenties voor een product of onderwerp dat ze met een vriend of bekende besproken hebben. Vaak hadden ze hun iPhone in de kamer liggen of in hun broekzak zitten. Er zijn ook veel gevallen van advertenties die aansluiten op onderwerpen die op radio of tv besproken worden bekend.

Het overkwam mij onlangs ook. Ik heb geen auto, ben niet geïnteresseerd in auto’s of mobiliteit. Bovendien bezoek nooit websites over auto’s en ben ik nooit bij een tankstation te vinden. Toch verscheen er na het kijken van aflevering van Crime Scene Investigation met als onderwerp benzinediefstal gekeken te hebben een advertentie voor een tankstation. Die verscheen alleen die avond en daarna nooit meer. Go figure… ??‍♀️

Technisch moeilijk te verklaren

Die anekdotische bewijzen zijn ook het probleem. Dat Facebook mee zou luisteren is technisch moeilijk te verklaren. De app zou namelijk alle spraak die opgevangen wordt om moeten zetten in tekst en deze naar de Facebook-servers uploaden. Het omzetten van spraak naar tekst kan niet doorlopend zonder je iPhone-accu binnen no-time leeg te trekken. Een andere mogelijkheid is het doorlopend uploaden van gesprekken naar Facebook en het in de cloud omzetten naar spraak. Dat zou echter in het datagebruik van de Facebook-app terug te zien moeten zijn en dat is het niet.

Het sociale netwerk van Mark Zuckerberg heeft in het verleden wel ontoelaatbaar gedrag vertoond. Zo bleef de app in 2015 lege data naar de audiobuffer van iOS sturen. Zo kon de app doorlopend actief blijven en eeuwig op de achtergrond verversen. Het accugebruik rees al snel de pan uit en Facebook zei: Oops! Foutje, bedankt.

facebook-accu-16x9
Klik/tap voor groter.

Een aantal verklaringen

Hoe kan het dan toch dat Facebook-advertenties in lijken te haken op offline gesprekken? De eerste theorie is dat het louter toeval is. Misschien is de advertentie al eerder getoond, maar ging het je pas opvallen nadat je een onderwerp met een bekende hebt besproken. Iets wat geen relevantie heeft, blijft vaak niet hangen, maar door over een onderwerp te praten wordt het relevant voor je. Het hoeft je maar één keer op te vallen. Als iets een kleine kans heeft om te gebeuren, maar er veel kansen zijn om het te laten gebeuren, zal het een keer gebeuren.

Een andere theorie is dat je locatie een rol speelt. Als je met iemand in gesprek bent, ben je ook bij elkaar in de buurt. Als locatietoegang ingeschakeld is, kan de Facebook-app dit detecteren. Mogelijk worden onderwerpen waar je gesprekspartner op gezocht heeft ook als “tijdelijk relevant” voor jou gemarkeerd, omdat je in dezelfde ruimte was. Het sociale netwerk heeft nooit toegelicht of zijn algoritme inderdaad zo werkt.

Tot slot is het goed om te weten dat Facebook ook veel data opkoopt bij bijvoorbeeld retailers. Hoewel er geen voorbeelden zijn van Nederlandse retailers die data aan Facebook verkopen, kan je aankoopgeschiedenis en data van klantenkaarten een rol spelen bij de advertenties die je te zien krijgt.

iphone in bar 001
Klik/tap voor groter.

Bespiedt Mark Zuckerberg je digitaal? Zeker weten. Gebruikt de Facebook-app de microfoon van je iPhone om gesprekken af te luisteren? Waarschijnlijk niet.

Reacties

28 reacties
 • Profielfoto
  Pete.Z

  Toch mijn iPhone maar in de aluminiumfolie gewikkeld.

 • Profielfoto
  Barika Cala Saidah

  De titel is een retorische vraag neem ik aan?

 • Profielfoto
  Raymon Mens

  Een van de wetten der journalistiek. Het antwoord op een vragende kop is altijd: Nee.

 • Profielfoto
  VeRCEttY

  Had net Zuckerberg aan de lijn. Hij luistert niet. Zit niet in z’n karakter.

 • Profielfoto
  steveb

  Zou me niks verwonderen als ze het doen.
  Zoektermen en surfgedrag worden gemonitord.
  Waarom niet testen op de micro.
  Of misschien tap op de speaker signalen

 • Profielfoto
  steveb

  Het zou me bijna verwonderen als het niet waar was

 • Profielfoto
  Antaeus

  De reden om Facebook al jaren geleden eraf te gooien…
  Je wordt er toch ook helemaal gestoord van…
  De meesten kunnen gewoonweg niet zonder, zijn verslaafd…

 • Profielfoto
  sciletto

  Nou, nu dan een een on-topic reactie. Ik heb dit meerdere malen meegemaakt en het gebeurt niet alleen met gesprekken offline. Als je in whatsapp een bepaald onderwerp bespreekt, dan zie je dit later terug in Facebook. Uiteraard ontkent het bedrijf maar whatsapp is ook van FB dus ontkennen helpt in mijn ogen niet.

  Zo heb ik ook mijn twijfels bij face-id van Apple. Ik ben een apple fan maar face-id gaat me te ver. Een mobiel met gps was stap1, een id online met daarin al je gegevens was stap 2, Siri enzovoort was stap :3 vingerafdrukken was stap 4, face-id is 5… wat wordt 6?

 • Profielfoto
  yabbanoname

  Doe als Mark Z. afplakken

 • Profielfoto
  polansky

  Misschien is de advertentie al eerder getoond, maar ging het je pas opvallen nadat je een onderwerp met een bekende hebt besproken. Iets wat geen relevantie heeft, blijft vaak niet hangen, maar door over een onderwerp te praten wordt het relevant voor je. Het hoeft je maar één keer op te vallen.

  Dit is de meest voor de hand liggende verklaring.

  Toen één van mijn ouders kwam te overlijden merk je eigenlijk pas hoeveel programma’s er gaan over ‘de dood’.

  Toen ik ging samenwonen merkte ik pas hoeveel programma’s er gaan over wonen en woninginrichting. Dan valt je overigens ineens niet meer op dat er ook heel veel programma’s over doodgaan zijn.

  Toen ik nieuwe auto nodig had na een aanrijding, kwam ik er pas achter dat…
  Je begrijpt het al.

  Toen mijn vrouw zwanger was, kwam dat eigenlijk niet eens meer als een verassing. De keren dat ik dingen voorbij zag komen van de prenatal en andere winkels was opvallend. Blijkbaar weet een computer beter het onderbewustzijn te doorgronden dan dat je dat zelf kunt.

  Inderdaad dingen vallen je pas op als het ineens ‘meer dan toeval’ lijkt.

  Op internet gebeurt precies hetzelfde met je data. Big en small data het is gewoon dikke handel en het leggen van verbanden wordt steeds beter en dus kunnen ze ook voorspellend gedrag gaan tonen op basis van wat jij zoekt.

  Ik denk dus inderdaad dat het niet gaat om afluisteren, maar dat het komt omdat je overal je digitale sporen nalaat en dat deze tegenwoordig razendsnel worden geanalyseerd.

  Tegelijkertijd heb je tegenwoordig ook van die boxen met microfoon. Dat gaat mij dus wel een stap tever, want dat vertrouw ik voor geen meter. Het lijkt me dan toch dat je een digitale spion in huis haalt. Dat lijkt paranoia en misschien is het dat ook wel, maar voor mijn gevoel is ook dat ik door zo’n ding echt afgeluisterd kan worden. Wat je zegt kan dan ook zomaar tegen je gebruikt worden. Dat vind ik een eng idee.

 • Profielfoto
  Shmoo

  Ik heb ook zoiets ooit aan mijn fiets gehad.

  Zat ik op de bank naar Hollands Next Topmodel te kijken terwijl ik een pizza bestelde via de Domino’s app. En verrekt, wat denk je? De pizza werd bezorgd door echt wel een leuke meid. Je gaat toch wel twijfelen he.

 • Profielfoto
  Niels

  Afluisteren lijkt me sterk, dat zou te veel data en stroom kosten.

  Ik denk eerder dat het een combinatie is van opvallen door gebruik en afstemming van advertenties op lokale factoren, zoals televisieprogrammering en reclameuitzending.

  Als er bijvoorbeeld veel reclame van bedrijf x op tv is, wordt er door bepaalde geografische groepen ook meer op gezocht op dat tijdstip. Val jij ook binnen die bepaalde groep (wat wordt bepaald uit je persoonsgegevens, zoekhistorie ed) dan zul jij ook die reclames gaan zien.

 • Profielfoto
  wacon

  De recente film ‘The Cirle’ Met oa Tom Hanks en Emma Watson wellicht maar eens gaan zien;-)

 • Profielfoto
  Maarten

  Het is niet dat als je in whatsapp het hebt over een product en dat je daar later een ad over ziet op fd. Zelf heb ik hier geen last van, maar dat komt denk ik doordat toen het nog kon uit heb gezet dat whatsapp mijn data met fb moch delen.

 • Profielfoto
  Joid

  Zo heb ik ook mijn twijfels bij face-id van Apple. Ik ben een apple fan maar face-id gaat me te ver. Een mobiel met gps was stap1, een id online met daarin al je gegevens was stap 2, Siri enzovoort was stap :3 vingerafdrukken was stap 4, face-id is 5… wat wordt 6?

  Er is qua dataverwerking gezien weinig verschil tussen Touch ID en Face ID. Het verzamelen van de data is anders, het verwerken niet.
  In beide gevallen worden er ijkpunten vastgelegd en die worden elke keer opnieuw naast elkaar neergelegd.

  Maar los daarvan; er wordt geen data online opgeslagen of verwerkt. Alles gebeurt op je toestel. Dus waarom gaat het te ver?

  On topic: Facebook is evil.

 • Profielfoto
  IcyDragon68

  Gewoon Facebook dumpen. Heb ik al sinds anderhalf jaar geleden gedaan en ben niet depressief meer!!!

 • Profielfoto
  iMac Lover

  Wat kan ons leven fijn zijn zonder @FaceBook

  Ik heb FB nog niet gemist de afgelopen drie jaar.
  Mijn account lang geleden verwijdert

  Zie onderstaande link hoe je je account kunt verwijderen

  http://www.techpulse.be/tips/210025/verwijder-facebook-account-definitief/

  Gr

 • Profielfoto
  vuurvreter

  @Shmoo

  Kom ik de volgende keer bij jou pizza eten:razz:

 • Profielfoto
  MoNdO GeNeRaToR

  De recente film ‘The Cirle’ Met oa Tom Hanks en Emma Watson wellicht maar eens gaan zien;-)

  Lees het boek. De film is echt waardeloos.

  Mooie TED-talk trouwens: klik.

 • Profielfoto
  DBLCreations

  Wel, dit is toch sinds een paar jaren geweten? Dit is de grootste reden dat ik de fb app niet heb op mijn iPhone!

 • Profielfoto
  iberno

  Heb t ook gehad. Ik verdacht WhatsApp ervan want daarvan stond de microfoon destijds in de instellingen op aan.

 • Profielfoto
  mmww

  Een bedrijf als Facebook vertrouw je toch niet, dit is naïef. Gewoon Facebook geen toegang tot je microfoon geven.

  Ooit komt de dag dat alles uit komt.:evil:

 • Profielfoto
  Eprom

  Op mijn iPhone gebruik ik Facebook alleen in Safari. De app heb ik er lang geleden af gegooid.

 • Profielfoto
  Poezenbeest

  Facebook… Geen last van.

 • Profielfoto
  Pivni Pes

  Ik zou er niet vreemd van opkijken als het echt zo is.
  Wel of niet waar, dit is natuurlijk wel wat ze graag willen, ook bij Google.

 • Profielfoto
  sciletto

  Ik heb bewijs dat het zeker gebeurd. Vanmiddag namelijk toevallig. Zal zo de foto’s even posten

 • Profielfoto
  DBLCreations

  Ik heb bewijs dat het zeker gebeurd. Vanmiddag namelijk toevallig. Zal zo de foto’s even posten

  Ok…

 • Profielfoto
  Jor1

  Ik ben er nu ook zeker van! hoe ze het doen, doen ze het…  hoe hard z. ook ontkent!