Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 30 oktober 2017
Leestijd: 3 minuten

Luistert de Facebook-app gesprekken af?

Toont Facebook weleens advertenties over een onderwerp waar je over aan het praten was? Er zijn talloze iPhone-bezitters die dit ooit meegemaakt hebben. Veel mensen vragen zich af of de Facebook-app op de achtergrond gesprekken afluistert.

Rob Goldman, bij Facebook verantwoordelijk voor ads, ontkent stellig. “We gebruiken de microfoon nooit voor relevante advertenties en zullen dat nooit doen. Ook niet via Instagram”, aldus de Facebook-manager.

Veel anekdotische bewijzen

Ondanks deze ontkenning, staat het internet vol anekdotische bewijzen. Veel mensen zien plotseling advertenties voor een product of onderwerp dat ze met een vriend of bekende besproken hebben. Vaak hadden ze hun iPhone in de kamer liggen of in hun broekzak zitten. Er zijn ook veel gevallen van advertenties die aansluiten op onderwerpen die op radio of tv besproken worden bekend.

Het overkwam mij onlangs ook. Ik heb geen auto, ben niet geïnteresseerd in auto’s of mobiliteit. Bovendien bezoek nooit websites over auto’s en ben ik nooit bij een tankstation te vinden. Toch verscheen er na het kijken van aflevering van Crime Scene Investigation met als onderwerp benzinediefstal gekeken te hebben een advertentie voor een tankstation. Die verscheen alleen die avond en daarna nooit meer. Go figure… ??‍♀️

https://twitter.com/raymonmens/status/916785651173003265

Technisch moeilijk te verklaren

Die anekdotische bewijzen zijn ook het probleem. Dat Facebook mee zou luisteren is technisch moeilijk te verklaren. De app zou namelijk alle spraak die opgevangen wordt om moeten zetten in tekst en deze naar de Facebook-servers uploaden. Het omzetten van spraak naar tekst kan niet doorlopend zonder je iPhone-accu binnen no-time leeg te trekken. Een andere mogelijkheid is het doorlopend uploaden van gesprekken naar Facebook en het in de cloud omzetten naar spraak. Dat zou echter in het datagebruik van de Facebook-app terug te zien moeten zijn en dat is het niet.

Het sociale netwerk van Mark Zuckerberg heeft in het verleden wel ontoelaatbaar gedrag vertoond. Zo bleef de app in 2015 lege data naar de audiobuffer van iOS sturen. Zo kon de app doorlopend actief blijven en eeuwig op de achtergrond verversen. Het accugebruik rees al snel de pan uit en Facebook zei: Oops! Foutje, bedankt.

Klik/tap voor groter.

Een aantal verklaringen

Hoe kan het dan toch dat Facebook-advertenties in lijken te haken op offline gesprekken? De eerste theorie is dat het louter toeval is. Misschien is de advertentie al eerder getoond, maar ging het je pas opvallen nadat je een onderwerp met een bekende hebt besproken. Iets wat geen relevantie heeft, blijft vaak niet hangen, maar door over een onderwerp te praten wordt het relevant voor je. Het hoeft je maar één keer op te vallen. Als iets een kleine kans heeft om te gebeuren, maar er veel kansen zijn om het te laten gebeuren, zal het een keer gebeuren.

Een andere theorie is dat je locatie een rol speelt. Als je met iemand in gesprek bent, ben je ook bij elkaar in de buurt. Als locatietoegang ingeschakeld is, kan de Facebook-app dit detecteren. Mogelijk worden onderwerpen waar je gesprekspartner op gezocht heeft ook als “tijdelijk relevant” voor jou gemarkeerd, omdat je in dezelfde ruimte was. Het sociale netwerk heeft nooit toegelicht of zijn algoritme inderdaad zo werkt.

Tot slot is het goed om te weten dat Facebook ook veel data opkoopt bij bijvoorbeeld retailers. Hoewel er geen voorbeelden zijn van Nederlandse retailers die data aan Facebook verkopen, kan je aankoopgeschiedenis en data van klantenkaarten een rol spelen bij de advertenties die je te zien krijgt.

Klik/tap voor groter.

Bespiedt Mark Zuckerberg je digitaal? Zeker weten. Gebruikt de Facebook-app de microfoon van je iPhone om gesprekken af te luisteren? Waarschijnlijk niet.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Begin je weekend met de beste artikelen van OMT

Een goed weekend begint met de nieuwsbrief van One More Thing

Reageer op artikel:
Luistert de Facebook-app gesprekken af?
Sluiten