Jony Ive: “iPhone X is geen jubileumeditie”

28 reacties

De iPhone bestaat dit jaar tien jaar, dus bracht Apple naast de iPhone 8 ook een speciale iPhone X (spreek uit als: iPhone tien) uit. Simpel, toch? Onjuist, want volgens Apple-ontwerper Jonathan -Jony- Ive is er geen sprake van een jubileumeditie.

In een interview met het Japanse magazine Casa Brutus zegt hij dat er meer dan twee jaar aan de iPhone X is gewerkt. Het is dan ook “perfect toeval” dat de radicaal nieuwe iPhone in 2017 klaar was.

Nieuw hoofdstuk voor de iPhone

De iPhone X vormt volgens Ive een nieuw hoofdstuk in de geschiedenis van de iPhone. “Het toestel is zonder fysieke interactie klaar voor gebruik. Dat maakt het eenvoudiger en tegelijkertijd robuuster”, aldus de Apple-ontwerper. Ive doelt op Face ID, de gezichtsscanner die Touch ID vervangt. De iPhone scant niet alleen het gezicht, maar detecteert ook of de gebruiker zijn aandacht op het toestel richt. Alleen dan wordt de iPhone ontgrendeld.

Jony Ive Tim Cook iPhone X 16x9
Jony Ive en Tim Cook met de iPhone X – Klik/tap voor groter.

Over het ontwerp van de iPhone X zei Ive dat eerdere modellen nog een combinatie van verschillende onderdelen lijken, terwijl de nieuwste iPhone eenheid uitstraalt. Ive zegt dat het jaren heeft geduurd voordat Apple een écht geintegreerd ontwerp kon maken en hij voegt eraan toe dat de volgende generatie al op de tekentafel ligt.

De iPhone X is vanaf 27 oktober te bestellen en wordt op 3 november geleverd. Dan kun je de radicaal nieuwe iPhone met randloos OLED-scherm ook bij een Apple Store of Apple (Premium) Reseller bewonderen. Voor al dat moois betaal je wel de hoofdprijs, want een iPhone X met 5,8-inch display en 64GB opslag kost € 1159.

Reacties

28 reacties
 • Profielfoto
  Vilscon

  Goh echt waar? Roep het al maanden. Het is gewoon de volgende iPhone en Apple maakt er niks meer en niks minder van dan een concurrerend topstuk.

  Maar fijn dat het nu officieel is.:)

 • Profielfoto
  bartvdv

  En waar is nummer 9 dan ? Zou Apple al ergens een bui voelen hangen ?

 • Profielfoto
  wensink

  Ik vind het ontwerp van de iPhone X zeker nog niet af en ik ben blij dat het volgende ontwerp van de iPhone al op de tekentafel ligt. Die hap uit het scherm gaat weg, mag ik aannemen? Wat een gedrocht is dat zeg.

  “Over het ontwerp van de iPhone X zei Ive dat eerdere modellen nog op een combinatie van verschillende onderdelen, terwijl de nieuwste iPhone eenheid uitstraalt.”
  Hou toch op zeg. Alles wijst erop dat deze iPhone niet de bedoeling was, maar dat het wel in 2017 moest omdat het 10 jaar naar de eerste iPhone was, en dan staat iedereen natuurlijk te springen om een grote vernieuwing. Apple wilde gewoon aan die vraag kunnen voldoen, zo simpel is het. Dat is echt geen toeval.

 • Profielfoto
  Shmoo

  Leuke jasje, Jony! Zou mij alleen veel te groot zijn.

 • Profielfoto
  koen

  En waar is nummer 9 dan ?

  Seven eight nine :lol:

 • Profielfoto
  Maikelw

  Waarom dan de 8? En is dat niet 7s. Verwarrend die benaming, maarja.. daar doen ze ’t om natuurlijk, zodat we het er weer over hebben:)

 • Profielfoto
  Di May

  Ik vind het ontwerp van de iPhone X zeker nog niet af …

  Een toestel dat 100 % ‘af’ is … heeft geen opvolgers meer.

  :grin:

 • Profielfoto
  Arjan E.

  En waar is nummer 9 dan ? Zou Apple al ergens een bui voelen hangen ?

  Jep, de Duitsers zouden er massaal nee tegen zeggen?

  9/x/pro/ten als het beestje maar een naam heeft toch?

  Afwijken van een serienaam is niet vreemd hoor, na de iPad en iPad 2 verwachtte iedereen de iPad 3, maar het werdt third generation.

 • Profielfoto
  Shmoo

  Ik vind het ontwerp van de iPhone X zeker nog niet af en ik ben blij dat het volgende ontwerp van de iPhone al op de tekentafel ligt

  .
  Hoe uit zich dat, deze blijdschap. Kun je daar misschien eens iets meer over vertellen?

  Zit je dan te glimlachen achter je computer, doe je een huppeltje op straat of … ?

 • Profielfoto
  steveb

  Speeek dan uit als X. En niet 10
  Aan zouden we het misscu

 • Profielfoto
  Nick Seamore

  wensink 1 uur geleden
  Ik vind het ontwerp van de iPhone X zeker nog niet af en ik ben blij dat het volgende ontwerp van de iPhone al op de tekentafel ligt. Die hap uit het scherm gaat weg, mag ik aannemen? Wat een gedrocht is dat zeg.

  “Over het ontwerp van de iPhone X zei Ive dat eerdere modellen nog op een combinatie van verschillende onderdelen, terwijl de nieuwste iPhone eenheid uitstraalt.”
  Hou toch op zeg. Alles wijst erop dat deze iPhone niet de bedoeling was, maar dat het wel in 2017 moest omdat het 10 jaar naar de eerste iPhone was, en dan staat iedereen natuurlijk te springen om een grote vernieuwing. Apple wilde gewoon aan die vraag kunnen voldoen, zo simpel is het. Dat is echt geen toeval.

  Gelukkig dat we jou hebben die alles weet!

 • Profielfoto
  Sannetju

  @Wensink
  Om dit toestel een gedrocht te noemen is wel
  erg overdreven, u bent vast een gelukkige Android
  fan….:lol: #proest**
  Ik kan bijna niet wachten op de iPhone X
  Wat een super mooi toestel is het:heart:
  De iPhone X zal een super succes gaan worden eigelijk
  is hij dat al;-)

 • Profielfoto
  polansky

  OMG – Kan die meneer Ive niet een keer afscheid nemen bij Apple.

  Zijn ontwerpen zijn ondertussen zo dood als een pier.
  Er zit nauwelijks nog vernieuwing in het design en je vraagt je ondertussen eigenlijk wel een beetje af wat die man in werkelijkheid zit te doen.

  Volgens mij heeft hij al jaren geen tekentafel meer gezien.

 • Profielfoto
  Ziegler

  Knap staaltje puberale overmoed Polansky.

 • Profielfoto
  DBLCreations

  Nice! Ik vind de iPhone X wel een mooi toestel. Die hap zal wennen zijn. Maar ik ben er zeker van dat dit de toekomst is, zonder hap dan in de volgende toestellen natuurlijk. Maar ze moeten ergens starten. Kijk, Samsung kon het niet voor elkaar krijgen om de fingerprint scanner onder het glas te krijgen en Apple is het duidelijk ook niet gelukt. Mensen klagen om die “Hap” uit het scherm maar de camera en sensors moeten natuurlijk ergens komen. En bedenk je dan eens dat als ze de fingerprint scanner niet onder het glas krijgen, hoe zouden ze in godsnaam dan die camera en sensors wel onder het glas krijgen (op tijd en werkend)?

  Nee, voor mij is de iPhone X de opvolger. De iPhone 8 is op zich wel mooi (zeker dat nieuwe goudkleurtje vindt ik erg mooi), ze hebben het design van de iPhone 6 gewoon volledig uitgewerkt en daarmee zijn ze nu klaar. De iPhone 8 is overigens een fantastische upgrade (zeker als je een 6 of SE hebt), betere camera, beter scherm, betere batterij, betere processor en dus snellere telefoon, draadloos laden, alles aan die iPhone 8 schreeuwt gewoon dat het een super telefoon is. Dat is ook te zien in alle reviews en benchmarks. Wel, natuurlijk zijn er altijd sceptische mensen die zeggen: ja, maar het is wel hetzelfde design als 4j geleden, en dat ga ik ook niet tegenspreken. Maar TECHNISCH gezien is de iPhone 8 echt een hoogstandje en de beste telefoon op de markt. (Als je van het Apple eco-systeem houd en een snelle telefoon wilt). Natuurlijk heb je bij Android “customization”, terwijl ik het meer heb voor Optimization:-)

  Overigens ligt het volgende model altijd klaar op de tekentafel. Meestal zelfs meer dan één model…

 • Profielfoto
  DBLCreations

  @Wensink
  Om dit toestel een gedrocht te noemen is wel
  erg overdreven, u bent vast een gelukkige Android
  fan….:lol: #proest**
  Ik kan bijna niet wachten op de iPhone X
  Wat een super mooi toestel is het:heart:
  De iPhone X zal een super succes gaan worden eigelijk
  is hij dat al;-)

  Inderdaad…

 • Profielfoto
  wensink

  Sannetju 44 minuten geleden
  @Wensink
  Om dit toestel een gedrocht te noemen is wel
  erg overdreven, u bent vast een gelukkige Android
  fan….:lol: #proest**
  Ik kan bijna niet wachten op de iPhone X
  Wat een super mooi toestel is het:heart:
  De iPhone X zal een super succes gaan worden eigelijk
  is hij dat al;-)

  Nee, ik ben een Apple fan.
  Ik vind het alleen niet een goed doordacht ontwerp, en dat ben ik niet gewend van Apple.
  Ik snap dat die sensoren voor Face-ID erin moeten, maar een hap uit het scherm? Nee, dat is niet de oplossing. Het is een compromis om meerdere redenen.
  Een video kijken op de iPhone X in landscape is verschrikkelijk, je hebt altijd een hap uit je beeld en bij veel games hetzelfde verhaal.
  Natuurlijk kun je filmpjes verkleinen, maar opnieuw: een compromis. Had dan het scherm iets korter gemaakt en de sensoren verder naar boven.
  Dankzij die hap is er ook niet meer genoeg ruimte voor de icoontjes voor bijvoorbeeld de wekker, de rotatielock of de “niet gestoord worden” functie.
  Dan de afgeronde hoekjes. Heel erg Apple natuurlijk en mooi is het op het eerste gezicht ook zeker, maar als ik naar de ontwerpen van Apple’s eigen apps voor de iPhone X kijk, kan ik niet anders concluderen dan dat het heel ongemakkelijk is met knopjes. Die worden dan gewoon enkele tientallen pixels omhoog geschoven waardoor er veel ruimte onbenut blijft.
  Dan nog de homeknop vervangende gesture:
  Ik zie mijn moeder al door haar twitter scrollen en boem, ze is op het homescreen. App gecrasht? Nee ze heeft per ongeluk de homeknop gesture gedaan tijdens het scrollen.
  Ik hoop wel dat ze zo’n soort ontwerp blijven houden, maar alleen als die hap weggaat. De ronde hoekjes kan ik nog wel mee leven eventueel.
  Zoals Steve zei: “Design is not what it looks like, it’s how it works.”
  Ik zal sowieso niet snel een android kopen, maar dat betekent niet dat ik hier geen mening over heb.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Apple is niet van de jubilea. Dat zeg ik al ruim een jaar. Het jubileum van de iPhone was in januari van dit jaar. Als het daarmee te maken had, hadden ze ‘m toen wel uitgebracht. Apple heeft één keer in z’n hele bestaan een speciaal jubileum apparaat uitgebracht: de 20th Anniversary Mac, in 1996. De eerste computer met de computer in het scherm. Met speakers van Bose en design van B & O.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Hoe weet je dat je bij het kijken van een video in landscape een hap uit je scherm hebt? Volgens mij is dat helemaal niét zo, dan worden de inspringende stukjes opgevuld met zwart, volgens mij, waardoor het beeld precies rechthoekig is.

 • Profielfoto
  KR1275

  Moet die Ive niet met pensioen?
  Het is nu echt tijd van nieuw talent bij Apple. Als Ive betaald wordt voor die paar modellen in al die jaren, dan is hij vast slapend rijk geworden.

 • Profielfoto
  Mcegbert

  Ik ben benieuwd of de iPhone X ook werkt bij iemand die geen fysieke ogen heeft. Ik ben er zo een. Binnenkort toch eens testen. Mocht het werken, wie weet, uit pure lol, zou ik hem dan zomaar eens kunnen kopen.

 • Profielfoto
  DBLCreations

  Dan nog de homeknop vervangende gesture:
  Ik zie mijn moeder al door haar twitter scrollen en boem, ze is op het homescreen. App gecrasht? Nee ze heeft per ongeluk de homeknop gesture gedaan tijdens het scrollen

  Juist… Dus mensen willen een telefoon met enkel scherm (zonder bezels), maar wel nog een knop om naar het homemenu te gaan…? Sorry maar deze mop vat ik niet.

  Als je enkel een stuk glas in je handen wilt moet je van die fysieke knoppen vanaf, en ja, je zal even een paar dingen moeten aanleren. Niet veel overigens. Een swipe omhoog kom je ALTIJD terecht op het homescreen. Een swipe omhoog en een halve sec. vasthouden brengt je in multitask (verschillende vensters). Meer is er eigenlijk niet aan en ik snap ook niet wat er moeilijk aan is. Je moet op de één of andere manier interactie hebben met dat stuk glas in je handen hé. Dat besef je toch?

  Naar mijn gevoel zullen toekomstige iPhones zelf nog minder knoppen hebben, want Apple zal volledig op draadloos overgaan. Draadloos laden, draadloos muziek luisteren,… Dus begin alvast te wennen. Of je kan natuurlijk nog altijd naar dat andere kamp, je weet wel, Android.

 • Profielfoto
  KR1275

  Knoppen kunnen toch ook in beeld worden verwerkt? Mijn Sony tablet heeft dat ook.

  Net als bijvoorbeeld in Safari, daar komt de navigatiebalk tevoorschijn na scrollen.

  Ik denk dat de X niet bestemd is voor wat oudere gebruikers…. te veel bijzondere handelingen voor dagelijks gebruik.

 • Profielfoto
  donut

  Die hap eruit is idd een zwak punt…
  als het menu erachter zit heb je een probleem.
  Blijkbaar wilde ze zo graag een randloos toestel maken dat ze voor deze ‘oplossing’ hebben gekozen.

  Maar het grootste probleem is toch de kwetsbaarheid.

  …en tegelijkertijd robuuster

  We gaan het zien!
  Een dure reparatie ligt in het vooruitschiet als het toestel kapot is…
  Ik voorspel veel mensen te zien lopen met een gebroken X-voorruit.

 • Profielfoto
  wensink

  @DBLCreations

  Juist… Dus mensen willen een telefoon met enkel scherm (zonder bezels), maar wel nog een knop om naar het homemenu te gaan…? Sorry maar deze mop vat ik niet.

  Ik bedoel niet dat er geen gesture moet zijn, ik bedoel dat het een andere moet zijn die net iets minder lijkt op dagelijks gebruik bij elke willekeuringe app waarin je kan scrollen (misschien iets dat 3D touch gebruikt?)

  Naar mijn gevoel zullen toekomstige iPhones zelf nog minder knoppen hebben, want Apple zal volledig op draadloos overgaan. Draadloos laden, draadloos muziek luisteren,… Dus begin alvast te wennen. Of je kan natuurlijk nog altijd naar dat andere kamp, je weet wel, Android.

  Dat denk ik ook wel en dat is ook zeker de toekomst, alleen moet er dan goed worden nagedacht over hoe deze worden vervangen met de software. Dat is naar mijn mening nog niet goed genoeg gelukt met de homeknop.

  Ik denk dat de X niet bestemd is voor wat oudere gebruikers…. te veel bijzondere handelingen voor dagelijks gebruik.

  Dat weet ik wel zeker. Jammer, want dat was de kracht van Apple onder leiding van Steve Jobs. Ik hoefde mijn opa nagenoeg niks uit te leggen over hoe zijn eerste iPad (2) werkte. Het was zo ontzettend intuïtief. Die heerlijke eenvoud is helaas weinig van terug te vinden in het huidige Apple.

 • Profielfoto
  DBLCreations

  @DBLCreations

  Juist… Dus mensen willen een telefoon met enkel scherm (zonder bezels), maar wel nog een knop om naar het homemenu te gaan…? Sorry maar deze mop vat ik niet.

  Ik bedoel niet dat er geen gesture moet zijn, ik bedoel dat het een andere moet zijn die net iets minder lijkt op dagelijks gebruik bij elke willekeuringe app waarin je kan scrollen (misschien iets dat 3D touch gebruikt?)

  Naar mijn gevoel zullen toekomstige iPhones zelf nog minder knoppen hebben, want Apple zal volledig op draadloos overgaan. Draadloos laden, draadloos muziek luisteren,… Dus begin alvast te wennen. Of je kan natuurlijk nog altijd naar dat andere kamp, je weet wel, Android.

  Dat denk ik ook wel en dat is ook zeker de toekomst, alleen moet er dan goed worden nagedacht over hoe deze worden vervangen met de software. Dat is naar mijn mening nog niet goed genoeg gelukt met de homeknop.

  Ik denk dat de X niet bestemd is voor wat oudere gebruikers…. te veel bijzondere handelingen voor dagelijks gebruik.

  Dat weet ik wel zeker. Jammer, want dat was de kracht van Apple onder leiding van Steve Jobs. Ik hoefde mijn opa nagenoeg niks uit te leggen over hoe zijn eerste iPad (2) werkte. Het was zo ontzettend intuïtief. Die heerlijke eenvoud is helaas weinig van terug te vinden in het huidige Apple.

  Ik ben het daar op zich allemaal wel mee eens maar komaan. Er wordt toch heel veel gezegd dat soms op niets slaagt, dingen waar we wel over komen. Ok, dat omhoog swipen is een gesture dat op het scrollen lijkt, en het lijkt mij niet meer dan logisch dat ook ik soms per ongeluk op het homescreen terecht zal komen. Maar dan nog is zo een nieuwe interactie niet op één twee drie van toepassing hé, ze zullen daaruit moeten leren en feedback van ons (de klanten die het gebruiken), daar zullen ze vooral mee moeten werken, ale, dat is wat ik denk natuurlijk hé. Ja, voor ouderen zal het misschien weer net die stap zijn om te leren, aan de andere kant is het verschil tussen een simpele swipe of die homebutton nu echt zo vreselijk drastisch? Voor touch id wel hé, begrijp me niet verkeerd. Maar kwestie van interactie met iOS? Kweet het niet.

  @KR1275:

  Jazeker,ok, je kan virtuele knoppen zetten, vindt je dat mooi? Ik niet, en het neem ook nog eens onnodige ruimte in beslag. Ik denk dat de Samsung phones dat ook zo opgelost hebben? Dat kan natuurlijk wel maar is niet de richting die Apple wil uitgaan. Ik vind dat op dat gebied Apple nog altijd laat zien dat het innoveert, jawel, dat is wat ik er van denk. Mijn persoonlijke mening en ik snap heel goed dat andere mensen dit weglachen ook, mij niet gelaten, zoals ik zei, dit wordt de nieuwe manier van interactie met je smartphone in de toekomst, want we moeten het op één of andere manier doen als je alleen een scherm hebt. En je hebt er zoals Samsung die zullen virtuele knoppen of pijltjes gebruiken of wat dan ook, en Apple zal dan met gestures werken. Volgens mij hebben ze beide sterke punten. Ik ben liever nu meteen mee met de gesture trein. Ik ben er zeker van dat de iPads ook deze trein zullen volgen. Zij het nog niet meteen, maar het zou me niet verbazen mocht er volgend jaar in de nieuwe iPads ook geen homeknop meer zitten. Maar het is allemaal maar speculatie natuurlijk.

  Uiteindelijk kan je hieruit concluderen dat Apple ook de enige is die echt het volledige scherm benut, zonder virtuele knoppen maar met een andere oplossing, die ik helemaal niet zo moeilijk vind om aan te leren. Maar wederom, is een persoonlijke mening en ik snap dat niet iedereen gelijk mee/blij is met deze nogal drastische stap. Geef het wat tijd?

 • Profielfoto
  Shmoo

  En zijn jullie er al over uit wie ontslagen moet worden en wie mag blijven?

 • Profielfoto
  DBLCreations

  En zijn jullie er al over uit wie ontslagen moet worden en wie mag blijven?

  Ik wil jou aan het hoofd, maarja…