Raymon Mens
Raymon Mens Geruchten 25 oktober 2017
Leestijd: 2 minuten

iPhone X: ‘Face ID krijgt downgrade om productie te versnellen’

Er gaan al weken geruchten over de moeizame productie van de iPhone X. Apple zou tegen problemen aanlopen bij het produceren van een onderdeel voor gezichtsscanner Face ID. De oplossing? De nauwkeurigheid iets verlagen.

Volgens bronnen van Bloomberg heeft Apple de gezichtsscanner een kleine downgrade gegeven om de productie te verhogen. Het gaat om de rasterprojector die iets meer afwijking dan gepland mag hebben.

Wat fout ging

De iPhone X is voorzien van een TrueDepth-camera­ die voor onder andere Face ID wordt gebruikt. De camera bestaat uit drie onderdelen: een infrarood-sensor, een belichtingsmodule en een rasterprojector. Die rasterprojector is een laser die 30.000 onzichtbare punten op een gezicht projecteert om het profiel te herkennen. De projector bestaat uit een verticale laser (VCSEL) met een klein lensje.

Volgens Bloomberg zijn die onderdelen ontzettend kwetsbaar en moeten ze ook nog eens heel precies geplaatst worden. Een afwijking ter grootte van een haar zou al zorgen dat het systeem niet goed werkt. Aanvankelijk was daarom slechts 20 procent van de geproduceerde projectors bruikbaar. Daar kwam nog eens bij dat een van de drie leveranciers afhaakte.

Door 30.000 onzichtbare punten te projecteren, wordt een unieke scan van je gezicht gemaakt – Klik/tap voor groter.

Kleine downgrade als oplossing

Om de productie te versnellen zou Apple de toegestane afwijking iets vergroot hebben. Hoeveel is niet bekend, maar volgens bronnen binnen de productieketen is het een zeer kleine downgrade. Daardoor is 50 procent van de geproduceerde lasers bruikbaar. Tijdens de presentatie van de iPhone X zei Apple dat de kans op een onbevoegde ontgrendeling met Face ID een op een miljoen is. Met Touch ID zou dit een op vijftigduizend zijn. Volgens Bloomberg is Face ID ook met kleine downgrade nog steeds veiliger.

De werking van Face ID schematisch uitgelegd – Klik/tap voor groter.

Tekort pas in 2018 opgelost

Hoewel de productie nu sneller verloopt, zijn nog steeds forse tekorten te verwachten. De verkoop van de iPhone X start op 3 november, maar Apple heeft dan naar verluidt maximaal 3 miljoen stuks beschikbaar. Dit jaar zouden er nog 25 tot 30 miljoen exemplaren geproduceerd worden, terwijl Apple aanvankelijk op 40 tot 50 miljoen stuks had gerekend. Dat wordt dringen tijdens de pre-orders die aanstaande vrijdag (27 oktober) starten. Of op 3 november vroeg voor de Apple Store staan.

UPDATE 20:30 uur → Apple ontkent dit gerucht.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
iPhone X: ‘Face ID krijgt downgrade om productie te versnellen’
Sluiten