Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 30 oktober 2017
Leestijd: 3 minuten

iPhone X: eerste positieve review is een feit

De eerste iPhone X review is gepubliceerd. Steven Levy van Wired mocht de radicaal nieuwe iPhone als enige journalist een week uitproberen. Een veilige keuze, want hij was in 2007 ook een van de eerste journalisten die de iPhone mocht reviewen.

Andere Amerikaanse journalisten komen waarschijnlijk later deze week met reviews. Ondertussen is de eerste review van de iPhone X over het algemeen zeer positief, maar het toestel vereist wel gewenning.

TrueDepth Camera en Face ID

De iPhone X is de eerste grote vernieuwing sinds de iPhone 6. Het ontwerp is flink gewijzigd en dat is niet onopgemerkt gebleven. Wanneer collega’s of voorbijgangers vroegen wat nu zo cool aan de iPhone X is, liet Levy de Animoji zien. Het klinkt belachelijk, maar is de beste manier om de grootste nieuwigheid van deze iPhone te introduceren: de TrueDepth Camera.

Klik/tap voor groter.

Deze camera die je gezicht in 3D scant maakt namelijk Face ID mogelijk. Dat is een van de grootste veranderingen naast het verdwijnen van de home-knop. Werkt het goed? Levy is positief, maar niet helemaal overtuigd. De reviewer merkt op dat zijn iPhone meermaals vergrendeld bleef toen hij ‘m wilde gebruiken en zijn gezicht prominent in beeld was. Dit gebeurde vaak omdat hij niet echt naar de telefoon keek. Apple heeft een mechanisme ingebouwd dat aandachtsdetectie heet en je ogen moeten op het scherm gericht zijn om de telefoon te ontgrendelen. Een groot slot op het scherm geeft aan of het ontgrendelen geslaagd is. “Je went er snel aan”, concludeert de journalist.

Levy merkt verder op dat iOS 11 enigszins inconsistent gedrag vertoont. Soms moet je het scherm omhoog vegen om te ontgrendelen, maar soms gaat dat ook automatisch. Wat positief opviel is dat de inhoud van notificaties standaard verborgen wordt en pas zichtbaar is als je naar het scherm kijkt.

Klik/tap voor groter.

Geen home-knop = nieuwe gewoontes aanleren

De iPhone X beschikt niet langer over een home-knop en de telefoon is een en al scherm. De nieuwe iPhone heeft een 5,8-inch scherm maar is toch kleiner dan de iPhone 8 Plus. De enige onderbreking in het egde-to-edge scherm is de zwarte uitsparing voor de camera en sensoren aan de bovenkant. Het is volgens Levy een “kleine afleiding die al snel vergeet”. Het grote scherm in een handzame telefoon viel in de smaak, maar komt wel met een prijs. Je moet een boel nieuwe gebaren leren en het valt volgens Levy niet mee na tien jaar iPhone-gebruik.

Om terug te keren naar het startscherm, moet je gewoon naar boven vegen in plaats van op een home-knop te drukken. Dat was redelijk snel te leren, maar de reporter had meer moeite met openen van de app-switcher (half naar boven vegen) en het hard afsluiten van een app (niet meer naar boven vegen, maar het icoon ingedrukt houden). Levy verwacht dat we deze nieuwe gewoontes snel zullen leren, maar vond het wel irritant dat zijn iPad nog op de ‘oude manier’ werkt. De journalist betrapte zichzelf regelmatig op het naar boven vegen om een app af te sluiten, terwijl de iPad nog een home-knop heeft.

Dit gebaar vormt een uitdaging – Klik/tap voor groter.

Hoge verwachtingen

Over de accuduur had de eerste reviewer niets te klagen. Hij had geen tijd voor een uitgebreide test, maar kwam net als met zijn iPhone 7 de dag makkelijk door. De vraag is of de accuduur van de iPhone X even goed is als die van een iPhone 7/8 Plus wordt niet beantwoord. Over de kwaliteit van de camera wordt ook weinig gezegd, maar Levy was wel onder de indruk van Augmented Reality-apps op iPhone X. De journalist beschrijft dat het ontbreken van schermranden zorgt voor een haast transparant venster voor AR-apps. Hij heeft hoge verwachtingen van AR op de iPhone X.

Deze week worden nog veel meer reviews verwacht, maar de iPhone X heeft zijn eerste positieve beoordeling in ieder geval binnen. Naast de geschreven review heeft ook een aantal YouTubers nieuwe hands-on-video’s op uitnodiging van Apple gemaakt. (Bron: Wired)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Begin je weekend met de beste artikelen van OMT

Een goed weekend begint met de nieuwsbrief van One More Thing

Reageer op artikel:
iPhone X: eerste positieve review is een feit
Sluiten