Bug: iOS 11 schakelt nummerherkenning onverwacht uit

35 reacties

Worden je oproepen de laatste tijd een stuk minder vaak beantwoord? De kans is aanwezig dat je getroffen bent door een vervelende bug in iOS 11 die nummerherkenning onverwacht uitschakelt. Daardoor bel je anoniem.

Het probleem blijkt al langer te spelen en komt bij klanten van verschillende providers voor. Op ons forum meldt een aantal lezers met Vodafone en Telenet Mobile door deze bug getroffen te zijn.

Bug in iOS 11.0.2 en iOS 11.1

Blijkbaar was de fout al in de publieke beta van iOS 11 aanwezig, maar nooit opgelost. Het probleem doet zich ook in de eerste betaversie van iOS 11.1 voor. De nieuwe iOS-versie lijkt de instelling voor nummerherkenning soms volledig te negeren. Niet alleen Nederlandse iPhone-bezitters hebben hier last van, want op het Duitse forum van T-Mobile zijn ook veel klachten te lezen. Een medewerker geeft aan dat Apple het met een software-update moet oplossen. Hoeveel gebruikers getroffen zijn is niet bekend.

ios 11 nummerherkenning 001
Klik/tap voor groter.

Zeer tijdelijke oplossing

Nummerherkenning kan op een iPhone ingesteld worden via Instellingen → Telefoon → Nummerherkenning. Dit even uit en aan zetten lijkt het probleem te verhelpen, maar slechts voor een zeer korte tijd. Een OMT-lezer laat in het forumtopic weten dat het probleem iedere dag opnieuw opduikt.

Wij zijn benieuwd hoe wijdverspreid deze bug is. Ben jij getroffen? Laat het in een reactie op dit artikel weten, of mail ons je bevindingen op [email protected] Laat bij je reactie ieder geval weten welke iPhone, provider en iOS-versie je hebt.

Reacties

35 reacties
 • Profielfoto
  Maywood

  Mijn nummerherkenning staat uit op mijn Iphone.
  Heb naar mijn vaste telefoon gebeld.
  Het nummer kwam wel in beeld!

 • Profielfoto
  Raymon Mens

  Ah. Dan was ik niet de enige. Dit had ik dus ook met iOS 11.1 beta 1. Het stond in instellingen uit, maar mijn nummer kwam gewoon door.

 • Profielfoto
  Pivni Pes

  Lekker dan, dan maar even een tijdje geen klanten meer bellen met mijn telefoon.
  Als ze eenmaal je nummer hebben, dan blijven ze bellen, ook avond en weekend.

 • Profielfoto
  Athens56

  Beta software is helaas niet representatief! Maar goed dat je het wel constateerde ??

 • Profielfoto
  m4v3r1ck

  Wat doen al die beta-testers dan in godsnaam? Nieuwe emoji bashen… ?

 • Profielfoto
  Pete.Z

  Ik neem aan dat je nog gewoon anoniem kan bellen met #31# handmatig ingeven voor het nummer wat je belt?
  Want inderdaad, klanten bellen rustig midden in de nacht terug anders.

 • Profielfoto
  Pjotr NL

  @Pete.Z: daar heeft iOS een niet storen functie voor. ??

 • Profielfoto
  Xcode

  Heb op dit moment juist last van het feit dat “random” 06-nummers mij bellen, maar bij opnemen blijken dat gewoon contactpersonen te zijn.

 • Profielfoto
  EEDEEJEE

  Hier hetzelfde probleem. Dacht eerst dat het aan Telenet lag. Heel vervelend want heel wat mensen nemen gewoon niet meer op als er anoniem wordt gebeld.
  En ja m4v3r1ck ook ik vraag mij af wat al die “testers” uitspoken.

 • Profielfoto
  vincej

  Bugs, bugs en nog eens bugs. Het lijken er elke keer meer te worden.

 • Profielfoto
  Robert848

  Laten we eerlijk zijn; iOS 11 zit vól met bugs. Het Berichtencentrum dat soms hapert, het geregeld verdwijnen van de datum- en tijdaanduiding wanneer de iPhone op stand-by staat, schokkerige animaties, trage reactietijden bij het aanraken van een app-icoon, de optie ‘Live photo’ die standaard geactiveerd wordt bij het openen van de camera-app (óók als dit bij de instellingen op ‘uitgeschakeld’ staat) is slechts een greep uit de ‘doos van Pandora’ die door iOS 11 geopend lijkt te zijn.

 • Profielfoto
  Jorik

  Ik heb net een paar keer gebeld en zie mijn nummerherkenning wel gewoon verschijnen in m’n vaste lijn. Ik zit bij T-Mobile.

 • Profielfoto
  DBLCreations

  @Pete.Z: daar heeft iOS een niet storen functie voor. ??

  Als het werkt hé, want er kan zich een bug voordoen dat iOS het gewoon negeert lol :/

  Voor zover ik weet heb ik er geen last van. Niemand van mijn contacten heeft mij hier iets over gezegd, dus het zit denk ik goed:P

  Ben het ook eens met Robert848, Zoveel vervelende dingen en dat niet alleen in iOS maar High Sierra lijkt toch ook problemen te geven… We zijn blijkbaar van een super eco-systeem naar een windows vista achtige toestand aan het gaan. Hopelijk gaat Apple zich eens echt concentreren hierop…

 • Profielfoto
  Shmoo

  Dus ik kan nu weer mijn ex-vriendinnetjes stalken zonder dat ze weten dat ik het ben.. ?

 • Profielfoto
  Wimusia

  Dat noemt Apple een update! Ben weer snel teruggegaan naar 10.3.3, op iPhone SE als wel iPad Air 2.

  Het is een achteruitgang!

 • Profielfoto
  seek

  Met een app als NumberBay kun je je Caller ID of niet tonen, per contact kiezen.

 • Profielfoto
  Reinier666

  Zakelijk gezien een listige bug, klanten nemen gewoon niet op soms met onbekend nummer. Hopen dat het snel wordt opgelost.

 • Profielfoto
  EEDEEJEE

  Nog een fout: mijn AirPod viel onverwacht uit – kan altijd gebeuren – maar voordien kon ik simpelweg via “omhoog wrijven” mijn AirPod(s) terugvinden om terug te verbinden; nu vind ik die mogelijkheid niet meer en moet de AirPod terug uit mijn oor halen, in de case stoppen en terug in mijn oor om te koppelen. Niet logisch.

 • Profielfoto
  razend

  de optie ‘Live photo’ die standaard geactiveerd wordt bij het openen van de camera-app (óók als dit bij de instellingen op ‘uitgeschakeld’ staat)

  Ik denk dat dit geen bug is maar een verkeerde interpretatie van uitleg van Apple in het instellingenmenu van de Camera. Daar staat letterlijk: “Bewaar de Live Photo-instelling, in plaats van Live Photo altijd in te schakelen.” Als je deze instelling dus uit zet (schuifje naar links) wordt Live Photo altijd ingeschakeld. Zet je hem daarentegen aan (schuifje naar rechts, groene achtergrond) dan onthoudt de camera de laatste instelling. Ik moest ook even 3 keer lezen voor ik de ietwat cryptische redenatie door had.

 • Profielfoto
  pruus

  @Shmoo,
  En zij jou…..

 • Profielfoto
  vulliw

  Sinds iOS11 gebeurt het steeds dat wanneer ik een WiFi (huis, werk) verlaat, de 4G geen verbinding heeft. Moet dan eerst vliegtuigmodus aan/uit zetten, dan werkt het weer… Iemand anders ook dit probleem?

 • Profielfoto
  marcelnijman

  Graag 1 jaar ontwikkelen, 1 jaar testen, en *dan* pas uitrollen.

  Ben zo blij dat Apple geen vliegtuigen maakt…

 • Profielfoto
  Facundo

  Ben zo blij dat Apple geen vliegtuigen maakt…

  ???Inderdaad, je moet er niet aan denken.

 • Profielfoto
  Arjan E.

  Graag 1 jaar ontwikkelen, 1 jaar testen, en *dan* pas uitrollen.

  Ben zo blij dat Apple geen vliegtuigen maakt…

  Precies Marcel heb dit in een eerder topic ook al eens aangegeven.

  Maar dan wel testen over de gehele productlijn?

 • Profielfoto
  jordy31

  Moet eerlijk bekennen dat me vrouwke en ik allebei IOS 11 op onze telefoon hadden gezet. Maar na 2 dagen zijn we gelukkig terug kunnen gaan naar IOS 10.3.3
  Het gaat om een iPhone 6s en een iPhone SE
  Beidde telefoons eerst over de AIR geüpdate, dit was geen goed plan vanwege een 50% batterij verlies. Een koude reset via DFU mode en iTunes wilde ook niet helpen, het probleem zit in de oneindige algebra wat Apple in IOS 11 doorgevoerd heeft, het tracken van je GPS locatie zonder dat je er ook maar enig idee van hebt. Het doorsturen van persoonlijke voorkeuren doorsturen, het verbeteren van de software, het doorsturen van verkeersinformatie enz enz enz. Neem daar bij dat een batterij een bepaalde capaciteit heeft, dit in het nadeel van alle standaarden die Apple graag ziet die je gebruikt. Waaronder Siri aan, wifi aan, mobiel netwerk aan, stappenteller aan, locatievoorzieningen aan, iCloud aan, bibliotheek foto’s aan, iMessage aan, berichtgeving aan, ververs op achtergrond aan, en dan vergeet ik waarschijnlijk nog zoveel. Onder de motorkap van IOS zoekt het systeem ook standaard naar achtergrondprocessen. Dat weten we nog van de goede oude tijd dat jailbraiken leuk was. Zoveel Beta versies en ze Beta’en er maar nog lekker mee door met IOS 11, is niet netjes van Apple, zeker niet als je weet dat ze zoveel standaarden veranderd hebben aan IOS. Er was een plan en het uitwerken ervan is de uitkomst, dat is IOS 11. Tuurlijk je kan deze opties allemaal uitzetten, maar een doorsnede gebruiker is soms blij dat ie een appie kan downloaden. Als ik eerlijk ben vind ik IOS 11 alleen interessant vanwege het nieuwe Mision Control Center, AppleTV afstandsbediening, maar mij god ik heb een remote voor dat kastje. Nee, IOS 11 nog niet voor mij…… me meisje was ook blij met `iOS 10 terug, ze vond het maar spuug lelijk het nieuwe rekenmachine.

 • Profielfoto
  Robert848

  @ razend
  Je hebt gelijk, dank voor je scherpe blik. Ik vind dat het door Apple vrij onduidelijk/omslachtig omschreven staat, maar het blijkt dus inderdaad geen bug te zijn.

 • Profielfoto
  bmeerdink

  Misschien is het een idee om ná het mopperen ook nog dingetjes met iOS aan Apple te melden? https://www.apple.com/feedback/

  Ik heb zelf eigenlijk weinig problemen gezien op mijn SE en Air2, maar ik houd het dan ook simpel (meest wifi).

  @jordy31: is low power mode misschien iets voor je? https://www.howtogeek.com/229224/how-to-use-low-power-mode-on-an-iphone-and-what-exactly-it-does/

  En, iOS updaten via wifi is geen punt, maar wel altijd aan de oplader natuurlijk.

  Verder, onder ‘Privacy | Locatievoorzieningen’ kun je tot in detail instellen voor welk doel je locatie gebruikt mag worden (if any).

 • Profielfoto
  JLnl

  Als ik dit zo lees dan lijkt het wel alsof er helemaal geen tevreden iOS 11/ High Sierra gebruikers meer zijn. Ik heb beiden wel sinds dag 1 geïnstalleerd en kan niets anders zeggen dan dat het allemaal vlekkeloos draait.

  Een nieuw design is altijd wennen en de nieuwe layout van de rekenmachine zal niet iedereens voorkeur genieten maar ik denk dat het wel de juiste design language is. Als ik het tenminste met Android vergelijk vind ik dat zelf persoonlijk niet te genieten.

  Enne, Pivni Pes: Ja vervelend is dat hè, als klanten je proberen te bereiken…

 • Profielfoto
  nebilem

  Lekker dan, dan maar even een tijdje geen klanten meer bellen met mijn telefoon.
  Als ze eenmaal je nummer hebben, dan blijven ze bellen, ook avond en weekend.

  Ben je een escort?

 • Profielfoto
  Edwin

  Heb er nog niets van gemerkt

 • Profielfoto
  EEDEEJEE

  Zijn mijn vrouw en ik de enige die te klagen hebben van de batterijlading die wegsmelt als sneeuw voor de zon? GVD!! – ja ik kon het niet laten – volgende keer wacht ik een paar maanden om een update uit te voeren. Schandalig eigenlijk wat er al niet mak loopt. (Een bepaalde App vliegt er regelmatig uit sinds de update – gelukkig blijft de vooruitgang nog behouden bij opnieuw opstarten)

 • Profielfoto
  EEDEEJEE

  OH, ter info: ik, iPhone 7Plus, mijn vrouw, iPhone SE

 • Profielfoto
  mollie319

  Heb zelf momenteel de iPhone 8 Plus.

  Één van de dingen die ik heb opgemerkt is dat met iOS 11.0.2 de WiFi (2.4 GHz band) tergend traag is geworden:-( Thuis connect ik aan de 5 GHz band, daar is verder geen probleem, maar niet iedereen heeft dat waar ik kom (of niet aanstaan).
  Dit is alleen bij de iPhone 8 en de Plus versie aanwezig.

  Echt vreemd, met iOS 11 geen last er van, iOS 11.0.1 geen last er van.
  Dus blijkbaar vergeten het juiste drivertje in te bakken met 11.0.2
  Bummer;-)

  Plus dat het gewoon niet soepel aanvoelt. Heb geen tergend grote issues ofzo, maar gewoon er zitten een paar zaken goed scheef in iOS 11 en de iteraties.
  AppStore die af en toe afkakt tijdens gebruik of een homescreen die van portrait naar landscape gaat en dan alleen terug te krijgen is als je even je iPhone in sleep-mode zet.
  En ik heb dan nog wel de iPhone als nieuwe iPhone geconfigureerd, dus geen oude iCloud backup teruggezet.

  Verleden jaar was dit ook al zo bij iOS 10, zo’n rampentraject van binnen 1 maand 4 of 5 updates vrijgeven.:-( Die kant gaan we nu weer op vrees ik.
  Je begint je dan echt af te vragen wat ze uiteindelijk allemaal aan het beta-testen zijn al die maanden! Plus dat ze toch genoeg informatie binnenkrijgen van de iPhones die een “probleem” hebben, dat wordt toch naar Apple verzonden (als je dit aan hebt staan).

  En normaal gesproken ben ik wel blij met het update-beleid van Apple, maar een bugfix voor een bugfix voor een bugfix vindt ik persoonlijk te ver gaan zeker in combinatie met de premium prijs die je ervoor betaald.

  Nogmaals ik heb verder geen grote issues, en misschien lijkt het een enorme klaagzang, dat is het niet hoor. ik ben wel tevreden, alleen ik ben dit zo niet gewend van Apple. Heb alle iPhone modellen gehad die ze uit hebben gebracht en deed altijd blindelings nieuwe iOS versies installeren, maar het wordt toch wel lastiger als ze zo lopen te klooien!

  Ik verwacht dat Apple met iOS 11.1 de zaken weer goed op de rails zet.
  Eigenlijk gewoon zoals het hoort!

 • Profielfoto
  Chorro

  Geen last van, wel van instellingen met betrekking tot toestemming voor locatiegebruik welke telkens teruggezet worden naar beginwaarden. Bloedirritant.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  @Jordy: de meeste van de dingen die je beschrijft zijn gewoon uit te zetten, toch? Dat lijkt me dus geen reden om niet te updaten. Er is altijd een aantal dingen die je even moet checken. Bij elk nieuwe iOS is er een aantal mensen die last van bugs hebben. Vaak worden die ook nog veroorzaakt door apps van derden die je zelf gedownload hebt. Ook het ‘batterijprobleem’ is meestal maar tijdelijk en bij een (klein?) aantal mensen. Ik heb er nog helemaal nooit last van gehad.

  Alleen mijn Apple Watch was een paar dagen na de update naar de nieuwe watchOS in de helft van de tijd leeg; daarna was het vanzelf weer normaal: bijna twee dagen op 1x opladen. Misschien ligt zoiets dan toch aan dingen bijwerken in het apparaat zelf.

  Van de nummerherkenning uit/aan zetten heb ik geen last. En zonder nummerherkenning bellen… dan heb je waarschijnlijk iets te verbergen:lol: