iOS 11 op 40% van alle apparaten, geen downgrade mogelijk

15 reacties

iOS 11 is nu goed twee weken beschikbaar en al op 40 procent van alle actieve iOS-apparaten geïnstalleerd. Dat blijkt uit cijfers van analysebedrijf Mixpanel. Apple heeft zelf nog geen cijfers over de adoptie van iOS 11 op iPhone, iPad en iPod gepubliceerd.

Sinds vandaag is iOS 11 de enige beschikbare versie. Tot voor kort was het nog mogelijk om naar iOS 10.3.3 te downgraden, maar Apple is gestopt met het signeren van deze versie en je kunt ‘m niet meer installeren.

Drastische veranderingen iOS 11

Met iOS 11 heeft Apple een aantal drastische veranderingen doorgevoerd. Zo is het bedieningspaneel compleet vernieuwd en krijgt de iPad meer mogelijkheden voor multitasking. Omdat de nieuwste iOS-versie alleen op 64-bits apparaten werkt, heeft Apple afscheid genomen van meer dan 200.000 oude apps die ooit op 32-bits-basis waren gemaakt.

ios 11 5 oktober mixpanel
Grafiek via: Mixpanel – Klik/tap voor groter.

Kleine bugs

Hoewel grote problemen uitbleven, was de release van iOS 11 niet zonder problemen. Zo was er een bug die het verzenden van e-mail via Outlook, Exchange en Office 365 onmogelijk maakte. Daarnaast hadden bezitters van een iPhone 8 (Plus) kort last van krakende telefoongesprekken. Apple heeft deze bugs snel met twee kleine updates gecorrigeerd.

Ondanks snelle bugfixes, zijn er nog steeds klachten over een verminderde accuduur en haperende Bluetooth-verbindingen met voornamelijk carkits. Het is moeilijk om de vinger op de wond te leggen, want niet alle toestellen en gebruikers zijn getroffen. Apple doet er ook geen mededelingen over, maar helemaal nieuw zijn de klachten niet. Na de release van iOS 10 vorig jaar waren er ook veel klachten over de afgenomen accuduur.

Het herstellen van de fabrieksinstellingen is vaak effectief tegen omgevallen bitjes of andere conflicten die de accu leeg laten lopen. Na herstel dient een iTunes- of iCloud-backup teruggezet te worden. Apple heeft uitgebreide instructies over hoe je dit aanpakt met iTunes op een Mac of PC.

Reacties

15 reacties
 • Profielfoto
  m4v3r1ck

  Hold your horses! Geduld hebben is in dit geval zeker een schone zaak! ?

 • Profielfoto
  Rickje

  Hier nog een iPhone 5s… ben nog steeds niet overtuigd of ik nou moet overstappen en of dat aan te raden is, ivm accuduur en de snelheid van het toestel…:|

 • Profielfoto
  Athens56

  Geen schokkende problemen in combinatie met een IPhone SE. Maar indien het incidentele problemen zijn blijft het vervelend.

  Geduld is dan nog even gewenst ?

 • Profielfoto
  Shmoo

  Blijf gewoon op iOS 10.3. Trek wel voor de zekerheid een condoom om je iPhone. ^

 • Profielfoto
  csteelooper

  *phew…* Just in time… Gisteren de iPhone 6 van een doofblinde kennis van me teruggezet naar 10.3.3 omdat zijn brailleleesregel niet helemaal lekker liep met 11. Op zich werkte het wel, maar vooral ‘wakker maken’ van de iPhone was een probleem omdat hij niet zijn toestel zelf, maar de regel gebruikt om dat te doen. En dat werkte dus niet meer. De regel werd gewoon niet lekker meer herkend als de telefoon in slaapstand stond. Dan moest een ziende persoon in zijn omgeving gaan lopen violen met bluetooth, VoiceOver (voor braille-ondersteuning vereist) en wat al niet meer; dat was gewoon onwerkbaar. Het is te hopen dat de bluetooth-verbindigsproblemen, maar ook de bugs aangaande toegankelijkheidsfeatures zoals ondersteuning voor brailleleesregels en dergelijken, snel worden opgelost.

  Nu moet ik er wel bijzeggen dat ik zelf bijzonder weinig last heb van welke bugs dan ook op mijn iPhone 6S. Het is nog niet bepaald home free, maar echt schokkede bugs heb ik niet ondervonden. Voor die kennis lag dat anders en ik ben dus blij dat ik werkelijk nog nét op tijd was…

  Overigens zou het Apple wel sieren om wat langer door te gaan met het signeren van de voorlaatste stabiele versie; zeker zolang nog niet alle bekende (middel)grote bugs de wereld uit zijn. En hoewel ik geen last ervan heb, is het zeker niet zo dat dat nu al zo is…

 • Profielfoto
  Rutger-cg

  Mijn 6 plus is sinds iOS 11 (en bugfixes) ontzettend traag geworden. Ben constant aan het wachten tot apps openen en alles hapert en loopt vast. Zelfs na een herstel m.b.v DFU is ie nog steeds niet vooruit te branden.
  Ach, zo krijgen ze je wel aan de nieuwe iPhones he, haha..

  Wie ervaart dit nog meer?

 • Profielfoto
  DaveFlash

  @Rutger-cg same hier, heb ook zojuist mijn zakelijke iphone 6 terug gezet naar 10.3.3, prive draait mijn andere iphone 6 nog 9.3.3 ivm met jailbreak.

 • Profielfoto
  ro_me

  Ongeveer het zelfde als bij de oude Microsoft producten, die kon je ook nooit meteen up-daten omdat dan de hele boel soep in liep!

 • Profielfoto
  Cest Mac

  Nou bij mij lopen apps toch regelmatig vast. Zelf de standaard apps. Dan weigert iedere actie op het scherm plus minus één minuut. Zeer frustrerend. Hoop dat ze snel met een update komen.

 • Profielfoto
  tuuur

  Ik heb er eigenlijk wel spijt van dat ik m’n iPad air geupdate heb want die is nu gelijk geen reet meer waard. Te vergelijken met een pc van 10 jaar oud zo traag als die nu is geworden. En wat m’n iPhone 6 betreft, die is er ook niet op vooruit gegaan maar lang zo erg niet. Wat ook raar is dat m’n AppleTV 3 na invoeren van m’n wachtwoord een security code naar m’n iPad/iPhone stuurt en als ik die vervolgens invul gebeurt er niks en moet ik opnieuw alles invullen maw ik zit met halfbakken troep nu thanks Apple ??

 • Profielfoto
  DBLCreations

  Het is eigenlijk simpel, is je iOS device ouder dan iPhone 7 dan hou je je best aan iOS 10.3. Daar is overigens niks mis mee want dat is een prima draaiend OS. Hetzelfde met de iPads. Heb je een iPad Pro model, laat je gaan en zet er iOS11 op. Heb je een oudere generatie, doe het dan beter niet.

  Ik zeg dit om verschillende redenen: Snelheid, batterij, apps die al dan niet niet meer zullen werken, etc…

  Ik heb een iPhone 6S Plus, ik ervaar ook apps die haperen en een iets sneller lege batterij. En ik bel niet eens zo vaak of doe niet veel andere dingen met mijn iPhone…

 • Profielfoto
  Frans

  Sinds vandaag is iOS 11 de enige beschikbare versie. Tot voor kort was het nog mogelijk om naar iOS 10.3.3 te downgraden, maar Apple is gestopt met het signeren van deze versie en je kunt ‘m niet meer installeren.

  Kijk, dat vind ik nu geen slimme zet van Apple. Als Apple zou garanderen dat je altijd terug kon naar een vorige versie die je op je iPhone/iPad had, dan vermoed ik dat veel meer mensen de nieuwste versie zouden proberen. Als die dan echt zo goed is als Apple beweert, wil niemand toch terug?

 • Profielfoto
  Wimusia

  Ben ik blij dat ik al terug ben naar 10.3.3 met iPhone SE en iPad Air 2!

 • Profielfoto
  .Robin

  iOS 11 is een enorme bak ellende! M’n springboard en notificationcentre spacen ‘m met enige regelmaat de pan uit. Ziet er best leuk uit, maar handig is het niet. M’n accu loopt leeg alsof er een gat in geboord is. Apps (ook na updates van devs) zijn tergend langzaam met opstarten…

  Nog maar te zwijgen over het feit hoe kansloos het in elkaar zit. Overal overbodige whitespace, waardoor ik geen content op het scherm heb, het onnodig dikke font wat her en der gebruikt wordt etc etc…

  Ongelofelijke kut release.

 • Profielfoto
  donut

  Apple holt zo hard naar voren dat je als gebruiker alleen maar een ervaring buggy versies krijgt. Het zelfde Met OSX overigens.
  Denk niet dat dat slim is van Apple en in ieder geval onhandig voor de gebruiker. Ik heb een iPhone 4 met IOS7…:) dat begint nu wat langzaam te worden en nieuwe apps werken niet meer.

  Als ik upgrade dan wordt het een 2e hands iphone 6 met iOS10…voor 200 euro.
  Mijn tel kosten dus ca 300 per 6 jaar… dat is OK.