IKEA breidt collectie slimme lampen volgend jaar uit

5 reacties

IKEA verraste dit jaar met Trådfri, zijn eigen set slimme lampen met app. Onlangs werden daar al gekleurde lampen aan toegevoegd en de Zweedse woongigant heeft nog veel meer op de planning staan. Halverwege 2018 wordt de Trådfri-collectie uitgebreid.

Zo komt er een stekker die bestaande lampen compatibel maakt met de Trådfri-app. Daarnaast zijn de gekleurde lampen straks ook los te koop, nu worden ze alleen nog als bundel met afstandsbediening verkocht.

In lente 2018 verwacht

Een woordvoerder van IKEA kon niet precies zegen welke afmetingen de stekker heeft. Wel duidelijk is dat het om een relatief kleine module gaat die tussen een lamp en de wandcontactdoos wordt geplaatst. Het geheel werkt met de ZigBee-standaard, waarvoor een lamp die via de stekker is aangesloten niet alleen met de Trådfri-app te bedienen is maar ook met bestaande systemen werkt.

Tot slot meldt IKEA dat de gekleurde Trådfri-lampen ook met een kleine (E14) fitting op de markt komen. Momenteel zijn ze alleen met een grote (E27) fitting verkrijgbaar. Dit alles wordt rond april 2018 verwacht.

TRADFRI kleur 001
Klik/tap voor groter.

Steeds meer voor de Apple-gebruiker

IKEA heeft de Apple-gebruiker steeds meer te bieden. Naast de slimme lampen, verkoopt de woongigant ook pads voor draadloos opladen van de iPhone 8 (Plus) en iPhone X. Er zijn zelfs een aantal meubels met draadloos laden ingebouwd. Op het gebied van apps werd onlangs IKEA Place uitgebracht. Met deze app kun je virtuele meubels in je woonkamer plaatsen. Ze zijn meteen op schaal en hebben realistische schaduwen. De app gebruikt ARKit van iOS 11.

Veel Apple-gebruikers wachten ook tot de slimme lampen van IKEA HomeKit ondersteunen. Het Zweedse bedrijf zegt dat dit nog dit jaar als software-update naar de Trådfri gateway komt.

IKEA Places AR 001
Klik/tap voor groter.

Reacties

5 reacties
 • Profielfoto
  David David

  Kijk, een losse stekker voor lampen waar je niet een lelijk peertje in wilt doen. Dat is het extraatje waar ik bij Philips Hue ook al op aan het wachten was. Top!

 • Profielfoto
  Joid

  Zodra die HomeKit ondersteuning er is, dan is dit dus zo’n beetje de goedkoopste oplossing om je huis met slimme lampen op te hangen?
  Ik ben benieuwd wat de concurrentie gaat doen. En of die slimme lamp dan echt in no time de standaard gaat worden.

  Tot nog toe heb ik het hele HomeKit gebeuren vanaf de zijlijn bekeken. Die set van Ikea gaat denk ik mijn eerste worden.

 • Profielfoto
  niels

  Het begint erop te lijken. Jammer dat IKEA nog niks loslaat over een kleuren GU-10 lamp. In veel spotverlichting voor woonkamers heb je er al snel 2-3 nodig, dus daar valt met een IKEA versie veel te besparen. En ook benieuwd of de accessoires worden meegenomen in de Homekit update. De IKEA bewegingssensor kost maar twee tientjes, die van Philips € 50.

 • Profielfoto
  joram

  Zou Ikea in de herft (oktober dacht ik gelezen te hebben) niet ook hun software updaten zodat ze o.a. met Homewizard en Homekit zouden werken? Ik hoor daar eigenlijk niets meer over de laatste tijd.

 • Profielfoto
  Toppe

  “Hej BangK, es tut uns leid, dass es etwas länger gedauert hat, die Kompatibilität ist nun gegeben. Wir hoffen, dass es bei dir funktioniert! Falls nicht, hilft dir unser Q&A vielleicht weiter http://www.ikea.com/ms/de_D… Viele Grüße vom IKEA Blog-Team”

  Dit bericht werd gister middag gepost op een Duits Ikea forum door een medewerker, het lijkt er op dat de veel beloofde update klaar staat en ieder moment uitgerold kan worden!