Honda brengt CarPlay naar de motor

7 reacties

Na CarPlay in de auto en vrachtwagen komt Apple’s iOS-interface voor het dashboard ook naar de motor. De primeur is voor de nieuwe Honda Gold Wing 2018. Deze toermotor is voorzien van een 7-inch touchscreen met onder andere CarPlay.

Een iPhone kan verbinding maken via Wi-Fi of USB. Er zijn aansluitingen in de kist achterop de motor en in het handschoenkastje aan de zijkant. Omdat de motor geen speakers heeft, is een Bluetooth-headset vereist.

CarPlay en eigen navigatiesoftware

CarPlay werkt verder net als in een auto. Je kunt gemakkelijk bellen, navigeren met Apple Maps, muziek luisteren en externe apps via een voor het dashboard geoptimaliseerde interface bedienen. Onder andere Spotify en Overcast hebben een voor CarPlay geoptimaliseerde interface. Je bedient ze via een aantal draaiknoppen onder het dashboard. Honda heeft exclusief voor Apple CarPlay gekozen, er is geen ondersteuning voor Android Auto. De fabrikant levert wel een eigen navigatie-app die naast CarPlay gebruikt kan worden.

Honda CarPlay Motor 16x9
Klik/tap voor groter.

De¬†Honda Gold Wing is een vrij zware motor die vooral geschikt is voor lange afstanden en recreatief gebruik. De motor heeft als bijnaam “het bankstel op wielen” en wordt al sinds 1975 geproduceerd. Auto’s van Honda hebben al langer CarPlay, zo is het sinds 2016 als optie bij de Civic verkrijgbaar en dit jaar ook op de Accord en CR-V. Apple houdt een lijst bij met fabrikanten die CarPlay ondersteunen en daar staan nu ruim 40 fabrikanten op. Merken als Pioneer en Kenwood leveren ook inbouwsystemen met de iOS-interface voor het dashboard.

Honda Gold Wing 2018 in video

De Honda Gold Wing 2018 komt in februari op de markt, allereerst in de Verenigde Staten. In onderstaande video wordt de nieuwe toermotor met CarPlay gepresenteerd.

Reacties

7 reacties
 • Profielfoto
  Spam

  Wel jammer dat Apple zelf Carplay een beetje lijkt op te geven. Geen support voor 3rd party nav apps, geen innovatie & te weinig apps etc etc…

 • Profielfoto
  TANE

  Ik heb het nu 3 jaar in gebruik. Geen dag spijt van. Google maps zou aardig zijn maar ook niet echt nodig. Andere apps zit ik niet op te wachten. Meeste apps vragen te veel aandacht tijdens het rijden.

 • Profielfoto
  aartjan.nl/blog

  In de auto vind ik het super, dat Carplay. Waarom niet op de motor inderdaad? Je hebt van die waterdichte hoesjes: maar waarom geen Carplay-stand direct op je iPhone eigenlijk? Dat zou nou eens handig zijn! Ook in de auto trouwens! Wie heeft er nou zo’n tweede schermpje nodig! Dat is je iPhone toch al!

  Dus je drukt op “niet storen tijdens autorijden” en de hele interface van Carplay staat op je mobiel! GENI-effing-JAAL!

 • Profielfoto
  TANE

  @aartjan je telefoon mag je niet aanraken tijdens het rijden. Vaste scherm in je auto wel. Maar inderdaad verschil is minimaal

 • Profielfoto
  lucsax

  Waarom slechts alleen een CarPlay modus op je iphone? Kan ook op iPad, groter is veiliger. Maar het instellen van verschillende modussen is een questie van tijd. Waarom geen iphone modus op iPad voor slechtzienden? Waarom geen simpele modus voor kids of (oudere?) mensen zonder tech wijsheid? Een modus voor de iphone met alleen 6? mensen die je (voor nood) kunt bellen, meer heb je toch niet nodig? Ideale toepassing voor oudere toestellen.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  …maar waarom geen Carplay-stand direct op je iPhone eigenlijk? … Dus je drukt op “niet storen tijdens autorijden” en de hele interface van Carplay staat op je mobiel! GENI-effing-JAAL!

  .
  Sterker nog; je stapt in je auto, of op je motor. Je telefoon maakt contact met bluetooth, en de interface start vanzelf.

  Althans; zo werkt dat op mijn Android-telefoon al meer dan een jaar. .:)

 • Profielfoto
  fastshifter

  Die EXTREEM grote iconen van Apple CarPlay komen zo wel goed van pas voor met de handschoen;-)