Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 19 oktober 2017

Apple legt uit: ‘Hey Siri’ gaat niet over een nacht ijs

Je hoort woorden als Artificial Intelligence en Neurale Netwerken steeds vaker, maar hoe ziet dat er nou in de praktijk uit? Apple geeft in een nieuwe whitepaper een mooi voorbeeld. Wat doet je iPhone allemaal als je “Hey Siri” hebt gezegd? Meer dan je denkt.

De iPhone en Apple Watch analyseren omgevingsgeluid zo’n 16.000 keer per seconde en checken constant of iemand Siri misschien heeft opgeroepen. Als de mogelijkheid bestaat, wordt een grote beslisboom doorlopen.

Belangrijke taak voor coprocessor

Sinds de iPhone 6s kun je Siri oproepen zonder fysieke handeling. Dat komt omdat de iPhone naast zijn hoofdchip ook een kleine M-chip heeft. Deze coprocessor bevat ondanks zijn beperkte omvang twee neurale netwerken. Het eerste neurale netwerk is het kleinst en berekent hoe groot de kans is dat “Hey Siri” is gezegd. Is die kans klein? Dan onderneemt de telefoon geen actie, maar als de kans aanwezig is, wordt het tweede deel van de chip aangesproken om een analyse uit te voeren.

Klik/tap voor groter.

Is het volgens het tweede neurale netwerk ook zeker dat de gebruiker “Hey Siri” heeft geroepen, dan wordt de audio naar een server bij Apple gestuurd. Die zet de audio vervolgens om in tekst. Alleen als daar ook uit blijkt dat het juiste commando is gezegd, wordt Siri geactiveerd. Als de server detecteert dat de gebruiker toch iets anders heeft gezegd, wordt de coprocessor weer uitgeschakeld. Dit alles moet binnen minder dan een seconde gebeuren.

Apple wil zo een goede balans tussen privacy en gemak houden. Alleen als de iPhone zeker is dat je Siri wil oproepen, wordt een Apple-server ingezet.

Apple Watch

De Apple Watch heeft een stuk minder processorkracht dan de iPhone en Apple is dan ook genoodzaakt om de Siri-detectie te beperken. Het slimme horloge luistert alleen naar audio als beweging wordt gedetecteerd. Om te zorgen dat de accu niet leegloopt door het analyseren van omgevingsgeluid, mag dit de processor maximaal 5 procent belasten. Daardoor kan de analyse soms wat langer duren.

Klik/tap voor groter.

Al deze details werden op Apple’s Machine Learning Journal gepubliceerd. Het bedrijf geeft op dat blog regelmatig een kijkje in zijn academische keuken.

Reageer op artikel:
Apple legt uit: ‘Hey Siri’ gaat niet over een nacht ijs
Sluiten