Hardware Apple Car fors uitgebreid

13 reacties

Dat Apple aan een zelfrijdende auto werkt is al lang geen geheim meer. Tim Cook heeft er meermaals een boekje over open gedaan en noemde een autonoom voertuig “de heilige graal van kunstmatige intelligentie”. Nu lijkt de hardware fors uitgebreid.

Sinds april worden door Apple testritjes gemaakt en een alerte Twitteraar wist wederom een testvoertuig op camera vast te leggen. Gebruikte het bedrijf in april nog één LiDAR-sensor, nu zijn het er twaalf.

Apple Car: meer sensoren, meer data

De ontwikkeling van de Apple Car lijkt behoorlijk rap te verlopen. In april zagen de testvoertuigen er nog rommelig uit. De sensoren leken snel op het dak gelast, maar nu heeft Apple een strakker ogende module gemaakt. Volgens expert MacCallister Higgins bevat de auto maar liefst twaalf LiDAR-sensoren en twee radars. In april werd nog één LiDAR-sensor gebruikt. De module op het dak bevat waarschijnlijk ook de computer die data verzamelt en de auto aanstuurt.

Kun je straks een Apple-module op het dak van je auto bevestigen om ‘m zelfrijdend te maken? Reken er niet op. Apple heeft de module zo modulair mogelijk gemaakt om snel tussen testvoertuigen te kunnen wisselen. Apple-CEO Tim Cook benadrukte eerder al dat Apple geen interesse heeft in het ontwikkelen van een compleet eigen auto, maar zich vooral richt op software voor zelfrijdende voertuigen. Het is daarom aannemelijk dat de auto’s die testritjes maken vooral data verzamelen en algoritmes testen.

Google test al met passagiers

Hoewel Apple forse stappen maakt, loopt Google voor. De zoekgigant laat auto’s van dochterbedrijf Waymo al door 500 Amerikaanse gezinnen testen. Ze kunnen op ieder moment een zelfrijdende Google-auto oproepen om naar hun werk, school of de sportclub te gaan. De voertuigen van Google zien er ook wat afgewerkter uit. (Zie → Google’s zelfrijdende auto getest door 500 gezinnen)

waymo auto met gezin
Klik/tap voor groter.

Reacties

13 reacties
 • Profielfoto
  GafferTape

  Ondertussen werkt Tesla aan een autonoom systeem met slechts 8 camera’s, 12 ultrasonic sensors, en 1 radar, in auto’s die je nu al kunt kopen. En geen gekke constructies op het dak.

  Gewoon even de status van een tweede concurrent met andere methode.

 • Profielfoto
  Barika Cala Saidah

  @gafferTape, niet dat jouw Tesla volledig autonoom van punt A naar punt B mag rijden, dat is dan ook niet voor niets. Tevens weet je toch zelf ook dat Tesla’s onderzoek ook gebeurt met gemodificeerde voertuigen die meer weghebben van een ruimteschip.

 • Profielfoto
  DBLCreations

  Ondertussen werkt Tesla aan een autonoom systeem met slechts 8 camera’s, 12 ultrasonic sensors, en 1 radar, in auto’s die je nu al kunt kopen. En geen gekke constructies op het dak.

  Gewoon even de status van een tweede concurrent met andere methode.

  Denk je nu echt dat die “gekke constructies op het dak” ook zo gaan uitrollen bij de consument?

 • Profielfoto
  TandMac

  Oei
  Apple die enkel software maakt en géén hardware ? Wie zei ooit dat een bedrijf dat zichzelf écht au serieus neemt, hard én software maakt?

 • Profielfoto
  Shmoo

  Dat hele Apple Car gebeuren wordt met elk artikel online steeds triester en het is al bijna 2020.

  Het lijkt wel alsof je naar een album van Milli Vanilli aan het luisteren bent. En dat terwijl ze bij nummertje 4 al compleet hun stem kwijt geraakt zijn en ze nu klinken alsof ze in een stofzuigerstang staan te blazen.

  Maar de moves blijven natuurlijk stabiel, zelfs in 2017! ?

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Hahaha, Milli Vanilli, wat een drama….! Dat je dat NU nog weet Shmoo..!:) Deze Apple Car is niet helemaal wat ik me van ervan had voorgesteld. Wat een lelijk ding. Nou ja het is ook geen hardware. Het is een testinstallatie. Was het maar zo dat ze een mooie zelf ontworpen Apple Car gingen maken, of minimaal een samenwerking met een fabrikant van coole auto’s.

 • Profielfoto
  steveb

  @tandmac
  Apple is geen auto bouwer
  Maar ziet wel een markt in boordCOMPUTER

 • Profielfoto
  WillemZ

  Apple? Boardcomputers?? Die dingen bestaan al heel lang, maar daar is Apple de grote afwezige.

  Ik ben benieuwd wat er uit komt rollen. Iedereen is er veel te druk mee, heeft teveel tijd en geld voor dit soort grappen en niemand durft het nog in de markt te zetten.
  De tijd zal het leren, ik wacht wel af.

 • Profielfoto
  Barika Cala Saidah

  @TandMac, ik ken geen enkel bedrijf dat dat ooit gezegd heeft, u wel? Ik begrijp wat je wilt insinueren, maar nu haal je het volledig uit de context. Autonome transportsoftware gaat niet beter of slechter presteren door het type velgen of spoiler etc.

  @Shmoo, niet dat er echt veel bekend is, wat bedoel je trouwens precies? En kan je voor 1 maandje al dat cynisme van je afwerpen en terug met een glimlach in het leven staan? Doe je het niet voor mij, doe het dan voor jezelf. Dankje

  @steveb, daar ben je mis. Apple is sinds enige tijd gecertificeerd als auto-, vaartuig- en luchttuigbouwer.;-)

 • Profielfoto
  MEEUW

  Zolang de navigatie je naar dr nikkel stuur inplaats van nikkelstraat… Omdat de google adwords belangrijker zijn.
  En hoe positief ik het probeerde, er kon geen glimlach vanaf.
  Elke keer ontdek ik wel weer blamages van navigatie systeem.
  Niet duidelijk, straten geblokkeerd geen alternatief, echt hele rare alternatieve routes.
  Foutive routes. stotterend.
  Zolang de navigatie niet goed functioneert, feilloos. Of beter gezegd Punktlich spot on. Heb ik weinig fiducie.
  En verwacht ik wel dat er de komende min 10 jaar geen zelf rijdende auto komen.

 • Profielfoto
  steveb

  @WillamZ
  Net omdat ze de afwezige zijn zie in hen nog de stap zetten richting boord computers.
  N

 • Profielfoto
  steveb

  Niet dat ze de enige zullen zijn.
  Zoals nu ook log steeds mp3 spelers bestaan en de iPod toch de markt veranderde
  Zeldfe met gsm+ palmpc.+ digicamera Dacht men de smartphone te hebben. En toen kwam iPhone.

  De komst van elektrische auto’s is een stap in de richting tot de automatische voertuigen er zullen zijn. Logisch toch dat er nieuwe onderdelen en computers zullen komen.

 • Profielfoto
  steveb

  @Barika Cala Saidah
  Ik wist inderdaad niet dat Apple geregistreerd is als bouwer van auto’ s en zo.
  Maar voor mij ben je pas autobouwer als hij op de markt is. En dat heb ik nog nooit gezien. Zelfs geen fabriek of ontwerp.