Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 5 oktober 2017

Google daagt Apple uit met nieuwe Pixel 2 smartphone

Google zet steeds serieuzer in op het maken van eigen hardware. Het nam onlangs een deel van HTC over en heeft woensdagavond de Pixel 2 en Pixel 2 XL onthuld. De nieuwe smartphones kunnen op veel punten de concurrentie met de iPhone aan.

Met de slagzin “opnieuw de beste smartphone-camera” is het duidelijk waar Google de nadruk op legt. De Pixel scoort 98 van de 100 punten in de fotografie-benchmark van DxOMark. Dat is de hoogste score ooit.

Opvallend verschil tussen Pixel 2 en Pixel 2 XL

De Pixel 2 beschikt over een OLED-scherm van 5-inch en de Pixel 2 XL heeft een scherm van 6-inch. Opmerkelijk is dat de randen van de 6-inch variant veel dunner zijn. Niet zo dun als die van de iPhone X, maar het komt in de buurt. Het grote verschil tussen de kleine en grote Pixel komt omdat de eerste door HTC wordt gemaakt en de tweede door LG. Google nam onlangs een deel van HTC over, maar laat de nieuwe smartphones nog extern produceren.

De 5-inch Pixel 2 (links) en 6-inch Pixel 2 XL (rechts) – Klik/tap voor groter.

Geen minijack, wel waterproof

Pronkte Google vorig jaar nog met het feit dat de Pixel wél een minijack had, bij de Pixel 2 heeft is de minijack verdwenen. Niets mis mee, want alleen een dwaas verandert nooit van mening. De telefoon is net als de iPhone IP67 waterproof. De camera heeft een portretmodus die maar één lens vereist en Google komt ook met “Motion Photos”. Dit zijn kort bewegende foto’s die je kunt vergelijken met de Live Foto’s van Apple. Met HDR+ belooft Google aanzienlijk verbeterde beeldkwaliteit bij weinig licht en verbeterde beeldstabilisatie bij video.

Verder hebben de nieuwe Pixels een Snapdragon 835-chip die, 4 GB RAM, 64 of 128 GB opslag Bluetooth 5.0, een camera van 12,2 megapixels en een diafragma van f/1.8. De chip is ongeveer half zo krachtig als de A11-processor van de iPhone. De Pixel-telefoons hebben naast een gewone simkaart ook een virtuele sim. Daarmee loopt Google voorop.

Klik/tap voor groter.

Distributie erg beperkt

De nieuwe Pixels komen niet naar de Benelux, maar wel naar Australië, Canada, Duitsland, India, UK, VS, Italië, Singapore en Spanje. In Duitsland kost de 5-inch Pixel 2 € 799 en de 6-inch Pixel 2 XL gaat € 939 kosten.

Naast de Pixel 2 onthulde Google ook nieuwe Home-speakers en eigen Bluetooth-oortjes die real-time kunnen vertalen. Het zijn geen twee losse oortjes, maar ze zijn verbonden via een kabel. Tot slot is er een kleine camera die automatisch foto’s maakt en een 2-in-1-Chromebook. Net als de Pixel 2 zijn al die gadgets niet in Nederland of België verkrijgbaar.

Google Pixel Buds – Klik/tap voor groter.

Moet Apple zich nu zorgen gaan maken? Absoluut niet. Google heeft nog veel werk te verrichten om een serieuze speler met wereldwijde distributie te worden. Apple heeft met iOS, watchOS en macOS bovendien een erg sterk ecosysteem waar privacy centraal staat. In Zuid-Korea, op het hoofdkantoor van Samsung, zullen ze de aankondigingen echter met ingehouden adem hebben gevolgd. Google maakt nu prima eigen Android-toestellen en als de zoekgigant zijn toestellen wereldwijd gaat verkopen, hebben andere Android-fabrikanten weinig om zich te onderscheiden.

https://www.youtube.com/watch?v=7cjVj1ZyzyE

Reageer op artikel:
Google daagt Apple uit met nieuwe Pixel 2 smartphone
Sluiten