Google daagt Apple uit met nieuwe Pixel 2 smartphone

28 reacties

Google zet steeds serieuzer in op het maken van eigen hardware. Het nam onlangs een deel van HTC over en heeft woensdagavond de Pixel 2 en Pixel 2 XL onthuld. De nieuwe smartphones kunnen op veel punten de concurrentie met de iPhone aan.

Met de slagzin “opnieuw de beste smartphone-camera” is het duidelijk waar Google de nadruk op legt. De Pixel scoort 98 van de 100 punten in de fotografie-benchmark van DxOMark. Dat is de hoogste score ooit.

Opvallend verschil tussen Pixel 2 en Pixel 2 XL

De Pixel 2 beschikt over een OLED-scherm van 5-inch en de Pixel 2 XL heeft een scherm van 6-inch. Opmerkelijk is dat de randen van de 6-inch variant veel dunner zijn. Niet zo dun als die van de iPhone X, maar het komt in de buurt. Het grote verschil tussen de kleine en grote Pixel komt omdat de eerste door HTC wordt gemaakt en de tweede door LG. Google nam onlangs een deel van HTC over, maar laat de nieuwe smartphones nog extern produceren.

Pixel 2 en Pixel 2 XL 001
De 5-inch Pixel 2 (links) en 6-inch Pixel 2 XL (rechts) – Klik/tap voor groter.

Geen minijack, wel waterproof

Pronkte Google vorig jaar nog met het feit dat de Pixel wél een minijack had, bij de Pixel 2 heeft is de minijack verdwenen. Niets mis mee, want alleen een dwaas verandert nooit van mening. De telefoon is net als de iPhone IP67 waterproof. De camera heeft een portretmodus die maar één lens vereist en Google komt ook met “Motion Photos”. Dit zijn kort bewegende foto’s die je kunt vergelijken met de Live Foto’s van Apple. Met HDR+ belooft Google aanzienlijk verbeterde beeldkwaliteit bij weinig licht en verbeterde beeldstabilisatie bij video.

Verder hebben de nieuwe Pixels een Snapdragon 835-chip die, 4 GB RAM, 64 of 128 GB opslag Bluetooth 5.0, een camera van 12,2 megapixels en een diafragma van f/1.8. De chip is ongeveer half zo krachtig als de A11-processor van de iPhone. De Pixel-telefoons hebben naast een gewone simkaart ook een virtuele sim. Daarmee loopt Google voorop.

Google Pixel 2 side
Klik/tap voor groter.

Distributie erg beperkt

De nieuwe Pixels komen niet naar de Benelux, maar wel naar Australië, Canada, Duitsland, India, UK, VS, Italië, Singapore en Spanje. In Duitsland kost de 5-inch Pixel 2 € 799 en de 6-inch Pixel 2 XL gaat € 939 kosten.

Naast de Pixel 2 onthulde Google ook nieuwe Home-speakers en eigen Bluetooth-oortjes die real-time kunnen vertalen. Het zijn geen twee losse oortjes, maar ze zijn verbonden via een kabel. Tot slot is er een kleine camera die automatisch foto’s maakt en een 2-in-1-Chromebook. Net als de Pixel 2 zijn al die gadgets niet in Nederland of België verkrijgbaar.

Google Pixel Buds
Google Pixel Buds – Klik/tap voor groter.

Moet Apple zich nu zorgen gaan maken? Absoluut niet. Google heeft nog veel werk te verrichten om een serieuze speler met wereldwijde distributie te worden. Apple heeft met iOS, watchOS en macOS bovendien een erg sterk ecosysteem waar privacy centraal staat. In Zuid-Korea, op het hoofdkantoor van Samsung, zullen ze de aankondigingen echter met ingehouden adem hebben gevolgd. Google maakt nu prima eigen Android-toestellen en als de zoekgigant zijn toestellen wereldwijd gaat verkopen, hebben andere Android-fabrikanten weinig om zich te onderscheiden.

Reacties

28 reacties
 • Profielfoto
  wouwout

  “Apple heeft met iOS, watchOS en macOS bovendien een erg sterk ecosysteem waar privacy centraal staat.”
  Dus Siri is zo dom omdat Apple privacy centraal stelt?

  On topic: laatst met een Pixel eerste generatie kunnen spelen. Foto’s waren geweldig, beter dan m’n iphone 7 plus (ter plekke foto’s gemaakt en vergeleken).

 • Profielfoto
  mhoeve

  De camera in een smartphone is voor mij geen beslissende factor om voor model/merk A te kiezen boven model/merk B. Er is nog geen smartphone camera op de markt die de mogelijkheden en kwaliteit van een DSLR ook maar benadert. Leuk om even snel een foto te maken als je je camera niet bij je hebt, maar voor het serieuzere werk pak ik toch echt altijd mijn DSLR.

  Een andere reden voor velen om niet voor de Pixel te kiezen is natuurlijk het feit dat deze op Android draait. Android: you love it or you hate it. Mijn vriendin heeft een Samsung en al draait daar een aangepaste Android-versie op: ik vind iOS gewoon een stuk gebruiksvriendelijker, logischer in elkaar steken en bovendien sneller.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  De Pixel 2 XL wordt door LG gemaakt. Dan zie ik toch liever het ‘origineel’ LG V30. Dat ziet er net even wat eleganter uit.

 • Profielfoto
  Dydefox

  Deze kan op het stapeltje “jammer, net niet, dus we stoppen met ontwikkelen” van Google. Leg maar op die doos met brillen.

 • Profielfoto
  Spinozo

  Dat camera geintje wat ze uithalen met die dual pixels is wel erg innovatief. Verder hebben ze van de eerste Pixel nauwelijks meer dan 1 miljoen verkocht dus Apple zal hier weinig last van krijgen.

 • Profielfoto
  bassbug

  Anoniem uitziende smartphone. Als het van Lidl was had ik het ook geloofd.

  Heb de presentatie van Google bekeken (niet uitgekeken). Wat een chaotisch opeenvolging van verhaaltjes. Voor iedere zin kwam er weer iemand anders op het toneel die met zo’n glimlach kwam vertellen hoe geweldig het is.

  Wat bleef hangen is dat Pixel gebruikers veel meer (factor is niet bijgebleven) foto’s en videos maken/schieten dan iPhone gebruikers.:)

 • Profielfoto
  Shmoo

  Google is leuk bezig… gisteren een hoop mooie spulletjes gepresenteerd en ze doen het heel erg slim. Ze bouwen nu allemaal spulletjes die extreem veel meer doen wanneer je Google diensten/producten gebruikt en samenvoegt zoals Google Assitent en Home.

  Het voordeel dat Google heeft is dat ze heel erg sterk zijn in extreem innovatieve software bouwen en ze al die software ook heel breed kunnen inzetten. Het gezichtsherkenningsysteem dat Nest gebruikt zit nu ook in hun andere software waardoor je producten je familie, vrienden en zelfs je huisdieren kunnen herkennen.

  Bij Apple is het vooral.
  2016:
  Hier heb je de meest innovatieve MacBook Pro met TouchID – dit is Awesome! Only Apple can do this.

  2017:
  Hier heb je iPhone X met FaceID – dit is Awesome! Only Apple can do this.

  En verder is het vooral een hoop speelgoed op software gebied, qua emojis, animoji’s, stickers en Disney Watch Faces. Hun software is veel te basic en heeft al heel lang niet meer het ‘It Just Works’ imago. Bij Apple staat dat tegenwoordig voor Bug Free. Ipv extreem ingewikkelde software waar niemand iets van begrijpt maar waar iedereen wel mee kan werken.

  Als Google software maakt dan werkt het altijd en doet het iets speciaals, zo niet dan zijn ze baas genoeg om de stekker eruit te trekken.

  Ik vind vooral de Clips erg leuk gevonden. Het is iets dat nog niet echt op de markt is terwijl er extreem veel mensen zijn die foto’s en filmpjes willen maken van hun huisdieren maar dat k*tbeest blijft nooit stilzitten of doet wat jij wilt. De Clips regelt dat allemaal op de achtergrond en jij hoeft alleen maar de filmpjes weg te gooien die niet interessant zijn.
  Mega goed bedacht!

 • Profielfoto
  bassbug

  Nadeel van Google producten is dat ze je data zelf gebruiken. Letterlijk Big brother is watching you.

  Vind Google producten erg plastic & goedkoop uitzien.
  De Clip kost $250. Niet bepaald een koopje

 • Profielfoto
  donut

  bassbug 9 minuten geleden
  Nadeel van Google producten is dat ze je data zelf gebruiken. Letterlijk Big brother is watching you.

  Ja, in dat licht is het gewoon een erg duur toestel. Hun hardware was altijd ‘goedkoop’ omdat ze daarop geen winst hoefden te maken.

 • Profielfoto
  bassbug

  Is inderdaad een mes dat aan twee kanten snijdt.
  Je kan je afvragen of je ALLES met Google wilt delen of alleen op momenten dat je het toestaat c.q. gebruikt.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  …Een andere reden voor velen om niet voor de Pixel te kiezen is natuurlijk het feit dat deze op Android draait. … …ik vind iOS gewoon een stuk gebruiksvriendelijker, logischer in elkaar steken en bovendien sneller.

  .
  Mijn jongste zoon heeft net een tweedehands LG G3 gekocht. Uit 2014. My God, dan schrik je wel even!! Wat een soepel draaiend systeem, met geweldige functies waar je met iOS op je iPhone alleen nog maar van kan dromen. Om nog maar niet te spreken van de hardware, die drie jaar later nog steeds top-notch aanvoelt en er bovendien fantastisch uitziet.

 • Profielfoto
  bassbug

  Maar wel zo lek als een mandje?

 • Profielfoto
  Cenobyte

  Maar wel zo lek als een mandje?

  Laat me niet lachen. Google en Android is Apple al lang op meerdere fronten hard voorbij gerend.

  Apple heeft met iOS, watchOS en macOS bovendien een erg sterk ecosysteem waar privacy centraal staat.

  Daarmee bijvoorbeeld. Als je een iPhone hebt en een Windows computer ben je al zwaar gehandicapt met je mogelijkheden. Het hele verhaal met Photo’s, iTunes, etc. is zo verschrikkelijk gebruiksonvriendelijk als je geen Mac computer hebt, dat is onbegrijpelijk. Ik werk nu (wel met een Mac) met Google sinds een dik jaar en alles is veel beter benaderbaar met een Google account. MyDrive, Foto’s, contacten, agenda, alles is veel gemakkelijker met veel meer verschillende apparaten te synchroniseren dan het verstikkende Apple “ecosysteem”.

 • Profielfoto
  Cenobyte

  Mijn jongste zoon heeft net een tweedehands LG G3 gekocht. Uit 2014. My God, dan schrik je wel even!! Wat een soepel draaiend systeem, met geweldige functies waar je met iOS op je iPhone alleen nog maar van kan dromen. Om nog maar niet te spreken van de hardware, die drie jaar later nog steeds top-notch aanvoelt en er bovendien fantastisch uitziet.

  Ik heb dat als “blinde” Apple adept dus ook meegemaakt. Voorheen was het bij mij ook Apple voor en Apple na…

  Ik heb zelf sinds een jaar een Oneplus en we hebben gisteren op de zaak voor wat personeelsleden een Samsung J3 gekocht. Dit toestal van HONDERDNEGENTIEN EURO (jawel, €119,-) is mooi, werkt vloeiend en kan ontzettend veel wat een iPhone ook kan. Dit in combinatie met een Google account werkt gewoon erg fijn.

  We zijn met zijn allen gewoon blinde volgers geworden die automatisch steeds duizend piek neertellen voor een telefoon onder het mom van “gaat op in je abonnement en merk je toch niet…” en “de concurrentie is alleen maar Chinese rommel”.

 • Profielfoto
  bassbug

  Oudere Android toestellen lopen generaties achter lees ik steeds.
  Dat kan toch niet veilig zijn?

 • Profielfoto
  KR1275

  @mhoeve:

  ‘ik vind iOS gewoon een stuk gebruiksvriendelijker, logischer in elkaar steken en bovendien sneller.’

  Wat is gebruiksvriendelijker?

  Ik heb een iPhone en een Xperia Z2 tablet. Ik kan in gebruiksvriendelijkheid geen verschil ontdekken. Ze werken beide erg prettig. Sommige zaken staan op een andere plek, da’s alles. Google heeft z’n systemen veel minder beperkt dan Apple.

  NB ik vind de nieuwsitems van Raymon steeds meer arrogantie uitstralen. Die sneer naar de concurrentie hoeft niet zo. Het maakt dat nuchtere mensen meer aversie krijgen.

 • Profielfoto
  KR1275

  Mijn jongste zoon heeft net een tweedehands LG G3 gekocht. Uit 2014. My God, dan schrik je wel even!! Wat een soepel draaiend systeem, met geweldige functies waar je met iOS op je iPhone alleen nog maar van kan dromen. Om nog maar niet te spreken van de hardware, die drie jaar later nog steeds top-notch aanvoelt en er bovendien fantastisch uitziet.

  Ik heb dat als “blinde” Apple adept dus ook meegemaakt. Voorheen was het bij mij ook Apple voor en Apple na…

  Ik heb zelf sinds een jaar een Oneplus en we hebben gisteren op de zaak voor wat personeelsleden een Samsung J3 gekocht. Dit toestal van HONDERDNEGENTIEN EURO (jawel, €119,-) is mooi, werkt vloeiend en kan ontzettend veel wat een iPhone ook kan. Dit in combinatie met een Google account werkt gewoon erg fijn.

  We zijn met zijn allen gewoon blinde volgers geworden die automatisch steeds duizend piek neertellen voor een telefoon onder het mom van “gaat op in je abonnement en merk je toch niet…” en “de concurrentie is alleen maar Chinese rommel”.

  Idemdito hier, ik verdedigde Apple in alle toonaarden, maar tegenwoordig geneer ik me haast voor het gebruik van Apple. Men weet dat je belazerd bent door een groot bedrijf dat alleen nog op ons geld uit is en de drijfveer voor mooie producten allang kwijt is. We geven zomaar 500€ cadeau aan Apple, alsof het onze allerbeste vriend is (die beste vriend krijgt het zelfs niet eens zomaar). Eigenlijk heel raar als je erover nadenkt. MacOS vind ik nog steeds beter dan Windows, maar dat zal vooral komen omdat het minder bekend is. Hoewel de Mac OS finder erg prettig werkt.
  In November ga ik op zoek naar een iPhone 8, maar het idee dat ik geld schenk aan een bedrijf dat ik dat helemaal niet gun, geeft me niet zo’n lekker gevoel. Prima als je een eerlijke winstmarge maakt, maar misbruik maken van je klanten (‘ze kopen het toch’), zou je moeten afstraffen. Het design is sterk verouderd, de ontwikkelingen staan volledig stil (nieuwe processoren ontwikkelen is geen uitdaging, doen ze allemaal) en toch 800€ vragen voor een printplaat met processor en scherm.
  Het is dat ik in November weer naar Azië gaat en de iPhone daar omgerekend minder dan 650€ kost, anders… meer is die me echt niet waard. Het idee dat je hem straks aanzet, je data hebt overgezet en dan… hetzelfde als je vorige, maar dan vele euro’s armer…
  Het zou me trouwens niks verbazen dat Google het nieuwe Sony wordt: innovatief. Sony is het helaas kwijt en Apple inmiddels ook.

 • Profielfoto
  Targaryen

  Leuk om te zien dat ik niet de enige ben. Mijn 16-jarige ‘ik’ wilde ook alles met een Apple logo erop. Had op m’n 17e een iMac, een MacBook, een iPhone, een iPod en ga zo maar door.

  Tegenwoordig heb ik nog een MacBook die dienst doet als mobiel tv-station. Alle andere apparaten zijn de deur uit. Een Android telefoon van amper 250 euro die de laatste versie van Android zonder problemen draait, en een krachtpatser van een Windows PC die de helft goedkoper is dan de instap iMac tegenwoordig… Zo zie je maar. Het is niet al goud wat blinkt… Ik schrok mezelf een ongeluk toen ik laatst zag dat ze zo maar eventjes meer dan 1000 euro vragen voor een telefoon…

  Mijn eerste iPhone, dat was de 4, heb ik gekocht destijds voor 629 euro, en ik zag de prijs van de iPhone elk jaar met 50 euro opslaan. Gekkewerk!

 • Profielfoto
  Edwin

  Heb inmiddels al twee Chromebooks (HP 13 G1) in het gezin opgenomen ten koste van de MacBook Air en zou zo willen overstappen op de Chromebook Pixel, Pixel 2 en Google WiFi maar helaas is het allemaal niet leverbaar in Nederland en dat gaat niet komen ook.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Oudere Android toestellen lopen generaties achter lees ik steeds.
  Dat kan toch niet veilig zijn?

  .
  Nope. Sterker nog. We lopen met onze ‘oude’ telefoons regelmatig zelfs voorop in generatie-updates.

 • Profielfoto
  bassbug

  Dat begrijp ik niet

 • Profielfoto
  jackybe67

  Als jullie allemaal zijn overgestapt, wat blijven jullie hier dan nog doen? Ons in de neus blijven wrijven hoe achterlijk wij wel niet zijn en hoe schitterend jullie keuze’s waren? Raar volk…..

 • Profielfoto
  DBLCreations

  Google daagt Apple uit met nieuwe Pixel 2 smartphone

  Jaja, nog veel werk aan de winkel hoor.

  Ik ga voor de lol maar eens even de Android gebruiker na-apen:

  Geen draadloos laden, geen headphone jack, geen oortjes meegeleverd, alleen maar 64 of 128GB (niet eens 256) op een “flagship” model van om en bij de €849. Schandalig!

  Even serieus nu… Ik vind het zwart/witte (of de panda) zoals ze hem noemen wel een mooi toestel. Ook fijn dat het USB-C is. Daar zit Apple jammer genoeg mee achter.

  Maar ik ben blij dat er meer druk wordt gelegd op geen headphone jack meer. Alles zal dan uiteindelijk toch die richting evolueren?

 • Profielfoto
  Frans

  Oudere Android toestellen lopen generaties achter lees ik steeds.
  Dat kan toch niet veilig zijn?

  De onveiligheid van Android wordt nogal eens overdreven. Google heeft, net als Apple, belang bij een veilig platform. Lees dit maar eens: https://www.android.com/security-center/

 • Profielfoto
  sciletto

  De reacties van sommige mensen:confused: Als je zo een Android fan geworden bent, wat doe je dan nog hier? Apple gebruikers en liefhebbers afzeiken omdat ze het gebruiken?

  Dat hele gelul over de hoofdprijs vragen ligt volgens mij ook deels bij jezelf. Ja, ze zijn ietsje duurder geworden maar dat ligt ook aan de inflatie en de hoogte van de invoerrechten die gevraagd worden. Is het niet gewoon dat je minder geld over hebt per maand om een Apple product te kopen? Kijk dan gewoon wat binnen je budget past en anders spaar je er wat langer voor maar kraak het niet af omdat het allemaal te duur is want een fucking Pixel 2 XL kost ook over de 900 euro.

  On topic
  Ik heb de presentatie deels zitten kijken maar ik krijg nog steeds de na-maak apple flow feeling als ik een introductie zie van het product. Design gevoel hebben ze in ieder geval niet want de Pixel 2 vind ik er echt uitzien als een plastic duplo telefoon die je bij Intertoys kan halen. Ik ben wel benieuwd wat mensen nou zo lyrisch maakt over de vrijheid die ze bij Android ervaren want tot nu toe moet ik die vrijheid nog steeds vinden op een Android toestel in vergelijking met een iPhone.

  Verder snap ik echt niet dat een deel van HTC gekocht is door Google. Alle HTC telefoons in mijn omgeving hebben het binnen een jaar begeven, is dat probleem al verholpen?

  De laatste teleurstelling en de grootste volgens mij is dat het niet eens in Nederland te koop is.

  Het enige wat mij leuk lijkt is de Google Home maar als ik moet kiezen tussen de Apple Homepod dan wordt het toch echt die van Apple.

  Over de foto’s wil ik nog wat zeggen. Hoe hoog ze ook scoren, ook Apple. Ik gebruik sinds een paar maanden toch echt liever mijn pro camera. Ik heb geen DSLR maar wel een high end systeemcamera en man man man, wat een verschil. De mobiele camera gebruik ik eigenlijk alleen voor concerten en anders buiten als ik de cam niet bij me heb.

  Adios

 • Profielfoto
  Cenobyte

  Oudere Android toestellen lopen generaties achter lees ik steeds.
  Dat kan toch niet veilig zijn?

  Wat kan er niet veilig zijn aan een smartphone? Ik zie of hoor zelden verhalen van smartphones die gehacked worden en bij de gevallen waar het wel gebeurt betreft het meestal toestellen van mensen die dingen met hun smartphone doen die buiten het standaard gebruik van een smartphone liggen.

  De reacties van sommige mensen:confused: Als je zo een Android fan geworden bent, wat doe je dan nog hier? Apple gebruikers en liefhebbers afzeiken omdat ze het gebruiken?

  Misschien omdat sommige mensen de oogkleppen hebben afgedaan en naast hun Apple liefde (die ik nog steeds heb op gebied van iPad en iMac) ook eens naar andere producten kijken en er achter komen dat er voor veel minder geld alternatieven te koop zijn die de Apple ervaring zeer goed benaderen en soms zelfs overtreffen.

  Ik lees hierboven over de “Android vrijheid” en die ervaar ik ook. Vroeger was het gewoon een ramp om een foto vanuit je iPhone naar bijvoorbeeld iemand’s computer te krijgen. Via iFoto en iTunes of via de mail, het werkt gewoon lastig. Op Android/Google gaat dat allemaal gemakkelijker. Die vrijheid is gewoon erg prettig als je uit het keurslijf van Apple komt en dat vind ik jammer.

  Ook lees ik mensen die hun Macbook verkopen en er (bijvoorbeeld) een Chromebook voor terug kopen. Hier precies hetzelfde. Het zijn heerlijke apparaatjes en voor 275 Euro koop je een Acer Chromebook met 15″ HD scherm en alles erop en eraan om 10 uur ongestoord te kunnen internetten vanaf je accu.

  Probeer eens iets te delen vanaf iPad of iPhone naar je TV. Bij Android doe je dit met zo’n Chromecast op de HDMI (stroom vanaf USB poort van de TV), voor 39 Euro werkt dit perfect, met 1 druk op de “Cast” toets. Bij Apple moet je naar een dure AppleTV die maar half werkt omdat er veel te veel beschermde software in zit. Met Android kan ik gewoon een MKV filmpje kijken, met AppleTV moet ik eerst gaan converteren met Handbrake.

  Wat ik wil zeggen is: Apple heeft diverse treinen gemist… Da’s jammer, want Apple liep voorop als technologiebedrijf en dat doen ze niet meer. Als Apple fan vind ik dat jammer, wind ik me erover op en kan ik er soms inderdaad over doorzagen;-)

 • Profielfoto
  DBLCreations

  Oudere Android toestellen lopen generaties achter lees ik steeds.
  Dat kan toch niet veilig zijn?

  Wat kan er niet veilig zijn aan een smartphone? Ik zie of hoor zelden verhalen van smartphones die gehacked worden en bij de gevallen waar het wel gebeurt betreft het meestal toestellen van mensen die dingen met hun smartphone doen die buiten het standaard gebruik van een smartphone liggen.

  De reacties van sommige mensen:confused: Als je zo een Android fan geworden bent, wat doe je dan nog hier? Apple gebruikers en liefhebbers afzeiken omdat ze het gebruiken?

  Misschien omdat sommige mensen de oogkleppen hebben afgedaan en naast hun Apple liefde (die ik nog steeds heb op gebied van iPad en iMac) ook eens naar andere producten kijken en er achter komen dat er voor veel minder geld alternatieven te koop zijn die de Apple ervaring zeer goed benaderen en soms zelfs overtreffen.

  Ik lees hierboven over de “Android vrijheid” en die ervaar ik ook. Vroeger was het gewoon een ramp om een foto vanuit je iPhone naar bijvoorbeeld iemand’s computer te krijgen. Via iFoto en iTunes of via de mail, het werkt gewoon lastig. Op Android/Google gaat dat allemaal gemakkelijker. Die vrijheid is gewoon erg prettig als je uit het keurslijf van Apple komt en dat vind ik jammer.

  Ook lees ik mensen die hun Macbook verkopen en er (bijvoorbeeld) een Chromebook voor terug kopen. Hier precies hetzelfde. Het zijn heerlijke apparaatjes en voor 275 Euro koop je een Acer Chromebook met 15″ HD scherm en alles erop en eraan om 10 uur ongestoord te kunnen internetten vanaf je accu.

  Probeer eens iets te delen vanaf iPad of iPhone naar je TV. Bij Android doe je dit met zo’n Chromecast op de HDMI (stroom vanaf USB poort van de TV), voor 39 Euro werkt dit perfect, met 1 druk op de “Cast” toets. Bij Apple moet je naar een dure AppleTV die maar half werkt omdat er veel te veel beschermde software in zit. Met Android kan ik gewoon een MKV filmpje kijken, met AppleTV moet ik eerst gaan converteren met Handbrake.

  Wat ik wil zeggen is: Apple heeft diverse treinen gemist… Da’s jammer, want Apple liep voorop als technologiebedrijf en dat doen ze niet meer. Als Apple fan vind ik dat jammer, wind ik me erover op en kan ik er soms inderdaad over doorzagen;-)

  Je gaat zelf te hard door de bocht door te zeggen dat je bij sommige andere producten dezelfde ervaring krijgt als met de apple ervaring. Als je hiermee bedoelt “Apple-ecosystem”, dan heb je niet je oogkleppen afgezet, maar gewoon andere opgezet met de naam FANDROID op. Want ja, er zijn goede alternatieven. maar uw chromebookkje gaat nooit meer zoveel opleveren als wat een Macbook je na verkoop nog zal opleveren. Apple bewaard zijn waarde goed en dat zou jij als “Appleliefhebber” toch moeten weten hé;-)

  Sommige dingen als een foto overzetten zullen inderdaad misschien makkelijker zijn. Maar om eerlijk te zijn, ik gebruik mijn Mac Pro,Macbook Pro, iPad Pro en mijn iPhone om alles van foto’s, muziek of video te beheren en over te zetten. Wil ik absoluut iets naar de laptop overzetten van mijn moeder dan kan dat ook. Ik heb persoonlijk de gewoonte om alles van foto’s en video’s op de iPhone meteen over te zetten naar de Mac. Vandaar neem ik een usb stick zet ik er alles op wat ik wil en dat zet ik dan weer naar de laptop van mijn moeder. Al moet ik het zelf zo moeilijk niet maken, want ik kan gewoon via het netwerk alles op mijn mama haar laptop zetten. Ja, vanop mijn macOS apparaat naar een windows 10 apparaat via hetzelfde netwerk. Zo gemakkelijk kan het gaan.

  Maar afgezien van dat is dat het enige pluspunt dat ik je kan geven. Dat je geen iTunes of dergelijke nodig hebt om dingen over te zetten. Dat was mijn persoonlijke frustratie van in begin toen ik de switch in 2009 gemaakt heb en daar heb ik mij over gezet. Verder heb ik nooit meer achterom gekeken wat Windows betreft.

  Jouw chromebook heeft trouwens “Chrome OS”, wat op zich nog altijd geen volwaardig OS is. Kan waarschijnlijke leuke dingen doen, maar een Macbook heeft nog altijd een volwaardig OS. En geen webbrowser die als OS wordt gebruikt. (Het is één van de grootste frustraties van vele mensen). Ook ik heb de keynote (half en half) gevolgd.

  Begrijp me niet verkeerd, er is mooi spul op de markt. Maar om te zeggen dat je Apple kan evenaren (of zelfs overtreffen) is wat mij persoonlijk betreft, een brug te ver.

  Hoe het ook moge zijn, iedereen moet gebruiken wat hij wil. Maar uiteindelijk zit je hier op een Apple forum en ik begrijp Sciletto zijn reactie dan ook heel goed:-)