Google pusht eigen smartphone-chip, Apple is de lachende derde

8 reacties

Hardware en software op elkaar afstemmen, dat is altijd het mantra van Apple geweest. Google lijkt dit ook steeds meer in te zien, want de nieuwste smartphone die door het bedrijf zelf ontworpen is heeft een eigen chip voor het verwerken van foto’s.

De Google Pixel 2 gebruikt voor de meeste taken een generieke Snapdragon-chip, maar bij gebruik van de camera komt de Pixel Visual Core in actie. Deze op maat gemaakte chip werkt naast de Snapdragon.

HDR-beelden verwerken

De chip moet de werking van de HDR-functie voor de camera aanzienlijk versnellen en energiezuiniger maken. Google zegt dat zijn eigen chip foto’s vijf keer sneller verwerkt als de reguliere Snapdragon-chip en dat het tien keer zo weinig energie kost. Een mooie verbetering, want bij het maken van foto’s wil je snel resultaat zien zonder dat het een zware wissel op je accu trekt. Apple kan bij het ontwerpen van zijn chips rekening houden met fotoverwerking, maar Google is genoodzaakt een extra chip te plaatsen.

pixel2-camera
Klik/tap voor groter.

Is die Snapdragen (gemaakt door Qualcomm) dan zo’n slechte chip? Nee, maar wel een hele generieke. Praktisch alle Android-fabrikanten gebruiken deze chips voor hun toestellen. Daarom kan geen rekening met de specifieke wensen van iedere smartphone-maker gehouden worden. Apple maakt alleen chips voor zijn eigen telefoons en tablets en hoeft alleen met zijn eigen eisen rekening te houden.

Probleem voor ontwikkelaars

De zoekgigant schrijft in een blogpost over de Pixel Visual Core dat ontwikkelaars de chip ook kunnen gebruiken. Zo zijn HDR-foto’s niet langer voorbehouden aan de meegeleverde camera-app. Voor ontwikkelaars is dit een lastig probleem, want het marktaandeel van de Pixel 2 is nog erg klein. Is het de moeite waard om de chip van een niche-toestel te ondersteunen? En hoe verklaar je tegenover je gebruikers dat niet alle functies van de app op iedere Android-telefoon beschikbaar zijn?

Android Camera app 001
Klik/tap voor groter.

Moeilijk ecosysteem

Dit toont aan dat Android een moeilijk ecosysteem is en Google heeft dat min of meer over zichzelf afgeroepen. Smartphone-fabrikanten werden aangemoedigd om eigen ontwerpen rondom Android en een berg ARM-chips te maken. Hierdoor zijn er bijna geen standaarden en wordt het moeilijk om op grote schaal vooruit te gaan. Muizenstapjes dus.

Google wil de Pixel Visual Core nog voor veel meer dingen zoals machine learning gaan gebruiken, maar daar komt weer hetzelfde probleem om de hoek kijken. Apple ontwikkelt al sinds 2010 eigen iPhone-chips en ARKit stond al in 2015 al op de roadmap. Daardoor heeft een groot aantal toestellen meteen ondersteuning voor nieuwe innovaties en hebben ontwikkelaars gegarandeerd een grote groep gebruikers voor geavanceerde functies zoals ARKit en CoreML voor machine learning.

Apple is de lachende derde

Het is goed dat Google wat meer met het ‘Apple-model’ aan de slag gaat. Echter zal Samsung mee moeten doen om een grote gebruikersgroep te bereiken, óf de Google Pixel-telefoons moeten serieus een marktaandeel krijgen. Apple is in alle gevallen de lachende derde. De iPhone-maker werkt sinds 2010 met eigen chips en heeft daardoor een enorme voorsprong. Dit is ook echts iets tussen verschillende Android-fabrikanten.

Als Google serieus is zal het premium Android-segment hooguit verschuiven van Samsung naar Google, maar er ontstaat geen derde ecosysteem naast Android en iOS.

android lineup 001
Allemaal Android, allemaal verschillend – Klik/tap voor groter.

Reacties

8 reacties
 • Profielfoto
  steveb

  En. Wat met de ai chip van huawei?

 • Profielfoto
  Vilscon

  .. maar de kleuren van de Pixel 2 zijn wel leuk!

  Nee, alle grapjes aan de kant. Ik vind ze echt mooi!:smile:

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Ik lees uit dit verhaal weinig wat er toe leidt dat Apple de “lachende derde” zou zijn.

  De enorme voorsprong ligt toch echt bij Google/Android. Mede omdat 90% van de gebruiker bijzonder weinig weet (of interesse) heeft van al die fraaie ontwikkelingen. Die willen gewoon een telefoon die WhatsApp heeft en goede foto’s neemt.

  En daarnaast: voor iedere specifiek (high-end) gebruik is er wel een Android telefoon te vinden. Wil je twee schermen? Vier camera’s? Een sublieme Audio-DAC? 3D-fotograferen? Een holografische telefoon? Roep het; en je kunt het krijgen.

 • Profielfoto
  sciletto

  Ik lees uit dit verhaal weinig wat er toe leidt dat Apple de “lachende derde” zou zijn.

  De enorme voorsprong ligt toch echt bij Google/Android. Mede omdat 90% van de gebruiker bijzonder weinig weet (of interesse) heeft van al die fraaie ontwikkelingen. Die willen gewoon een telefoon die WhatsApp heeft en goede foto’s neemt.

  En daarnaast: voor iedere specifiek (high-end) gebruik is er wel een Android telefoon te vinden. Wil je twee schermen? Vier camera’s? Een sublieme Audio-DAC? 3D-fotograferen? Een holografische telefoon? Roep het; en je kunt het krijgen.

  Ik zie juist wel een punt dat Apple de lachende derde is en dat heeft dus te maken met de mogelijkheid dat Apple eigen chips kan bouwen. Apple is niet afhankelijk van andere fabrikanten en Google heeft zich afhankelijk gemaakt.

  De keuzes die je als laatste opnoemt zijn allemaal in beheer van de 2e partij, Samsung, Huawei, LG, Blackberry, enzovoort. De fabrikanten hebben het nu voor het zeggen en als die beslissen dat 3D fotograferen of een sublieme audio DAC nutteloos is, dan schrappen ze het zo eruit.

  Het duurt nog lang voordat Google op het marktaandeel zit van Apple. Daarmee bedoel ik wat zij in eigen beheer hebben. Het marktaandeel wat op actieve gebruikers zit zakt bij Android ook steeds meer:
  Active operating September 2017
  iOS – 32.34%
  Android – 65.53%

  Dit is wel eens anders geweest en ik juich dit alleen maar toe. Dat heeft niks met boycotten te maken maar om de levensvatbaarheid van een OS en daar ben ik blij mee.

  Ik heb nooit in versplintering gelooft en bovenstaand beschrijft wel goed waarom. Ook roep ik vanaf me eerste mac dat software en hardware inderdaad op elkaar afgestemd moeten worden en dat is echt zo. Het heeft zijn voor en nadelen maar dat is met alles zo. Het voordeel wat Apple weegt is gewoon zwaarder voor mij dan wat andere fabrikanten geven. Ik ben benieuwd verder waar de ontwikkelingen heen gaan.

 • Profielfoto
  Cybertopian

  Probleem met al die fabrikant en toestel specifieke hardware is natuurlijk is hoeverre app ontwikkelaars het gaan ondersteunen in hun apps.

  Als Samsung voor zijn gehele lijn een speciale chip of feature (b.v. stylus) heeft zullen ontwikkelaars daar nog wel rekening mee willen houden. Maar als het marktaandeel klein is, is de kans groot dat behalve door de fabrikant meegeleverde software geen enkele app iets doet niet die “onderscheidende feature”.

  Zelfs Apple heeft er in hun homogene omgeving last van. B.v. 3D-tocuh, Pencil en Keyboard support zijn ook geen features waar ontwikkelaars veel tijd aan besteden.

  De enige manier dat het zou werken is als Google de chip (optioneel als premium) onderdeel wordt van Android en (in licentie) aan de android fabrikanten zou geven. Dan kan Google ook een Gx SoC lijn gaan ontwerpen en worden daar netjes voor vergoed.

 • Profielfoto
  Koezel

  Ik zie juist wel een punt dat Apple de lachende derde is en dat heeft dus te maken met de mogelijkheid dat Apple eigen chips kan bouwen. Apple is niet afhankelijk van andere fabrikanten en Google heeft zich afhankelijk gemaakt.

  Apple is voor andere zaken wel afhankelijk, de Oled beeldschermen bijvoorbeeld. Onder de lachende derde versta ik er (financieel) profijt van hebben. Die profijt haal ik niet terug in het artikel.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  …Het marktaandeel wat op actieve gebruikers zit zakt bij Android ook steeds meer…

  .
  2 miljard actieve devices die op de Play Store inloggen. Per maand!

  En het is niet zo dat die apparaten de Store volledig zelfstandig bezoeken. Daar hangen ook een paar actieve gebruikers aan.

 • Profielfoto
  Ruwepit

  …Het marktaandeel wat op actieve gebruikers zit zakt bij Android ook steeds meer…

  .
  2 miljard actieve devices die op de Play Store inloggen. Per maand!

  En het is niet zo dat die apparaten de Store volledig zelfstandig bezoeken. Daar hangen ook een paar actieve gebruikers aan.

  Ik mis de relevantie van het benoemen van de actieve devices