België krijgt definitief geen Wi-Fi in de trein

Door: Raymon Mens - 31 reacties

De Nationale Maatschappij der Belgische Spoorwegen (NMBS) gaat geen Wi-Fi in de trein aanbieden. Dat is een van de eerste aankondigingen die Sophie Dutordoir, de nieuwe CEO van het Belgische spoorbedrijf heeft gedaan.

In Nederland werd de eerste trein al in 2010 van Wi-Fi voorzien, maar volgens het Belgische spoorbedrijf is het te duur en overbodig. Belgische mobiele providers zouden eind 2018 volledige dekking op het spoor hebben.

Wel Wi-Fi op stations

De beslissing is opmerkelijk omdat vorig jaar nog een proef werd gedaan met Wi-Fi in de trein. Op de lijn Eupen-Oostende konden reizigers in de eerste klas gratis draadloos internet testen. De NMBS zei dat er een businessplan zou komen, maar de nieuwe CEO trekt de stekker uit het project.

NMBS trein Antwerpen centraal
Afbeelding: Arterra/UIG via Getty Images – Klik/tap voor groter.

De NMBS is wel van plan eigen hotspots een aantal grote stations uit te rollen. Momenteel bieden providers als Proximus en Telenet deze service al aan. In Nederland investeerde de NS in 2010 60 miljoen euro voor de uitrol van Wi-Fi in de trein. Aanvankelijk was T-Mobile de uitbater, maar tegenwoordig beheert het spoorbedrijf de dienst zelf. Internet in de Nederlandse treinen zal tot in ieder geval 2025 gratis blijven.

Reacties

31 reacties
 • Profielfoto
  csteelooper

  Het klopt dat de portaal voor de WiFi-treinhotspots tegenwoordig van NS zelf is; da’s alweer bijna 4 jaar zo. Maar de dienst draait nog steeds op (LTE-)verbindingen van T-Mobile. De rol van T-Mobile inzake deze verbindingen is dus alles behalve uitgespeeld…

 • Profielfoto
  Gijs Raggers

  Geen WiFi op het spoor want daar is volledige dekking door providers. Wel extra WiFi op stations. Goede logica.

 • Profielfoto
  mvmaastricht

  Goede beslissing van de NMBS. ik reis vaak met de trein door heel Nederland en gebruik de WiFi nooit. Het is eindeloos traag, zeker als het wat drukker is. Niet te doen dus, en omdat het een publieke hotspot is ook nog eens onveilig.
  Daarnaast wordt WiFi in de trein, met het steeds sneller en goedkoper worden van data van mobiele providers, langzamerhand steeds overbodiger.

 • Profielfoto
  iAmRenzo

  Tja, begrijpelijk. Ik vind het ook onnodig. Ik weet niet hoe de kwaliteit nu is maar ik gebruik het nooit.
  Nu heeft KPN ook belabberd bereik. Verder dan traag 3G kom ik vaak niet. Volgens KPN omdat de trein te snel gaat. Toch trek ik dat in twijfel.

 • Profielfoto
  Ivo-tje

  Die hebben even op de Nederlandse wifi in de trein gezocht, heel hard gelachen om de overweldigende logzang die je dan te lezen krijgt en besloten hun vingers er anno 2017 niet meer aan te branden;)
  Verstandig!

 • Profielfoto
  Milez

  Ik heb nooit begrepen waarom wifi volgens sommigen een basisbehoefte is die gratis aangeboden moet worden. Telefonie is ook nooit gratis aangeboden. Openbaar vervoer ook niet. Huisvesting en voeding ook niet. Als ze ervoor kunnen zorgen dat onze telco’s voor goed internet via 3 of welke andere G kunnen zorgen, is dat al prima.

 • Profielfoto
  Bart119

  De NMBS heeft inderdaad andere prioriteiten als wifi aanbieden. Deze nieuwe CEO heeft een zeer goede visie op het bedrijf. Ik hoop dat ze het in de praktijk kan waarmaken.

 • Profielfoto
  SvS

  Ik heb nooit begrepen waarom wifi volgens sommigen een basisbehoefte is die gratis aangeboden moet worden. Telefonie is ook nooit gratis aangeboden. Openbaar vervoer ook niet. Huisvesting en voeding ook niet.

  .
  +1(y)
  Me too, het heeft er deels naar toe geleid dat we met z’n allen staren naar ons eigen schermpjes.

 • Profielfoto
  csteelooper

  Mja van mij mag OV best gratis hoor… Doen ze in Scandinavië ook. Mede daarom is alcohol daar zo duur (lees: de accijns op alcohol zo hoog).

 • Profielfoto
  aartjan.nl/blog

  Eens met zowat iedereen hier! Verstandig besluit.
  Wifi is zoooo 2016.

 • Profielfoto
  iCrazy

  Nou in Noorwegen is ov niet gratis

 • Profielfoto
  WillemZ

  Hoe werkt zo’n Wifi in de trein?
  Gaat dat ook via 3G en 4G?
  Dus je deelt zo’n verbinding dan met z’n allen?

 • Profielfoto
  Q-collective

  De wifi in de trein is, bij de NS, toch ook zo lek als een mandje? Een onversleutelde verbinding waarbij communicatie vanaf een afstand is uit te lezen. Ik gebruik het om die reden nooit.

  Verder is het zo traag als dikke stront.

 • Profielfoto
  steveb

  Te

 • Profielfoto
  wacon

  Nu nog zorgen dat ontvangst van een mobiel netwerk überhaupt kan in de trein. Wordt het wellicht een stuk gezelliger als mensen met elkaar in gesprek kunnen gaan.

 • Profielfoto
  GoeieDag

  Me too, het heeft er deels naar toe geleid dat we met z’n allen staren naar ons eigen schermpjes.

  Nee, dat is de fout van Apple, met de introductie van de iPhone in 2007. Foei Apple!

 • Profielfoto
  Shmoo

  Mooi man, al die ideale voorbeeldmensen met hun LinkedIn reacties. Alsof met de trein gaan ook daadwerkelijk zo’n pleziertje is als men het laat lijken op televisie in al die NS reclames waar altijd de zo’n schijnt en je op weg bent naar een pretpark met warme appeltaart.

  Kom op man. Als je überhaupt al met iemand in de trein wilt vertellen dan is dat vooral omdat je haar eigenlijk wilt wippen maar goed, praten is op zo’n moment dan een mooi acceptabel alternatief. Verder zitten er gewoon allemaal net zo’n saaie schoenveterswisselaren naast je als dat je zelf ook bent en daar leg je de iPhone echt niet voor uit je handen. Draai de situatie gewoon eens om. Zou iemand anders in de trein zijn/haar telefoon wegleggen om met jou te willen praten of is het internet (in hun handen) toch net iets interessanter. Sure.

 • Profielfoto
  DBLCreations

  Ik heb nooit begrepen waarom wifi volgens sommigen een basisbehoefte is die gratis aangeboden moet worden. Telefonie is ook nooit gratis aangeboden. Openbaar vervoer ook niet. Huisvesting en voeding ook niet.

  .
  +1(y)
  Me too, het heeft er deels naar toe geleid dat we met z’n allen staren naar ons eigen schermpjes.

  Ik vind eigenlijk ook dat we nog te weinig betalen voor van alles en nog wat. Eigenlijk zouden we zelf nog meer moeten betalen. We verdienen toch meer dan genoeg. Ik vraag me stilaan af of er hier toevallig gewoon veel CEO’s en dergelijke op dit forum zitten. Je weet wel, die mannen die overal geld willen uitslaan enzo… Ale, laten we nog maar wat van alles gaan uitvinden om er nog meer geld aan te kunnen verdienen. Ge zit hier u tijd te verdoen…

 • Profielfoto
  DBLCreations

  Me too, het heeft er deels naar toe geleid dat we met z’n allen staren naar ons eigen schermpjes.

  Nee, dat is de fout van Apple, met de introductie van de iPhone in 2007. Foei Apple!

  Dat is gewoon van de fout voor elke mens individueel. Jij neemt die beslissing om naar je scherm te staren, niet Apple of gelijk welke andere maker van mobiele telefoons of tablets of enig ander scherm. Ja, tegenwoordig moet je duidelijk zijn hé. Want mensen kijken niet alleen naar een iPhone scherm maar bv ook naar een tv scherm. En natuurlijk al dat andere moois van schermen dat er vandaag op de markt is.:-)

 • Profielfoto
  Barika Cala Saidah

  @gijsraggers, welkom bij de NMBS!

 • Profielfoto
  KarelWillem

  …het heeft er deels naar toe geleid dat we met z’n allen staren naar ons eigen schermpjes.

  .
  Ach, toen ik nog jong was – ooit ergens in de vorige eeuw dus – zaten we in de trein met een boek of tijdschrift met een paar aan de walkman verbonden dopjes in de oren.

  Toen werd er ook niet bijster veel gecommuniceerd.

 • Profielfoto
  DBLCreations

  …het heeft er deels naar toe geleid dat we met z’n allen staren naar ons eigen schermpjes.

  .
  Ach, toen ik nog jong was – ooit ergens in de vorige eeuw dus – zaten we in de trein met een boek of tijdschrift met een paar aan de walkman verbonden dopjes in de oren.

  Toen werd er ook niet bijster veel gecommuniceerd.

  Aah, muziek, das mijn leven!:-)

 • Profielfoto
  maessam

  De wifi in België gaat zo vlot als de Fyra.

 • Profielfoto
  Tee Loo

  ik vind WIFI super in de NS treinen. De verbindingssnelheid is prima. Geen gedoe met wegvallende mobile verbindingen.

 • Profielfoto
  xaddict

  In Nederland hebben we ook al geen WiFi in de trein dus volgens mij is het ook niet echt nodig. Op stations is er soms wel WiFi

 • Profielfoto
  DBLCreations

  Ook al neem ik de trein niet (meer), toch vindt ik het jammer. Gratis wifi is altijd fijn als je een lange reis voor de boeg hebt en je even het web op kan. Natuurlijk, openbaar wifi is niet veilig dat weten we allemaal wel, maar om gewoon wat dingen op te zoeken of youtube te bekijken valt dat allemaal best mee. Maar goed, ik kan begrijpen dat het een grote investering is en als het niet goed werkt dan begrijp ik ook dat ze dit liever schrappen en dan het geld misschien in iets anders investeren. De vraag is wat natuurlijk? Zoals ik al zei, ik rij (niet meer) met de trein. Maar ik herinner me van vroeger wel de problemen met de treinen waar geen ramen open konden (die hadden zo van die ventilatie onderaan de ramen voor airco), maar misschien kan dat aangepakt worden (indien dat nog niet gebeurd is?) Of zonwerend glas of zelfs zonnepanelen op de treinen. Kunnen ze van die kabels af! Nee, dat zal denk ik al een brug te ver zijn…:roll: Maar goed, Hopelijk komt er wel ooit nog eens een oplossing voor die gratis wifi.

 • Profielfoto
  Milez

  Ik vind eigenlijk ook dat we nog te weinig betalen voor van alles en nog wat. Eigenlijk zouden we zelf nog meer moeten betalen. We verdienen toch meer dan genoeg. Ik vraag me stilaan af of er hier toevallig gewoon veel CEO’s en dergelijke op dit forum zitten. Je weet wel, die mannen die overal geld willen uitslaan enzo… Ale, laten we nog maar wat van alles gaan uitvinden om er nog meer geld aan te kunnen verdienen. Ge zit hier u tijd te verdoen…

  Gratis bestaat niet. Wie betaalt gratis wifi, denk je? Dat is de belastingbetaler, de consument of de reiziger, naargelang de aanbieder. Je betaalt daar dus sowieso ook voor. En opnieuw: waarom wifi wel gratis en andere basisbehoeften niet?

 • Profielfoto
  Hydrarchos

  …het heeft er deels naar toe geleid dat we met z’n allen staren naar ons eigen schermpjes.

  .
  Ach, toen ik nog jong was – ooit ergens in de vorige eeuw dus – zaten we in de trein met een boek of tijdschrift met een paar aan de walkman verbonden dopjes in de oren.

  Toen werd er ook niet bijster veel gecommuniceerd.

  En terecht. Thuis, op mijn werk, op straat, in de winkel en bij vrienden communiceer ik me de hele dag suf. Laat me in ’s hemelsnaam in de trein rustig even iets lezen of typen met een muziekje in mijn hoofd. En als ik daar internet voor nodig heb, tether ik dat gewoon via mijn iPhone want zoals een collega ooit opmerkte over NS-wifi: de trein is sneller.

 • Profielfoto
  DBLCreations

  Ik vind eigenlijk ook dat we nog te weinig betalen voor van alles en nog wat. Eigenlijk zouden we zelf nog meer moeten betalen. We verdienen toch meer dan genoeg. Ik vraag me stilaan af of er hier toevallig gewoon veel CEO’s en dergelijke op dit forum zitten. Je weet wel, die mannen die overal geld willen uitslaan enzo… Ale, laten we nog maar wat van alles gaan uitvinden om er nog meer geld aan te kunnen verdienen. Ge zit hier u tijd te verdoen…

  Gratis bestaat niet. Wie betaalt gratis wifi, denk je? Dat is de belastingbetaler, de consument of de reiziger, naargelang de aanbieder. Je betaalt daar dus sowieso ook voor. En opnieuw: waarom wifi wel gratis en andere basisbehoeften niet?

  Zie jij wifi onder een basisbehoefte dan…?

 • Profielfoto
  Hydrarchos

  Zie jij wifi onder een basisbehoefte dan…?

  Wifi misschien niet, maar internet tegenwoordig zeker wel nadat de overheid heeft besloten om vormen van communicatie uitsluitend nog via internet te laten verrichten. Als je dat besluit moet je dat kanaal ook voor iedereen toegankelijk maken.

 • Profielfoto
  DBLCreations

  Zie jij wifi onder een basisbehoefte dan…?

  Wifi misschien niet, maar internet tegenwoordig zeker wel nadat de overheid heeft besloten om vormen van communicatie uitsluitend nog via internet te laten verrichten. Als je dat besluit moet je dat kanaal ook voor iedereen toegankelijk maken.

  Das waar maar waarom zou wifi dan niet gratis mogen zijn? Uiteindelijk betaal je een internetdienst en wifi heb je sowieso gratis erbij. Dat is bij ons toch zo…