Raymon Mens
Raymon Mens Accessoires 31 oktober 2017

Serieus gamen? Koop een toetsenbord van Apple

Bij Apple denk je niet direct aan gaming. De meeste gamers hebben een Windows-computer met accessoires van merken als Razer of Logitech. Toch kun je als gamer het best een toetsenbord van Apple kopen en op je computer aansluiten.

De latency van Apple-toetsenborden is namelijk enorm laag. Veel lager dan die van Razer en Tomoko, twee fabrikanten die zich op gamers richten. Apple’s Magic Keyboard laat ook Logitech en Microsoft achter zich.

Sneller dan gaming-toetsenbord

Dat blijkt uit een test van Dan Luu, hij is naast ingenieur bij Microsoft ook toetsenbordliefhebber. Luu heeft de reactietijd en latency van verschillende toetsenborden gemeten. Bij Apple’s Magic Keyboard duurt het 15 milliseconden tot een toetsaanslag naar de computer verzonden wordt. Het beste gaming-toetsenbord (de Razer Ornata Chroma) doet er 35 milliseconden over en het traagste toetsenbord, de Logitech K360 heeft 60 milliseconden nodig om een toetsaanslag over te brengen.

De Razer Ornata Chroma – Klik/tap voor groter.

Hoe komt het dat Apple’s toetsenbord zo snel is? Naast efficiënte elektronica en een snelle USB-verbinding speelt de key travel (hoe lang het duurt voordat een toets volledig in is gedrukt en weer omhoog komt) ook een rol. Apple’s toetsenbord heeft toetsen met een relatief lage travel. Het duurt minder dan 4 milliseconden voordat een toets volledig is ingedrukt. Dat geeft al een voorsprong.

Latency slechts één factor

Logischerwijs zou het toetsenbord van de MacBook en MacBook Pro nog snelle reageren, omdat de key travel nog korter is. Het comfort laat soms te wensen over. Latency is één ding, maar comfort en betrouwbaarheid zijn ook belangrijk. Een gaming-toetsenbord moet tegen een stootje kunnen, want er zal regelmatig fanatiek op de toetsen geramd worden.


Apple’s toetsenbord is draadloos te gebruiken, maar ook via USB aan te sluiten. Het gebruikt een Full Speed USB-aansluiting die als USB-FS wordt omschreven in de tabel. Luu heeft het toetsenbord uitsluitend via USB getest. Het Magic Keyboard werkt via USB ook probleemloos met Windows 10. Welke variant is getest (met of zonder numeriek blok) is niet duidelijk, maar dit hebben we nagevraagd en zal later aangevuld worden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Serieus gamen? Koop een toetsenbord van Apple
Sluiten