Final Cut Pro krijgt snel ondersteuning voor HEVC/H.265

5 reacties

Final Cut Pro X krijgt volgens Apple nog dit jaar ondersteuning voor de nieuwe bestands­formaten van iOS 11 en macOS 10.13 High Sierra. Foto’s worden sinds kort als HEIF-bestand opgeslagen en video’s als HVEC (ook wel bekend als H.265).

iMovie heeft al ondersteuning voor HEIF en HVEC, maar aan een update voor Final Cut wordt nog gewerkt, zegt Apple tegen 9to5Mac. De komende update maakt ook betere integratie met YouTube mogelijk.

Problematisch bij importeren materiaal van iPhone

Het gebrek aan ondersteuning voor HEVC is vooral te merken bij het importeren van video’s die op een iPhone met iOS 11 zijn gemaakt. Het beeld wordt in Final Cut niet getoond, alleen de audio werkt. Een tijdelijke workaround is om de video’s eerst met QuickTime te openen en opnieuw te exporteren. Vink daarbij Gebruik HVEC uit. Je kunt op iOS bij het menu InstellingenCameraStructuren ook kiezen voor Meest compatibel. Een iPhone of iPad zal dan H.264 video opslaan.

export
Klik/tap voor groter.

Het is onbekend of de komende update voor Final Cut Pro een Mac met macOS High Sierra vereist. Professionele gebruikers wachten vaak met het updaten naar nieuwe besturingssystemen, omdat serieus werk geen bugs kan gebruiken. Apple lijkt echter niet van plan om ondersteuning de nieuwe codecs naar macOS Sierra te brengen. De Foto’s-app van macOS Sierra kreeg geen update en om HEIF en HVEC bestanden te bewerken, is High Sierra vereist.

Efficiëntere opslag

Hoewel de overstap voor wat ongemak zorgt, zijn HEIF en HVEC op lange termijn de moeite waard. De nieuwe bestandsformaten slaan foto’s en video’s veel efficiënter op. Zo ontstaat een kleiner bestand met dezelfde of betere kwaliteit. Vooral bij 4K-video is het verschil erg goed merkbaar. (Zie → Apple neemt afscheid van JPG en H.264, de voordelen)

 JPG/H.264HEIF/HEVC
Foto 12 megapixel3,8MB2,2MB
Live Foto 12 megapixel2,1MB979KB
Panorama 12 megapixel9,8MB4,8MB
Video 30 sec 720p 30fps31,8MB19,2MB
Video 30 sec 1080p 30fps59,8MB30,9MB
Video 30 sec 1080p 60fps89,1MB86,7MB
Video 30 sec 4K 30fps170,9MB90,1MB

Reacties

5 reacties
 • Profielfoto
  steveb

  @raymon
  Heb je ook panorama foto’s geprobeerd van iPhone 7
  Die zijn geen 12 mafapixel maar 63 Mp
  Benieuwd wad daar het verschil in is

 • Profielfoto
  steveb

  En sloom video?

 • Profielfoto
  botoo

  Customers using earlier versions of Apple Pro Apps—including Final Cut Pro, Logic Pro, Motion, Compressor, or MainStage—need to update their apps to be compatible with macOS High Sierra.

  About Apple Pro Apps and macOS High Sierra
  Dus wel verlangen dat (pro)users updaten maar nog geen ondersteuning voor HEIF/HEVC?

 • Profielfoto
  iAmRenzo

  Fantastisch! Mijn project ligt dus nu stil… Ik denk tijdens de release kan ik wel alvast in H265 filmen, Apple released FCPX wel samen met High Sierra. Maar nee, Apple laat de ‘pros’ weer wachten terwijl iMovie al wel een update heeft.

  Ook is het zonde dat je op je Mac foto’s niet mag exporteren naar ’t nieuwe formaat…