Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 5 oktober 2017

Final Cut Pro krijgt snel ondersteuning voor HEVC/H.265

Final Cut Pro X krijgt volgens Apple nog dit jaar ondersteuning voor de nieuwe bestands­formaten van iOS 11 en macOS 10.13 High Sierra. Foto’s worden sinds kort als HEIF-bestand opgeslagen en video’s als HVEC (ook wel bekend als H.265).

iMovie heeft al ondersteuning voor HEIF en HVEC, maar aan een update voor Final Cut wordt nog gewerkt, zegt Apple tegen 9to5Mac. De komende update maakt ook betere integratie met YouTube mogelijk.

Problematisch bij importeren materiaal van iPhone

Het gebrek aan ondersteuning voor HEVC is vooral te merken bij het importeren van video’s die op een iPhone met iOS 11 zijn gemaakt. Het beeld wordt in Final Cut niet getoond, alleen de audio werkt. Een tijdelijke workaround is om de video’s eerst met QuickTime te openen en opnieuw te exporteren. Vink daarbij Gebruik HVEC uit. Je kunt op iOS bij het menu InstellingenCameraStructuren ook kiezen voor Meest compatibel. Een iPhone of iPad zal dan H.264 video opslaan.

Klik/tap voor groter.

Het is onbekend of de komende update voor Final Cut Pro een Mac met macOS High Sierra vereist. Professionele gebruikers wachten vaak met het updaten naar nieuwe besturingssystemen, omdat serieus werk geen bugs kan gebruiken. Apple lijkt echter niet van plan om ondersteuning de nieuwe codecs naar macOS Sierra te brengen. De Foto’s-app van macOS Sierra kreeg geen update en om HEIF en HVEC bestanden te bewerken, is High Sierra vereist.

Efficiëntere opslag

Hoewel de overstap voor wat ongemak zorgt, zijn HEIF en HVEC op lange termijn de moeite waard. De nieuwe bestandsformaten slaan foto’s en video’s veel efficiënter op. Zo ontstaat een kleiner bestand met dezelfde of betere kwaliteit. Vooral bij 4K-video is het verschil erg goed merkbaar. (Zie → Apple neemt afscheid van JPG en H.264, de voordelen)


Reageer op artikel:
Final Cut Pro krijgt snel ondersteuning voor HEVC/H.265
Sluiten