Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 29 oktober 2017

Final Cut Pro 10.4 brengt ondersteuning voor VR, HDR en HEVC

Apple heeft Final Cut Pro X 10.4 aangekondigd. De volgende versie van de professionele video­bewerkings­software brengt ondersteuning voor VR en HDR, evenals de nieuwe video-codec HEVC die in iOS 11 gebruikt wordt.

Wanneer de nieuwe versie uitgebracht wordt is nog onduidelijk. Apple demonstreerde Final Cut Pro X 10.4 al uitgebreid tijdens een conferentie voor video-professionals in Cupertino. Dit zijn de nieuwigheden:

VR in Final Cut Pro

Ondersteuning voor VR komt niet als verrassing. Apple nam eerder dit jaar namelijk Tim Dashwood aan. Deze ontwikkelaar had al een VR-plugin voor Final Cut en Motion gemaakt (360VR Toolbox). De plug-in wordt nu met een boel verbeteringen in de core van Final Cut geïntegreerd. Je kunt VR-brillen gebruiken, maar de content ook op het scherm bekijken, of een video tegelijkertijd op de bril en het scherm tonen.

Klik/tap voor groter.

Betere ondersteuning iOS en iMac Pro

Naast ondersteuning voor de nieuwe videocodec HEVC die in iOS 11 gebruikt wordt, maakt Apple het mogelijk om iMovie-projecten in Final Cut te importeren. Zo kun je alvast een ruwe edit maken op bijvoorbeeld je iPad en later in Final Cut verder. De in december verwachte iMac Pro kan native 4K RED-beeldmateriaal met kleurcorrectie direct zonder rendelen vanaf de timeline afspelen. De krachtigste iMac ooit draait zijn hand ook niet om voor projecten met 8K-video.

Tot slot heeft Apple de tools voor kleurcorrectie onder handen genomen. Er zijn verbeterde kleurenwielen en het is eindelijk mogelijk om de witbalans handmatig met een kleurenkiezer in te stellen. Daarnaast kunnen kleurcorrecties aan sneltoetsen gekoppeld worden. (Bron: 1, 2, 3)

Klik/tap voor groter.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Final Cut Pro 10.4 brengt ondersteuning voor VR, HDR en HEVC
Sluiten