EU Code Week: gratis programmeersessies in de Apple Store

4 reacties

Van 7 tot 22 oktober wordt de EU Code Week gehouden. Met dit initiatief van de Europese Commissie wordt de aandacht gevestigd op het belang van programmeren. Apple draagt zijn steentje bij en organiseert programmeer­sessies in de Apple Store.

Programmeurs in spe van alle leeftijden kunnen bij Apple leren programmeren in Swift. Er zijn sessies met de basis van programmeren, maar ook een kids-uur met een sphero-doolhofuitdaging en robots programmeren.

Workshops in Apple Stores Nederland en België

Apple is van plan komend jaar in meer dan 100 Apple Stores in tien Europese landen meer dan 6000 programmeersessies aan te bieden in het kader van Today at Apple. Tijdens de EU Code Week worden de meeste workshops en sessies alvast opgestart. Je kunt je voor de volgende activiteiten aanmelden:

 • Aan de slag met programmeren (alleen 12+ jaar) – NL / BE
 • Kids-uur Sphero-doolhofuitdaging (6-12 jaar) – NL / BE
 • Robots programmeren met Swift Playgrounds (alleen 12+ jaar) – NL / BE
 • Kids-uur: Star Wars-robots programmeren (6-12 jaar) – Alleen NL
Sphero-doolhofuitdaging 16x9
De Sphero-doolhofuitdaging voor kids – Klik/tap voor groter.

Andere workshops en evenementen

Naast Apple zijn in Nederland nog circa 50 organisaties twee weken lang actief. Op de site van de EU Code Week kun je een kalender met alle activiteiten bekijken. Ook in België zijn veel activiteiten. De kalender met activiteiten in België is op een andere website te bekijken.

Doe het zelf met Swift Playgrounds

Heb je niet zo’n behoefte aan het bijwonen van een workshop, maar wil je wel de basics van programmeren onder de knie krijgen? Dan kun je aan de slag met Swift Playgrounds op de iPad. Hoewel de vormgeving van deze app duidelijk is gericht op kinderen, kunnen ook volwassenen die zich willen verdiepen in programmeren en Swift met de app aan de slag. De eerste les begint bij de absolute basis, namelijk commando’s. Daarna worden functies, for-lussen, voorwaardelijke code (else-if) en logische operatoren behandeld.

IMG_0096
Swift Playgrounds op de iPad – Klik/tap voor groter.

Reacties

4 reacties
 • Profielfoto
  Shmoo

  Het wordt echt fucking tijd dat Apple eens met een Apple Plein in Maastricht of Eindhoven komt.

 • Profielfoto
  aartjan.nl/blog

  Superleuk. Ik ga zondag naar Haarlem!

 • Profielfoto
  Jorik

  Het wordt echt fucking tijd dat Apple eens met een Apple Plein in Maastricht of Eindhoven komt.

  +1 voor Eindhoven en we hebben hier al een paar leuke glazen gebouwtjes staan;-)

  Misschien niet helemaal des Apples, maar toch ook niet verkeerd?

 • Profielfoto
  Shmoo

  Nee joh, in zo’n pand verstop je nog geen HEMA.

  Doet mij denken aan dames met van die visnet leggings of hoe noem je dat, wat ze tegenwoordig onder kapotte spijkerbroeken dragen.
  Van die eenvoudige inkoppertjes krijg je dan als je die dames aanspreekt, …dus daar is mijn visnet gebleven, …. ik ruik vis.. … vagina … en een slag voor je bek.
  Nee, geen positief gevoel bij dit gebouw.

  Dit zijn potentiële Apple Store gebouwen in Maastricht. Apple kun je beter in monumenten zetten. Apple heeft namelijk het geld om die dingen te onderhouden zodat de belastingbetaler niet voor onderhoud hoeft op te draaien. Plus, er is geen enkele Apple Store op aarde die verkoopbaar is nadat Apple klaar is met verbouwen. Dus elke Store is een gat met geld in de grond en waarom niet. Apple heeft veel te veel geld, laten ze dan dit soort panden opknappen zodat ze voor de komende 20 jaar weer ontzien zijn van kosten.

  Oud Postkantoor, staat volgens mij leeg. Hint Hint.

  VVV – wat doet een voetbalclub met zo’n pand. Weg er mee.

  Dit zou mijn favoriet zijn. Midden op het Vrijthof in het hartje van Maastricht en waarschijnlijk het mooiste plaatje van allemaal. (aan de rechterkant hebben jullie ooit met OMT zitten zuipen tijdens een OMT-borrel)
  Dit pand schreeuwt gewoon om een Apple Store, als je je oor dicht bij je monitor plaatst kun je het horen.