Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 30 oktober 2017
Leestijd: 2 minuten

Apple ontslaat engineer na iPhone X-video met dochter

Apple heeft een engineer die aan de iPhone X werkt ontslagen omdat zijn dochter een video van het toestel op YouTube heeft gezet. Ze was bij haar vader op bezoek op de Apple-campus en maakte een video met de iPhone X in de personeelskantine.

Het gaat om een video van Brooke Amelia Peterson. Ze dacht dat het geen kwaad kon om de iPhone X die haar vader voor zijn werk gebruikt in beeld te brengen. Apple dacht daar echter heel anders over.

Apple Pay en meer in beeld

De vader van Peterson werkte in het team dat Apple Pay voor de iPhone X heeft gemaakt. De engineer liet zijn dochter filmen hoe hij afrekende met Apple Pay en liet haar later hands-on gaan. De video werd half september opgenomen, enkele dagen na de officiële presentatie van de iPhone X. Apple was er als de kippen bij om de video te laten verwijderen, maar er waren al kopieën opgeslagen. Omdat je vast niet op volledig shopvlog van een tienermeisje zit te wachten, hebben we het relevante deel hieronder geüpload.

In een nieuwe video vertelt Brooke dat haar vader ontslagen is. Ze zegt naïef te zijn geweest en begrijpt de beslissing en het gezin is niet boos op Apple. De video was extra problematisch omdat het ging om een pre-productie-model voor medewerkers. Er stond gevoelige informatie op zoals namen van onaangekondigde producten in de Notities-app en een QR-code voor medewerkers. Combineer dat met het filmverbod op de Apple-campus en het ontslag van de engineer is weinig verrassend.

Streng beleid rondom nieuwe apparaten

Apple-CEO Tim Cook zei eerder extra op geheimhouding en het voorkomen van lekken in te zetten, maar dat mislukte dit jaar volledig. Apple’s presentatie over bedrijfsgeheimen lekte uit. Daarna veroorzaakte de iPhone-maker zelf niet één, maar twee keer een groot lek door een te vroeg gepubliceerde software-update. Nu klapte er weer een medewerker uit de school.

Apple hanteert een streng communicatiebeleid rondom nieuwe apparaten. Na aankondiging openen altijd eerst de pre-orders en pas daarna verschijnen reviews en hands-on-video’s van grote Amerikaanse kranten en nieuwssites. Een vlog vanuit de kantine is niet de manier waarop de iPhone-maker het grote publiek kennis wil laten maken met een belangrijk nieuw product.

https://www.youtube.com/watch?v=XQzGKwjr_js

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Begin je weekend met de beste artikelen van OMT

Een goed weekend begint met de nieuwsbrief van One More Thing

Reageer op artikel:
Apple ontslaat engineer na iPhone X-video met dochter
Sluiten