Bol.com staakt verkoop nep-laadkabels Apple

Door: Raymon Mens - 31 reacties

Het blijkt erg lastig om een originele iPhone-laadkabel op het internet kopen. Zelfs kabels die als originele Lightning-kabel aangeboden worden en in een ogenschijnlijk origineel doosje zitten, zijn nep. Dat ondervond het consumenten­programma Kassa.

Van de negen kabels die BNNVARA-programma bij Bol.com bestelde, waren er zeven nep. Bol.com laat weten de verkoop van deze kabels direct te stoppen. Ze werden door externe aanbieders via Bol verkocht.

Niet van echt te onderscheiden

Kassa schakelde twee experts in die onderzochten of de kabels een originele authenticatiechip hebben. Deze chip communiceert met de iPhone en is vereist voor een goede werking. Bij zeven van de negen bestelde kabels ontbrak de chip en een kabel was een twijfelgeval. Alle kabels zaten in een doosje dat door de meeste mensen niet van echt is te onderscheiden. Door het ontbreken van een chip is het mogelijk dat de kabel niet werkt, of dat de accu wordt beschadigd.

Bol.com stelt een onderzoek in naar de bedrijven die de nepkabels hebben verkocht. Mogelijk wordt het contract met de externe verkopers opgezegd. “We maken afspraken met de winkeliers over service, kwaliteit en de wet die ze moeten volgen”, zegt PR-manager Marjolein Verkerk tegenover Kassa.

Drie soorten kabels

Het is goed om te onthouden dat er drie soorten iPhone-kabels zijn. Allereerst de originele Apple-kabel, die je het best in de Online Apple Store of bij een Apple Premium Reseller zoals Amac, Xando of ivizi koopt.

Daarnaast zijn er door Apple gecertificeerde kabels. Deze worden door externe fabrikanten zoals Belkin of Anker gemaakt, en hebben een “Made for iPhone” logo op de doos. Deze kabels bevatten de benodigde chip en werken probleemloos.

Tot slot zijn er kabels die geen certificering hebben. Ze zijn meestal goedkoop en merkloos en werken¬†soms wel, maar soms ook niet. Ze kunnen na een iOS-update ook spontaan stoppen met werken. De iPhone geeft dan een waarschuwing: “Dit accessoire wordt mogelijk niet ondersteund”.¬†Een expert waarschuwt bij¬†Kassa dat deze kabels¬†een iPhone ook kunnen beschadigen omdat het opladen niet automatisch wordt gestopt als de accu vol is.

iphone-laden-16x9
Klik/tap voor groter.

Reacties

31 reacties
 • Profielfoto
  MacAanZee

  Tja..de dagen dat je voor een eurootje een kabeltje voor je iPhonelader kon kopen liggen al een lange tijd achter ons. Schandalig dat dit soort nagemaakte kabels – ook nog eens in nagemaakte doosjes – verkocht worden als zijnde ‘echt Apple’. Voor stevige prijzen. En niet alleen bij Bol.com, ook in telefoonwinkels als Phone House en veel anderen verkopen ze ‘echte’ Apple kabels, waarvoor ze dan ook nog 20 euro durven te vragen. Ik koop daarom inderdaad mijn Apple kabels bij Amac (v/h iCentre) dan weet ik zeker dat ik de goede heb. Het zou ook fijn zijn als Apple zijn kabels eigenlijk ’s van een goede kwaliteit ging maken, zodat ze langer meegaan dan een half jaar of zo. (zelfs als je er – zoals ik) heel voorzichtig mee bent en ze zelden meeneemt buitenshuis.

 • Profielfoto
  Antaeus

  Beetje oud nieuws en een beetje erg laat…
  Dit stond al voor het weekend op meerdere nieuwssites vermeld!

 • Profielfoto
  Raymon Mens

  @Antaeus: Voor het weekend? Kassa zendt op zaterdagavond uit als ik het goed heb. OMT heeft overigens geen weekenddienst, ik ben momenteel de enige redacteur en werk geen 7 dagen per week. Dus is nieuws dat tussen vrijdagavond en zondagavond ontstaat vaak pas maandag aan de beurt. Ik probeer er in dat soort gevallen wat meer context aan toe te voegen, zoals de video en wat links naar betrouwbare kabels. Zo is het wat meer dan een haastig nieuwtje van nu.nl. Er zijn overigens geen plannen voor een weekenddienst, dus dit zul je vaker op maandag merken. Can’t help it.

 • Profielfoto
  digilb

  Maar zou je eigenlijk niet van een premium apparaat (wat een iPhone is) mogen verwachten dat deze chip in de telefoon zit, waardoor een Lightning kabel gewoon “dom” kan blijven en dus geschikt is?
  Lijkt me dat dit bewust niet is gedaan door Apple om zo het lucratieve “Made for iPhone” programma in stand te houden.

 • Profielfoto
  whaha

  Ik denk dat dat juist niet handig is, maar ik ben niet technisch genoeg om dat te onderbouwen.

 • Profielfoto
  Q-collective

  Het zou ook fijn zijn als Apple zijn kabels eigenlijk ’s van een goede kwaliteit ging maken, zodat ze langer meegaan dan een half jaar of zo. (zelfs als je er – zoals ik) heel voorzichtig mee bent en ze zelden meeneemt buitenshuis.

  Ik heb deze ervaring dus totaal niet. Ik heb vijf originele Apple kabels (geleverd met m’n iPhone, iPad, AppleTV, AirPods en een twee meter kabel die ik op de Apple.nl website heb gekocht. Ik heb twee nog in de verpakking en gebruik er drie met regelmaat, waarvan twee in de auto (voor de iPhone en AirPods). Een kabel begint nu tegen de anderhalf jaar aan te tikken en alle kabels werken nog prima. Maar ik lees deze ervaring meer en vraag me af hoelang ik dus mee kan blijven gaan met deze set kabels.

  Ik heb naast deze kabels ook nog een HEMA kabel en die heb ik heel sporadisch gebruikt. Inmiddels uitgeleend en hoef hem eigenlijk ook niet meer terug na de Kassa uitzending van afgelopen zaterdag:p

 • Profielfoto
  Mike Vos

  Ik snap nooit zo goed hoe mensen hun iPhone kabbel zo snel kapot krijgen, heb daar nog nooit last van gehad.

 • Profielfoto
  JoopJoopJoop

  @Q-collective,

  Wel even de persoon waarschuwen als die jou Hema kabel wil blijven gebruiken!!!!

 • Profielfoto
  Q-collective

  @Q-collective,

  Wel even de persoon waarschuwen als die jou Hema kabel wil blijven gebruiken!!!!

  Die persoon was tijdelijk zijn eigen kabel kwijt, dat zal nu wel goed zijn gekomen. Ook schat ik in dat hij wel Kassa heeft gezien. Maar ik zal hem zeker nog even inlichten;)

 • Profielfoto
  TheDoctor40

  @joopjoopjoop als ik mij niet vergis zijn de HEMA kabels netjes “Made for iPhone”. Ik heb de verpakking niet meer liggen maar ik maak er nu al meer dan een jaar probleemloos gebruik van.

 • Profielfoto
  JoopJoopJoop

  nu, 16-10-2017 11:35 uur.

  Bol.com gaat gewoon door met deze nepzooi aan te bieden…!!!!

 • Profielfoto
  Ipadtipper

  De Anker powerline Lightning oplaadkabels die je oa via amazon.de kunt kopen geef ik altijd als tip door aan iedereen die op zoek is naar stevige oplaadkabels voor minder geld.

 • Profielfoto
  JoopJoopJoop

  @TheDoctor,

  Als je het niet zeker weet, wat is dan het nut van het hier vermelden?

 • Profielfoto
  plonserd

  Ik gebruik al een tijdje de Anker kabels ipv die van Apple. Was het wel stilaan beu om elk jaar een nieuwe lightningkabel te moeten kopen omdat die van apple zo’n slechte kwaliteit zijn.

 • Profielfoto
  seek

  Beetje oud nieuws en een beetje erg laat…
  Dit stond al voor het weekend op meerdere nieuwssites vermeld!

  Is dit een acuut/levensbedreigend probleem? Alleen dan zou “erg laat” passend zijn.

  @Raymon Bedankt voor je vele artikelen van goeie kwaliteit!

 • Profielfoto
  wacon

  @Antaeus

  Lekker belangrijk… wie, waar het eerst stond als nieuwsfeit. Net of mensen tientallen nieuwssites na elkaar afspeuren wie iets het eerst plaats.

  Voor Apple gerelateerd nieuws bezoek ik OMT meestal. Maakt dan toch niet uit of het 24 of 48u eerder of later hier staat!

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Er zijn altijd mensen die beweren geen last te hebben met kapotte Apple kabeltjes, maar iedereen die ik ken en een iPhone of iPad heeft (en dat zijn er heel erg veel!), heeft er last van. Na een paar maanden begint het buitenste laagje van de kabel bij de stekker te ‘bubbelen’ en daarna scheurt het weg. Dat is heel erg bekend. Zelfs de Apple Store weet dat.
  Bij iCentre kon je destijds aan de balie zelfs je kapotte Apple kabeltje gratis voor een nieuwe omruilen, zo erg was het en is het nog steeds. En mijn kabeltje ligt in 95% van de tijd gewoon op mijn nachtkastje.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  @Raymon: laat je niet gek maken! Ik wist niet dat het zo erg was dat iedereen behalve jij het OMT schip verlaten had. Wat een stelletje schurken:x
  Je doet het goed en sommige dingen staan nu eenmaal ergens anders wel ’s iets eerder. Geen probleem. Kwaliteit is het belangrijkste. Keep on doing the good work!

 • Profielfoto
  zepkleiker

  Mijn vriendin verslindt lightning-kabels alsof het snoepjes zijn. Ik kan jaren doen met één kabel. Volgens mij hangt het er vanaf hoe je ermee omgaat. Speciaal voor haar koop ik nu alleen nog maar lightning-kabels van Anker die extra sterk zijn.

  Echter, dit soort praktijken kun je mijns inziens ook deels Apple verwijten. Er is volgens mij helemaal geen technische noodzaak om dit soort kabels te moeten gebruiken voor een iPhone, maar is alleen een manier om extra MFI-licenties te kunnen verkopen. De prijzen van die licenties worden natuurlijk weer doorberekend aan de klant die een kabel wil kopen, en die probeert daar zelf natuurlijk ook op te besparen. Want ja, 20-30 euro voor een kabel … ik leg het er soms ook voor neer, maar eigenlijk zijn we met z’n allen gewoon krankzinnig dat we dat ervoor neerleggen.

 • Profielfoto
  JoopJoopJoop

  @RAMON….

  KAN DE KOP VAN DIT TOPIC NIET AANGEPAST WORDEN????

  IS GEWOON MISLEIDEND, deze meuk wordt door Bol.com nog volop verkocht!!!

 • Profielfoto
  zepkleiker

  Beetje oud nieuws en een beetje erg laat…
  Dit stond al voor het weekend op meerdere nieuwssites vermeld!

  Reacties als de jouwe staan ook al jaren op OMT, dus jouw reactie voegt n√≥g minder toe. T√≥ch denk je dat het belangrijk is om ‘m te plaatsen. Waarom eigenlijk?

 • Profielfoto
  aartjan.nl/blog

  Ik heb een hoop supergoedkope kabeltjes getest en een aantal zijn veel beter en mooier dan de slappe Apple kabeltjes. zie http://aartjan.nl/blog/iphone-kabel/

  Al moet ik zeggen dat de nieuwe Apple kabels wel opeens veel beter zijn geworden.

  En mijn ipad is opgeblazen met een echt Apple snoer dacht ik, maar dan in een Maxxter oplader van de Action. Alhoewel ik dat niet 100% zeker weet, want sommige nep-snoeren kun je inderdaad niet van echte onderscheiden.

  Daarom koop ik neppe voortaan altijd in een kleurtje of afwijkend ontwerp.

 • Profielfoto
  gipsman

  Weg met alle kabeltjes!

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Ze kunnen na een iOS-update ook spontaan stoppen met werken.

  .
  Gelukkig heb je de zekerheid dat je dat met een Apple-kabel of stekker NOOIT overkomt.

  ;)

  Eh, niet dus. Apple presteerde het bijvoorbeeld ook gewoon zonder enige scrupules om haar dure video-kabels volledig obsolete te maken na een update.

 • Profielfoto
  Q-collective

  Weg met alle kabeltjes!

  Interessant dat je dat zegt. De gast achter het Youtube kanaal Tailosive Tech (selfbranded Applesheep), doet sinds dat hij de iPhone 8 heeft (een aantal weken, hij was er snel bij) aan de “wireless challenge”, oftewel: geen kabel gebruiken in alle situaties. Opladen gaat via Qi opladers, bestanden overzetten doet hij via iCloud of Air Drop, etc. Het bevalt hem tot nu toe erg goed blijkbaar.

  Hij heeft zelfs een commentaar video gemaakt waarin hij stelt dat de iPhone nooit USB-C gaat krijgen. De volgende evolutionaire stap is géén poorten meer. Ik kijk er naar uit.

 • Profielfoto
  DaveFlash

  Ik heb nog een tip voor iedereen die een betaalbare Lightning-kabel zoekt die MFI-gecertificeerd is, dan kun je vanaf vandaag terecht bij, jawel, het Kruidvat, online zijn ze deels al uitverkocht maar de winkels zelf moeten nog wel wat hebben. Ze zijn te koop vanaf ‚ā¨ 6,99 voor 1m (diverse kleuren), 2 meter √° ‚ā¨7,99 en ‚ā¨ 9,99 voor 3 meter, daarnaast verkopen ze ook een uitvoering versterkt met Kevlar (1m) voor ‚ā¨ 8,99).

  Ik heb zelf vanmorgen een hele trits gehaald om testen, 2 van elke lengte willekeurig uit het schap, en ze zijn met alle door mij ge teste iPhones, iPads en iPods te gebruiken zonder foutmeldingen, met OS’en verschillend van ios 7.2 (op mijn oudste iPhone) tot 11.0.2 (iPad 2017)

  Geen foutmeldingen op welk apparaat of iOS versie dan ook.

 • Profielfoto
  KR1275

  Er zijn altijd mensen die beweren geen last te hebben met kapotte Apple kabeltjes, maar iedereen die ik ken en een iPhone of iPad heeft (en dat zijn er heel erg veel!), heeft er last van. Na een paar maanden begint het buitenste laagje van de kabel bij de stekker te ‘bubbelen’ en daarna scheurt het weg. Dat is heel erg bekend. Zelfs de Apple Store weet dat.
  Bij iCentre kon je destijds aan de balie zelfs je kapotte Apple kabeltje gratis voor een nieuwe omruilen, zo erg was het en is het nog steeds. En mijn kabeltje ligt in 95% van de tijd gewoon op mijn nachtkastje.

  en niet alleen de iPhone, mijn magsafe kabel hangt ook aan een zijden draadje. Triest dat Apple dat niet oplost met betere kwaliteit.

 • Profielfoto
  Barika Cala Saidah

  @Raymon, je bent top!

 • Profielfoto
  Q-collective

  en niet alleen de iPhone, mijn magsafe kabel hangt ook aan een zijden draadje. Triest dat Apple dat niet oplost met betere kwaliteit.

  Dit is binnen enkele jaren ook een achterhaald probleem. De overstap naar USB-C lijkt positief te zijn geweest voor de oplaadkabels. Ik kom vrij zeldzaam (eigenlijk helemaal niet) nog een “strain relief” USB-C kabel tegen. De kwaliteit is volgens mij ook al behoorlijk toegenomen van MagSafe 1 naar 2, hoewel het bij MagSafe-2 kabels nog wel eens voor wil komen.

 • Profielfoto
  DBLCreations

  Zelfde hier, heb verschillende Apple producten (van 2009 tot nu). Allemaal nog steeds de originele kabels. Ik begrijp totaal niet hoe je die kabels altijd maar stuk krijgt. Maar bon… Er moet altijd wel wat schelen als het de naam of logo Apple heeft.

 • Profielfoto
  Arjan E.

  Laatste jaren geen problemen meer met de originele Apple kabels (vanaf het moment dat ze over zijn gegaan naar de nieuwe connector).

  Met de oude connector wel een paar kabels gehad waarbij de mantel afstroopte, dus wat dat betreft wel verbetering ?

  De kabels die bij mijn iPad pro’s zitten lijken zelfs nog “stugger” te zijn als degeen die bij mijn iPhone 6 zaten, zijn er nog meer mensen die dat is opgevallen?