Raymon Mens
Raymon Mens Accessoires 16 oktober 2017

Bol.com staakt verkoop nep-laadkabels Apple

Het blijkt erg lastig om een originele iPhone-laadkabel op het internet kopen. Zelfs kabels die als originele Lightning-kabel aangeboden worden en in een ogenschijnlijk origineel doosje zitten, zijn nep. Dat ondervond het consumenten­programma Kassa.

Van de negen kabels die BNNVARA-programma bij Bol.com bestelde, waren er zeven nep. Bol.com laat weten de verkoop van deze kabels direct te stoppen. Ze werden door externe aanbieders via Bol verkocht.

Niet van echt te onderscheiden

Kassa schakelde twee experts in die onderzochten of de kabels een originele authenticatiechip hebben. Deze chip communiceert met de iPhone en is vereist voor een goede werking. Bij zeven van de negen bestelde kabels ontbrak de chip en een kabel was een twijfelgeval. Alle kabels zaten in een doosje dat door de meeste mensen niet van echt is te onderscheiden. Door het ontbreken van een chip is het mogelijk dat de kabel niet werkt, of dat de accu wordt beschadigd.

Bol.com stelt een onderzoek in naar de bedrijven die de nepkabels hebben verkocht. Mogelijk wordt het contract met de externe verkopers opgezegd. “We maken afspraken met de winkeliers over service, kwaliteit en de wet die ze moeten volgen”, zegt PR-manager Marjolein Verkerk tegenover Kassa.

Drie soorten kabels

Het is goed om te onthouden dat er drie soorten iPhone-kabels zijn. Allereerst de originele Apple-kabel, die je het best in de Online Apple Store of bij een Apple Premium Reseller zoals Amac, Xando of ivizi koopt.

Daarnaast zijn er door Apple gecertificeerde kabels. Deze worden door externe fabrikanten zoals Belkin of Anker gemaakt, en hebben een “Made for iPhone” logo op de doos. Deze kabels bevatten de benodigde chip en werken probleemloos.

Tot slot zijn er kabels die geen certificering hebben. Ze zijn meestal goedkoop en merkloos en werken soms wel, maar soms ook niet. Ze kunnen na een iOS-update ook spontaan stoppen met werken. De iPhone geeft dan een waarschuwing: “Dit accessoire wordt mogelijk niet ondersteund”. Een expert waarschuwt bij Kassa dat deze kabels een iPhone ook kunnen beschadigen omdat het opladen niet automatisch wordt gestopt als de accu vol is.

Klik/tap voor groter.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Bol.com staakt verkoop nep-laadkabels Apple
Sluiten