Astropad ontdekt een verborgen ‘knop’ op de iPad

6 reacties

Apple rust zijn iOS-apparaten met steeds minder knoppen uit, kijk maar naar de iPhone X die geen home-knop meer heeft. Het team achter de app Astropad heeft echter een ingenieuze ontdekking gedaan. De camera van een iPad kan als extra knop dienen.

De camera-knop is nodig voor een nieuw product, genaamd Luna Display. Dit is een kleine dongle die door een Mac of PC als tweede scherm gezien wordt en het beeld draadloos naar een iPad streamt.

Vinger op camera als knop

Bij gebruik van de iPad als extern touchscreen, wil je niet dat je cursor plots verplaatst omdat je het bedieningspaneel opent om de helderheid aan te passen. Permanenten knoppen op het scherm zijn ook niet gewenst, want die bedekken het beeld. De home-knop? Niet bruikbaar, want die zou de applicatie meteen afsluiten. Je kunt daarom gewoon je vinger op de camera leggen om de instellingen te laten verschijnen.

camerabutton luna astro
Klik/tap voor groter.

Tolereert Apple dit?

De app voor Luna Display is nog in ontwikkeling, dus het is moeilijk te zeggen of Apple het gebruik van de camera op deze manier tolereert. Langdurig gebruik van de camera kan aanzienlijke gevolgen hebben voor accuduur. De ontwikkelaar zegt minder dan 1 procent CPU te gebruiken voor het constant analyseren van de camera-data en meer dan vier maanden hebben gewerkt om een bevredigend resultaat onder alle lichtomstandigheden te krijgen. Mocht Apple het niet toelaten, dan kunnen de volumeknoppen gebruikt worden, maar die zitten op een lastige positie.

Gebruikt voor Luna Display

De camera-knop wordt gebruikt voor Luna Display. Deze kleine dongle gaat in de DisplayPort- of USB-C-poort van een Mac of PC en gedraagt zich als externe monitor. Het beeld wordt vervolgens draadloos naar een iPad gestuurd. Volgens de ontwikkelaar werkt dit beter dan apps (zoals Duet Display) die softwarematig een scherm moeten nabootsen. Door een extern scherm te simuleren, kan de volledige kracht van de GPU gebruikt worden. Het project is live op Kickstarter en gaat als een speer.

Reacties

6 reacties
 • Profielfoto
  Alexander Henket

  Dus bij gebruik hiervan staat de camera voltijd aan en kan in principe alles naar een server worden gestreamd? Nee dank. Dat moeten die makers toch ook niet over zich afroepen. Bijzonder…

 • Profielfoto
  Raymon Mens

  Ze zeggen dat de analyse lokaal gedaan wordt. Als het ook nog naar een server gestuurd zou moeten worden, zou het een paar seconden duren voordat de ‘knop’ reageert. Maar de camera staat idd constant aan.

 • Profielfoto
  Vilscon

  Hm, kunnen ze dan niet beter de nabijheid sensor gebruiken? Die staat ook 24/7 aan, maar verbruikt veel minder energie..

  Zullen ze vast wel aan hebben gedacht, maar die data kunnen ze niet uitlezen denk ik..:)

 • Profielfoto
  floris4970

  Zullen ze vast wel aan hebben gedacht, maar die data kunnen ze niet uitlezen denk ik..:)

  De iPad heeft deze sensor niet.. je houd hem ook niet aan je oor? Op de iPhone is er toegang, maar misschien werkt het niet efficient genoeg.. of het is te sensitief. (een veeg over de camera kan je detecteren als ongewenste ‘klik’, bij een proximity sensor niet)

  Leuk ding deze dongle, de prijs is alleen wat hoog. het ding kost 60 dollar als ik het goed las en de software is gratis.. de grap is dat de dongle niet meer dan 5 dollar zal kosten in hoge productie (usb type-c misschien iets meer maar niet veel)

  Ik kan jullie nu al vertellen.. ik kan deze dongle voor 5 euro maken.. en de software is gratis.. kom maar op met die centjes:D

 • Profielfoto
  DBLCreations

  Zullen ze vast wel aan hebben gedacht, maar die data kunnen ze niet uitlezen denk ik..:)

  Leuk ding deze dongle, de prijs is alleen wat hoog. het ding kost 60 dollar als ik het goed las en de software is gratis.. de grap is dat de dongle niet meer dan 5 dollar zal kosten in hoge productie (usb type-c misschien iets meer maar niet veel)

  Ik kan jullie nu al vertellen.. ik kan deze dongle voor 5 euro maken.. en de software is gratis.. kom maar op met die centjes:D

  Volgens mij steekt er wel wat meer achter. Zo moeten die mensen de tijd en energie betalen van de teams die hieraan gewerkt hebben. En die software, die zal dan misschien wel gratis zijn voor ons, maar daar hebben ze toch ook hun tijd ingestoken om alles te laten samen werken?

 • Profielfoto
  Yh-xxl

  Live camerabeelden moeten steeds (voldoende) zichtbaar voor volgens apple.
  Ze zullen toch eens moeten samenzitten om een adequate oplossing te vinden.