ARKit en iOS 11: ervaar Augmented Reality met deze 5 apps

11 reacties

Een van de grootste toevoegingen aan iOS 11 is ARKit. Met dit framework kunnen ontwikkelaars heel gemakkelijk Augmented Reality aan hun apps toevoegen. Er zijn al een boel apps verkrijgbaar die deze techniek gebruiken.

De bekendste ARKit-app voor de iPhone is ongetwijfeld IKEA Place, je kunt er virtuele meubels op schaal mee in je huis plaatsen. Maar er zijn veel meer coole AR-apps. Hier zijn er vijf om te proberen:

1) Voetjes van de vloer met Dance Reality

Dance Reality is gemaakt door ontwikkelaars die ook graag dansen. Ze willen het voor iedereen makkelijk maken om danspassen te leren en in het ritme te blijven. De app toont digitale voetafdrukken op de grond die je moet volgen. Zo leer je de basis van een bepaalde dans. Een volledige vervanging van dansles is het overigens niet, want zaken als je houding en interactie zijn ook belangrijk. De app is geschikt voor één of twee personen.

screenshot dance reality
Klik/tap voor groter.

2) Tekenen met SketchAR

Je tekenkunsten verbeteren? Probeer dan SketchAR op je iPhone of iPad. Met deze app kun je foto’s en illustraties eenvoudig overtekenen. Je volgt de schetslijnen die je via je iPhone-scherm bekijkt. De app kan een foto als basis gebruiken, maar bevat een boel templates. De projectie blijft dankzij de tracking van ARKit op zijn plaats, ook als je het papier verschuift.

SketchAR screenshot 001
Klik/tap voor groter.

3) Uitdagende bouwsels in Stack AR

In Stack AR heb je een duidelijke missie: bouw een zo hoog mogelijke toren met de blokken die je krijgen. Door ARKit kun je overal beginnen met bouwen. Op de vloer, tafel, je bureau of kastje, zolang het maar een plat oppervlak is. De app heeft verschillende uitdagende levels en als het niet lukt, hoef je de blokken niet op te ruimen.

stackar screenshot 001
Klik/tap voor groter.

4) Sterrenkijken met Sky Guide AR

Naast de sterren kijken? Dat kan gewoon met je iPhone of iPad en Sky Guide AR. De app bestaat al langer en bevat ongelofelijk veel informatie over sterrenbeelden en planeten. De nieuwe Augmented Reality-modus is te vinden door op het kompas te drukken en vervolgens de camera-knop om te zetten. Focus op de hemel en je krijgt meteen alle relevante informatie bij je uitzicht. Ook kun je zien waar het International Space Station precies uithangt. De app werkt zowel overdag als in de avond.

sky guide ar 001
Klik/tap voor groter.

5) Puzzelen met Euclidean Lands

De game Euclidean Lands laat zich het best omschrijven als een kruising tussen het prachtige monument Monument Valley en de strategische gameplay van Hitman GO. In de game moet je je character door een level loodsen. Met een speer kun je vijanden afweren en je kunt je slechts één blokje per keer verplaatsen. De levels bestaan uit blokken die dankzij ARKit in je kamer kunnen staan, maar je kunt ook zonder Augmented Reality spelen.

Euclidean Lands screenshot
Klik/tap voor groter

Reacties

11 reacties
 • Profielfoto
  ray-

  Iemand die weet in welke mate de iPhone 8 meer kan profiteren van AR tov oudere iPhones? Dat is mij niet echt duidelijk want een ikea-app bvb werkt ook probleemloos op een iPhone 6

 • Profielfoto
  Raymon Mens

  In deze eerste iteratie van ARKit nog niet. Apple wist al langer dat dit eraan zat te komen en heeft de chips vanaf de iPhone 6 ontworpen om met ARKit te werken.

  Wat je wellicht in de toekomst kunt verwachten is dat nieuwe iPhones ook verticale oppervlakken kunnen detecteren. Nu zijn het alleen horizontale oppervlakken.

 • Profielfoto
  Germen

  @Raymon ARkit is voor apparaten met een A9 of hoger beschikbaar. iPhone 6 heeft een A8

 • Profielfoto
  DBLCreations

  Ik heb een iPhone 6S en bij mij werkt die IKEA app zeker niet probleemloos hoor. blijft heel erg haperen en meestal zijn de meubels gewoon veel te groot, je kan niet verkleinen. Ik heb het allemaal wat uitgetest maar heb de indruk dat mijn iPhone gewoon niet krachtig genoeg is. Met mijn iPhone X verwacht (hoop) ik dat dat toch vlot verloopt, maar ik begrijp ook dat we nog in een beginstadium zitten.

 • Profielfoto
  Jesper

  Ik ben mij al een paar weken aan het verdiepen in AR en ik vraag mij af of het niet net zo’n flop wordt als Layar…

 • Profielfoto
  DBLCreations

  Ik ben mij al een paar weken aan het verdiepen in AR en ik vraag mij af of het niet net zo’n flop wordt als Layar…

  Ik vind het anders nuttige functies hebben (als het werkt):-)

 • Profielfoto
  Freddy Sunder

  …want een ikea-app bvb werkt ook probleemloos op een iPhone 6

  Heb je het over een iPhone 6 of 6S. Want op mijn iPhone 6 kan ik het simpelweg niet installeren omdat er ‘specifieke functies vereist zijn die niet beschikbaar zijn op dit apparaat’.

 • Profielfoto
  iAmRenzo

  Ben ik de enige die de prestaties slecht vindt? Ik heb een iPad pro en een iPhone 7, maar alles verschuift nogal en is verre van betrouwbaar.
  En ben ik de enige die al deze apps leuk vindt maar echt voor 1 of 2 keer? Een nuttige App heb ik nog niet gevonden…

 • Profielfoto
  DBLCreations

  Ben ik de enige die de prestaties slecht vindt? Ik heb een iPad pro en een iPhone 7, maar alles verschuift nogal en is verre van betrouwbaar.
  En ben ik de enige die al deze apps leuk vindt maar echt voor 1 of 2 keer? Een nuttige App heb ik nog niet gevonden…

  De prestaties zijn gewoon slecht (op dit moment toch, en bij mij persoonlijk toch). Nuttig vindt ik ze dan weer wel. Heel fijn om bepaalde meubels te kunnen uitkiezen bij IKEA en dan hier te bekijken of het allemaal past (als het werkt natuurlijk;-) )

 • Profielfoto
  Macnido

  Mijn aanrader is de Sky Guide. Is een mooi gemaakte app en de ambient muziek eronder geeft het geheel extra sfeer. De app loopt zeer vloeiend op de iPhone X. Ik heb nog geen ervaring met de AR functie, die ook zit op de versie zonder “AR” achter de naam.

  Bij de Ikea Catalog AR functie is het jammer dat je de Ikea catalogus nodig hebt voor de calibratie. Gelukkig zit die van mij nog niet in de papiercontainer en ga aankomend weekend ‘m eens uitproberen.

  De meest waardeloze app die ik heb gezien op de iPhone is Augment. Leuk dat je een object in een ruimte kunt plaatsen maar als het object zich niet verankert gebeuren er vervelende dingen. Deze app is veel te vroeg gelanceerd en heeft nog veel werk nodig.

  Stack AR ziet er goed uit! Die ga ik ook eens proberen.

 • Profielfoto
  Jan-Burger TROOST

  Sinds vandaag ook zelf 3D voor AR maken met Vectorworks en hun app Nomad:

  http://blog.vectorworks.net/-bring-your-designs-to-the-real-world-with-augmented-reality