‘Apple Pay in Nederland op weg naar ING en Bunq’

Door: Raymon Mens - 66 reacties

Het is lang stil geweest over een mogelijke lancering van Apple Pay in Nederland, maar er lijkt eindelijk weer wat te gebeuren. Volgens een aantal bronnen met directe kennis van zaken is Apple Pay op weg naar de Nederlandse banken ING en Bunq.

Via via hebben we gehoord dat de betaaldienst op 2 november live gaat, maar dat konden andere tipgevers niet bevestigen. Apple heeft de handleiding en supportpagina’s voor Apple Pay wel naar het Nederlands vertaald.

ING eerst, Bunq haakt ook aan

ING zou launch partner van Apple Pay in Nederland zijn en Bunq wil later aanhaken. Het lijkt erop dat Apple Pay in eerste instantie alleen bij deze twee banken werkt, van een contact bij de Rabobank horen we dat er nog geen concrete stappen zijn ondernomen. Bij ING zou de technische implementatie al getest worden. Het is niet bekend of Bunq ook technisch gereed is.

Apple kondigt nieuwe Apple Pay-landen vaak tijdens de bekendmaking van kwartaalcijfers aan. De eerstvolgende kwartaalcijfers verschijnen op 2 november. Het is dus een logische datum om Apple Pay aan te kondigen, maar de dienst zal niet meteen live zijn.

Apple Pay NL
Klik/tap voor groter.

Op naar 26 landen

Hoewel het om onbevestigde informatie gaat, lijkt er wel degelijk iets in de lucht te zitten. De handleiding en supportpagina’s voor Apple Pay worden alleen door Apple vertaald als er zekerheid is over een lancering. De Nederlandse pagina’s zijn op 10 oktober vertaald. Apple’s betaaldienst werkt nu in 21 landen, waaronder Frankrijk, Spanje, Italië en Zwitserland. Apple heeft al bevestigd dat inwoners van de Verenigde Arabische Emiraten, Denemarken, Finland en Zweden binnenkort ook met hun iPhone of Apple Watch kunnen betalen. Nederland zou het 26e land in dit rijtje worden.

Apple Pay Watch 16x9
Apple Pay werkt ook op de Apple Watch – Klik/tap voor groter.

Onlangs zei Apple dat zijn betaaldienst de sterkste groei buiten de VS laat zien. Drie van de vier transacties wordt nu buiten de Amerikaanse grenzen uitgevoerd. Dat komt omdat de infrastructuur in andere landen moderner is. Nederlandse betaalterminals ondersteunen bijna allemaal NFC en contactloos betalen is aardig ingeburgerd. Wij zijn er dus klaar voor.

En België?

Ook de supportpagina’s en handleiding voor België zijn vertaald, maar we hebben verder geen informatie over een lancering in België. Mogelijk heeft Apple gewoon de Nederlandse vertalingen ook alvast op de Belgische pagina’s gekopieerd en geplakt. Android Pay is al enige tijd beschikbaar en MasterCard hintte onlangs wel naar een lancering in België. Een ding is zeker: het wordt een spannende winter.

Update: Apple Pay is live

De uiteindelijke doorbraak bleek wat langer op zich te laten wachten, maar Apple Pay is nu officieel beschikbaar. Hoe het voor banken als Bunq en ING in zijn werk gaat lees je hier.

Reacties

66 reacties
 • Profielfoto
  queenfan

  Kom maar op

 • Profielfoto
  Sebusta

  Eindelijk lijkt er iets concreter nieuws te zijn. Zou mooi zijn als het dit jaar nog ingevoerd wordt.

 • Profielfoto
  Verwijderen

  Jammer dat mijn bank er niet bij zit.

 • Profielfoto
  arno1975

  Goed nieuws dit ?

 • Profielfoto
  Not_a_Guru_yet

  Voor SinterKerst lijkt me indd logisch

 • Profielfoto
  DaveFlash

  Hmm, zit nu bij bunq more voor € 1,- p/m, maar ben bang dat ze ApplePay alleen bij het premium model aan gaan bieden…

 • Profielfoto
  vuurvreter

  Nederlandse pinautomaten ondersteunen bijna allemaal NFC

  Leg dit eens uit Raymond?
  Want ik ken helemaal geen pinautomaat met NFC:o

 • Profielfoto
  Raymon Mens

  Kuch, het zijn nu ‘betaalterminals’. Dank @vuurvreter.

 • Profielfoto
  jordi99

  Vanaf 1 januari moeten de betaal pinautomaten in de winkels nfc hebben, voor contactloos betalen met pinpas/apple pay..

 • Profielfoto
  sedikit

  Gaat dit door tot…..?

 • Profielfoto
  dvischjager

  Leg dit eens uit Raymond?
  Want ik ken helemaal geen pinautomaat met NFC:o

  In de winkel waar ik werk hebben we er een:lol:

  OT: Ik hoop dat ze ook pinpassen gaan ondersteunen, want in Nederland gebruiken de meeste mensen hun pinpas. Credit cards worden ook lang niet in alle winkels geaccepteerd.

 • Profielfoto
  Shmoo

  Lekker man.. Vooral ook voor de kringspier.

 • Profielfoto
  jordi99

  In andere landen kun je ook credit en debet cards toevoegen.. dus zal hier ook wel werken met maestro pinpassen..

 • Profielfoto
  vuurvreter

  Leg dit eens uit Raymond?
  Want ik ken helemaal geen pinautomaat met NFC:o

  In de winkel waar ik werk hebben we er een:lol:

  Van welke bank mag dit dan zijn?
  Want zoals gezegd, ben ik ze (in mijn werk) nog niet tegengekomen.

 • Profielfoto
  MrJvG

  Leg dit eens uit Raymond?
  Want ik ken helemaal geen pinautomaat met NFC:o

  In de winkel waar ik werk hebben we er een:lol:

  Van welke bank mag dit dan zijn?
  Want zoals gezegd, ben ik ze (in mijn werk) nog niet tegengekomen.

  Die pinautomaten zijn er wel degelijk. Bij verschillende AH’s heb ik de oranje automaten zien staan met NFC-ondersteuningen, maar nog niet geactiveerd.

 • Profielfoto
  Shmoo

  En je weet zeker dat die automaten niet voor het voetbal (oranje) waren? ?

 • Profielfoto
  MrJvG

  En je weet zeker dat die automaten niet voor het voetbal (oranje) waren? ?

  Want in jouw beleving zijn de ING automaten die oa bij de AH staan groen?

 • Profielfoto
  steveb

  @raymon

  Klinkt als iPhoneX brengt Apple plat op zijn release dag met zich mee naar enkele nieuwe landen.

  Zijn er in de handleiding nog nieuwe talen behalve het Nederlands?

 • Profielfoto
  steveb

  Wordt Apple pay hier ook enkel voor gebruikers van creditkaarten?

 • Profielfoto
  MrJvG

  Wordt Apple pay hier ook enkel voor gebruikers van creditkaarten?

  Lijkt me niet! In Italië bv worden debet/maestro kaarten gewoon ondersteunt.

 • Profielfoto
  Xcode

  Mooi, heel goed nieuws.

 • Profielfoto
  Shmoo

  @MrJvG

  Staar je eens niet zo blind op dat woordje debetcard.

 • Profielfoto
  MrJvG

  @MrJvG

  Staar je eens niet zo blind op dat woordje debetcard.

  Apple Pay zal beschikbaar zijn met de ING betaalpas. Waarschijnlijk tegen 50 cent per maand per betaalpas.

 • Profielfoto
  AAPL

  Waarschijnlijk zal American Express ook snel van de partij zijn. Doen vaak mee met landen die erbij komen.

 • Profielfoto
  Shmoo

  @MrJvG

  Staar je eens niet zo blind op dat woordje debetcard.

  Apple Pay zal beschikbaar zijn met de ING betaalpas. Waarschijnlijk tegen 50 cent per maand per betaalpas.

  .
  Bronvermelding?

  Al noemen ze het grasmat en is het gratis. Je betaling zal altijd verlopen via een credicardbetaling. Links of rechtsom.

 • Profielfoto
  Hemmik

  @Schmoo dit heb ik je vaker zien roepen. Is helemaal niet zo, in Italië werkt Apple Pay prima via Maestro. Creditcard is dan wel standaard in de meeste Apple Paylanden, maar zeker niet de enige manier.

 • Profielfoto
  MrJvG

  @Schmoo dit heb ik je vaker zien roepen. Is helemaal niet zo, in Italië werkt Apple Pay prima via Maestro. Creditcard is dan wel standaard in de meeste Apple Paylanden, maar zeker niet de enige manier.

  Inderdaad. Hoe een betaling achter de scherm verloopt boeit me vrij weinig. Je kan straks bij de ING van Apple Pay gebruik maken door een ING betaalpas toe te voegen aan Wallet. En daar draait het om:)

 • Profielfoto
  MEEUW

  En waarom willen we allemaal apple pay ? Bedoel ik zie er geen voordeel aan. Het kost ook nog eens meer per betaling.
  En er zijn genoeg mogelijkheden om te betalen…

 • Profielfoto
  Spinozo

  Het lijkt me wel leuk maar eigenlijk is het betaalprobleem inmiddels wel opgelost. Met NFC pinnen en IDeal alle online betalingen gaat allemaal al zo makkelijk. Misschien is het nog wel krachtig genoeg icm met AppleWatch 4G zodat je zonder telefoon en portomonnee de dag kan doorkomen

 • Profielfoto
  PH-SKY

  En waarom willen we allemaal apple pay ? Bedoel ik zie er geen voordeel aan. Het kost ook nog eens meer per betaling.
  En er zijn genoeg mogelijkheden om te betalen…

  Omdat dat weer een pasje of een aantal meer uit je portemonnee scheelt (mocht men dat aandurven).
  Plus: betalen in het buitenland (landen mét Apple Pay) gaat dan net zo makkelijk als in je eigen land met bv je debit card, omdat het een universeel systeem is.

 • Profielfoto
  sunapple

  Kijk, dat is nou waarom ik van Rabo naar ING ging.

 • Profielfoto
  Betatester

  @vuurvreter wat is het verschil tussen een pinautomaat en een betaalterminal?

 • Profielfoto
  DBLCreations

  Ik zal al blij zijn als het naar België komt maar dan nog zit mijn bank er niet meteen tussen. Ik heb wel MasterCard. Maar goed. Ik vind als België het krijgt moet Nederland het ook krijgen en andersom. Tenslotte zijn we toch buurlanden zeker!

 • Profielfoto
  Hemmik

  En waarom willen we allemaal apple pay ? Bedoel ik zie er geen voordeel aan. Het kost ook nog eens meer per betaling.
  En er zijn genoeg mogelijkheden om te betalen…

  Hoe kom je er bij dat het meer kost per betaling?

 • Profielfoto
  Alexander Henket

  E-i-n-d-e-l-i-j-k. Het was de reden dat ik 4 jaar geleden zelf de iPhone6 kocht ipv de iphone5s van werk te accepteren. Na vier jaar lang zinloos wachten komen ze dan (mogelijk) naar de verkeerde bank, maar goed dan heb je ook wat. Niet dus: contactloos pinnen kan overal, creditcard op te weinig plaatsen (zonder meerprijs) om op te rekenen en ApplePay bij de verkeerde bank op 3 plaatsen in Nederland tegen mogelijke meerprijs heb ik voorlopig ook niets aan. Maar toch bedankt natuurlijk

 • Profielfoto
  Q-collective

  En waarom willen we allemaal apple pay ? Bedoel ik zie er geen voordeel aan. Het kost ook nog eens meer per betaling.
  En er zijn genoeg mogelijkheden om te betalen…

  Ja, dat is het hem net. ApplePay is bedacht om een Amerikaans probleem op te lossen. Daar betalen ze nog met grote regelmaat met een cheque. Pinpassen bestaan niet in de vorm zoals wij die kennen. Credit cards zijn de norm, op de voet gevolgd door debet kaarten. Apple heeft er waarschijnlijk geen vaart achter gezet mbt Nederland omdat wij dit probleem en tijdje terug al hebben opgelost. Menig Amerikaan kijkt me met ongeloof aan als ik zeg dat we gewoon contactloos betalen met de pinpas. Er komt hooguit een pincode bij kijken (zelfs dát is een noviteit voor hun!). Ze lopen gewoon ho-pe-loos achter. ApplePay is daar dan een geweldige oplossing voor.

  E-i-n-d-e-l-i-j-k. Het was de reden dat ik 4 jaar geleden zelf de iPhone6 kocht ipv de iphone5s van werk te accepteren.

  Je hebt je dus niet of niet genoeg laten informeren destijds en bent afgegaan op een aanname. Altijd gevaarlijk. Verder is de iPhone 6 natuurlijk een prima toestel voor die periode.

  Na vier jaar lang zinloos wachten komen ze dan (mogelijk) naar de verkeerde bank, maar goed dan heb je ook wat. Niet dus: contactloos pinnen kan overal, creditcard op te weinig plaatsen (zonder meerprijs) om op te rekenen en ApplePay bij de verkeerde bank op 3 plaatsen in Nederland tegen mogelijke meerprijs heb ik voorlopig ook niets aan. Maar toch bedankt natuurlijk

  Het is ook altijd wat he? Wat denk je wat er de komende maanden gaat gebeuren? Rabo, ABN, SNS gaan na elkaar ook over, om de concurrentie bij te blijven. Na al dat “zinloze” wachten, kan dat er ook nog wel bij, toch?

 • Profielfoto
  fritsveer

  werd tijd
  Wilde al een klacht bij Apple gaan indienen over het feit dat ik betaal voor de NFC chip in mijn iPhone(s) en apple mij niet de mogelijkheid geeft om daar gebruik van te kunnen maken. En dus sjouw ik een (heel klein) stukje overbodig metaal mee dagelijks.

  Toch merkwaardig/opmerkelijk dat Apple aan mijn dagelijkse boodschappen wil verdienen. is niet nodig vind ik.

 • Profielfoto
  jordi99

  Ik had Eddy Cue een email gestuurd hierover, en net belde iemand van Apple Executive Team.. hij zei dat ze hard werken om Apple Pay z.s.m. te releasen in Nederland en ook Duitsland..
  Toen ik zei hoe het hier gaat werken i.v.m. het lage aantal mensen dat een creditcard heeft, zei hij, zoals in Italië met Maestro kaarten bijvoorbeeld..

  Toen ik zei dat in ons geruchtencircuit het gerucht gaat dat het wel eens aangekondigd zou kunnen worden tijdens de kwartaalcijfers zei hij dat dit goed mogelijk was en dat we Apple Newsroom maar in de gaten moesten houden…

  Nu heb ik wel goede hoop ?

 • Profielfoto
  Q-collective

  werd tijd
  Wilde al een klacht bij Apple gaan indienen over het feit dat ik betaal voor de NFC chip in mijn iPhone(s) en apple mij niet de mogelijkheid geeft om daar gebruik van te kunnen maken. En dus sjouw ik een (heel klein) stukje overbodig metaal mee dagelijks.

  Hahahahaha. Meen je dat nou serieus?

  Toch merkwaardig/opmerkelijk dat Apple aan mijn dagelijkse boodschappen wil verdienen. is niet nodig vind ik.

  Even een broodje aap busten voordat dat teveel momentum krijgt. Dit document is hiervoor relevant en stelt dat:

  Zijn er bijkomende kosten als ik Apple Pay accepteer?

  Nee. Apple brengt geen extra kosten in rekening.

 • Profielfoto
  flappah

  werd tijd
  Wilde al een klacht bij Apple gaan indienen over het feit dat ik betaal voor de NFC chip in mijn iPhone(s) en apple mij niet de mogelijkheid geeft om daar gebruik van te kunnen maken. En dus sjouw ik een (heel klein) stukje overbodig metaal mee dagelijks.

  Toch merkwaardig/opmerkelijk dat Apple aan mijn dagelijkse boodschappen wil verdienen. is niet nodig vind ik.

  Tja, maar zo wil Interpay Nederland ook verdienen aan jouw PIN betalingen.

 • Profielfoto
  MrJvG

  Voor de winkelier niet!
  Maar de kosten voor de bank zijn wel degelijk hoger.
  Vandaar dat je bij de ING, voor mobiele betalingen € 6,- per jaar per betaalpas betaald bovenop je pakketkosten.

 • Profielfoto
  fritsveer

  Quoye:” Hahahahaha. Meen je dat nou serieus?” Quote

  Klacht: met een knipoog weliswaar, meen ik dat serieus. Ik kocht de iPhone met de gedachte dat ik daar op (korte) termijn middels NFC zou kunnen betalen. Dat het dan 3-4 jaar duurt (en 3 iphones verder)_voordat het daadwerkelijk kan vind ik wat lang. Naar mijn informatie ligt het niet aan het feit dat NFC in NL niet gebruikt kan worden (adriod/pin pas werken) en puur omdat Apple er extra aan wil verdienen. Ik heb dus voor een functionaliteit betaald (die ik graag WIL gebruiken) die ik niet kan gebruiken.

  Extra kosten: misschien niet voor mij direct. Wel extra kosten voor mijn bank. En laten nu banken niet direct vooraan staan bij het verlenen van gratis service, dus ik zal er indirect toch voor betalen. Hetzelfde geldt voor pin-betalingen.

 • Profielfoto
  draugminaion

  En waarom willen we allemaal apple pay ? Bedoel ik zie er geen voordeel aan. Het kost ook nog eens meer per betaling.
  En er zijn genoeg mogelijkheden om te betalen…

  In een restaurant kan je soms zelf afwassen als mogelijkheid heb ik gehoord.
  Vindt ik niet zo praktisch.

  Dat primitieve getrut met heen en weer ruilen van gekeurde papiertjes en ronde ijzertjes (waarbij je aan het eind van de maand maar moet raden hoeveel briefjes en ijzertjes waar naartoe zijn gegaan) ben ik nu bijna helemaal van af. Betalen met een plasticje (met soms een vingerdansje over de nummerknopjes) is stukken makkelijker, maar betalen zonder iets uit mn jaszak te hoeven graven lijkt me nog makkelijker.
  Horloge zit aan m’n pols, meteen klaar voor gebruik.

 • Profielfoto
  draugminaion

  werd tijd
  Wilde al een klacht bij Apple gaan indienen over het feit dat ik betaal voor de NFC chip in mijn iPhone(s) en apple mij niet de mogelijkheid geeft om daar gebruik van te kunnen maken. En dus sjouw ik een (heel klein) stukje overbodig metaal mee dagelijks.

  Toch merkwaardig/opmerkelijk dat Apple aan mijn dagelijkse boodschappen wil verdienen. is niet nodig vind ik.

  Je kan toch gewoon jailbreaken? Waarom zou Apple verplicht zijn je te helpen om dingen te doen die ze een slecht idee vinden?

  Apple moet dingen organiseren om Apple Pay in de lucht te houden. Kost geld. In Amerika wilde Apple daar 0.15% per transactie voor. Zal ondertussen wel minder zijn. Amerikaanse banken hadden dat er wel voor over, hun oude system was bijzonder ouderwets. In Europa is de toegevoegde waarde van Apple Pay veel minder, ze hebben al een redelijk modern systeem. Dus zal hier wel nog minder zijn.

 • Profielfoto
  draugminaion

  Quoye:” Hahahahaha. Meen je dat nou serieus?” Quote

  Klacht: met een knipoog weliswaar, meen ik dat serieus. Ik kocht de iPhone met de gedachte dat ik daar op (korte) termijn middels NFC zou kunnen betalen. Dat het dan 3-4 jaar duurt (en 3 iphones verder)_voordat het daadwerkelijk kan vind ik wat lang. Naar mijn informatie ligt het niet aan het feit dat NFC in NL niet gebruikt kan worden (adriod/pin pas werken) en puur omdat Apple er extra aan wil verdienen. Ik heb dus voor een functionaliteit betaald (die ik graag WIL gebruiken) die ik niet kan gebruiken.

  Extra kosten: misschien niet voor mij direct. Wel extra kosten voor mijn bank. En laten nu banken niet direct vooraan staan bij het verlenen van gratis service, dus ik zal er indirect toch voor betalen. Hetzelfde geldt voor pin-betalingen.

  Nou, NFC is ouwe meuk. Apple houd niet van ouwe meuk. Met betalen moesten ze well, want banken houden heel erg van ouwe meuk. Wat er nu in iOS 11 zit van NFC, naast Apple Pay, is lezen van NDEF, een opgeschoond en redelijk overzichtelijk en modern stukje van NFC. Het zit alleen in iOS omdat fitnessapparatenmakers ook van ouwe meuk houden, en Apple’s werknemers graag hun workouts in het fitnesscentrum van Apple’s mooie nieuwe kantoor met hun horloge of telefoon willen synchroniseren.

 • Profielfoto
  Odie

  Apple Pay zal beschikbaar zijn met de ING betaalpas. Waarschijnlijk tegen 50 cent per maand per betaalpas.

  .
  Bronvermelding?

  Al noemen ze het grasmat en is het gratis. Je betaling zal altijd verlopen via een credicardbetaling. Links of rechtsom.

  Nee hoor, dat is zeker niet het geval. Hoe kom je daarbij?

  Het staat nota-bene in de support paginas van Apple Pay:

  “Get started by adding your credit, debit, or prepaid cards”

  Overigens grappig, als je Siri vraagt om geld over te maken. Ze verraad dan dat het er inderdaad aan zit te komen:

 • Profielfoto
  MrJvG

  Dat doet Siri al sinds de komst van iOS 11.

 • Profielfoto
  MrJvG

  Leg dit eens uit Raymond?
  Want ik ken helemaal geen pinautomaat met NFC:o

  In de winkel waar ik werk hebben we er een:lol:

  Van welke bank mag dit dan zijn?
  Want zoals gezegd, ben ik ze (in mijn werk) nog niet tegengekomen.

  Slechte kwaliteit afbeelding (Google)…
  Maar het zwarte stuk onder de invoer van de pinpas, daar kan je de pas tegen aan tikken en geld opnemen. Werkt hetzelfde als contactloos betalen. Op het zwarte gedeelte staats het logo van contactloos betalen. Echter is dit (nog)niet geactiveerd door de ING.
  Deze automaten vind je veelal bij AH filialen en binnen bij ING kantoren.

 • Profielfoto
  Shmoo

  Jullie zijn zo gefixeerd op dat woordje debit zonder dat jullie begrijpen dat in andere landen Credit & Debit cards als hetzelfde en als één categorie gezien worden terwijl wij dat mogelijk als twee compleet verschillende diensten/producten zien maar dat is het niet.
  Kijk eens naar de logo’s, zie je daar een Maestro staan?

  Dan gaan we naar Nederland en nog steeds staan credit & debit bij elkaar – let op de logo’s.

  Dan bij alternatieve betaalmogelijkheden staan de opties zoals iDEAL en Bankcontact (België) die WIJ en vooral alleen wij als standaard zien maar dat zijn ze niet voor Apple of de rest van de wereld.

  Het heeft allemaal te maken met het netwerk waar dat geld overheen gaat. Jouw IBAN rekening is namelijk niet aangesloten op het netwerk om betalingen naar Amerika te doen. Het kan wel. Maar dan moet er altijd iemand de bank ingrijpen en op de achtergrond deze betaling uitvoeren via een speciale verbinding omdat die koppeling standaard ontbreekt. Ook meteen de reden waarom iDEAL alleen in Nederland werkt, omdat het enkel aangesloten is op het NL systeem. Als je iDEAL zou willen aansluiten op het systeem van andere landen dan wordt het zo verschrikkelijk prijzig omdat al die netwerken onderhouden moeten worden.

  Ik had een heel stuk geschreven met zeker 5 items (plus bronvermelding) waar ik precies stap voor stap probeer uit te leggen waar jullie fout zitten met jullie termen en redeneringen maar dat heeft geen zin wanneer je toch niet open staat voor informatie dat gewoon online staat en dat iedereen kan opzoeken. Jullie komen niet verder dan… Er staat debitcard, een pinpasje is een debetkaartje dus waarom zal het functioneren..

  Mijn motivatie zal vast wat ruwe plekjes hebben omdat ik niet uit het bankwereldje kom maar ik zal waarschijnlijk wel voor 75% in de buurt zitten van wat ik kan aantonen met bronnen die iedereen kan opzoeken en raadplegen.

  Ga zelf eens op onderzoek uit. Ga naar YouTube. Tik in: Apple Pay Italiano en er zullen vast wel vloggers uit Italië zijn die laten zien hoe je Apple Pay op je iPhone kunt activeren. Dit kun je voor alle landen en talen doen waar Apple Pay actief is maar er is GEEN enkel filmpje te vinden waar iemand zijn/haar bankpasje <— wat wij in Nederland beschouwen als een standaard betaalpasje, koppelt aan Apple Pay.
  Vergeet niet dat in bepaalde landen mensen het heel normaal vinden om met een credit/debit/prepaid of wat voor card dan ook te betalen en zij zien dat mogelijk als een standaard pasje.

  Je moet kijken naar de layout van het rekeningnummer dat op het pasje staat want daaraan kun je zien om wat voor soort betaling het betreft. Iedereen heeft namelijk hun eigen layout/structuur. IBAN is wereldwijd uniek, creditcards hebben wereldwijd hetzelfde layout zodat er geen vergissingen gemaakt kunnen worden en je meteen weet bij welke provider/netwerk de betaling hoort.
  Let maar eens op, het betreft altijd een: 0000-0000-0000-0000 nummer en die layout hoort gewoon bij een creditcardbetaling. Er is één alternatief. Dan ga je werken met diensten zoals Boon die hebben een layout als volgt: 0000-0000 ipv 4*4 cijfers zie je waar deze layout weer van afgeleid is, dit betreft namelijk een 3rd party oplossing die tussen een creditcard en je standaard bankrekening zit maar een betaling met zo'n kaartje verloopt ook gewoon via Visa of Mastercard op de achtergrond en daar zal je voor moeten betalen, links of rechtsom.
  In ons land (Nederland) zijn dit soort diensten totaal niet populair omdat onze banken liever zelf creditcards uitgeven in hun eigen huisstijl. De ING creditcard die gewoon van Mastercard is maar dan krijg je 'm van ING zelf ipv direct van Mastercard om zo mensen toch een creditcard te geven maar ze niet te maken hebben met zo'n maatschappij die vooral bekend staan voor hoe torenhoge provisies op rood staan. <– credit vs debit.

  Goed dit is wel voldoende informatie voor nu want ik heb dit al eens geschreven en dit is al meer woorden dan ik er eigenlijk aan vuil wilde maken.

  Ga eens op onderzoek uit zou ik zeggen en je zult zien waar ik het over heb.

 • Profielfoto
  DaveFlash

  @MrJvG klopt, hier bij mijn ING kantoor en plaatselijke AH, staan ook deze automaten die NFC-mogelijkheden hebben, maar is dus nog niet bruikbaar. De AH medewerker kon er niks zinnigs over vertellen, de ING medewerker gaf aan dat dat inderdaad al in de huidige automaten verwerkt is, zowel op hun bank kantoren als bij geldautomaten van ING in AH’s en andere supermarkten, ter voorbereiding op NFC-only toepassingen zoals Apple Pay, Android Pay en Samsung Pay.. Heb de medewerker gisteren nog gesproken, wou niet al te veel zeggen over de mogelijke komst van Apple Pay, maar wel dat als er een grote NFC dienst bijkomt (naast Android NFC) ING op zeer korte termijn alsnog de NFC functie van deze geldautomaten gaat activeren, zodat klanten met alleen een telefoon of watch ook contant geld kunnen opnemen.

 • Profielfoto
  MrJvG

  Kijk eens naar de logo’s, zie je daar een Maestro staan?

  Nee, maar wel hier;

  Let maar eens op, het betreft altijd een: 0000-0000-0000-0000 nummer en die layout hoort gewoon bij een creditcardbetaling.

  Onzin in Italië werkt Apple Pay oa met Banco Mediolanum die gebruiken 10 karakters voor hun rekeningnummers. Net als wij in Nederland.

 • Profielfoto
  DaveFlash

  ik heb familie in italie die zitten bij mediolanum, en hun pas is inderdaad gewoon een maestro kaart die verder niets gemeen heeft met creditcards of debit credit cards, dus gewone pinpassen, zoals wij die hier ook kennen. en ja die werken ook gewoon met Apple Pay. Kijk of dat ook voor Nederland en ING en Bunq geld, kan ik natuurlijk niet voorspellen, maar ik verwacht van wel, enkel en alleen omdat wij Nederlanders werkelijk alles met pin doen en alleen luxe en grote aankopen, soms, ik herhaal, soms met een credit card, die trouwens slechts door een kleine groep Nederlanders actief wordt gebruikt. Ik heb bijvoorbeeld geen credit card, wel een prepaid pay2d kaartje, maar dat is alleen om mijn VPN abo van te betalen, en die moet ik zelf maandelijks opwaarderen…

 • Profielfoto
  Odie

  Shmoo: mooi verhaal maar je slaat de plank volledig mis. Maestro is al in gebruik voor Apple Pay. Daarbij zijn er gewoon koppelingen tussen Maestro en de VS. Anders zou je bij heel veel winkels in de VS ook niet kunne betalen met ie ING debitkaart. En last but nog least: Maestro is gewoon van MasterCard.

 • Profielfoto
  jordi99

  Apple Pay zal beschikbaar zijn met de ING betaalpas. Waarschijnlijk tegen 50 cent per maand per betaalpas.

  .
  Bronvermelding?

  Al noemen ze het grasmat en is het gratis. Je betaling zal altijd verlopen via een credicardbetaling. Links of rechtsom.

  Nee hoor, dat is zeker niet het geval. Hoe kom je daarbij?

  Het staat nota-bene in de support paginas van Apple Pay:

  “Get started by adding your credit, debit, or prepaid cards”

  Overigens grappig, als je Siri vraagt om geld over te maken. Ze verraad dan dat het er inderdaad aan zit te komen:

  Volgens mij lekt Siri hier helemaal geen Apple Pay voor Nederland, maar bedoeld Siri hiermee dat Apple Pay Cash in het najaar komt (omdat het nog niet klaar was voor iOS11)

 • Profielfoto
  Alexander Henket

  @Q-collective:

  Je hebt je dus niet of niet genoeg laten informeren destijds en bent afgegaan op een aanname.

  Heb jij wel eens geprobeerd om over dit soort dingen informatie te krijgen? Altijd vaagheid. Natuurlijk moest het doen met aannames. Er is niks anders

  Het is ook altijd wat he?

  Mijn is punt is toch precies dat? Het begint bij de verkeerde bank en gaat dan bokketraag naar andere banken en voordat ik erop kan rekenen dat ik het overal kan gebruiken zijn we jaren verder. Al met al kan ik mogelijk acht jaar na dato ook eindelijk betalen zoals ik me dat had voorgesteld. Daar krijg ik hem niet echt van omhoog.

 • Profielfoto
  zepkleiker

  werd tijd
  Wilde al een klacht bij Apple gaan indienen over het feit dat ik betaal voor de NFC chip in mijn iPhone(s) en apple mij niet de mogelijkheid geeft om daar gebruik van te kunnen maken. En dus sjouw ik een (heel klein) stukje overbodig metaal mee dagelijks.

  Toch merkwaardig/opmerkelijk dat Apple aan mijn dagelijkse boodschappen wil verdienen. is niet nodig vind ik.

  Tja, maar zo wil Interpay Nederland ook verdienen aan jouw PIN betalingen.

  Alleen verdient InterPay eraan om de technische kans van de betaling zélf mogelijk te maken. Apple verdient eraan om die betaling nog eens extra bij hun langs te laten lopen, wat technisch helemaal niet noodzakelijk is getuige de andere NFC-oplossingen die al voorhanden zijn op smartphones.

 • Profielfoto
  Hemmik

  J
  Ga zelf eens op onderzoek uit. Ga naar YouTube. Tik in: Apple Pay Italiano en er zullen vast wel vloggers uit Italië zijn die laten zien hoe je Apple Pay op je iPhone kunt activeren. Dit kun je voor alle landen en talen doen waar Apple Pay actief is maar er is GEEN enkel filmpje te vinden waar iemand zijn/haar bankpasje <— wat wij in Nederland beschouwen als een standaard betaalpasje, koppelt aan Apple Pay.
  Vergeet niet dat in bepaalde landen mensen het heel normaal vinden om met een credit/debit/prepaid of wat voor card dan ook te betalen en zij zien dat mogelijk als een standaard pasje.

  Je moet kijken naar de layout van het rekeningnummer dat op het pasje staat want daaraan kun je zien om wat voor soort betaling het betreft. Iedereen heeft namelijk hun eigen layout/structuur. IBAN is wereldwijd uniek, creditcards hebben wereldwijd hetzelfde layout zodat er geen vergissingen gemaakt kunnen worden en je meteen weet bij welke provider/netwerk de betaling hoort.
  Let maar eens op, het betreft altijd een: 0000-0000-0000-0000 nummer en die layout hoort gewoon bij een creditcardbetaling. Er is één alternatief. Dan ga je werken met diensten zoals Boon die hebben een layout als volgt: 0000-0000 ipv 4*4 cijfers zie je waar deze layout weer van afgeleid is, dit betreft namelijk een 3rd party oplossing die tussen een creditcard en je standaard bankrekening zit maar een betaling met zo'n kaartje verloopt ook gewoon via Visa of Mastercard op de achtergrond en daar zal je voor moeten betalen, links of rechtsom.
  In ons land (Nederland) zijn dit soort diensten totaal niet populair omdat onze banken liever zelf creditcards uitgeven in hun eigen huisstijl. De ING creditcard die gewoon van Mastercard is maar dan krijg je 'm van ING zelf ipv direct van Mastercard om zo mensen toch een creditcard te geven maar ze niet te maken hebben met zo'n maatschappij die vooral bekend staan voor hoe torenhoge provisies op rood staan. <– credit vs debit.

  Volgens mij ben jij juist gefixeerd dat het niet met onze pinpassen zou kunnen werken. 2 dingen die je vergeet: Aan elke pin pas die wij gebruiken hangt ook zo'n 16 cijferig nummer waar jij het over hebt. Deze gebruiken we echter niet in NL, maar op de achtergrond bestaat deze gewoon. Daarnaast is het bij veel internationale banken zo dat je je pasje niet handmatig invoert (via image recognition of daadwerkelijk 16 cijfers overtikken), maar deze invoert via de app van de bank. Bijvoorbeeld bij Boon. We moeten het maar afwachten maar je kan er van uit gaan dat het hier gewoon met onze pinpassen gaat werken. zie: https://www.youtube.com/watch?v=yuF0wIOjTxE

 • Profielfoto
  draugminaion

  werd tijd
  Wilde al een klacht bij Apple gaan indienen over het feit dat ik betaal voor de NFC chip in mijn iPhone(s) en apple mij niet de mogelijkheid geeft om daar gebruik van te kunnen maken. En dus sjouw ik een (heel klein) stukje overbodig metaal mee dagelijks.

  Toch merkwaardig/opmerkelijk dat Apple aan mijn dagelijkse boodschappen wil verdienen. is niet nodig vind ik.

  Tja, maar zo wil Interpay Nederland ook verdienen aan jouw PIN betalingen.

  Alleen verdient InterPay eraan om de technische kans van de betaling zélf mogelijk te maken. Apple verdient eraan om die betaling nog eens extra bij hun langs te laten lopen, wat technisch helemaal niet noodzakelijk is getuige de andere NFC-oplossingen die al voorhanden zijn op smartphones.

  Niets gaat “bij Apple langs” bij een Apple Pay betaling. Apple zorgt dat de software op de telefoon up to date en veilig is en blijft, en dat de aanmelding van een bankrekening kan gebeuren op de diverse manieren die de banken willen.

 • Profielfoto
  Shmoo

  Technisch gezien gaat elke transactie bij Mastercard langs en daarom moet Mastercard Apple voor elke transactie een paar cent betalen. Apple levert Mastercard eigenlijk klanten/gebruikers van hun netwerk die ze zonder Apple Pay niet hun netwerk hadden gebruikt.

  Apple zorgt met Apple Pay voor de verificatie tussen device + het betaalnetwerk van Mastercard en jouw 16 cijferige Mastercard accoutnummer dat @Hemmink hierboven aangeeft, wat iedereen al heeft (Maestro bank) naast/gekoppeld aan hun betaalrekening en dat nodig is wanneer je internationaal een betaling wilt uitvoeren maar wanneer jij pint bij de Jumbo of aan de automaat in de stad gebruik je dat gedeelte totaal niet want dan zit je op een ander (nationaal) netwerk.

  Waar mensen hierboven vooral naar kijken is dat Maestro logootje op hun huidige bankpas en gaan dan zoeken naar voorbeelden waar ook dat logootje te zien is maar zo werkt dat niet. Ik kan je nu al zeggen dat als op jouw huidige pasje op dit moment een Maestro logo + een IBAN nummer op staat ga jij 300% zeker dat pasje NIET scannen met de Wallet app op je iPhone en daarna koppelen aan Apple Pay want de scanner van Apple Pay gaat op zoek naar een patroon, en dat patroon is een 16 of 8 cijferige Mastercard/Maestro accoutnnummer.

  Dat Maestro logootje op het pasje staat er alleen op om aan te geven dat jouw bank een licentie heeft bij Mastercard om hun betaalnetwerk te mogen gebruiken voor internationale betalingen. Het zegt niets over of het pasje geschikt is voor Apple Pay, het enige dat je er uit kunt opmaken is dat jouw bank TECHNISCH gezien in staat is om Apple Pay betalingen uit te voeren omdat het toegang heeft tot dit betaalnetwerk maar het moet van Apple wel eerst toestemming krijgen.
  Het is ook een teken dat jij er in het buitenland mee kunt pinnen en dat medewerkers van banken in het buitenland meteen zien of jij met jouw pasje bij hun bank transacties kunt doen. Namelijk als hun bank ook een licentie heeft op Mastercard/Maestro dan is er geen probleem. Dat is waar het logootje op het pasje voor staat.

  En ja. ING laat je heus niet persoonlijk naar hun hoofdkantoor komen om daar Apple Pay te activeren na het invullen van 27 A4tjes, ze zullen het heus wel eenvoudig maken zoals overstappen van een mobiele provider ook makkelijk gemaakt wordt maar je gaat wel een ander betaalnetwerk gebruiken wanneer je Apple Pay gebruikt, je zou kunnen zeggen dat elke transactie die je uitvoert met Apple Pay een internationale betaling is, ook al betaal je een pakje kauwgum bij de Jumbo.
  Mogelijk krijg je van de ING een nieuw pasje waar geen IBAN op staat maar wel dat 16 cijferige Mastercard accountnummer OF en dat lijkt mij handiger om verwaarining te voorkomen, laten ze je inloggen op internetbankieren (mogelijk de iOS app) en dan kun je van het beeldscherm je 16 cijferig accountnummer scannen op kopiëren d.m.v knippen/plakken in Apple Pay.

  Dit is volgens mij zoals het werkt op de achtergrond bij een bank.

 • Profielfoto
  whaha

  Ik snap je punt Shmoo.
  Wat dat betreft staat bunq er goed voor, aangezien deze al, met het premium abonnement, op het mastercard netwerk zitten.
  Voor de duidelijkheid:
  Je kunt daar dan 1 maestro betaalpas en 2 Debit Mastercards krijgen.
  Best of both worlds.

 • Profielfoto
  lordoftheflatbush

  Ik ga mijn Rabo rekening opzeggen op het moment dat er een andere bank wel mee komt en Rabo niet.

 • Profielfoto
  Hemmik

  .
  Dat Maestro logootje op het pasje staat er alleen op om aan te geven dat jouw bank een licentie heeft bij Mastercard om hun betaalnetwerk te mogen gebruiken voor internationale betalingen. Het zegt niets over of het pasje geschikt is voor Apple Pay, het enige dat je er uit kunt opmaken is dat jouw bank TECHNISCH gezien in staat is om Apple Pay betalingen uit te voeren omdat het toegang heeft tot dit betaalnetwerk maar het moet van Apple wel eerst toestemming krijgen.
  Het is ook een teken dat jij er in het buitenland mee kunt pinnen en dat medewerkers van banken in het buitenland meteen zien of jij met jouw pasje bij hun bank transacties kunt doen. Namelijk als hun bank ook een licentie heeft op Mastercard/Maestro dan is er geen probleem. Dat is waar het logootje op het pasje voor staat.

  En ja. ING laat je heus niet persoonlijk naar hun hoofdkantoor komen om daar Apple Pay te activeren na het invullen van 27 A4tjes, ze zullen het heus wel eenvoudig maken zoals overstappen van een mobiele provider ook makkelijk gemaakt wordt maar je gaat wel een ander betaalnetwerk gebruiken wanneer je Apple Pay gebruikt, je zou kunnen zeggen dat elke transactie die je uitvoert met Apple Pay een internationale betaling is, ook al betaal je een pakje kauwgum bij de Jumbo.
  Mogelijk krijg je van de ING een nieuw pasje waar geen IBAN op staat maar wel dat 16 cijferige Mastercard accountnummer OF en dat lijkt mij handiger om verwaarining te voorkomen, laten ze je inloggen op internetbankieren (mogelijk de iOS app) en dan kun je van het beeldscherm je 16 cijferig accountnummer scannen op kopiëren d.m.v knippen/plakken in Apple Pay.

  Al onze pintransacties in winkels al jaren via Maestro, dus niet alleen internationale betalingen zoals jij zegt. Het oude, Nederlandse PIN-netwerk bestaat dus niet meer. Let maar eens op als je bij de Albert Heijn betaald, er staat gewoon Maestro op de terminal en op het bonnetje. Zie ook https://www.pin.nl/consument/historie-pinnen/ kopje “Einde Pin”.

  Over het toevoegen van je bankpas aan Apple Pay, is het heel simpel: Creditccards kunnen handmatig toegevoegd worden, maestrocards gaan vanuit de app van je bank. Er is geen rede om hier nieuwe passen voor uit te geven of klanten in een app de 16-cijferige code te geven. Dit maakt het alleen maar ingewikkeld voor de klant en zorgt alleen maar voor verwarring. Zoals je in het filmpje dat ik hierboven heb gepost ziet is dit helemaal niet nodig. Bij Boon is het zelfs nog makkelijker, dan kom je niet eens bij het scherm waar je handmatig gegevens kunt invullen.

 • Profielfoto
  Lukkiey

  Hmm… De supportpagina’s zijn inmiddels weer teruggezet naar het Engels.
  Slecht of juist een goed teken?

 • Profielfoto
  MacQwerty

  En twee november is hier bijna afgelopen…
  Hopelijk binnenkort gewoon goed nieuws: ING met Apple Pay en KPN met de Apple Watch 4G.

 • Profielfoto
  Odie

  Net de hele conference call zitten luisteren: geen woord over Nederland of potentieel nieuwe landen.

  Tot zover de ingewijden die 2 november voorspelden. Waarom wisten we dat stiekem eigenlijk al ?

 • Profielfoto
  MLVC

  2 februari is er weer een earnings call, en de geruchten voor in ieder geval Duitsland zijn heel sterk. Hoe zit het met Nederland? Zijn er überhaupt geruchten voor Nederland momenteel? Akelig stil op de Nederlandse sites:(