Leve AliExpress: zijn neppe AirPods echt zo goed?

Door: Redactie - 21 reacties

We ontvingen per verrassing onlangs AirPods van AliExpress: echte nepperds dus. De creativiteit van Chinese copycats weet keer of keer te verbazen, maar kan dit goedkope hebbedingetje zich meten met de real deal die voor 179 euro door Apple verkocht wordt?

AliExpress is een uniek fenomeen dat steeds verrast. Niet alleen door het aanbod, maar ook door de verkopers zelf. In aandoenlijk gebroken Engels doen ze er alles aan om er voor te zorgen dat je tevreden bent.

Cadeautje van Ali

Ik bestelde een paar weken geleden een hele rits aan kabels en onderdelen voor smartphones. Het zou binnen twee maanden geleverd worden. Lekker vaag dus, maar dat is ook juist de charme van AliExpress. Net wanneer je vergeten bent dat je ergens op hebt gewacht, tref je opeens een verrassingspakket aan op je deurmat. Dan is ome Bol opeens behoorlijk saai.

Op die spreekwoordelijke deurmat trof ik gisteren een compact pakketje aan. Eindelijk, de bestelde kabels. Maar AliExpress speelde hard to get, want het pakketje was beter ingepakt dan de gemiddelde gevangenis. Eerst moest ik mij een weg banen door tig lagen ducttape, waarna ik praktisch een zaag nodig had om door een dik piepschuimen blok heen te komen. Ach, het is Ali, dus je kijkt nergens meer van op. Althans, dat is niet helemaal waar. Want waar ik wel van opkeek, was wat ik in de doos aantrof. Daarin lag namelijk het onderstaande.

airpods-04295
Een AirPod als cadeau – Klik/tap voor groter.

Maak kennis met de i7 mini

Een enkele Apple AirPod? Het witte oordopje stond in ieder geval niet tussen mijn bestellingen. Een foutje van de verkoper? Nee hoor, want eronder lag een briefje met daarop een creatief tekstje van de attente verkoper: “We values our costumer, this present for you.” Een schitterend stukje Chinese klantenservice. Dan nemen we dat gebroken Engels maar op de koop toe.

Jup, Chinese copycats zijn niet echt creatief als het om schaamteloze kopieën gaat. Waar je voor Apple’s AirPods 179,00 euro moet betalen, kreeg ik deze accessoire gratis bij een stel kabels. Uit nader onderzoek bleek dat je zelf een exemplaar voor rond de 2,50 euro op de kop kunt tikken. Klein nadeel: je krijgt er maar eentje. Daar is een hele praktische reden voor: het draadloze protocol waarmee twee draadloze oordopjes met elkaar verbonden kunnen worden, is qua technologie toch echt net iets te duur om in dit soort spotgoedkope accessoires te verwerken. Zelfs voor China.

Je zult er dus mee moeten leven dat iedereen zich eeuwig afvraagt of je het andere oordopje bent kwijtgeraakt. Android-fanboys zullen achter je rug om gniffelen. Maar ja, dan heb je wel de enige echte neppe AirPod.

airpods-04298
Het is geen AirPod, maar de “i7 mini” – Klik/tap voor groter.

Van afstand zullen mensen erin trappen, maar van dichtbij vallen de verschillen op. Dit oordopje is namelijk echt een flink stuk groter dan de real thing, zoals je hierboven kunt zien. Ook zoiets grappigs: aan de onderkant zit bij de echte AirPods een microfoon. In het geval van dit pracht-exemplaar laadt je ‘m daarmee op. Met, tromgeroffel, de zwaar verouderde oplaad-interface van Nokia. De oplaadcase van de echte AirPods moet je er zelf maar bij verzinnen.

In de handleiding krijgt Nokia netjes de credits, dat dan weer wel. Diezelfde handleiding belooft dat het oordopjes binnen tachtig minuten opgeladen is, en qua accuduur maar liefst zes uur meegaat. Met de nadruk op belooft, want als je iets met een korrel zout moet nemen, dan zijn het de technische specificaties van Chinese kopieën. Een berg zout.

airpods-04304
Links de echte AirPod, rechts de kopie van AliExpress – Klik/tap voor groter.

Verrassende kwaliteit

Maar genoeg geluld, hoe bevalt deze schaamteloze kopie in de praktijk? Verrassend goed eigenlijk. Middels een knopje op het oordopje kun je de accessoire aan je telefoon koppelen, net zoals elke andere Bluetooth-accessoire. Een fel lampje geeft (ook tijdens het opladen) aan wat de status is. Daarnaast hoor je ook een vriendelijke vrouwelijke stem, die je vertelt of je oordopje verbonden is. Met een beetje fantasie hoor je Siri praten.

Wat mij vooral wist te verrassen, was de audiokwaliteit. Die valt namelijk reuze mee. De i7 Mini (blijft leuk) klinkt beter dan Action-oordopjes die vier keer zoveel kosten. Chinese merken als Xiaomi blijven voor een fractie van de prijs van peperdure oordopjes dezelfde geluidskwaliteit bieden, maar toch blijft het verbazen als je het zelf ervaart. Vergis je echter niet: het komt niet in de buurt van de echte AirPods.

airpods-04321
Opladen gaat met een kleine jack-achtige kabel. Apple heeft een dergelijke constructie ook eens toegepast bij de iPod Shuffle – Klik/tap voor groter.

Het feit dat ik dat zo serieus uit moet leggen, zegt wel wat over de verrassende kwaliteit van deze kopie. Het blijft een absurd product, maar de kans is groot dat je goedkope Sony’s en Sennheisers niet veel beter klinken. Oh ja, nog een mooie bonus: je kunt ermee bellen. Nee, het oordopje is niet net zoals de echte AirPods aanrakingsgevoelig. Een klein knopje lost dat probleem echter op.

Al met al hebben we dus met een prima Bluetooth-earpiece te maken. Maar daar houdt het dan ook bij op. Voor de echte pluspunten die Apple’s AirPods zo goed maken zul je nog steeds de real deal moeten aanschaffen. Ben spotgoedkope topgadgets voor je op een rijtje zetten. Ben je toch als een blok voor de nepperds gevallen? Hier kun je ze bestellen. Benieuwd hoe de real deal bevalt? Lees de uitgebreide OMT-review.

airpods-04301
Niet tikken, maar op een knopje duwen om te bellen – Klik/tap voor groter.

 

Dit artikel verscheen eerder bij onze nieuwe collega’s van WANT.nl. Vanaf nu lees je iedere woensdag het beste van WANT op OMT en natuurlijk ook het beste van OMT op WANT.

Reacties

21 reacties
 • Profielfoto
  Mr. Funky

  Gelijk besteld. Ben benieuwd. Ali verbaast.
  Onlangs 2 mooi covers voor de 8 Plus besteld.
  Zoek op Duzhi en je vindt mooie sterke stijlvolle slim covers.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Na de eerste alinea bekroop me al het gevoel dat niet alleen het besproken artikel een kopie was.

  Misschien een idee om het een duidelijk intro “het Beste van WANT” te geven? Zodat we niet per abuis denken dat het een vers editorial van OMT is.

 • Profielfoto
  spacefreek

  Gaat multi-room audio ook met Bluetooth werken? Dan zou je er alsnog 2 kunnen bestellen:lol:

 • Profielfoto
  iGuy

  Zelf tevreden gebruiker van Chinese oordopjes, die naast aliexpress ook gewoon bij Bol.com te halen zijn. Al het goede zit er in qua materiaal, maar dan voor bijna de kostprijs. Helaas voor de meeste mensen hier: het werkt niet draadloos..

  http://www.rtlnieuws.nl/technieuws/deze-oordopjes-van-13-euro-klinken-alsof-ze-100-euro-kosten

 • Profielfoto
  SvS

  Mr. Funky; mijn ervaring is zelf dat de hoesjes vanuit aliexp of miniinthebox echte namaak zijn, van bijv Spigen.

 • Profielfoto
  Dennis

  Dit artikel kwam mij ook al heel bekend voor…
  Kwam dus inderdaad van WANT

 • Profielfoto
  Verwijderen

  Belachelijk dat jullie deze namaak kopen en promoten. Dit is exact wat niet moet gebeuren.

 • Profielfoto
  Raymon Mens

  Na de eerste alinea bekroop me al het gevoel dat niet alleen het besproken artikel een kopie was.

  Misschien een idee om het een duidelijk intro “het Beste van WANT” te geven? Zodat we niet per abuis denken dat het een vers editorial van OMT is.

  Ik zal kijken hoe we dit duidelijker kunnen aangeven. OMT en WANT werken pas sinds kort samen en dit is een eerste poging, dus feedback is welkom.

 • Profielfoto
  Dydefox

  Ik lees alleen artikelen op OMT, dus alle links naar dit soort informatie (dus exact wat ik leuk vind) is welkom. Ali is geweldig, maar vergelijk ook eens met eBay int. vaak dezelfde verkopers, en soms goedkoper(idd, nog goedkoper).

 • Profielfoto
  KarelWillem

  …Misschien een idee om het een duidelijk intro “het Beste van WANT” te geven? Zodat we niet per abuis denken dat het een vers editorial van OMT is.

  Ik zal kijken hoe we dit duidelijker kunnen aangeven. OMT en WANT werken pas sinds kort samen en dit is een eerste poging, dus feedback is welkom.

  .
  Ik snap het hoor. Komt vast goed. Je kunt bijvoorbeeld simpel dit doen:

  WANT.NL – Leve AliExpress: zijn neppe AirPods echt zo goed?

 • Profielfoto
  SvS

  Of een schuine balk in hoofdfoto ‘door WANT.nl’

 • Profielfoto
  Joid

  Na de eerste alinea bekroop me al het gevoel dat niet alleen het besproken artikel een kopie was.

  Misschien een idee om het een duidelijk intro “het Beste van WANT” te geven? Zodat we niet per abuis denken dat het een vers editorial van OMT is.

  Ik zal kijken hoe we dit duidelijker kunnen aangeven. OMT en WANT werken pas sinds kort samen en dit is een eerste poging, dus feedback is welkom.

  Als we alleen “het beste van WANT” hier gaan plaatsen dan zullen we weinig van WANT last hebben. Die schoolkrantstukjes staan vol fouten en baseren zich niet op bronnen. Het is daar het niveau van “even 3 seconden lang over een gadget nadenken en we hebben weer een artikel”, nog nét niet het niveau van “Je gaat verteld staan wat deze Ali verkoper naar deze iPhone eigenaar stuurde!”
  Maar wel passen ze knap dezelfde trucjes toe. Zoals de kern van de boodschap pas in de een-na-laatste alinea plaatsen, zodat je langs alle bestbetaalde advertenties bent gescrolld.

  On topic: dit enorme AirPod ding kan toch nooit lekker in je oor zitten?!

 • Profielfoto
  Joid

  Of een schuine balk in hoofdfoto ‘door WANT.nl’

  Of artikel in Comic Sans plaatsen

 • Profielfoto
  SvS

  Of een schuine balk in hoofdfoto ‘door WANT.nl’

  Of artikel in Comic Sans plaatsen

  En dan alles in dat felgroen van RGB kleur.:confused:
  Met flikkerend gifplaatjes

 • Profielfoto
  Rickje

  Sorry, maar wat een kutartikel. Lijkt wel of de schrijver de afgelopen 10 jaar onder een steen heeft geleefd. Wat een irritant geklaag en denigrerend stuk.

  Leuk dat het product in de laatste alinea nog verassend goed blijkt te zijn, maar in eerste instantie was ik halverwege al afgehaakt.

  Maar AliExpress speelde hard to get, want het pakketje was beter ingepakt dan de gemiddelde gevangenis. Eerst moest ik mij een weg banen door tig lagen ducttape, waarna ik praktisch een zaag nodig had om door een dik piepschuimen blok heen te komen. Ach, het is Ali, dus je kijkt nergens meer van op.

  Man man man….

 • Profielfoto
  Elduderino

  Kortom je krijgt wat, maar je hebt dan ook niets. Leuk dat het geluid goed is, maar het moet allemaal ook nog wat bruikbaar zijn.

 • Profielfoto
  Shmoo

  Gaaf man.. Dus ik ben ook te lezen op WANT.nl zonder dat ik het zelf wist!

  Fucking stoer, ouwhoerhij.

 • Profielfoto
  iMachia

  Het lijkt weer vooral belangrijk wat anderen er van vinden…..

 • Profielfoto
  tuuur

  Normaal vind ik de reacties vaak een leuke aanvulling maar nu is het meer een pot zure bommen hier. Nooit gedacht dat je het onderwerp kunt overslaan en een potje kunt gaan lopen ijsberen ipv te zeiken?

 • Profielfoto
  macha

  De true wireless X2t bt stereo headset van aliexpress is alleszins acceptabel kwa geluidskwaliteit. Koppelen goed aan je iPhone.
  De X1t oordopjes zonder charger heb je voor 8.50 euro .
  In het zwart vallen ze nauwelijks op onder mijn haar. Met die witte apple dingen ga ik dus nooit rondlopen.

 • Profielfoto
  Col

  Ome BOL, BOL.COM, … de naam komt hier geregeld voorbij in een artikel over nep-goederen. Is ook niet verwonderlijk. Het enige verschil tussen BOL.COM en AlieExpress is dat de eerstgenoemd hun namaak eerder op de deurmat valt.