AirPods met Android? Prima mogelijk, enkele beperkingen

Door: Raymon Mens - 3 reacties

Met de AirPods is Apple een van de eerste fabrikanten die écht draadloze oortjes heeft gemaakt. Er zit geen kabel meer tussen links en rechts en dat spreekt veel mensen aan. Ook Android-gebruikers. Maar werken de AirPods met Android?

Er wordt vaak gedacht dat een iPhone vereist is om de AirPods te gebruiken, maar dat is niet zo. Je kunt de draadloze oortjes prima met een Android-toestel koppelen, maar niet alle functies zijn beschikbaar.

AirPods met Android: zo stel je het in

Onder Android werken AirPods als gewone Bluetooth-oortjes. Dat wil zeggen dat je de oortjes eerst in pairing-modus moet zetten. Pak dit als volgt aan:

 1. Doe de AirPods in het meegeleverde doosje.
 2. Druk op de knop aan de achterkant van het doosje en hou deze vast tot het lampje aan de binnenkant van het doosje wit gaat knipperen.
AirPods Paring 16x9
Klik/tap voor groter.
 1. Navigeer op Android naar het menu Instellingen en tik op Bluetooth.
 2. Tik de AirPods aan onder Beschikbare apparaten. Het lampje van de case wordt nu rood en je bent verbonden.

AirPods met Android: wat werkt wel?

Je kunt gewoon muziek luisteren, video’s bekijken en bellen met de AirPods. Tijdens het voeren van een gesprek kun je ook kiezen om terug te schakelen naar de speaker van je telefoon. De verbinding zou even stabiel moeten zijn als die van andere Bluetooth-oortjes. De verbinding wordt ook automatisch verbroken als de AirPods in de case gedaan worden. De accu loopt dus niet onnodig snel leeg. Als je de AirPods in je oren doet, komt de verbinding automatisch tot stand.

airpods android 001
Bellen met de AirPods en Android is gewoon mogelijk – Klik/tap voor groter.

Wat werkt niet?

Geavanceerde functies die voor de iPhone, Apple Watch en Mac zijn ontworpen, werken niet. Zo is de snelle koppeling met andere apparaten via iCloud niet mogelijk. Voor ieder niet Apple-apparaat moet je de pairing-procedure hierboven met de knop op het doosje herhalen. Door het koppelen met Android, vergeten de AirPods ook eerdere koppelingen met Apple-apparaten. Als je bijvoorbeeld een Mac en een Android-toestel hebt, moet je steeds opnieuw koppelen bij het wisselen tussen deze apparaten.

Telefoongesprekken klinken mogelijk ook minder goed, omdat de microfoon (links of rechts) met het minste omgevingsgeluid niet automatisch geselecteerd wordt. Het is ook niet mogelijk om acties aan tikken op AirPods in te stellen en pauzeert de muziek niet wanneer je een van de AirPods uit je oor haalt.

airpods-speaker
Klik/tap voor groter.

AirPods met Windows en andere apparaten

De AirPods kunnen als¬†pairing-modus ingeschakeld is ook met andere apparaten verbonden worden. Denk aan Windows-computers of een moderne smart tv die Bluetooth heeft. Zo zijn Apple’s oortjes ook prima¬†voor het kijken van een film zonder huisgenoten of buren lastig te vallen.

Reacties

3 reacties
 • Profielfoto
  Shmoo

  Je kunt waarschijnlijk ook AirPods in je dooie cavia proberen te proppen maar ik mag hopen dat je voor dat soort ongein geen 180,- kostende draadloze oortjes gaat kopen.

  Het is Bluetooth speelgoed, logisch dat bepaalde koppelingen dan werken. Het is allemaal hetzelfde protocol/verbinding.

 • Profielfoto
  Q-collective

  Het is Bluetooth speelgoed, logisch dat bepaalde koppelingen dan werken. Het is allemaal hetzelfde protocol/verbinding.

  Het echte nieuws is dus: “Apple ontwikkelt bluetooth oortjes die gewoon de industrieprotocollen gebruiken, in plaats van Apple’s eigen walled garden communicatie”;)

  Al het bovenstaande werkt dus inderdaad op alles met bluetooth. Ik heb een oud, goedkoop (lees: gratis), bluetooth dongeltje in m’n Linux desktop en daar werkt het ook vlekkeloos mee. Het gemak ervan is inderdaad best indrukwekkend.

 • Profielfoto
  Raymon Mens

  Dit is geen nieuws-artikel, maar meer een how-to gericht op SEO. In de huidige lay-out is het een beetje verwarrend omdat het er als ieder ander nieuwsartikel uitziet.