Adobe Lightroom CC grondig vernieuwd

36 reacties

Adobe heeft een compleet nieuwe versie van Lightroom CC uitgebracht. De applicatie voor Mac en PC heeft een eenvoudigere interface die meer lijkt op de iOS-versie. Lightroom wordt ook ‘cloud first’ en slaat foto’s standaard op internet bij Adobe op.

Niet iedereen zit te wachten op een applicatie die foto’s meteen in de cloud opslaat en een abonnement vereist. Daarom is er ook Lightroom Classic CC. Dit is de traditionele versie met enkele verbeteringen.

Lightroom CC naar de cloud

Doel van de nieuwe Lightroom-versie is vooral om de software toegankelijker te maken. Dat merk je al bij het importeren van foto’s, waar een boel instellingen verdwenen zijn. De cloud speelt een belangrijkere rol, want na het importeren zijn foto’s ook direct toegankelijk via bijvoorbeeld de iOS-app. Dat komt omdat foto’s online worden opgeslagen, lokaal staan alleen kleine versies. De applicatie tagt foto’s ook automatisch door beeldherkenning. Een minpunt is dat de zoekfunctie een internetverbinding vereist om te werken.

Adobe LightroomCC
Klik/tap voor groter.

Lightroom Classic CC ook nog beschikbaar

Zit je niet te wachten op cloud first werken? Dan kun je Lightroom Classic CC installeren. Dit is de traditionele Lightroom-versie met enkele verbeteringen die moeten zorgen dat de software sneller werkt. Adobe heeft de prestaties bij het opstarten van de app en genereren van voorbeelden verbeterd. Daarnaast zijn er betere masking tools voor selectieve bewerkingen.

Abonnementen

Lightroom CC is nog steeds onderdeel van het fotografie-abonnement dat € 12,09 per maand kost. Je krijgt dan 20GB opslagruimte. Een abonnement met 1TB opslag kost € 24,19 per maand. Beide abonnementen bevatten Lightroom CC, Lightroom Classic CC en Photoshop CC. Wie genoeg heeft aan Lightroom kan zich voor € 12,09 per maand ook op Lightroom CC met 1TB opslagruimte abonneren. Je krijgt dan geen Photoshop en ook geen Lightroom CC Classic.

Tot slot laat Adobe nog weten dat Lightroom 6 end of life is. Het programma krijgt in 2018 geen updates meer. Daarmee komt ook een eind aan de losse verkoop van Lightroom. Het is een abonnement of niets.

Reacties

36 reacties
 • Profielfoto
  nieuwsgroepen

  Dan Niets.

 • Profielfoto
  wensink

  Wat een ontzettend slechte deals.

  Lightroom CC is nog steeds onderdeel van het fotografie-abonnement dat € 12,09 per maand kost. Je krijgt dan 20GB opslagruimte. Een abonnement met 1TB opslag kost € 24,19 per maand. Beide abonnementen bevatten Lightroom CC, Lightroom Classic CC en Photoshop CC. Wie genoeg heeft aan Lightroom kan zich voor € 12,09 per maand ook op Lightroom CC met 1GB opslagruimte abonneren. Je krijgt dan geen Photoshop en ook geen Lightroom CC Classic.

  Hoe kan een abonnement op enkel Lightroom CC met 1GB net zo duur zijn als een abonnement met Lightroom en Photoshop met 20GB?
  Edit: laat maar, foutje in het artikel blijkbaar: het is 1TB

 • Profielfoto
  Shmoo

  Mogelijk nu in 2018 de concentratie op Lightroom voor iOS?

 • Profielfoto
  Frans

  Tot slot laat Adobe nog weten dat Lightroom 6 end of life is. Het programma krijgt in 2018 geen updates meer. Daarmee komt ook een eind aan de losse verkoop van Lightroom. Het is een abonnement of niets.

  Gelukkig een paar maanden geleden nog naar Lightroom 6 ge-upgrade. Van Adobe’s abonnementenmodel ben ik geen fan. Het zijn mijn foto’s, het is mijn tijd die in het organiseren en bewerken van die foto’s zit. Dat wil ik niet allemaal kwijt zijn als ik het abonnement niet langer wil of kan betalen. Adobe laat weer een goede reden zien, ze veranderen zomaar de inhoud van het abonnement. Slikken of stikken.
  Wel jammer dat het programma binnenkort geen updates meer krijgt. Maar dat is vooral lastig als je een nieuwe camera koopt waarvan het RAW formaat niet ondersteunt wordt. Denk dat ik nog wel jaren vooruit kan. Tegen die tijd zien we wel weer. Hopelijk is er dan een concurrent die een Lightroom bibliotheek gewoon kan importeren.

 • Profielfoto
  wacon

  Goodbye Lightroom! Heb LR6 stand alone versie. No way dat ik voor abonnenten ga. Niet vanuit het financiele oogpunt, wél vanuit principe.

  Echter na het afserveren van Aperture door Apple legt nu Adobe dwangmatig hun wil op. Doet het blijkbaar goed die abonnementen voor Adobe gezien hun jaarcijfers.

  Voorlopig kan ik nog even uit de voeten met LR6. Spijtig dat je vertrouwd en investeert in software van twee gevestigde software brands en er dan zo mee wordt omgegaan.

  Gelukkig aardig wat alternatieven! @Frans je kan van toekomstige nieuwe camera’s die raw bestanden omzetten naar DNG met jawel Adobe Raw Converter. Dat werk goed. Die DNG’s kunnen meestal ook door andere raw software worden gelezen.

 • Profielfoto
  rbsoen

  Ben ik even blij dat ik overgegaan ben naar Capture One. Dat werkt tenminste ook zonder internet.

 • Profielfoto
  DBLCreations

  Daarmee komt ook een eind aan de losse verkoop van Lightroom. Het is een abonnement of niets

  NEEEEEEEeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee:cry:

  Ale, ja. Ik bedoel ik gebruik al 4j het volledige adobe cc abonnement voor €60/ maand. maar was ooit nog van plan om de CS6 legaal te kopen:(

 • Profielfoto
  donut

  ‘NIEUW!” en slechter…

  Komt te vaak voor tegenwoordig…

 • Profielfoto
  Furbz

  Die namen… Zo raken mensen toch de weg kwijt haha!
  Ik denk @donut niet slechter. Lightroom Classic is een heel stuk sneller geworden.
  Daar zaten heel heel veel mensen op te wachten.
  Als je al een abo had bij Adobe dan is er niks veranderd. Ben je van
  eenmalige kopen, dan heb je inderdaad pech. Dat is heel jammer!

  @rbsoen Dat is inderdaad een mooi stuk software! Maar als je batchprocessing doet
  kan het helaas nog niet op tegen LR. Met nadruk op helaas!

  ps: nog even gal spuien.
  Ik haat Photoshop updates!
  Nieuwe app gooit heel je workflow in de war. Alle koppelingen opnieuw maken etc.

 • Profielfoto
  SvS

  Klopt Furbz…. betreft Photoshop.
  Ik ben ook veel kwijt, zoals mijn eigen instellingen paletten inrichting, etc. Kan ik alles opnieuw naar wens inrichten. Bah bah bah. En dat op twee macs, ook voor indesign en illustrator. Het viel me al op dat bepaalde paletten weg waren gevallen. Dat komt vaker voor na updates van Adobe. Belachelijk gewoon en zoiets is lastig te backuppen.

 • Profielfoto
  bartvdv

  @SvS:

  Ik ben ook veel kwijt, zoals mijn eigen instellingen paletten inrichting, etc. Kan ik alles opnieuw naar wens inrichten. Bah bah bah.

  Mij is dat nog nooit opgevallen bij het updaten van Adobe producten. Misschien ben je voor het updaten gewoonweg vergeten om aan te kruisen dat je de oude instellingen wil gebruiken ?

 • Profielfoto
  Furbz

  Ik kan die functie nergens vinden bart!
  Heb het op mijn MBP geprobeerd (niet mijn productie machine).
  De vorige versie werd netjes verwijderd (sarcasm off).

  Die nieuwe LR is echt wel sneller. Vooral culling en volgende foto
  is zoveel sneller. De gpu springt wel gelijk aan.

 • Profielfoto
  jan jansen

  Blij dat iedereen nee zegt tegen dit zakkenrollen.

  Een goed alternatief?

 • Profielfoto
  Sensas06

  jan jansen 53 minuten geleden
  Blij dat iedereen nee zegt tegen dit zakkenrollen.

  Sorry, maar ik ben heel gelukkig met het abbé model van Adobe. Ik zit hier met zijn 2n en samen zijn we €50 per maand kwijt voor de volledige suite. Een koopje in vergelijking met pakketten en alle updates kopen.

  En dat gezeur over het is mijn tijd en mijn bestanden, je hebt toch gewoon al je bestanden. En is genoeg andere software die eventueel je bestanden kan importeren mocht je dit willen (geld natuurlijk niet voor Indesign, maar ja dat problem hadden we met QXP ook)

  Dus voor €300 oerpersoon per jaar ben ik helemaal gelukkig, dus ik zeg JA tegen deze ultra goedkope oplossing om legaal de Adobe suite te gebruiken!

 • Profielfoto
  Maikelw

  Bah, ben zo gigantisch klaar met die abbo diensten…. Blijven betalen en anders al je eigen content onbruikbaar/ weg. Geef ’t als optie, niet verplicht….

 • Profielfoto
  MichaelB

  @Sensas06:

  Dus voor €300 oerpersoon per jaar ben ik helemaal gelukkig, dus ik zeg JA tegen deze ultra goedkope oplossing om legaal de Adobe suite te gebruiken!

  Perfect voor jou dus, voor mij niet.
  Ik gebruik alleen Lightroom 6, kostte 131,89.
  Het goedkoopste abo is al 12,09 x 12 = 145,08

  Voor die 10x per jaar dat ik dat pakket gebruik ga ik geen abo nemen van 145,08 per jaar!

 • Profielfoto
  Nick Seamore

  Ook ik ben nu wel helemaal klaar met jaren gebruik van adobe. Stekker eruit en naar alternatieven zoeken!

 • Profielfoto
  polansky

  Ben ik even blij dat ik overgegaan ben naar Capture One. Dat werkt tenminste ook zonder internet.

  Kortzichtig gezien het gegeven dat ook Capture One een abonnementsvorm kent.
  Bovendien ben je gezien de jaarlijkse updates van CO1 uiteindelijk duurder uit dan met een abonnement op LR/Photoshop.

  Maak niet de fout door te denken dat CO1 voor eeuwig ‘vrij’ verkrijgbaar is…

  https://www.phaseone.com/en/Online-Store/Subscribe-Capture-One-Pro.aspx

  Ps. Ik ben ook niet blij met Adobe, maar het is niet dat je moet denken dat er niet meer schurken zijn.

 • Profielfoto
  rbsoen

  Niet zo kortzichtig als je weet wat voor problemen ik met LR heb gehad. Een licentie database die om de haverklap corrupt raakt bijvoorbeeld. Oplossing Adobe: opnieuw downloaden en installeren. Daar zit je dan ergens in de middle of nowhere. Heb de klus met Apple Photo af kunnen maken gelukkig. Browsen in een archief met 10.000 bestanden is traaaaag. De presentatie module is onbruikbaar omdat deze om de haverklap hangt. De printmodule is onwijs slecht, het beste is om naar een pdf te printen en dan naar je printer te sturen. En dat voor bijna 300 Euro in de 2 jaar. Wel met Photoshop maar ik gebruik al Pixelmator. Het syncen naar mijn iPhone werkte nauwelijk. Op een bepaald moment stonden er tegen de 1000 bestanden in de wachtrij. Ik werd er zo moe van dat ik naar andere pakketten ben gaan kijken. Capture Pro kwam daarbij voor mij het beste uit de bus. Voor het geld van een 2 jaarlijks abonnement op LR. En ik kan in het veld werken zonder internet verbinding. De print module is net zo goed als die van Aperture en ik heb opeens 15Gb extra ruimte op mijn SSD. Ik hoef niet meer terug. En ja, je kunt ook een abbo nemen, maar dan krijg je hetzelfde pakket. Trouwens het is echt veel sneller dan LR. Er staat hier nog een 8 jaar oude Macbook. Werken met LR kon wel maar het ging super traag. Capture One loopt als een zonnetje op dat ding. Jammer Adobe, maar de kwaliteit van je software is ver onder de maat. Probeer de 30 dagen versie van Capture One maar eens.

 • Profielfoto
  rbsoen

  Nog een aanvullling op mijn vorige verhaal. Capture One koopt je met een “eeuwige licentie” op de gekochte versie”

 • Profielfoto
  mhoeve

  Waarom moet tegenwoordig alles in de cloud? Heb je even een slechte internetverbinding, dan wordt werken ondoenlijk. Ik hoef helemaal niet op al mijn apparaten bij al mijn documenten te kunnen. Iedere keer verzinnen ze dingen waar de meesten mensen helemaal niet op zitten te wachten.

 • Profielfoto
  DutchMac

  wat zijn de ervaringen met

  https://www.on1.com/

  ?

 • Profielfoto
  Minoe

  Voor mij GGEN ENKEL abonnement voor opslag : internet – Telenet – Netflix – GSM abonnement … op den duur kan je de helft van je wedde aan de pc en telefoon opperatoren afgeven en er gaan voor werken … ( ik ben toch niet gek … ? )

 • Profielfoto
  Minoe

  Lightroom CC naar de cloud
  Doel van de nieuwe Lightroom-versie is vooral om de software toegankelijker te maken… Klopt denk ik niet. Het doel is volgens mij vooral om je een abonnement te kunnen aansmeren omdat dat op termijn veel meer opbrengt dan je een programma te verkopen en ze hebben veel minder productiekosten want ze moeten geen CD ’s meer branden geen verpakkingen meer laten produceren geen verzendingskosten geen handleidingen meer laten drukken in 36 talen e.z.v.
  1 x kosten voor de ontwikkeling en klaar en deckassa laten rinkelen

 • Profielfoto
  SvS

  Is er iemand die alleen Indesign gebruikt in combinatie met Affinity photo en designer als alternatieven voor photoshop en illustrator? Dan zou men (vormgevers/ dtp’ers) alleen indesign abonnement hoeven tw afnemen. Scheelt tientallen euros per maand.

 • Profielfoto
  polansky

  Nog een aanvullling op mijn vorige verhaal. Capture One koopt je met een “eeuwige licentie” op de gekochte versie”

  Op de huidige versie ja,
  NIET voor wat betreft iedere toekomstige versie.
  Het argument dat je gebruikt is dus een farce, want LR6 die je nu hebt, kent ook een eeuwige licentie…

  Kortom: zodra het versienummer een volpunt wijzigt mag jij ook weer bijna de volprijs gaan betalen voor een update. Doe je dat niet, dan mag je bij die volgende update gewoon weer de volprijs voor CO1 gaan betalen.

  – Been there done that –;)

 • Profielfoto
  polansky

  @SVS – Als het goed is komt er nog dit jaar een Beta van Affinity Publisher.

  Neem dat wel met een korrel zout want dat zeiden ze afgelopen jaar ook al.
  Aan de andere kant wordt er wel aan een alternatief voor Indesign gewerkt en zouden we op zich niet zo heel lang meer hoeven te wachten.

 • Profielfoto
  mhoeve

  Ook op diverse fotografie-sites zoals deze wordt met ontstemming gereageerd op het besluit van Adobe om opeens te stoppen met de stand-alone versie van Lightroom.

 • Profielfoto
  Sensas06

  MichaelB 8 uur geleden
  Perfect voor jou dus, voor mij niet.

  Dat is ook precies mijn punt, ik snap dat het abbo systeem voor een groep niet werkt en voor een andere groep wel.

  Als je naar de hele CC suite kijkt is deze gemaakt voor professionals, en voor gereedschap dat je dagelijks gebruikt is het abbo systeem zo gek nog niet.

  Maar als incidentele privé gebruiker van een app als Lightroom zou ik er idd ook niet blij mee zijn.

 • Profielfoto
  html-junky

  Ze stoppen niet met de standalone versie mensen, de Lightroom CC clouddienst komt er gewoon naast!

 • Profielfoto
  Frans

  En dat gezeur over het is mijn tijd en mijn bestanden, je hebt toch gewoon al je bestanden. En is genoeg andere software die eventueel je bestanden kan importeren

  Ja, je originele bestanden heb je nog wel, maar daar gaat het niet om. Ik heb vele uren gestoken in het organiseren van mijn foto’s in albums, het toevoegen van trefwoorden, het bewerken en wat nog meer. Dat valt allemaal niet even goed te importeren in andere software. Je eigen werk raak je kwijt wanneer je stopt Adobe te betalen. Het is niet zoiets als een abonnement op Netflix of Spotify. Dan raak je ook toegang tot content kwijt, maar die is nooit van jezelf geweest en je hebt er ook geen tijd in gestoken om die content te verrijken.
  Als Adobe zou garanderen dat LR permanent blijft werken zoals het is op het moment dat je stopt met je abonnement zou ik, en vermoedelijk vele anderen, veel minder bezwaren hebben dan met het huidige abonnement model.

 • Profielfoto
  Frans

  Ze stoppen niet met de standalone versie mensen, de Lightroom CC clouddienst komt er gewoon naast!

  Welk deel van deze alinea heb je niet begrepen?

  Tot slot laat Adobe nog weten dat Lightroom 6 end of life is. Het programma krijgt in 2018 geen updates meer. Daarmee komt ook een eind aan de losse verkoop van Lightroom. Het is een abonnement of niets.

 • Profielfoto
  Maikelw

  @Frans, je slaat de spijker op zijn kop. Zelfde voor al mijn Adobe bestanden. In de wereld waar ik, en voor 90% (ofzo) van mijn vakgenoten is Adobe gewoon een vereiste. Vele hebben de internetmeuk die ze de laatste tijd aan het inbouwen zijn helemaal niet nodig, het maakt de software alleen maar groter en t zorgt voor n dozijn aan vertragende achtergrondprocessen en een ton aan extra data: Belachelijk dat ze de keuze niet aanbieden en de woede/frustratie die dit met zich meebrengt nemen ze niet serieus. Ze zijn een grootmacht, de industriestandaard, door deze manier leggen ze gebruikers aan ’t infuus. Normaal betaal ik voor al mijn software, maar ik geef het openlijk toe: Ja, ik gebruik een vrij recente versie van verschillende Adobe programma’s, maar zolang er geen alternatief geboden wordt, en ik voor 15 jaar aan wel georganiseerd Adobe materiaal heb en moet gebruiken weiger ik en zal ik niet maandelijks gaan betalen. Bij een oude versie blijven gaat ook niet, je moet tenslotte ook kunnen openen wat je toegestuurd krijgt: Daar wil ik eenmalig een keer een upgrade voor uitvoeren. Iedere keer eenmalig. Het gaat ook absoluut niet om de kosten, maar om het principe.

  De slagzin “Het einde van gewoon zakendoen begint met Creative Cloud, nu maandelijks blalala” vindt ik dan ook zeer toepasselijk, ook makkelijk om te zetten naar een voorbeelde: Waarom een patient genezen en het risico lopen dat ‘ie nooit meer wat mankeert.. als je ‘m ook voor altijd tegen betaling aan een infuus kan hangen waarbij je gelijk de volledige controle hebt. Nee, dat zie we dan weer als verkeerd, maar als we het over software hebben is het ineens een ander verhaal? No way

 • Profielfoto
  html-junky

  Dus er is een verschil tussen 1 keer 300 euro (ik noem maar wat) betalen of 30 keer 10 euro? Het blijft 300 euro toch? Na 30 maanden wil ik vaak wel upgraden naar een nieuwere versie toch dan zou ik toch wel gaan upgrade

 • Profielfoto
  Frans

  Dus er is een verschil tussen 1 keer 300 euro (ik noem maar wat) betalen of 30 keer 10 euro? Het blijft 300 euro toch? Na 30 maanden wil ik vaak wel upgraden naar een nieuwere versie toch dan zou ik toch wel gaan upgrade

  Inderdaad, je noemt maar wat. Lightroom 6 kost ongeveer € 125, een upgrade € 70 of zo, maar dat terzijde. Als je de bezwaren goed leest zal je zien dat het niet om het geld gaat, maar om het kwijt raken van (volledige) toegang tot je eigen content wanneer je wilt stoppen met je abonnement, om wat voor reden dan ook. Dan wordt € 145 per jaar (als Adobe de prijzen niet verhoogd heeft) ineens erg veel geld, alleen om toegang te houden tot iets wat gewoon van jou is.

 • Profielfoto
  iAmRenzo

  Dan dus maar niets.
  Niet dat ik Lightroom gebruik… maar ik zoek nog altijd wel een fijne opvolger voor Aperture. Photos is dan toch een beetje het tante Annie maakt ook even een fotootje mooier. Vooral de animaties en heen en weer schuivende menu’s maakt de workflow hopeloos inefficiënt.
  Naast Aperture en Photos kan ik Lightroom ook van ’t lijstje strepen. Abonnementen en software vind ik geen goed idee. Want op ’t moment dat je stopt met betalen, dan stoppen je bestanden ook met werken. Stel je voor, je hebt een perfecte Photos Library, met alles hernoemd, gebaggerd, etc. Je stopt met betalen en je bibliotheek is waardeloos. Je kunt niet eens de software meer openen zoals je die het laatst hebt gebruikt, want het is je eigendom niet.