Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 18 oktober 2017

Adobe Lightroom CC grondig vernieuwd

Adobe heeft een compleet nieuwe versie van Lightroom CC uitgebracht. De applicatie voor Mac en PC heeft een eenvoudigere interface die meer lijkt op de iOS-versie. Lightroom wordt ook ‘cloud first’ en slaat foto’s standaard op internet bij Adobe op.

Niet iedereen zit te wachten op een applicatie die foto’s meteen in de cloud opslaat en een abonnement vereist. Daarom is er ook Lightroom Classic CC. Dit is de traditionele versie met enkele verbeteringen.

Lightroom CC naar de cloud

Doel van de nieuwe Lightroom-versie is vooral om de software toegankelijker te maken. Dat merk je al bij het importeren van foto’s, waar een boel instellingen verdwenen zijn. De cloud speelt een belangrijkere rol, want na het importeren zijn foto’s ook direct toegankelijk via bijvoorbeeld de iOS-app. Dat komt omdat foto’s online worden opgeslagen, lokaal staan alleen kleine versies. De applicatie tagt foto’s ook automatisch door beeldherkenning. Een minpunt is dat de zoekfunctie een internetverbinding vereist om te werken.

Klik/tap voor groter.

Lightroom Classic CC ook nog beschikbaar

Zit je niet te wachten op cloud first werken? Dan kun je Lightroom Classic CC installeren. Dit is de traditionele Lightroom-versie met enkele verbeteringen die moeten zorgen dat de software sneller werkt. Adobe heeft de prestaties bij het opstarten van de app en genereren van voorbeelden verbeterd. Daarnaast zijn er betere masking tools voor selectieve bewerkingen.

Abonnementen

Lightroom CC is nog steeds onderdeel van het fotografie-abonnement dat € 12,09 per maand kost. Je krijgt dan 20GB opslagruimte. Een abonnement met 1TB opslag kost € 24,19 per maand. Beide abonnementen bevatten Lightroom CC, Lightroom Classic CC en Photoshop CC. Wie genoeg heeft aan Lightroom kan zich voor € 12,09 per maand ook op Lightroom CC met 1TB opslagruimte abonneren. Je krijgt dan geen Photoshop en ook geen Lightroom CC Classic.

Tot slot laat Adobe nog weten dat Lightroom 6 end of life is. Het programma krijgt in 2018 geen updates meer. Daarmee komt ook een eind aan de losse verkoop van Lightroom. Het is een abonnement of niets.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Adobe Lightroom CC grondig vernieuwd
Sluiten