Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 21 september 2017

YouTube voorlopig niet in 4K op Apple TV

Met de nieuwe Apple TV is het 4K-tijdperk écht aangebroken, maar nog niet voor alle diensten. Hoewel de iTunes Store en Netflix beelden in de allerhoogste Ultra HD-resolutie tonen, blijft YouTube vooralsnog beperkt tot Full HD (1080p).

Een forse tegenvaller, omdat YouTube niet alleen het grootste videoplatform is, maar ook omdat er ontzettend veel 4K-materiaal te vinden is. De reden is niet zo zeer technisch, maar vooral politiek.

Codec-oorlog Apple en Google

Apple en Google bevinden zich in een kleine codec-oorlog. Google gebruikt namelijk VP9-compressie voor zijn 4K-video’s. Deze codec werd in 2013 door de zoekgigant gelanceerd en moet een gratis variant op H.265/HVEC-codec zijn. Apple gebruikt laatstgenoemde echter als standaard in iOS 11, macOS High Sierra 10.13 en tvOS 11. Google biedt geen H.265-variant van zijn 4K-video’s aan en Apple ondersteunt VP9 niet. Daarom blijft YouTube op de 4K Apple TV beperkt tot Full HD.

Dezelfde video in Safari (links) en Chrome (rechts). Alleen Chrome kan 4K-video op YouTube afspelen.

Dit probleem speelt ook in Safari. Google biedt ook op het web alleen 4K-video met VP9-compressie aan en Apple’s browser ondersteunt dat niet. De codec is vrij te gebruiken voor ieder bedrijf, met uitzondering van partijen die een lopend juridisch conflict met Google hebben. Hoewel Google altijd de stap naar H.265/HVEC kan maken, lijkt het erop dat Apple aan het kortste eind gaat trekken. De zoekgigant is al bezig met een nieuwe codec, genaamd AV1. En je raadt het al, ook die wordt ook niet door Apple ondersteund.

Reageer op artikel:
YouTube voorlopig niet in 4K op Apple TV
Sluiten