Weekend poll: iPhone, camera of allebei?

Door: Raymon Mens - 42 reacties

Smartphonecamera’s worden steeds beter en volgens een recente test heeft de iPhone 8 Plus de beste smartphonecamera ooit. Gebruik jij nog een andere camera naast je smartphone, of zijn mobiele kiekjes goed genoeg? Stem in onze weekend poll!

Reacties

42 reacties
 • Profielfoto
  Mr_Freeze

  Al sinds de 3GS alleen maar de telefoon:-)

 • Profielfoto
  Shmoo

  E: Mijn iPhone is te slim om ook een camera te zijn.

 • Profielfoto
  Gijs Raggers

  Vraag. Levert een Sony A5000 iets op tov een iPhone 6s?

 • Profielfoto
  iDeMi

  Het is niet de apparatuur wat telt om een goede foto te maken. Dat gezegd hebbende, is voor mij persoonlijk het maken van foto’s met een camera een andere ervaring dan kiekjes nemen met een mobiel. Elk heeft zijn tijd en plaats.

 • Profielfoto
  ro_me

  Oooooooh, ik kan niet wachten om te zien wat de uitslag van deze poll is!! Zouden de meeste mensen hun mobieltje gebruiken voor foto’s? Of zouden ze toch een camera mee sleuren? Spannend!

 • Profielfoto
  DBLCreations

  Ik neem altijd mijn (basic) Nikon D310 mee als er zich speciale gelegenheden voordoen: Communie, trouwfeest, verjaardag, kerst en nieuwjaar. Maar ik neem ook foto’s met mijn iPhone 6S plus camera omdat je dan meteen wat meer zicht hebt op het scherm en het meteen kan laten zien aan de personen om je heen. Met mijn D310 kan dat ook, maar als je wilt in of uitzoomen moet je op 2 verschillende toppen drukken, heb je niet altijd de juiste positie, en dat kan je dan met je iPhone net iets makkelijker. Ik bekijk overigens de foto’s veel liever op groot formaat op mijn computer. Dat is dan het SD kaartje van mijn Nikon. Om te filmen ga ik wel eerder mijn iPhone gebruiken omdat deze 4K kan filmen (hoewel ik meer dan voldoening neem met 1080P als het op filmen aankomt). Ik heb een GoPro Hero 4, maar die batterij is vrij snel leeg is is enkel maar voor objecten van dichtbij te filmen (dat is hoe ik het gebruik), oh en voor in de auto natuurlijk:-) Ik heb verder een Sony handycam maar dat is niets om over naar huis te schrijven:P Mijn iPhone 6S plus filmt nog beter, haha:-D

 • Profielfoto
  DBLCreations

  Het is niet de apparatuur wat telt om een goede foto te maken. Dat gezegd hebbende, is voor mij persoonlijk het maken van foto’s met een camera een andere ervaring dan kiekjes nemen met een mobiel. Elk heeft zijn tijd en plaats.

  Hier ben ik het volledig mee eens.:-)

 • Profielfoto
  Q-collective

  Oooooooh, ik kan niet wachten om te zien wat de uitslag van deze poll is!! Zouden de meeste mensen hun mobieltje gebruiken voor foto’s? Of zouden ze toch een camera mee sleuren? Spannend!

  Uiteraard nemen de meeste mensen nog foto’s met een statief.

 • Profielfoto
  Di May

  Neem ik bij speciale gelegenheden een andere camera mee.

  Alhoewel, van langs om minder …

 • Profielfoto
  mujana

  Altijd alleen mijn camera natuurlijk. Die zijn daarvoor gemaakt. Gebruik de camera op mijn iPhone nooit.

 • Profielfoto
  donut

  ontbreekt:
  ik gebruik altijd mijn camera +2
  (en gebruik ook heel vaak een statief)

 • Profielfoto
  Bart119

  Bij speciale gelegenheden gaat mijn gewone camera mee. De iPhone maakt net geen mooi genoege foto’s om de Panasonic thuis te laten.

 • Profielfoto
  tomc

  Extra optie: Ik ben geen professionele fotograaf, amateur fotograaf of hobbyist en neem enkel wat huis-tuin-en-keukenkiekjes die ik wat later op facebook gooi.

  In bovenstaand geval zou ik ook enkel mijn iPhone gebruiken, daar is hij inderdaad goed genoeg voor, maar als hobbyist blijft mijn iPhone toch maar mooi in mijn broekzak wanneer ik ga fotograferen.

 • Profielfoto
  MrHammond

  De iPhone SE zit altijd in m’n zak, en gebruik ik dus ook regelmatig om foto’s mee te maken. Maar tegen een spiegelreflex met goede, verwisselbare objectieven wint die het toch nooit…

 • Profielfoto
  Arjan E.

  De iPhone (in mijn geval een 6) maakt goede foto’s bij een afstand die niet al te ver weg, echter als ik veel moet zoomen, verkies ik nog altijd mijn Canon EOS 450D met bijgekochte 75-300 mm lens.

  Vandaar dat ik op beiden even veel heb gestemd.

 • Profielfoto
  Licko
 • Profielfoto
  mujana

  Voor social media / kleine fotootjes op internet, zal die 6 best werken (zelf ook een 6). Ik maak echter geen gebruik van social media (facebook/Twitter/Instagram/etc.etc.), en streef daarnaast naar hoogste kwaliteit foto’s (technich gesproken dus). En dus….camera + lenzen. Trouwens geen spiegelreflex en zoomlenzen hier.

 • Profielfoto
  Elduderino

  Neem mijn Canon EOS 60D mee naar speciale gelegenheden of als ik er voor fotogratie erop uit ga. Maar de meeste foto’s schiet ik toch wel met mijn iPhone 7. Altijd bij je en dus beschikbaar op de juiste momenten

 • Profielfoto
  maconly

  Mn body’s en m’n lenzen zelfs L lenzen de deur uit gedaan .
  Natuurlijk kom ik af en toe wat te kort en is het soms behelpen maar de vrijheid die je hebt om snel plaatjes te schieten in goede kwaliteit is een pure pre.

 • Profielfoto
  maconly

  Spiegereflex camera’s zijn zo dom in vergelijking met een iphone, ik denk dat als de fabrikanten van de semi en professionele camera’s hun camera’s niet veel slimmer gaan maken ze nog veel meer markt gaan verliezen.

 • Profielfoto
  Frans

  Met een smartphone kan je best goede, zelfs creatieve, foto’s maken. Voor veel mensen zal deze voldoen als enige camera. Maar een smartphone heeft zo zijn beperkingen, zowel technisch als creatief.
  De kleine sensor beperkt de mogelijkheden bij weinig licht, je krijgt dan al snel veel ruis of pastel-achtige beelden door overmatige ruis onderdrukking. Dynamisch bereik is beperkt en In RAW fotograferen kan vaak niet. Spelen met scherptediepte is beperkt omdat deze van nature groot is door de kleine sensor.
  Meestal heb je maar één brandspuntafstand (beetje groothoek) die niet zo geschikt is voor portretten of om onderwerpen die verder weg zijn goed in beeld te krijgen. Smartphones met 2 lenzen kunnen deze beperking wel deels wegnemen.
  Als hobbyfotograaf fotografeer ik daarom vaker met een systeemcamera met verwisselbare lenzen. Ik heb ook een statief en ND-filters met 3, 6 en 10 stops voor lange sluitertijden fotografie (tientallen seconden en langer). Ik moet daarvoor natuurlijk wel wat meer meeslepen (al valt dat mee met het m4/3 systeem), maar mijn creatieve mogelijkheden zijn nog altijd vele malen groter met een ‘andere’ camera.

 • Profielfoto
  jeroentje

  ik heb een g7x mk 2 daar kan echt niet de iPhone (7 in mijn geval) tegen op. Baal er van dat als deze foto’s overzet naar m’n iPhone dan JPG worden. Met de iPad blijven ze gelukkig wel RAW.

 • Profielfoto
  Frans

  Spiegereflex camera’s zijn zo dom in vergelijking met een iphone, ik denk dat als de fabrikanten van de semi en professionele camera’s hun camera’s niet veel slimmer gaan maken ze nog veel meer markt gaan verliezen.

  Daar ben ik het helemaal mee eens. De markt voor compact camera’s is bijna helemaal ingestort. Alleen de superzooms en waterdichte ‘tough’ compacts verkopen nog een beetje. Van de camera’s met verwisselbare lenzen is de markt voor ‘mirrorless’ systeemcamera’s nog redelijk stabiel, de markt voor DSLR’s neemt zienderogen af. Het lijkt wel of de traditionele camera fabrikanten geen idee hebben wat ze moeten doen om hun camera’s aantrekkelijk te maken voor een nieuwe generatie. Inderdaad, slimmer maken. Waar wachten ze op?

 • Profielfoto
  Frans

  Vraag. Levert een Sony A5000 iets op tov een iPhone 6s?

  Het hangt er natuurlijk van af wat je doel is, maar als je meer creatieve mogelijkheden wilt en foto’s met een veel betere technische kwaliteit, jazeker!
  Om te beginnen heeft een A5000 de mogelijkheid lenzen te verwisselen. Je kan dus zelf kiezen of je er een (standaard) zoom, (ultra) groothoek, (super) tele, portret, macro of ander soort lens op wilt zetten. Je hebt volledige controle over sluitertijd, diafragma en ISO wat creatieve mogelijkheden voor bewegingsonscherpte en scherptediepte biedt.
  De sensor heeft een oppervlakte die 16x zo groot is als die van een iPhone. Dat levert foto’s met een veel betere technische kwaliteit op (minder ruis bij weinig licht, groter dynamisch bereik).

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Voor heel veel ‘gewone’ foto’s is de camera van mijn iPhone 7 Plus prima. Vooral als je goed op de uitsnede en de belichting let. Het handige ban de iPhone is natuurlijk ook dat je hem áltijd bij je hebt! Maar als het gaat om écht hoge kwaliteit dan kan de iPhone natuurlijk lang niet op tegen een ‘echte’ DSRL camera. Ik heb mijn Nikon 7200 voor de (semi) professionele foto’s. Daar zitten zóveel mogelijkheden op!

 • Profielfoto
  iAmRenzo

  Ik heb net besloten, op reis, dat ik mijn Nikon D5300 met drie lenzen, statief en meuk ga verkopen. Ik zeulen alles mee en heb er, in schermer/donker, een paar foto’s mee gemaakt.
  Nu nog iets vinden voor de schemer en donker, want daarin is de iPhone zo slecht.

 • Profielfoto
  wacon

  Een camera in een mobieltje zouden ze bij wet moeten verbieden!;-) Vermoeiend te pas en onpas iedereen met dat ding fotograferen en filmen voor je neus, tijdens ongepaste momenten etc. Onomkeerbaar echter.

  Zag onlangs een video via Youtube van een jaren 90 concert. Wat een verademing! Iedereen keek en beleefde gewoon het concert heel direct.
  Was even vergeten hoe dat ook al weer was. Fijn dus.

  Natuurlijk maar ik ook foto’s met mijn iPhone maar met ‘beleving’ van fotografie of interactie met het onderwerp heeft dat niets van doen.

  Ben beroepsmatig fotograaf en heb veel verschillende apparatuur en merken gebruikt en probeer graag oud en nieuwe gear uit. In tegenstelling tot veel collega’s gebruik ik vaak de kantelbare lcd-schermpjes en de gezichtsdetectie focus enzo.

  Paar jaar geleden echter weer eens een manual focus lens gekocht voor op mijn m43 systeem. Wat een openbaring was dat! Sneller of nauwkeuriger dan moderne snelle AF werkt dat natuurlijk niet. Wel veel meer ‘beleving’ en tijdens het handmatig scherpstellen ‘contact’ met het onderwerp en regelmatig veel betere composities ook daardoor. Loop je met een glimlach met je spullen rond op zoek naar foto onderwerpen. Terwijl je met de iPhone er maar op los klikt vaak. Klik, klik, door naar WhatsApp en vergeten daarna.

 • Profielfoto
  Gitte65

  Ik gebruikte, sinds ik een iPhone heb (ben ingestapt bij de 4s), mijn spiegelreflex camera (Olympus) zo weinig meer dat ik hem vorig jaar verkocht heb.
  Al moet ik zeggen dat ik met die camera wel hele mooie foto’s kon maken, zeker bij gebruik van een zoomlens, maar het vergde voor mij teveel voorbereiding en ‘gedoe’ bij het fotograferen van mijn hond(en), speciaal wanneer ik met ze onderweg was. Dan pak ik makkelijker even mijn iPhone uit mijn zak, dan dat ik een SR-camera uit mijn rugzak trek, juist heb ingesteld en dan is het moment al lang weer voorbij….
  Dus voor mij voldoet de iPhone (nu een 6s) prima als camera, maar kan me goed voorstellen dat wanneer je een goede fotograaf bent je, voor het resultaat, bij sommige gelegenheden toch liever voor een SR-camera kiest.

 • Profielfoto
  Pivni Pes

  Spiegereflex camera’s zijn zo dom in vergelijking met een iphone, ik denk dat als de fabrikanten van de semi en professionele camera’s hun camera’s niet veel slimmer gaan maken ze nog veel meer markt gaan verliezen.

  Mijn D5300 is zeer dom en de D850 die binnen kort komt is ook aardig dom, geweldig, ik hoop dat ze zo dom blijven, dan kan je het meeste er mee.
  De iPhone maakt leuke foto’s, maar alles is ingeregeld zodat je geen fouten kan maken, ik wil juist bewust fouten maken omdat dit vaak de mooiste foto’s oplevert.

 • Profielfoto
  pim939

  Ik gebruik het meest mijn iPhone om foto’s en videos te maken, maar in sommige situaties is het niet ideaal en gebruik in liever een spiegelreflex of camcorder. Persoonlijk denk ik dat voor filmen de camera in een iPhone prima is. Het grootste nadeel vind ik dat, zeker met weinig licht, de autofocus soms niet op de goede plek de focus legt waardoor het beeld niet scherp is. Wel is de microfoon in een iPhone erg goed. Hij is zelfs zo goed dat het verschil tussen een iPhone en een professionele microfoon bijna niet te merken is.

 • Profielfoto
  Elduderino

  ik heb een g7x mk 2 daar kan echt niet de iPhone (7 in mijn geval) tegen op. Baal er van dat als deze foto’s overzet naar m’n iPhone dan JPG worden. Met de iPad blijven ze gelukkig wel RAW.

  Mag ik vragen waarom je foto’s gemaakt met een andere camera op je iPhone als RAW wilt hebben? Ik snap dat je RAW wil schieten met een iPhone. maar bewerken etc doe je toch niet op de iPhone. Ik zie het nut niet zo om ze als RAW op de iPhone te bewaren.

 • Profielfoto
  Frans

  Ik heb net besloten, op reis, dat ik mijn Nikon D5300 met drie lenzen, statief en meuk ga verkopen. Ik zeulen alles mee en heb er, in schermer/donker, een paar foto’s mee gemaakt.
  Nu nog iets vinden voor de schemer en donker, want daarin is de iPhone zo slecht.

  Ik heb mijn Nikon D300 met zware lenzen en statief ook verkocht en fotografeer nu met een Olympus OM-D EM-10 m4/3 systeemcamera. De camera en lenzen zijn veel kleiner en lichter. Er is ook een ruime keus aan m4/3 lenzen van Olympus, Panasonic en andere fabrikanten. Ruis bij hogere ISO’s is praktisch equivalent aan de D300. Ik ben zeer tevreden met mijn overstap.
  Als je nog kleiner/lichter wilt zou je kunnen kijken naar de Olympus PEN- of Panasonic GM-serie. Heb je geen behoefte aan verwisselbare lenzen dan zou je eens naar de Panasonic LX100 kunnen kijken.

 • Profielfoto
  Maikelw

  Jongens… what the hell… Doe nou eens normaal met die reclame… dit gaat je uiteindelijk bezoekers kosten… @Eigenaartje: Vindt je ’t zelf lekker browsen , die advertenties zo? Wat n wangedrag man..

 • Profielfoto
  Mich

  iPhone en voor de actiebeeldjes een GoPro.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Het is niet de apparatuur wat telt om een goede foto te maken…

  .
  Ja, mooie uitspraak.:)
  Maar als een goede fotograaf met een shit-camera een foto maakt, is het altijd nog zo dat die foto met een goede camera een stuk beter was geweest.

 • Profielfoto
  Shmoo

  Wat ziet de site van Ziggo er bij jou raar uit. Ik krijg een hele andere te zien op Ziggo.nl ??

 • Profielfoto
  Loyd

  De laatste jaren alleen de iPhone camera, ook op vakantie. Voor schoonouders een paar foto’s af laten drukken die met de 7 plus gemaakt zijn. Nou prima hoor, goed scherp!

 • Profielfoto
  Furbz

  Persoonlijk: bijna altijd iPhone
  Zakelijk: camera’s

 • Profielfoto
  DBLCreations

  Het is niet de apparatuur wat telt om een goede foto te maken…

  .
  Ja, mooie uitspraak.:)
  Maar als een goede fotograaf met een shit-camera een foto maakt, is het altijd nog zo dat die foto met een goede camera een stuk beter was geweest.

  Het gaat niet over het feit dat het een goede uitspraak is. Vooral dat het gebaseerd is op een FEIT! Natuurlijk ga je met een goede full frame camera betere camera’s nemen dan met een point and shoot die mss minder pixels en weet ik veel wat niet aan boord heeft. Maar toch ligt het aan de fotograaf die: de lichtinval bepaald, zijn iso waarde instelt, en weet ik veel welke andere instellingen nog. Het beste is altijd om je camera te leren kennen en zoveel mogelijk met de instellingen te spelen…

 • Profielfoto
  hfolkertsma

  De smartphone heeft de plaats ingenomen van het compact camera, zo simpel is het. Gebruikers die meer creatieve mogelijkhedennodig hebben, nemen een camera extra maar gebruiken beiden.

 • Profielfoto
  Frans

  Het is niet de apparatuur wat telt om een goede foto te maken…

  .
  Ja, mooie uitspraak.:)
  Maar als een goede fotograaf met een shit-camera een foto maakt, is het altijd nog zo dat die foto met een goede camera een stuk beter was geweest.

  Het gaat niet over het feit dat het een goede uitspraak is. Vooral dat het gebaseerd is op een FEIT! Natuurlijk ga je met een goede full frame camera betere camera’s nemen dan met een point and shoot die mss minder pixels en weet ik veel wat niet aan boord heeft. Maar toch ligt het aan de fotograaf die: de lichtinval bepaald, zijn iso waarde instelt, en weet ik veel welke andere instellingen nog. Het beste is altijd om je camera te leren kennen en zoveel mogelijk met de instellingen te spelen…

  Bij een goede foto gaat het om de compositie, het juiste moment, het onderwerp en de boodschap die de fotograaf weet te vangen. Een goede foto raakt de kijker en maakt een emotie los. Dat heeft niets te maken met de technische kwaliteit en de gebruikte camera. Het is dus helemaal niet vanzelfsprekend dat je ‘met een goede full camera betere [foto’s] maakt dan met een point and shoot’ of zelfs een iPhone.

 • Profielfoto
  DBLCreations

  Het is niet de apparatuur wat telt om een goede foto te maken…

  .
  Ja, mooie uitspraak.:)
  Maar als een goede fotograaf met een shit-camera een foto maakt, is het altijd nog zo dat die foto met een goede camera een stuk beter was geweest.

  Het gaat niet over het feit dat het een goede uitspraak is. Vooral dat het gebaseerd is op een FEIT! Natuurlijk ga je met een goede full frame camera betere camera’s nemen dan met een point and shoot die mss minder pixels en weet ik veel wat niet aan boord heeft. Maar toch ligt het aan de fotograaf die: de lichtinval bepaald, zijn iso waarde instelt, en weet ik veel welke andere instellingen nog. Het beste is altijd om je camera te leren kennen en zoveel mogelijk met de instellingen te spelen…

  Bij een goede foto gaat het om de compositie, het juiste moment, het onderwerp en de boodschap die de fotograaf weet te vangen. Een goede foto raakt de kijker en maakt een emotie los. Dat heeft niets te maken met de technische kwaliteit en de gebruikte camera. Het is dus helemaal niet vanzelfsprekend dat je ‘met een goede full camera betere [foto’s] maakt dan met een point and shoot’ of zelfs een iPhone.

  Nee dat snap ik persoonlijk ook wel, vandaar dat ik akkoord was met de eerste reactie over het feit dat het aan degene is die de foto neemt en niet noodzakelijk de hardware…